Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

По оваа логика требаше нуклеарната централа да биде изградена во Војводина по сите нормални стандарди за ладење на нуклеарните реактори по текот на реката Дунав.

Ама прц!
Знаеш колку е сменета етничката слика на Војводина од Австро- Унгарија до денес ?

Знаеш колку е сменета етничката слика на Војводина од Австро- Унгарија до денес ?
Зборуваме за Војводина во комунизмот и времето кога се носело одлука каде да се гради нуклеарна централа.

Зборуваме за Војводина во комунизмот и времето кога се носело одлука каде да се гради нуклеарна централа.
Само процентот на Босанци и Краишници е нешто зголемен, од времето кога се решавало за нуклеарката.
Инаку во однос од времето после Австро-Унгарија, тој е составот на Војводина. Главната промена е после ВСВ.
Искрено се прашувам ти знаеш нешто за бивша Југа или така од тепка пишуваш? Да истуриш гневот.

Само процентот на Босанци и Краишници е нешто зголемен, од времето кога се решавало за нуклеарката.
Инаку во однос од времето после Австро-Унгарија, тој е составот на Војводина. Главната промена е после ВСВ.
Искрено се прашувам ти знаеш нешто за бивша Југа или така од тепка пишуваш? Да истуриш гневот.
Нема што да се прашуваш, тој гарант појма нрема..... наоѓа некои глупости по нетов пласирани од слични на него и тука ги лупа....
...толку од него, толку му е дадено, отсутен бил кога се делело памет.

После ВВ2 огромен дел од тамошните германци и маѓари е киднат... си знаат зошто.... фолксдојчерите праеле поголеми зулуми него регуларната германска војска.

Последно уредено:
Ајде сега објасни зошто мораше да одите до крајот на светот (Трст) за едни мочани фармерки? Да ви се серам на младоста! :гомце:
Не смееш така да му се обраќаш на чичко Фенел. А и тебе не ти доликува така да се изразуваш колега. Смири се.

Јас мислам дека јадењето чоколадо со осиромашен ураниум веќе ја покажува лека полека клиничката слика кај тебе. Не е на арно работава. :eek:
... и твоите халуцинации не ми се на арно, а и подолг период имаш така некакви необјасливи испади на разни теми, како што си во ЕУ чувај се ти во исхраната што ти ја носи Фондерлајка со Меркосур договор (политичко-економска организација составена од Аргентина, Бразил, Парагвај, Уругвај и Венецуела).

... сите земјоделски и други производи донесени во сите ЕУ држави со Меркосур договор не подлегнуваат на строги контроли во дотичните држави, шалабајзерско одгледување и загаденоста е видлива во многу случаеви, ниту важат прехрамбените производни стандарди, закони, како што е во ЕУ, затоа овие два месеци откриени се како се доставени во ЕУ големи количини на пилешко месо „контаминирано со салмонела“, или пак пред месец пронајдено сомнително сончогледово семе содржински со секакви пестициди при негово неконтролирано одгледување, е токму тие се купени во големи количини во ЕУ со Меркосур договор и преработено во масло за готвење, ако те интересира подетално можам да ти пуштам линк на друга соодветна тема, што мислиш ти си заштитен во тоа што јадеш, а се грижиш за мојата чоколада „збогатена со ураниум“ ?

Јас само уште малку да капнам.
Ако платам данок, во тој случај ќе си ги земам дома и нека чека системот пари од мене догодина од тутунот.
Реинвестирањето по мое треба да се стимулира.
Ама јас не сум од овој сФет, само си имам некоја своја логика.
Толку офтоп и од мене!
Види, треба да се поттикнува и земјоделството и сточарството, да се обработува земјоделското државно земјиште, потоа отворени политики на рамноправен регионален раст и развој, поттикнување на инвестициите, пред се вадењето на парите од под перниците и привлекување на странскиот капитал.

Ама и државата треба да си има ќар, треба да собере данок, да го намали товарот кој го има на грб во однос на неработниците, мрзливците, социјалните категории и оние кои привремено немаат работа. Сум за што е можно помалку даночни отстапувања, со оглед на фактот дека даночната стапка е реално мала, 10%, и на доход и на добивка. Ние немаме даночен систем, види колкав процент од населението, пример во општина Арачиново, колку праќа локални даноци, па сѐ ќе ти стане јасно. :)

Еве, не мора да се плаќа индустриска струја. Државата може да помогне да тоа поле. Пример. :)

Дај факти, ти кажуваш твоите работи се факти, кои факти, ГДП, просечна плата, слобода и можност за движење, доверба во систем? Не, збориш за купување на фармерки, редици за бензин, комшо добил повеќе, нема факти, до голем степен се хејтерски емоции. Ја не сфаќам да речеме некој под бумер зашто би бил југо-носталгичар, ама и не ми е баш јасно зашто некој е југо-хејтер зашто ништо лошо не излегло од таа држава. Мислиш ако не била Југа, ќе бевме независни, немаше да сме Блгарчета или да викаме опа дур кршиме чинии? Објасни од кај ти иде толку хејтот. Носталгијата на старите ја разбирам, хејтот на помладите, не го разбирам.
Едно е јасно. Ако Југославија после војната беше капиталистичка сега работите ќе беа многу поинакви. Нит војни,нит транзиции, одамна ќе бевме членка на ЕУ и ние ќе бевме тие шо ќе им поставуваа услови на Бугарите. Комунизмот остави длабоки негативни последици.

... мислам дека Тито направил една единствена грешка во своето маршалско владеење, а тоа е што го тргна сопствениот кум, не го остави да си ја врши работата како што си ја вршел, со негово остранување СФРЈ доби друг непожелен правец, чии последици и денес се чувствува насекаде иако сите тогашни републики се сега самостојни држави.
- Ранковиќ беше столбот на СФРЈ!
Едно е јасно. Ако Југославија после војната беше капиталистичка сега работите ќе беа многу поинакви. Нит војни,нит транзиции, одамна ќе бевме членка на ЕУ и ние ќе бевме тие шо ќе им поставуваа услови на Бугарите. Комунизмот остави длабоки негативни последици.
... многу си во заблуда, ама има време ќе ти стане јасно, дека ако ги немаш заемите и фондовски ЕУ пари дадени по нарачка затоа што сме експериментално тло, ние сме никој и ништо со се државата слично како што се неколкуте држави што се во ЕУ, очигледно не си запознат што им прави ЕУ на граѓаните и на целото земјоделство, екомонија, ресурсите на државата токму што се во ЕУ, уништување на економијата, земјоделството, распродажба на државното земјиште и уништување на сите човечки вредности и достоинство!

Последно уредено:
Можеби, ама сигурно немаше да биде во таква форма и со тие граници.
Имај во обзир што пола од партизаните се отидени во борба баш заради антагонизмот на таа Феудална Југославија.
Можам да замислам Македонец кој се бори против некого за да стане слободен Јужен србин. Не иде филмот, нели?Југославија делумно беше соц-комунистичка, ама кога ќе се скрши колата триста патишта се наоѓаат.
Автоматски споено мислење:

Не смееш така да му се обраќаш на чичко Фенел. А и тебе не ти доликува така да се изразуваш колега. Смири се.
Јас не го сфатив лично тој негов простаклук.
Тоа се однесува и за неговите родители и роднини од нашата и постарата генерација!
Да ми извиниш, ама јас никогаш не би нарекол колега, кога некој од мојата професија, би се однесувал така простачки.

Го прашав Чат Џи Ти Пи за Кршко.

Одговорот нема да им се допадне на некои затоа што е многу логичен.

Кршко е изграден каде што е изграден затоа што цена на инвестицијата ја платиле (никогаш нема да поверувате) Словенија и Хрватска.

---------------------------------------------------------------------------

Накратко: локацијата на нуклеарната централа Нуклеарна електрана Кршко не е избрана случајно, и причините не се само „зошто не на Дунав“, туку комбинација од технички, географски, политички и економски фактори во времето на СФР Југославија.

Еве ги клучните причини:

1. Заеднички проект Словенија–Хрватска​

Кршко е градено како заедничка инвестиција меѓу Словенија и Хрватска.
Локацијата е речиси на граница, за двете републики да имаат:
  • еднаков пристап до струјата
  • поделени трошоци
  • политички баланс

➡️ Да беше на Дунав (во Србија), тоа ќе ја нарушеше рамнотежата меѓу републиките.

2. Не мора да биде на огромна река​

Иако Дунав е голема река, нуклеарна централа може да работи и на помала — важно е да има стабилен проток за ладење.

Кршко е на реката Сава, која:

• има доволен проток
  • е поблиску до индустриските центри на Словенија и Хрватска
  • е полесна за инфраструктура

⚡ 3. Побарувачка за струја (индустрија)​

Во 1960–70-тите:
  • Словенија и северна Хрватска биле најиндустриски развиени делови од Југославија
  • таму имало најголема потреба од стабилна електрична енергија
➡️ Затоа централата се гради блиску до потрошувачите, за помали загуби во пренос.

️ 4. Геолошки и безбедносни услови​

За нуклеарка се бара:
  • стабилна подлога
  • низок ризик од поплави
  • контролирана сеизмичност
Областа околу Кршко била проценета како соодветна (иако има сеизмичност, е инженерски решлива).
Некои делови од Дунав имаат:
  • поголем ризик од поплави
  • алувијални (помалку стабилни) почви

5. Инфраструктура и логистика​

Кршко имал:
  • железничка и патна поврзаност
  • близина до западни добавувачи (важно бидејќи технологијата е од Westinghouse Electric Company)
  • полесен пристап за градење и одржување

6. Политика во Југославија​

Во Југославија постоел принцип:
  • рамномерно распределување на големи проекти
  • избегнување концентрација на стратешка инфраструктура во една република
➡️ Ставање нуклеарка на Дунав (во Србија) би значело премногу моќ и ресурси на едно место.

Заклучок​

Не е дека Дунав не бил опција — туку:
  • Кршко било подобра рамнотежа меѓу политика, економија и географија
  • поблиску до индустријата што ја користи струјата
  • и прифатливо за две републики што ја финансирале

Мене тоа време на барокни фасади воопшто не ми фали и не се удирам во гради како некои таксисти и самопрогласени кралови на ромски заедници
Се гледа што ти фали ама немаш капацитет тоа да го видиш.
Ти фали нешто меѓу уши јбг тоа е природата не била дарежлива.

46 години после Тито да ти недостига Југославија е веќе синдром на заробена личност. Југославија е минато и таму треба и да остане.
Се сложувам.
Само објасни од каде потреба да се сере по минатото и тоа не врз реални факти ами со конструирани и за сомнителни потреби.
Уште поголем проблем е што се говори за време пред н40-80 години а се споредува со денешницата односно се мери со денешни мерила.

Нив им смета Југославија пошто се Бугари и имаат комплекси. Тоа ти е нешто ко национална професија - Албанац. Е и овие не се многу далеку од тоа, нема поента да им се реплицира.
Точно така.
Ги заболе нив и за Тито и за СФРЈ им смета што во тој период Македонштината-Македонците ја создадоа Македонија а Тито и СФРЈ тоа не само што не го спречувала ами и гледала благонаклоно.

Ние за Југославија ништо не знаеме, не може да се утврди нешто дали е добро, ако не ја знаеш целата вистина.
Со самиот тој факт дека не ја знаеме целата вистина, јас можам да утврдам дека таа држава не била добра за Македонија и Македонците.

И не вие што сте живееле во таа држава, не ја знаете вистината особено не ако таа е за фармерките од трст и спиењето по клупи.
Зборувај за себе дека не знаеш ништо останатите самите можат за себе.
Ако имаш проблем да распознаеш што е вистина а што манипулација не се мешај кога возрасни праат муабет.

Демократија јебига, ако некој очекувал нешто друго кој му е виновен.

Имаше Задарска ,, Кристална ноќ '' на 1 и 2 Мај 1991.
Што ти е тоа кристална ноќ, во тоа време живеев таму не видов никакви кристали, може не сум бил на вистинското место, ај можеби повеќе знаеш па ќе научам нешто !

Како лобирале? Ајде објасни.
Што нуделе и што не можело без нив?

После толку години толку да го оправдуваш тој систем се гледа дека и од авион си од тоа најцрвеното на таа мапата што си ја постирал!

Кои успеси ги имал Тито освен градењето на голи оток и плаќање морални глумици од холивуд со народни пари?

ЈНА се виде во 90тите колку беше технички спремна. Инфраструктурата во МК беше катастрофална (кал, еден автопат и "регионален пат" едвај две фиќа да се узминат)
Браво, вака ни Румен Радев не би можел да состави!

Која ти е потребата од постојано ставање на слички за тој период?
Никој не вели дека немало кризи или недостаток на некои артикли, бар јас не сум видел, но вака како што ти го правиш тоа без да се види која е причината (дали е од субјективен или објективен карактер) само за да се манипулира е тупо и глупо

Што би имал да кажеш на изјавата на Тереза претпоставувам дека не е свесна како тебе ;)

Tereza Kesovija: Plakala sam na Titovom grobu!

Споредуваш разни периоди без да имаш елементарни сознанија и капацитет за истото.
(Ако сепак не знаеш а сигурно не знаеш, во тоа време луѓето жалеа/плакаа затоа што беа свесни дека е крај на мирот и доаѓа вашето време и има мамето да им го ебете, што за 30 години се исполни во целост!)

Кога сме веќе кај успесите на Тито,
Sahrana_Josipa_Broza_Tita_%282%29.jpg

па продолжува, “Титовиот погреб, одржан на 8 мај во Белград, на кој присуствувале 211 делегации од 128 земји на светот официјално е вториот најпосетен погреб на некој државник во историјата.“, е сеа ти како продолжена рака на Руменко Радавенко што имаш да изјавиш на оваа дали сите тие 128 земји кои испратиле свои делегации испратиле делегации заради успесите или неуспесите...

Јас не го сфатив лично тој негов простаклук.
Тоа се однесува и за неговите родители и роднини од нашата и постарата генерација!
Да ми извиниш, ама јас никогаш не би нарекол колега, кога некој од мојата професија, би се однесувал така простачки.
Види си ги твоите постови прво, па после зборувај за простаклук.

А твојата генерација, доволно го осакати здравството. Јасно им е и на врапчињата.

Се гледа што ти фали ама немаш капацитет тоа да го видиш.
Ти фали нешто меѓу уши јбг тоа е природата не била дарежлива.

Се сложувам.
Само објасни од каде потреба да се сере по минатото и тоа не врз реални факти ами со конструирани и за сомнителни потреби.
Уште поголем проблем е што се говори за време пред н40-80 години а се споредува со денешницата односно се мери со денешни мерила.

Точно така.
Ги заболе нив и за Тито и за СФРЈ им смета што во тој период Македонштината-Македонците ја создадоа Македонија а Тито и СФРЈ тоа не само што не го спречувала ами и гледала благонаклоно.

Зборувај за себе дека не знаеш ништо останатите самите можат за себе.
Ако имаш проблем да распознаеш што е вистина а што манипулација не се мешај кога возрасни праат муабет.

Демократија јебига, ако некој очекувал нешто друго кој му е виновен.

Што ти е тоа кристална ноќ, во тоа време живеев таму не видов никакви кристали, може не сум бил на вистинското место, ај можеби повеќе знаеш па ќе научам нешто !

Браво, вака ни Румен Радев не би можел да состави!

Која ти е потребата од постојано ставање на слички за тој период?
Никој не вели дека немало кризи или недостаток на некои артикли, бар јас не сум видел, но вака како што ти го правиш тоа без да се види која е причината (дали е од субјективен или објективен карактер) само за да се манипулира е тупо и глупо

Што би имал да кажеш на изјавата на Тереза претпоставувам дека не е свесна како тебе ;)

Tereza Kesovija: Plakala sam na Titovom grobu!

Споредуваш разни периоди без да имаш елементарни сознанија и капацитет за истото.
(Ако сепак не знаеш а сигурно не знаеш, во тоа време луѓето жалеа/плакаа затоа што беа свесни дека е крај на мирот и доаѓа вашето време и има мамето да им го ебете, што за 30 години се исполни во целост!)

Кога сме веќе кај успесите на Тито,
Sahrana_Josipa_Broza_Tita_%282%29.jpg

па продолжува, “Титовиот погреб, одржан на 8 мај во Белград, на кој присуствувале 211 делегации од 128 земји на светот официјално е вториот најпосетен погреб на некој државник во историјата.“, е сеа ти како продолжена рака на Руменко Радавенко што имаш да изјавиш на оваа дали сите тие 128 земји кои испратиле свои делегации испратиле делегации заради успесите или неуспесите...
1778324404243.jpg
Ти да не си Румен Радев?

Што фајде од тоа што дошле 3ти ешалон чиновници од двете најголеми веле сили?

➡️ Ставање нуклеарка на Дунав (во Србија) би значело премногу моќ и ресурси на едно место.
Ајде де?
Колку е нарушена рамнотежата меѓу Србија и Словенија?

Последно уредено:
За тоа време и јас ти зборувам во споредба со предходното и денешното.

Го прашав Чат Џи Ти Пи за Кршко.

Одговорот нема да им се допадне на некои затоа што е многу логичен.

Кршко е изграден каде што е изграден затоа што цена на инвестицијата ја платиле (никогаш нема да поверувате) Словенија и Хрватска.
Чат Џи Ти Пи .... тој малку „подлажнува“ ... или не му се внесени или не му се достапни сите информации
Бил федерален проект

Ja платиле сите, кој повеќе кој помалку .... имало распишан 5 годишен допринос од 2% на платите.

70-те имало исти таков допринос и за Скопје, само за скопјани .... за спортски објекти .... направија пет затворени базени од кои 3 никогаш не профункционираа, (станаа магацини) проработеа само 2 тој во центар и кај александар палас.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom