Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Зошто еве југоносталгичариве не се соберат у форма една "омладинска" акција да го исчистат СкУпје кое тоне во ѓубре и притоа да ги убедат сите деца кои се со сите 5ки дека таа акција им е награда?

Зошто еве југоносталгичариве не се соберат у форма една "омладинска" акција да го исчистат СкУпје кое тоне во ѓубре и притоа да ги убедат сите деца кои се со сите 5ки дека таа акција им е награда?
Неможе, овие нео-капиталистите го сјебаа менталитетот...

Југославија беше добра идеја, среден план и многу лоша изведба на неодговорни изведувачи на работата.

Имала позитивни страни секако но и маани.

Се за "старите соборци" и нивните деца, денес познати уште и под името црвена буржуазија, или просто комуњари!

Народот на бончиња.. ама ќе смислиме фора ;)
Што јес јес!
Автоматски споено мислење:

Добро тој градел тениски игралишта за тие другови, додека во Македонија повеќето села немале канализација, водовод, асфалтен пат и ред основни ствари за живот кои ги добија тек кога се осамостои Македонија.

Дури и во градските средини во самостојна Македонија се газеше кал. Ама ете имало тениски игралишта за тие буржоаски другови. Јбг

Во истото време некои други другови си се возеле со најнов амерички авион даглас 9 до Корзика и назад на еднодневна екскурзија. Тие биле тие приоритети за тоа брстство и единство!

Фиде со шербет, ај не напињај!
Кажав и јас дека никогаш не сум се слагал со нивната реализација на политичката програма.
Ми сипуваш сол на рани, од чиста мира!
Да знаеш од кај сум и каков кур имаме тргнато од 1900 наваму, би си ќутел.
Чоек и таа килава СФРЈ стори повеќе за нас, кои бевме нејзини противници, отколку сегашнава чии основачи требаше да бидеме, ама не биднавме оти црвените комунисти пуштија мустаќи, ставија кубури во појас и продолжија да пљачкаат како во турско!

Последно уредено:
Југославија беше добра идеја, среден план и многу лоша изведба на неодговорни изведувачи на работата.

Имала позитивни страни секако но и маани.
Идеата да, планот ни близу до среден особено кога Словенци, Хрвати и Срби од старт го кочеле со национализам.

Што јес јес!

Кажав и јас дека никогаш не сум се слагал со нивната реализација на политичката програма.
Чоек и таа килава СФРЈ стори повеќе за нас, кои бевме нејзини противници, отколку сегашнава чии основачи требаше да бидеме, ама не биднавме оти црвените комунисти пуштија мустаќи, ставија кубури во појас и продолжија да пљачкаат како во турско!
Чичо колку и да сум противник на југословенството како идеологија и перење мозок, реално не може а и не смее никој да полемизира околу тоа дека само во тој период државава немаше башибозук. Почни предходно од турци, срби, бугари па денес од шипери и еу говнарчиња.
За тоа целосно си во право.

Последно уредено:
Што јес јес!

Тоа не е од СФРЈ направено! Тоа било природен процес и тековен европски поствоен развој во тоа време стимулиран со амерички долари за возобнова на Европа!

Симптоматично е што во тоа време се граделе индустриски комплекси ИСКЛУЧИВО за екстракција на природни богатсва и суровини! Додека технолошкиот кајмак одеше на друго место!

Лошото е што во тој процес Македонија е третирана на ист начин како што беше третирана Македонија со поделбата на оружјето од ЈНА па чак и она од територијалната одбрана.

46 години после Тито да ти недостига Југославија е веќе синдром на заробена личност. Југославија е минато и таму треба и да остане.

46 години после Тито да ти недостига Југославија е веќе синдром на заробена личност. Југославија е минато и таму треба и да остане.
Што има врска? Мене во многу моменти ми недостасува дедо ми. А почина човекот една година пред Стариот. Недостасување е растеглива категорија, зависи што! Луѓето дискутираат, по разни причини. Тие кои ја живееле по времето, вторите се прават паметни, а муабетот им е од типот: јас кебапи немам јадено, ама брат ми ми има кажувано, на некој негов пријател братучед му јадел и биле многу вкусни.
Инаку повеќето овде кои бистрат политики и се шаренеат по темава не биле ни во план кога Југа беше Југа.
Трето, не им недостасува на луѓето СФРЈ, ЈНА и губење година од животот, тоалет во двор, бањање во корито.....
На тие кои го живееле тоа време им недостасува младоста, времето кога се’ што јаделе и пиеле им било вкусно и превкусно, кога имале 20 години и џумка кај шлицот ;), екскурзиите од средно, апсолвентските од факултет.....Цвета на комшиите, капиш?
Како и дедо ми, така и Југославија ќе си остане во спомените, ама ќе дозволите тие спомени можат да бидат и убави, не е забрането!

Нив им смета Југославија пошто се Бугари и имаат комплекси. Тоа ти е нешто ко национална професија - Албанац. Е и овие не се многу далеку од тоа, нема поента да им се реплицира.

Ние за Југославија ништо не знаеме, не може да се утврди нешто дали е добро, ако не ја знаеш целата вистина.
Со самиот тој факт дека не ја знаеме целата вистина, јас можам да утврдам дека таа држава не била добра за Македонија и Македонците.

И не вие што сте живееле во таа држава, не ја знаете вистината особено не ако таа е за фармерките од трст и спиењето по клупи.

Back
На врв Bottom