Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 13: Вештачко (ИнВитро) оплодување (со донор) треба да се ЗАБРАНИ за жени кои не се во брачен однос)

Вештачко (ИнВитро) оплодување (со донор) треба да се ЗАБРАНИ за жени кои не се во брачен однос

• Вкупно гласачи
    63
Pa toa i mi bese prasanjeto. Znaci ako ne mu e bioloski tatko ne e dolzen da plakja ako ne saka. I ne e samo alimentacijata, tuka e i nasledstvo imot, nedvizen i dvizen itn itn itn.
Ispagja deka sepak ima razlika pomegju bioloski tatko i majka so nekoj koj samo go gledaat.
Ne treba na rabotite da im se pristapva strogo emocionalno, sto zenite i najcesto go pravat i na toa nosat odluki i zaklucoci, oti porano ili pokasno ima reality check i tuka idat vistinskite problemi. Ti si trgna od pretpostavka deka zivotot e kako bajka kade srekjno si ziveeja do krajot na zivotot, i ne ni pomisli na situacii kade ne teci se kako vo bajka. Taka da posle se ova, koj e tatko a koj majka? Toj sto go gleda ili toj sto go rodi ili napravi. Ke ima izmeni ili ke si go zadrzis prvobitniot stav ?
Чекај сега, каде јас си тргнав од животна бајка со муабетов?

Си тргнав од реален случај во моето семејство. Дете без родители, оставено во дом за деца без родители. Посвоено, од двајца прекрасни луѓе кои му пружиле се на светов. Детето израснато во прекрасна личност, една од моите омилени личности.
Не се битни ни гените, ни биологијата, ништо не е битно, колку што е битна големината на двајцата кои решиле да подарат се на светот, на некој што не е нивна крв.

И имам такви примери околу мене уште неколку. Тоа се најдобрите луѓе во човештвото. Тоа е врвот на човечноста.

А кој треба да им дозволи или не дозволи на луѓето да имаат дете?
a bas logicno e da motivirame da si samohran roditel, uste preku vestacko oploduvanje.

Кои се статистиките за деца во брачна заедница, запоставени од родителите?
ne znam, no znam kakvi se statistikite za deca so samohran roditel, a i znam i od iskustvo kako zavrshuvaat mnozinski del od takvite deca, zatoa shto i samiot sum dete na samohran roditel koj shto porasnal so deca na samohrani roditeli.

motiviranje na lugje da se samohrani roditeli e suludo, pogotovo poznavajki go finansiskiot, socijalniot i semejniot aspekt kako dete na samohran roditel.

Си тргнав од реален случај во моето семејство. Дете без родители, оставено во дом за деца без родители. Посвоено, од двајца прекрасни луѓе кои му пружиле се на светов. Детето израснато во прекрасна личност, една од моите омилени личности.
Не се битни ни гените, ни биологијата, ништо не е битно, колку што е битна големината на двајцата кои решиле да подарат се на светот, на некој што не е нивна крв.

И имам такви примери околу мене уште неколку. Тоа се најдобрите луѓе во човештвото. Тоа е врвот на човечноста.
Edna lastovica ne ja pravi proletta. Na tvojata uspesna prikazna imas uste kojznae kolku neuspesni :toe:
Patem receno tvojot slucaj sto go prilozi nema vrska so toa sto jas prvobitno prasav. Tamu tie se zakonski starateli na deteto, go posvoile so obvrska deka ke se grizat i zatoa drzavata im go dala. Kako im go dala, taka moze i da im go zemi ako ne se odnesuvast adekvatno sprema nego.

Имам дете, и затоа баш знам дека конекцијата настанува после раѓање, во грижата за детето. Пред тоа немаш појма, си имаш замисла но реалноста е скроз поинаква. Љубов на прв поглед после пораѓај постои само на филмовите.
Ајде да не се правиме улави сега, нема сила што ќе ме убеди дека исто ќе гледаш на дете што го носиш во тебе 9 месеци и го раѓаш и дете што ќе го посвоиш/ќе ти го износи и роди некоја друга мајка. Да не ме сфатиш погрешно, не дека нема да ги сакаш другиве деца од примерот, ама она што ти си го создала и створила ти е посебно драго.

И пак ќе ти кажам, многу малку коментирате вие жените дека ова е класична експлоатација на жената, друга да носи дете за некоја си дотична, а први сте да коментирате како шефот не ви дал слободен ден и дека ве дискриминира. Ова ти е реална дискриминација (според мене) и класично искористување на женската особа.

Eh covece 3 dena da se zbori na kraj pak tvoeto ke si teras… imas 5-10 dobri primeri jas ke Ti dadam po 10 sekoj den losi primeri … ova foliranje nekoe u stil nacitana sum Go razbiram zivotot I kompliciranje bezvrska stanuva strasno … Aloo idat maz I zena da posvojat dete u nekoja ustanova I davaat kriteriumi sto kako sakaat I taa na salter prai po filter kao Kola da si kupuvaat pred toa neli proadjaat cela papirolja I si odat Doma Go sednuvaat deteto posle nekolku godini i mu vikaat slusaj nie nemozevme deca da imame Te posvoivme ama roditelska ljubov nema snajdi Se ponataka digame Race od tebe … Ili obratno cela ljubov da mu ja dadat do posleden Atom on moze na kraj da kaze idam majka mi i tatko mi da si gi najdam cao prijatno ne ste mi Roditeli vie … od tolku sto komplicirate na kraj gz preku glava vishe ne se znae koj jade koj pie… ZNACI DA RASCISTIME NE MU SE RODITELI GO CUVAAT DETETO SAMO NISTO VISHE KOJ TI KURAC EBATE …. Moze deteto ke gi saka sve ama na kraj ke saka da si znae Roditeli svoi makar I najlosi bile…ne funkcionira razbiras pogore Eden clen napisa za Marija Serifovic u stil novopecena elita e so pari i ke prai sto saka vie Go rastrgavte koj si ti da zboris Taka moze bolna e a poentata mu beshe skroz druga … ja neznam dali ovde Samo na Forumov zenskiov rod ste vakvi ili I privatno isto … ako ste privatno isto bidi sigurna nieden Maz nema da ve Trpi so ovie gluposti a da e normalen … u slucaj da ve I strpi poishe od 5 god ziti se upoznaj me so nego idol ke mi stane

a bas logicno e da motivirame da si samohran roditel, uste preku vestacko oploduvanje.

ne znam, no znam kakvi se statistikite za deca so samohran roditel, a i znam i od iskustvo kako zavrshuvaat mnozinski del od takvite deca, zatoa shto i samiot sum dete na samohran roditel koj shto porasnal so deca na samohrani roditeli.

motiviranje na lugje da se samohrani roditeli e suludo, pogotovo poznavajki go finansiskiot, socijalniot i semejniot aspekt kako dete na samohran roditel.
Епа би ти препорачала да погледнеш статистики пример на деца со разведени родители каде разводот не се решил по мирен пат, каде децата се користеле во одмаздољубливи чинови, се малтретирале со разно разни психички изживувања итн. Или деца во навидум мирни бракови, а позади завеси се дешава свашта. Верувај дека и тоа се траги што се носат за цел живот. Има луѓе кои јавно изјавуваат дека животот би им бил далеку подобар без едниот родител, замисли да донесеш сопствено дете да каже нешто такво, каква траума треба да се доживее за да се изговорат тие зборови.
Ајде да не се правиме улави сега, нема сила што ќе ме убеди дека исто ќе гледаш на дете што го носиш во тебе 9 месеци и го раѓаш и дете што ќе го посвоиш/ќе ти го износи и роди некоја друга мајка. Да не ме сфатиш погрешно, не дека нема да ги сакаш другиве деца од примерот, ама она што ти си го создала и створила ти е посебно драго.

И пак ќе ти кажам, многу малку коментирате вие жените дека ова е класична експлоатација на жената, друга да носи дете за некоја си дотична, а први сте да коментирате како шефот не ви дал слободен ден и дека ве дискриминира. Ова ти е реална дискриминација (според мене) и класично искористување на женската особа.
Баш бидејќи сум жена и мајка си давам да коментирам. Сум го поминала моментот на земање на сопственото дете во раце после пораѓај и збунката кога не почувствував љубов или пеперутки во стомак или не знам уште што не. Имаш одредена доза на афекција и грижа, но љубовта која ја чувствувам сега после 3 години од тој момент е неспоредлива со тогашните чувства. И тој однос се развива со времето, не доаѓа преку ноќ.

Од друга страна, знаејќи со какви препреки се соочуваат голем број парови во борба со неплодноста, не мислам дека е благородно да се фрлаат вакви претпоставки. Дали некој исто го сака своето биолошко и своето посвоено дете може да каже само тој што поминал низ тоа. Ама од лично искуство можам да дадам мое мислење дека љубовта расте со годините и со заедничките искуства, и негативни и позитивни. Не со споделена днк.

Edna lastovica ne ja pravi proletta. Na tvojata uspesna prikazna imas uste kojznae kolku neuspesni :toe:
Patem receno tvojot slucaj sto go prilozi nema vrska so toa sto jas prvobitno prasav. Tamu tie se zakonski starateli na deteto, go posvoile so obvrska deka ke se grizat i zatoa drzavata im go dala. Kako im go dala, taka moze i da im go zemi ako ne se odnesuvast adekvatno sprema nego.
Дете се одзема и од биолошки родители. Да, можеби на посвоени има повеќе "контрола" но во таква ситуација каде здравјето и животот на едно дете се загрозени истата таа држава и закон ти дозволува да го отстраниш детето од таква средина, без разлика дали родителите биле биолошки или не.

Последниве 3 теми ептен забегувате од иницијалната поента.

На темата, мојот одговор е абсолутно не. Особено во начинот/сценариото на кој е поставено.

Настрана што е буквално медицинско чудо, како што некој претходно и го опиша, како право и можност, таа опција не смее да му се укине на никој.

Владе вика една ластовица не е ја прави пролетта, епа тогаш како поради селективни "лоши" примери треба да се запре за сите?

Од друга страна, баш тие лоши примери се комплетно оправдани како причина за грижа и аверзија на тоа кој се може да има деца.

Сум немал потреба, не знам специфичн, ама претпоставувам дека моментално, настрана од обичен здравствен скрининг, никаква друга контрола не постои.

Од тој аспект, баш ради тие лоши примери, се согласувам дека постои ризик на "лоши" родители. Така да, не сум против да се прават некои слични евалуации и контроли (како пример за посвојување) пред да се дозволи ин-витро процесот.

Меѓутоа абсолутно против да биде забрането. Доколку личноста е психички, физички и финансиски способна и спремна да израсти дете, никој не смее да и го укини тоа право.

Епа би ти препорачала да погледнеш статистики пример на деца со разведени родители каде разводот не се решил по мирен пат, каде децата се користеле во одмаздољубливи чинови, се малтретирале со разно разни психички изживувања итн. Или деца во навидум мирни бракови, а позади завеси се дешава свашта. Верувај дека и тоа се траги што се носат за цел живот. Има луѓе кои јавно изјавуваат дека животот би им бил далеку подобар без едниот родител, замисли да донесеш сопствено дете да каже нешто такво, каква траума треба да се доживее за да се изговорат тие зборови.
ne kapiram sto sakas da mi kazes, koga samo sto ti kazav deka dobro mi se poznati statistikite na deca so samohrani roditeli, zatoa sto samiot sum dete na samohran roditel izrasnat so drugi deca na samohrani roditeli, koj sto ja proucuval ovaa tematika poprilcno dolgo.

samo sto kaza deka otsustvo figura ili prisutna devijantna forma na roditelska figura e destruktivno za decata, zatoa i ne sum za toa edna licnost koja sto ne e vo (von)bracna zaednica so druga licnost da moze preku vakvi metodi da dobiva dete i da go raste deteto so edna roditelska figura prisutna, so finansiski, socijalen i semeen pritisok.

sfatete deka razvodot e destruktiven onolku kolku sto e i losiot brak, ako ne i povekje.

Баш бидејќи сум жена и мајка си давам да коментирам. Сум го поминала моментот на земање на сопственото дете во раце после пораѓај и збунката кога не почувствував љубов или пеперутки во стомак или не знам уште што не. Имаш одредена доза на афекција и грижа, но љубовта која ја чувствувам сега после 3 години од тој момент е неспоредлива со тогашните чувства. И тој однос се развива со времето, не доаѓа преку ноќ.

Од друга страна, знаејќи со какви препреки се соочуваат голем број парови во борба со неплодноста, не мислам дека е благородно да се фрлаат вакви претпоставки. Дали некој исто го сака своето биолошко и своето посвоено дете може да каже само тој што поминал низ тоа. Ама од лично искуство можам да дадам мое мислење дека љубовта расте со годините и со заедничките искуства, и негативни и позитивни. Не со споделена днк.
Не ми одговори за експлоатацијата на жената. Би носела ти дете 9 месеци за друга жена само за да земеш пари?

Свесен сум за кризава со мајчинство и како златни жени/девојки си ги пропуштија возовите, често не по своја вина, ама нема начин ова да не биде злоупотребено за разни лезбејки и буљаши да се докопаат до шанса да зиграваат родители, така да, мора да е "да".
После подолг период во бездетен брак-пеки и за сурогат, вака-не.

Не ми одговори за експлоатацијата на жената. Би носела ти дете 9 месеци за друга жена само за да земеш пари?
Eve Jas ke ti odgovoram da ne trae 3 dena sve toa … sekako deka ne bi napravila toa no podrzuvac e Golem zenite da praat sto sakaat so svojot zivot kolku I da e neprirodno toa

ne kapiram sto sakas da mi kazes, koga samo sto ti kazav deka dobro mi se poznati statistikite na deca so samohrani roditeli, zatoa sto samiot sum dete na samohran roditel izrasnat so drugi deca na samohrani roditeli, koj sto ja proucuval ovaa tematika poprilcno dolgo.

samo sto kaza deka otsustvo figura ili prisutna devijantna forma na roditelska figura e destruktivno za decata, zatoa i ne sum za toa edna licnost koja sto ne e vo (von)bracna zaednica so druga licnost da moze preku vakvi metodi da dobiva dete i da go raste deteto so edna roditelska figura prisutna, so finansiski, socijalen i semeen pritisok.

sfatete deka razvodot e destruktiven onolku kolku sto e i losiot brak, ako ne i povekje.
Па и не би се согласила со последната реченица, од лично искуство, ама тоа е различна тематика.

Од друга страна, имам пример на самохрана мајка која го добила детето со инвитро. Има финансиски средства за комфортен живот и неверојатна поддршка од фамилијата.
Секако во родителска авантура не се влегува неспремен, што финансиски, што ментално, дали по природен или инвитро пат.

Не го гледам како експлоатација, доколку некоја се чувствува спремна да се носи со бременоста и е запознаена со ризиците од истата.

Не го гледам како експлоатација, доколку некоја се чувствува спремна да се носи со бременоста и е запознаена со ризиците од истата.
Тогаш си лицемерна у случај некаде да плачеш за правата на жената и како тоа истата е злоупотребувана и обесправена. Со вакви работи се губи смисла на многу работи, а и тоа секој има право да прави што сака малце не носи у погрешен правец. Небитно, да не тупиме понатака, си имаш свој став и тоа е тоа.

Тогаш си лицемерна у случај некаде да плачеш за правата на жената и како тоа истата е злоупотребувана и обесправена. Со вакви работи се губи смисла на многу работи, а и тоа секој има право да прави што сака малце не носи у погрешен правец. Небитно, да не тупиме понатака, си имаш свој став и тоа е тоа.
Не го гледам како злоупотреба бидејќи е лична одлука, никој не става нож под грло.

Не го гледам како злоупотреба бидејќи е лична одлука, никој не става нож под грло.
Оф... Абе лична работа е и јас ако одлучам да изрешетам 20 души, ама дали е исправна е сосема друг муабет. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom