Кајгана чита - 2026 edition

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување

Колку книги мислите дека може да прочитате во 2025?

• Вкупно гласачи
    29
  • Гласањето ќе се затвори: .
1000030499.jpg

2. Тошиказу Кавагучи - Приказни од кафулето

Ех, да има некое вакво кафуле, иако нема да можам да ја променам сегашноста, сепак би пробал да се вратам пред еден месец па да си се сретнам себеси и да си кажам дека "Приказни од кафулето" е втора во серијалот и да ја купам првин "Пред да се излади кафето"
Каков абдал. Се запотив у Литература, ми фалеа уште 300 денари за таа грепката и тука се туфкам а продавачката ме гледа и јас ај, нека биде таа јапонската. За оваа книга имам прочитано доволно онолку да ме заинтересира да ја купам. Не прочитав никакви рецензии и никогаш не проверив дали едната со другата се поврзани а за тоа дознав откако ја завршив оваа книга. Уствари не ни знам дали се поврзани и нема ни да се обидувам да дознаам па така нареден пат кога ќе одам ќе ја купам и таа па ќе се обидам да си ги поврзам.

Баш ми се допадна. Иако имав малку проблем на почетокот со имињата затоа што е прва јапонска книга која ја читам, некако се навикнав и на Казу и на Нагаре и на Канаме...
Ме натера книгава да размислувам малку подлабоко за сопствените постапки и општо за животот. Првата приказна со тој рагбистот и ќерката на другар му, како и последната со стариот детектив ептен ме погодија.

1. The Odyssey - Homer ★★★
2. Project Hail Mary - Andy Weir ★★★★★
3. Трипати Взори - Алесандро Барико ★★★½
4. Piranesi - Susanna Clarke ★★½
5. Stoner - John Williams ★★★★★
6. The Bell Jar - Sylvia Plath ★★★½
7. Мистериозниот Странец - Марк Твен ★★★½
8. Ignorance - Milan Kunderа ★★★

9. Red Rising - Pierce Brown ★★★

IMG_1596.jpeg

Очекував сај фај за кој малку огладнев, а добив воена, машка, хангер гејмс вајбз академија, полна со политики и интриги. Прва книга од поголем серијал, која што служи како origin story. Во блиска иднина на Марс, каде човештвото може да ги тераформира околните планети, човештвото е поделено на касти по боја. Црвените се робови кои го бушат Марс мислејќи дека сеуште се работи на тераформирање, но реалноста е дека Златните веќе се населени на планетата и владеат со нив, и уживајќи богат и луксузен живот. Еден црвен, поради преголема лична неправда, е регрутиран од бунтовно движење и е физички и психички променет да ги инфилтрира Златните од внатре, да се одмазди и да и собори тиранијата. Enter Darrow. За тоа, мора да ја помине академијата која ги зема најдобрите златни за да ги тренира на војна и владеење, и ги поделува во неколку куќи кои треба да се освојат меѓусебе на отворено поле и замоци. Војна, тактизирање, предавства, многу Римска инспирација од владари до богови, неизвесност. Книга за социјална неправда, за проблемите на општеството и негово најдобро владеење, книга за одмазда и гнев, книга со многу насилство, книга за моќ и чест. Академија книги мене ме провоцираат и затоа само тројка, но светот е добар и разгледав веќе малку од втората која ветува повеќе сај фај и повеќе спејс опера. Ќе продолжам уште со серијалов.

5. Никој и ништо во Париз и Лондон - Џорџ Орвел - 7/10

Интересна автобиографска книга за времето на Орвел кога живеел како скитник во Париз и Лондон. За жал ја нема магијата и литературната вредност како Животинска фарма и 1984, но е далеку од лоша. На моменти ми беше и со голема доза на повторливост, но и тоа е целта, да се долови скитничкиот живот како еден круг, бесцелен, едноличен. Ми беа интересни случките што ги прераскажуваше од познанствата со кои што се стекнуваше (таа со пудрата во прав и лименките ми е и добра фора да ја раскажувам на луѓе), добар ми беше и крајот каде што убаво беа сумирани сите заклучоци и дадени конкретни насоки каде и како може да се подобрат работите, како и кои се вистинските проблеми на таа група на луѓе. Орвел и критика на системот одат под рака постојано. Тука критиката е за трулиот систем и законите во него кој не му даваат на сиромашниот да излезе од сиромаштијата, кој преку апсурдни закони и постапки придонесува до поголема смртност на најранливите категории, до поголема невработеност, како и до оштетување на буџетот. Ми се допадна и забелешката со приложена статистика дека за жена е многу полесно да се преживее во тој најдолен свет, бидејќи често може да се закачи за некој маж и да излезе од тој беднички свет, додека ретко која жена би прифатила маж скитник што е далеку посиромашен од неа. А и убава поента беше тоа дека е сосема погрешно перцепирањето дека скитниците се мрзливи луѓе, бидејќи тие најчесто работат многу повеќе на драстично полоши услови, за многу помалки од оние кои велат дека тие се мрзливи и ги избегнуваат, а притоа истата таа изложеност ја плаќаат со своето здравје. Не ми се допадна малку преводот на македонски, имаше една глава за пцовки кои се користат и нивното значење и сите пцовки беа заменети со ..., што ми беше крајно несфатливо, тука нема никаков простор да се цензурираат работите, особено кога од литературен аспект се анализираат навредите. Подоцна истражив дека во англискиот превоз цензурирани биле зборовите, а во францускиот не биле, но веројатно премногу било за преведувачот да се потпре на 2 преводи и го користел само англискиот. Како и да е, интересно дело.

3. Џејн Ер - Шарлот Бронте 4.7/5
Семејството Бронте биле трагични гении, сите прерано починети за жал.
Шарлот го напишала романот тајно, под псевдоним, но на нејзиниот пријател Вилијам Такери му било јасно дека некои делови од романот се инспирирани од нејзиниот живот.
Првиот дел за детството на Џејн е траорен и тежок и ме доведе до солзи.
Вториот дел е Џејн е во потрага по своја независност, запознавањето со Рочестер, и мистеријата на Торнфилд, неговиот замок и доаѓањето на Џејн на најбедниот момент на нејзиниот живот.
Во ниеден момент Џејн не отстапува од својата верба, својот морал, како што се вели, секогаш минува низ тесната патека во животот, и ја наоѓа својата среќа.

Back
На врв Bottom