Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Dosega. Zdravje, ke si go resavas stanbenoto prasanje/ke renoviras/ke kupuvas kola ke ti treba togas kredit.
Isto kako I so kukata, na edna drzava za da napravi kolemi kapitalni proekti ili da gi renovira ke I treba kredit.

Bankite se pametni I nema da dadat kredit na nekoj sho nema teorija da go vrati. Isto vazi I za drzavi, pa dogovori na 50, na 100 godini se pravat.

Makedonija nema kapital dovolno za masovno da nosi migranti da se razbereme, a i nema da ima vo dogledno vreme. I tie sega sho se dojdeni se relativno malku. Zatoa sto so nedostatok na luge idat I pomala potreba za usluzni i ugostitelski dejnosti a potreba od poveke visok kadar.
Државата треба паметно да ги троши средствата кои ги собира од граѓаните. Пример, кратење на ингеренциите, на министерствата, дел ќе се делегираат на локалната самоуправа, пример образование. Ако таа локална самоуправа не е способна да собере и прибави средства преку кои ќе ги задоволи потребите на локалното население (кредити, даноци, такси, дотации...), нема реална потреба да постои. Нема ни реална потреба државата (владата) да има толку многу ингеренции односно задачи и функции.

Дополнително, ти константно имаш потреба од се повеќе и повеќе средства затоа што од една страна треба да реализираш тековни проекти, санации, да исплатиш плати/пензии и да вратиш рата од кредит со камата. Проблем е продлабочувањето на јавниот долг, кој веќе е, колку, 10 милијарди евра? Проблем е и државниот буџет кој е се поголем и поголем, а притоа имаш се помалку и помалку население. Решението на проблемот е во социјалните трансфери, поврзани со улогата, значењето и функциите на државата (односно владата). :)

Државата треба паметно да ги троши средствата кои ги собира од граѓаните. Пример, кратење на ингеренциите, на министерствата, дел ќе се делегираат на локалната самоуправа, пример образование. Ако таа локална самоуправа не е способна да собере и прибави средства преку кои ќе ги задоволи потребите на локалното население (кредити, даноци, такси, дотации...), нема реална потреба да постои. Нема ни реална потреба државата (владата) да има толку многу ингеренции односно задачи и функции.

Дополнително, ти константно имаш потреба од се повеќе и повеќе средства затоа што од една страна треба да реализираш тековни проекти, санации, да исплатиш плати/пензии и да вратиш рата од кредит со камата. Проблем е продлабочувањето на јавниот долг, кој веќе е, колку, 10 милијарди евра? Проблем е и државниот буџет кој е се поголем и поголем, а притоа имаш се помалку и помалку население. Решението на проблемот е во социјалните трансфери, поврзани со улогата, значењето и функциите на државата (односно владата). :)
Malku e paradoksalno, kako ke se razviva infrastruktura bez krediti? Bez infrastruktura nema biznis I nema ekonomija.
Ili kredit ili robovi e rabotava, a robovi e zabraneto.
Mislam deka voopsto ne e problem da se podignat krediti.
Problemot e sto od koga ke se podigne kreditot zavrsuva vo tendercinja na politicari I neispolnuvanje na infrastrukturnata zadaca, ili pak nekompletiranje, a odgovornost nikoj ne nosi. :toe:

Malku e paradoksalno, kako ke se razviva infrastruktura bez krediti? Bez infrastruktura nema biznis I nema ekonomija.
Ili kredit ili robovi e rabotava, a robovi e zabraneto.
Mislam deka voopsto ne e problem da se podignat krediti.
Problemot e sto od koga ke se podigne kreditot zavrsuva vo tendercinja na politicari I neispolnuvanje na infrastrukturnata zadaca, ili pak nekompletiranje, a odgovornost nikoj ne nosi. :toe:
Ноуп не е, погледни ги буџетските расходи, а имаш и алтернативи за креирање на инфраструктура, пример ЈПП.

Ти земаш кредит да затвориш друг кредит. Наменските кредити најчесто и не ги користиш за намената поради која си ги зел.

Државата мора да си го максимизира приходот, да научи да собира даноци и од нелојалното население, и да научи да си ги рационализира средствата. Во спротивно, нели, може да се случи и банкрот. А веќе има и притисоци да се зголеми старосната граница за пензионирање, што може во скора иднина да стане и реалност, поради лошите финансиски биланси.

Се сложуваме дека потребни се кредити до одреден степен, ама требаат и паметни политички чекори, пример ако како пакет мерка за привлекување СДИ е и гаранција за инфраструктурен опфат, државата мора да има калкулација да се нафати на овој економски предизвик. Кај нас нема рационализација, нема ни максимизирање на приходи, и има премногу тендерски кредити.

Еве, сметам и дека државата мора да го оданочува сиот профит, независно дали ќе биде реинвестиран или не. Од друга страна ѕирни како сметководство можат да се испеглаат сметките на големите корпорации, па и кај нас, пример, кладилниците и обложувалниците. :)

Ноуп не е, погледни ги буџетските расходи, а имаш и алтернативи за креирање на инфраструктура, пример ЈПП.

Ти земаш кредит да затвориш друг кредит. Наменските кредити најчесто и не ги користиш за намената поради која си ги зел.

Државата мора да си го максимизира приходот, да научи да собира даноци и од нелојалното население, и да научи да си ги рационализира средствата. Во спротивно, нели, може да се случи и банкрот. А веќе има и притисоци да се зголеми старосната граница за пензионирање, што може во скора иднина да стане и реалност, поради лошите финансиски биланси.

Се сложуваме дека потребни се кредити до одреден степен, ама требаат и паметни политички чекори, пример ако како пакет мерка за привлекување СДИ е и гаранција за инфраструктурен опфат, државата мора да има калкулација да се нафати на овој економски предизвик. Кај нас нема рационализација, нема ни максимизирање на приходи, и има премногу тендерски кредити.

Еве, сметам и дека државата мора да го оданочува сиот профит, независно дали ќе биде реинвестиран или не. Од друга страна ѕирни како сметководство можат да се испеглаат сметките на големите корпорации, па и кај нас, пример, кладилниците и обложувалниците. :)
Никаде во нормалниот свет не се даночат реинвестициите. Друг е муабетот за тоа каков пристап треба да имаат институциите кон завршните сметки, односно прикривањето.
И треба прагматизам а не слепо максимизирање на наплата на даноци. Еве сега идиотиве се обидуваат да наплатат се и сешто, па во таа слепа работа посегнаа да ги даночат и парите кои нашите иселеници и печалбари ги носат дома или ги праќаат дома. Со тоа наместо да ги стимулираат иселениците да трошат и инвестираат овде, тие ке ги натераат да не ги носат парите овде и со тоа тој огромен прилив на девизи ке го снема. А сите знаеме зошто се потребни девизи. Сакајќи рогови ке останеме и без уши.

Никаде во нормалниот свет не се даночат реинвестициите. Друг е муабетот за тоа каков пристап треба да имаат институциите кон завршните сметки, односно прикривањето.
И треба прагматизам а не слепо максимизирање на наплата на даноци. Еве сега идиотиве се обидуваат да наплатат се и сешто, па во таа слепа работа посегнаа да ги даночат и парите кои нашите иселеници и печалбари ги носат дома или ги праќаат дома. Со тоа наместо да ги стимулираат иселениците да трошат и инвестираат овде, тие ке ги натераат да не ги носат парите овде и со тоа тој огромен прилив на девизи ке го снема. А сите знаеме зошто се потребни девизи. Сакајќи рогови ке останеме и без уши.
Не оданочуваш реинвестиција, оданочуваш профит. И тоа стапката е 10%. После што ќе прави со својот профит, негова работа. Реинвестирањето секогаш не значи зголемување на капиталот и повеќе работни места. Башка имаш и сметководствено пеглање, така се анулираат и дел од средствата кои реално би требало да бидат прикажани како профит, а не се. Лично сум за оданочување на профитот и по последователното реинвестирање. Ова отстапување е крајно непотребно.

Со другото се сложувам.

Не оданочуваш реинвестиција, оданочуваш профит. И тоа стапката е 10%. После што ќе прави со својот профит, негова работа. Реинвестирањето секогаш не значи зголемување на капиталот и повеќе работни места. Башка имаш и сметководствено пеглање, така се анулираат и дел од средствата кои реално би требало да бидат прикажани како профит, а не се. Лично сум за оданочување на профитот и по последователното реинвестирање. Ова отстапување е крајно непотребно.

Со другото се сложувам.
Не е профит, тоа што не го земаш од фирмата да го трошиш за себе не е профит.
Државата треба да води рачун околу тоа што и како се прикажува како реинвестирање и тоа што реално е инвестиција да не го даночни а тоа што само е прикриено како инвестиција да го даночни ..

Во право си...
Но тоа било повеќе до менталитетот него ли до финасиите.... одење на одмор за нив беше непотребно губење време на глупост.
Имам роднини во таканаречија провинција ... се сеуште бават со доста доходовно земјоделие, од земјоделска машинерира се, по кафани трошат ни сами не знаат колку ... ама одење на одмор никако..... добро сега и таму има по некоја „црна овца“ па наплаќа за сите
Твоите роднини тоа им е бизнис и летно време им е турбо со земјоделие. Реалноста е дека во екс-ју се настрана од Скопје(па и тука во периферијата) летно време и одморот служи за завршување некоја работа, најчесто земјоделие или пак работење на куќата каде таму оделе финансиите. Повеќето народ живее во куќи кои ги граделе во таа екс ју, има нешто што начекаа станови ама не толку. Моите во таа екс ју само фатиле еден одмор до Петровац во Црна Гора во 80тите, а и слично било и со повеќето. Најчести одмори им биле Дојран и Преспа во тие хотели што самите фабрики ги раководеле/стопанисувале или што ти знам.

На крај и во Сингапур по техничка роба .... излегоа супер ефтини 13 дневни тури..... појма немаш кој доживљај е да во сред јануар слеташ во место со тропска клима
Сега го читам ова, се е јасно. Кажи ми дека си бил на функција во некое од јавните претпријатија без да ми кажеш дека си. :icon_lol:

...затоа сите се штракнафте со антиковид генетска вакцина, од толку знаење што е вакцина и како тоа се изведува вакцина на вирус кој мутира секојдневно, па сега ќутенката од ненајдена смрт и автоимуни заболувања, инвазија на канцер и што уште не, што ако здравството напредна кога едноумието остана, како еден така сите, еден за сите, сите за никаде, да живее тогашниот селски лекар, вода можете да му носите!
Јас мислам дека јадењето чоколадо со осиромашен ураниум веќе ја покажува лека полека клиничката слика кај тебе. Не е на арно работава. :eek:
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:

Со другото се сложувам.
Не сум сигирен.
Еве јас имам вишок приходи и ги реинвестирам во проширување на асортиман и услуги.
Не ги носам дома. Зошто да ме оданочат на тоа?
Оти државата догодона ќе добие минимум 15% повеќе даноци, на база на реинвестираното.
Друго е што големите матат на таа тема, ама зборам за регуларна постапка.
Јас за 10 години 15 пати го зголемив капиталот на фирмата, Ок со работа, ама реинвестицијата ми беше подтик.

Последно уредено:
Не сум сигирен.
Еве јас имам вишок проходи и ги реонвестирам во проширување на асортиман и услуги.
Не ги носам дома. Зошто да ме оданочат на тоа?
Оти државата догодона ќе добие минимум 15% повеќе даноци, на база на реинвестираното.
Друго е што големите матат на таа тема, ама зборам за регуларна постапка.
Јас за 10 години 15 пати го зголемив капиталот на фирмата, Ок со работа, ама реинвестицијата ми беше подтик.
Темата не е даноци, но државата мора да си го наплати данокот при оваа рамна даночна стапка од 10%.

Кажав, пред да приложиш даночна пријава имаш сретководствено пеглање каде фиктивно се брише дел од реалната добивка. Се ставаат и сметки за гориво и патарини, па и репрезентација. Има многу начини да се амортизира добивката.

Дури и да не е така, не гледам да не се платат тие 10%, независно дали станува збор за МСП или голема корпорација затоа што тоа е една од функциите на државата и едно од основните средства преку кои се врши јавно добро.

Сфаќам, даноците се кражба, сфаќам дека никој не сака да ги плаќа затоа што не е задоволен од политичкиот перформанс, не е среќен како се трошат неговите пари и каде сѐ не завршуваат, меѓутоа и не гледам причина за ова даночно отстапување. Ако сакаш да имаш држава, треба да имаш и даночен систем. :)

Не те вадат сметки за гориво, патарини!
Еден фиктивен округол пример:
300к промет, 120к заработка, 20к давачки како плата, гориво, кафани, курви :) патарини...
100к реално реинвестирани во текот на годината. Треба ли да се оданочат и тие?
Многу сме офтоп.

Не те вадат сметки за гориво, патарини!
Еден фиктивен округол пример:
300к промет, 120к заработка, 20к давачки како плата, гориво, кафани, курви :) патарини...
100к реално реинвестирани во текот на годината. Треба ли да се оданочат и тие?
Многу сме офтоп.
Да, треба, плати си ги тие 10%, со останатите прави што сакаш. Се разбираме, само не се сложуваме. Колку повеќе отстапки, толку повеќе дупки, толку помалку даноци собира државата. Плус тука се дополнителните привилегии, во ТИРЗ за СДИ, со ние се прави и неконкурентност на пазарот, ама целта ти е повеќе капитал, повеќе креирани работни места.

Старт-ап привилегиите се океј, првите години работиш и со загуба, ако си зел кредит да го отвориш бизнисот, треба да се пробиеш на пазарот (пак имаш одредени политики на неконкурентност), ама после тоа не гледам причина за финансиски буст односно државна интервенција и помош. Подобро е да се направи подобра бизнис клима, во инвестирање и во инфраструктура, отколку да се пегла финансиската слика, а притоа државата ти е на европското дно во многу критеруими.

Доволно беше офтопик од моја страна. :)

Да, треба, плати си ги тие 10%, со останатите прави што сакаш. Се разбираме, само не се сложуваме. Колку повеќе отстапки, толку повеќе дупки, толку помалку даноци собира државата. Плус тука се дополнителните привилегии, во ТИРЗ за СДИ, со ние се прави и неконкурентност на пазарот, ама целта ти е повеќе капитал, повеќе креирани работни места.

Старт-ап привилегиите се океј, првите години работиш и со загуба, ако си зел кредит да го отвориш бизнисот, треба да се пробиеш на пазарот (пак имаш одредени политики на неконкурентност), ама после тоа не гледам причина за финансиски буст односно државна интервенција и помош. Подобро е да се направи подобра бизнис клима, во инвестирање и во инфраструктура, отколку да се пегла финансиската слика, а притоа државата ти е на европското дно во многу критеруими.

Доволно беше офтопик од моја страна. :)
Јас само уште малку да капнам.
Ако платам данок, во тој случај ќе си ги земам дома и нека чека системот пари од мене догодина од тутунот.
Реинвестирањето по мое треба да се стимулира.
Ама јас не сум од овој сФет, само си имам некоја своја логика.
Толку офтоп и од мене!

Back
На врв Bottom