Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 16: @ComfortablyNumb - Проституцијата треба да биде легална)

Проституцијата треба да биде легална

• Вкупно гласачи
    53
Се ова убаво функционира во теорија, во идеални услови да кажам, а во пракса е ужасно тешко. За тантрум прво што пишува е дека родителот треба да е смирен.

А контролирање емоции се учи од мал, и посебно не со фрази “ако не прекинеш со плачење ќе ти дадам причина зошто да плачеш” со кои бевме израснати ние.
Додека ние растевме плачењето на децата беше сфатено како лигавење, какви емоции каков стрес. И сега наеднаш стануваат достапни еден куп информации околу тоа како се одгледуваат деца, и секој сака да ги следи пошто секој го сака најдоброто за своето дете. А 90% од родителите имаме проблеми со контрола на емоции која е резултат на нашето детство. И ова пример излага на виделина откако имаш деца, пошо пред тоа никогаш не си бил во таква физичка/ментална состојба на хроничен умор/стрес.

Затоа прво скокни па кажи оп.
Мислам дека ќе биде залудно да продолжам да се објаснувам, на крај пак ќе се вратиме на истото: дека немам практична примена и искуство од прва рака, дека се ова е тешко кога си преморена и тн. После пак ќе треба на долго и широко да објаснувам зошто не се согласувам и ќе се вртиме во круг. Затоа и ги спомнав погоре книгите и студиите, каде ова е обработено од луѓе што стручно ја имаат анализирано темата. прочитај ги, можеби ќе ти бидат од корист.
Но поназад велат многу се фрустрирале кога детето кенкало а родителите не го регистрирале неговиот тантрум. Не си го пребирале детето, биле смирени. Може да напишеш што конкретно ти или еден родител треба да направи кога две годинки тодлер кенка?
Како што пишав претходно, кај двегодишно дете кенкањето не се решава ни со игнорирање, ни со драми. На таа возраст детето нема капацитет само да се смири, туку буквално ги „позајмува“ твоите емоции и реагира на нив. Ако ти си смирен, сталожен и присутен (му се спуштиш, го ислушаш, му покажеш дека го разбираш, не прави гримаси на нервозен/лут/фрустриран), многу побрзо ќе се смири отколку ако почнеш да објаснуваш или да бараш логика во тој момент. Некогаш е доволно да го фатиш за рака и да свртите еден круг заедно, прашај го што го мачи да ти објасни и пробај да не реагираш нервозно или налутено, чисто само ислушај го, во суштина пробај да му смениш фокус, често кенкањето е од замор/досада/страв/болка/глад/жед. Ако ти си смирен, и тоа ќе се осети побезбедно и разбрано, ако ти паничиш, урлаш, ќе ти врати на сличен начин.

Во суштина, слично е и кога се расправаш со возрасен што е нервозен. Ако враќаш на нож, само ја креваш тензијата. Ако тој се дере, а ти останеш смирен, автоматски ја спушташ тензијата. Кај детето е уште поважно да почувствува дека е видено и разбрано: „гледам дека ти е тешко“, „лут си“, „фрустриран си“, „што и зошто“, „како“ и тн, сепак, зависи од возраст и колку разбира, како родител треба да си го познаваш детето најдобро.
Дури после, кога ќе се смири, има смисла да се зборува и постепено да се учи како следен пат да реагира поинаку, или зошто не треба да реагира. Црекање, дерење, закани, или расправање пред него е џабе, само креваш тензија, и тоа влегува во fight or flight mode, и со госпо напред во смирувањето.

Мислам дека ќе биде залудно да продолжам да се објаснувам, на крај пак ќе се вратиме на истото: дека немам практична примена и искуство од прва рака, дека се ова е тешко кога си преморена и тн. После пак ќе треба на долго и широко да објаснувам зошто не се согласувам и ќе се вртиме во круг. Затоа и ги спомнав погоре книгите и студиите, каде ова е обработено од луѓе што стручно ја имаат анализирано темата. прочитај ги, можеби ќе ти бидат од корист.

Како што пишав претходно, кај двегодишно дете кенкањето не се решава ни со игнорирање, ни со драми. На таа возраст детето нема капацитет само да се смири, туку буквално ги „позајмува“ твоите емоции и реагира на нив. Ако ти си смирен, сталожен и присутен (му се спуштиш, го ислушаш, му покажеш дека го разбираш, не прави гримаси на нервозен/лут/фрустриран), многу побрзо ќе се смири отколку ако почнеш да објаснуваш или да бараш логика во тој момент. Некогаш е доволно да го фатиш за рака и да свртите еден круг заедно, прашај го што го мачи да ти објасни и пробај да не реагираш нервозно или налутено, чисто само ислушај го, во суштина пробај да му смениш фокус, често кенкањето е од замор/досада/страв/болка/глад/жед. Ако ти си смирен, и тоа ќе се осети побезбедно и разбрано, ако ти паничиш, урлаш, ќе ти врати на сличен начин.

Во суштина, слично е и кога се расправаш со возрасен што е нервозен. Ако враќаш на нож, само ја креваш тензијата. Ако тој се дере, а ти останеш смирен, автоматски ја спушташ тензијата. Кај детето е уште поважно да почувствува дека е видено и разбрано: „гледам дека ти е тешко“, „лут си“, „фрустриран си“, „што и зошто“, „како“ и тн, сепак, зависи од возраст и колку разбира, како родител треба да си го познаваш детето најдобро.
Дури после, кога ќе се смири, има смисла да се зборува и постепено да се учи како следен пат да реагира поинаку, или зошто не треба да реагира. Црекање, дерење, закани, или расправање пред него е џабе, само креваш тензија, и тоа влегува во fight or flight mode, и со госпо напред во смирувањето.
Интересен си ми пошто како да се читам самата себе пред 3-4 год.
Здравје Боже да ти дојде време, баш би сакала да те прочитам и тогаш со практично, а не само теориско искуство.

Прегледај го приврзокот 467186

Едноставно е.

Проблемот се денешните европски закони шо ни ги наметнаа и во воспитниот традиционален систем што сме го имале. Денешните родители не си ги тепаат децата, и тоа е голем пропуст.

Така е, треба да се тепаат крвнички додека не им пораснале сите заби. После е доцна.
Такво додека е мало со боксови да му влезеш во авион зашто плаче. На секое какање со шутеви да го рогаш да не му текне нареден пат на такво нешто кога ќе се вози два саати во авион.

Интересен си ми пошто како да се читам самата себе пред 3-4 год.
Здравје Боже да ти дојде време, баш би сакала да те прочитам и тогаш со практично, а не само теориско искуство.

А што конкретно е толку невозможно во тоа што го вели Лестер?
И јас прашував дали смеам да си земам тоа што е на масата, кога одевме на гости. И еден куп деца од моето маало беа воспитани исто така. И нема врска ова - сите деца се различни. Океј, јас бев бубалка од раѓање, не сум плачел ни на 1на, ни на 2 години од тоа што ми кажа мајками, мирно незнаеш ни дали е живо што се вели дур не гугни.
Сестра ми од друга страна, компензираше за тоа што јас бев мирен, беше синоним за палавост, кревање на мачки, носење дома, дома беше пуздер од играчки, абе лепакот за муви залепен за косата руса. Ама пред други луѓе и гости *беше помирна и од мене* - јер воспитувањето на мајка ми си го напрај своето.
Туку ги прогалувате децата и после курле ви е крив. Мислите дека со ова ако ги остајте слободни да прават што сакаат дека ќе стекнат карактер на газди, дека нема да полагаат сметка пред никој - бетер им правите со ова. Ќе ги превоспита општество, кога ќе е време за тоа, судирот со суровата реалност ќе е многу болен. Многу поболно за нив на крајот.
Автоматски споено мислење:

Така е, треба да се тепаат крвнички додека не им пораснале сите заби. После е доцна.
Такво додека е мало со боксови да му влезеш во авион зашто плаче. На секое какање со шутеви да го рогаш да не му текне нареден пат на такво нешто кога ќе се вози два саати во авион.
Се чини ти беше саркастичен, ама јас ова го сваќам озбилно, дури на 2ро читање видов дека е сарказам, моето ИКу не е брзо како на Рон. Не се учи дете со збор, јер не е 18се годишник за да разбери. Да децата се сунѓер, впиваат се. Прво ќе пробаш со збор. Ама ако не се учи со збор, треба да почнат да играат воспитните. Да! - толку е едноставно да воспиташ 3 педи човек. И нема изговори. Братучед мој беше многу принципиелен човек уште дури растеше - така ги воспита и децата, а не е ни строгиот родител кој децата го неќат. Напротив го сакаат што ги воспитал ко што треба, да се градат ко личности.
Тие на брат му се распишана команда и ќе чекаат на 'другарите' подоцна на школо да ги превоспитаат. Оти таму нема попување и правење главен ко дома.

Последно уредено:
И он да не затвора клиент!? :unsure:
Братот да не е баниран од темата? :pos:
Си го барате и вие како мене. Спремете се сега за лекции како некои имаат живот, не лежат по цел ден на форум и дека само си ги прчите. Ве предупредив, јас го јадев еднаш за тимот кога го цитирав, ама не слушате. Сега ќе го јадете попреку уста и вие штом најде време. :D

Рековме 24h.

Си го барате и вие како мене. Спремете се сега за лекции како некои имаат живот, не лежат по цел ден на форум и дека само си ги прчите. Ве предупредив, јас го јадев еднаш за тимот кога го цитирав, ама не слушате. Сега ќе го јадете попреку уста и вие штом најде време. :D

Рековме 24h.
Cekajte de, mozi smisluva tema, trpenie spasenie.
Vie pa kako odvaj da cekate oci da si izvajte, baska na mackata da i gi krenite safrite, da mu otvorite rabota na cupeto :sneaky:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom