Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Kingdom of Heaven е потпросечен филм, иако го сакам поради тие неколку добри сцени, тематиката, и Едвард Нортон, па бев субјективен кон истиот. Никаква смисла немаат многу работи затоа што имаат исфрлено околу 40 минути и приказната е изменета, па земав да ја гледам Director's Cut верзијата демек тоа било подобро и ќе објаснело многу работи... таа верзија е негледлива. Никаков тек нема филмот, многу лошо е направен од режисерска страна. Троја отсекогаш ми бил добар филм ама се сеќавам на критиките кога излезе, многу го плукаа.
Петрокле беше направен братучед да му е на Ахил, наместо љубовник. :icon_mrgr:

Петрокле беше направен братучед да му е на Ахил, наместо љубовник. :icon_mrgr:
Хомер изрично не го третира нивниот однос како љубовен, ниту нив како љубовници.

Тоа е од подоцнежни автори/тумачи, кои по свое го тумачат Хомер. Па така, за едно 100+ години можда некој ќе го сфати здраво за готово феминистичкото лупетање на лезбејката, по кое е пишано сценриово за филмот. Или барем така се надеваат талибаниве.

Хомер изрично не го третира нивниот однос како љубовен, ниту нив како љубовници.

Тоа е од подоцнежни автори/тумачи, кои по свое го тумачат Хомер. Па така, за едно 100+ години можда некој ќе го сфати здраво за готово феминистичкото лупетање на лезбејката, по кое е пишано сценриово за филмот. Или барем така се надеваат талибаниве.
„Патрокле, ти кој најмногу во тагата ми го блажиш срцето, жив те оставив тука пред шаторот кога заминав...“

„Падна Патрокле — него го ценев повеќе од сите други, го сакав исто толку силно како и сопствениот живот! Него го изгубив.“

„Ахил пак плачеше, сеќавајќи се на својот сакан другар, ниту сонот што сè совладува не го фаќаше, туку се превртуваше на едната и на другата страна, копнеејќи по машкоста и силното срце на Патрокле...“

Берик, дали ти копнееш по машкоста на твоите пријатели кои ти го блажат срцето и ги сонуваш и сакаш повеќе од сопствениот живот? Не за друго, за другар прашувам. :D

„Патрокле, ти кој најмногу во тагата ми го блажиш срцето, жив те оставив тука пред шаторот кога заминав...“

„Падна Патрокле — него го ценев повеќе од сите други, го сакав исто толку силно како и сопствениот живот! Него го изгубив.“

„Ахил пак плачеше, сеќавајќи се на својот сакан другар, ниту сонот што сè совладува не го фаќаше, туку се превртуваше на едната и на другата страна, копнеејќи по машкоста и силното срце на Патрокле...“

Берик, дали ти копнееш по машкоста на твоите пријатели кои ти го блажат срцето и ги сонуваш и сакаш повеќе од сопствениот живот? Не за друго, за другар прашувам. :D
Мислам дека односот од тоа време не е баш апликативен на модерните сваќања.
Автоматски споено мислење:

Троја со сите критики што ги истрпи своевремено е уште еден од филмовите за кој сме гледале добар филм а не сме биле свесни за тоа, од костимографија, до кастинг до глума. Друг таков филм е Александар а попознат пример ти е Приквелите на Војна на Ѕвездите.

И нема што многу да се коментира, оваа интерпретација ќе има исто толку со Одисеја како што Оркански Височини на Емералд Фенел имаше. Приказна шмиказна, четџпт ќе направи сумарација и гледај мечеви тепачки , јади пуканки итн. Филм за ерата на анти интелектуализамот во која живееме.

Оние што го фалат филмот ги разбирам, едноставно сакаат да се дел од хајпот на нешто, сакаат да го поддржат нивниот омилен режисер, имаат убави сеќавања со бетмен и интерстелар и сакаат пак така да се почувствуваат и критиките не допираат до нив, и нема што многу да се направи, филмот е за нив се надевам ќе уживаат.
Порационални се критиките одколку пофалбите моментално но премногу се мрзливи. Нарекувајќи го само "воук" е глупо и мрзливо. Критичарите ако сакаат да бидат сериозни и да допрат до некого треба поискрени критики да даваат. Кој ќе сфати ќе сфати, другите си се слепи од хајпот и тоа е тоа.
Повеќе муабет има од фанови на нолан и анти воук муабети од самиот филм. Ја не се слагам дека Троја е објективно добар филм, ниту дека е добра адаптација. За Александар па да не зборам. Ќе видиме дали овој ќе биде подобар, иако уште на трејлерот видов ствари што не ми се свиѓаат.

Последно уредено:
Мислам дека односот од тоа време не е баш апликативен на модерните сваќања.
Па зошто тогаш расата на измислен лик би била апликативна во денешно време? Или селективно пристапуваме, како ни одговара.

Па зошто тогаш расата на измислен лик би била апликативна во денешно време? Или селективно пристапуваме, како ни одговара.
Лично мене не ми смета до толку ако е добар филмот..

Сепак во главата иаме замисла дека филм базиран на Одисеја треба да има ликови и стил кој ќе потсеќаат на Грците од тој период, кој не биле банту црнци. Не биле ни англо саксонци, ама сепак тоа е поблиску од црнци, индијци или кинези. Измислена приказна да, ама базирана на митови од тие краишта.

Toj indiecot najmnogu podsekjase na grk, top casting za nego.
Se dvoumev za ocena pomegju 8 ili 9 za filmot, i poradi posledniot pola sat mu staviv 9ka. Cekav da go izgledam prvo pa da iskomentiram za wokenessot, 2 min sve na sve od film sto trae 3 saati ma da imashe eden cheeky quote za Sinon od Odisej vo stilot od i knew a man...

Pokraj revjuata ocekuvav film so ke mi go simnit Dune part 2 od favorite vo dekadava ama neuspesno, subjektivno dali deka povekje mi se dopagjase od soundtrack, sound effects, i ne popularno mislenje Chalamet>Matt Damon za glavna uloga vo epski film.

На што ќе личи во Апокалипто нордијци да се едното племе другото да се кинези, јапанци а конквистадорите да се маори и абориџини ?
Што е битна расата на измислени ликови.

На што ќе личи во Апокалипто нордијци да се едното племе другото да се кинези, јапанци а конквистадорите да се маори и абориџини ?
Што е битна расата на измислени ликови.
Вон контекст ти е мислењето. И јас сум против тоа. Ова што го напишав беше за да доловам друга поента.

Вон контекст ти е мислењето. И јас сум против тоа. Ова што го напишав беше за да доловам друга поента.
Ок е. Те сфатив.
Од историски контекст многу поточни информации се добиваат ако сакаш да дознаеш која днк-ка каде живееле и каде се селела, војувала отколку како бил облечен и украсен обичен војник.
Е сега тука за среќа наша физичките описи во Илијада и Одисеја на секој главен лик, водач и нивната војска ни даваат прилично точни податоци.
Ваљда затоа поприфатлива е манипулацијата при материјалните работи на сетот.

Воук сектата сигурно ги брише негативните коментари. Поготово скапаните патлиџани. Тие се најрасипани.

Back
На врв Bottom