Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 18: @датум - Туристите и иселениците да плаќаат при влез во Македонија)

Туристите и иселениците да плаќаат при влез во Македонија

• Вкупно гласачи
    49
Има жени кои и со инвитро не можат да останат бремени. Има жени кои поради други здравствени ризици се препорачува да не забременуваат. Има жени чија бременост е чиста агонија, со еден куп проблеми од првиот ден. Има жени со високоризични бремености.
Кои сме ние да судиме дали Марија Шерифовиќ имала валидна причина да одбере сурогат, можеби не сака јавно да споделува информации за нејзината здравствена состојба и можноста да забремени. Не мора да значи дека себична.
Затоа постои посвојување!
Ако не може да забремени од медицински причини, крај на муабетот!
Нема што јајце клетки да дава, и други да и раѓаат деца!

Мајка е таа што ќе го роди, а не таа чија е јајце клетката!

едит: а Марија Шерифовиќ ми спаѓа у првата група за забрана, лезбејски парови посекако!
Значи ред флег по сите основи!

Јас сум за секоја форма на ин витро (не знам дали споено или одделно се пишува, извини Иосоно), освен оној момент кој го имаше Марија Шерифовиќ, мислам дека сурогат мајка е правиот термин. Не можам да разберам човече, сакаш дете, имаш премногу пари, ама до толку си себично гомно и не сакаш 9 месеци да се помачиш да го носиш во утроба и плаќаш на некоја рандом жена да го износи за тебе, а после ти си го одгледуваш... Па пичка ли ти матер себична, до каде ќе оди светов бе јас не можам да разберам?? Утре ќе измислат и некој да ја џвака храната место некого, овој само да голта и да сере. Многу сум ја замразел Марија Шерифовиќ после тоа, иако и посакувам се најдобро на неа и на детенцето.

Околу ин витро процесите заплеткана е работата, сметам дека Ио е до негде во право за тоа, и да воведат рестрикции пак ќе има изигрувања на системот и слично. Мое мислење е дека треба да има забрана за геј парови да може да се оплодуваат и посвојуваат деца, ама тоа е веќе друга тема и знам дека Вотчињата ќе почнат тажни да ми ставаат така да ќе застанам тука.
Не мора да значи, може Марија Шерифовиќ не може да има деца.
Автоматски споено мислење:

Мајка е таа што ќе го роди, а не таа чија е јајце клетката!
Апсолутно не! Мајка е таа што ќе те одгледа и што ќе те изнесе на прав пат, а не таа што ќе те роди и остави.

dokolku licnosta ne e ni vo vonbracna zaednica, ne.

ili vo prevod, sama licnost ne treba da i se ovozmozi da ima deca, zatoa sto eden roditel ne moze da bide i tatko i majka na sopstvenoto dete.

haos losi statistiki ima za deca bez roditeli ili so samo eden roditel.

dokolku zenata e vo vonbracna zaednica so masko i ne mozat da dobijat dete, treba da im se dozvoli, no sama zenska licnost ne.

И тоа да се ограничи само за парови кои од оправдани (медицински) причини се принудени на таков потег.
Мојот став е дека треба да се забрани, ете, мал феминистички допринос на темата.

ili vo prevod, sama licnost ne treba da i se ovozmozi da ima deca, zatoa sto eden roditel ne moze da bide i tatko i majka na sopstvenoto dete.

dokolku zenata e vo vonbracna zaednica so masko i ne mozat da dobijat dete, treba da im se dozvoli, no sama zenska licnost ne.
А кој треба да им дозволи или не дозволи на луѓето да имаат дете?

Кои се статистиките за деца во брачна заедница, запоставени од родителите?

Koj e togas tatko ?
Исто и татко, тој што ќе одгледа и ќе те изнесе на прав пат, а не тој што ќе те направи и не му е гајле за тебе. Тоа се заслужува со секојдневни постапки, со љубов и посветеност, а не со сперматозоид и лист хартија. Само посебни луѓе се татковци.

Исто и татко, тој што ќе одгледа и ќе те изнесе на прав пат, а не тој што ќе те направи и не му е гајле за тебе. Тоа се заслужува со секојдневни постапки, со љубов и посветеност, а не со сперматозоид и лист хартија. Само посебни луѓе се татковци.
Se e toa vo red, no ajde vaka da te prasam.
Zenata zatrudnuva od svalerot, mazot pojma nema, si go gleda kako svoe. Eden den se razveduvaat, pravi DNK, deteto ne e negovo.
Dali e toj tatkoto ? Dali toj e dolzen da plakja alimentacija ako ne saka na primer da plakja ?

Se e toa vo red, no ajde vaka da te prasam.
Zenata zatrudnuva od svalerot, mazot pojma nema, si go gleda kako svoe. Eden den se razveduvaat, pravi DNK, deteto ne e negovo.
Dali e toj tatkoto ? Dali toj e dolzen da plakja alimentacija ako ne saka na primer da plakja ?
Па еве тргни од тебе, ти кога би бил во улога на тоа дете, дали татко ти би престанал да ти биде татко заради тоа што мајка ти одлучила да го изневери татко ти пред икс години и да не му каже за тоа? (Сори, само хипотетичка ситуација е ова).
Или па стави се во улога на таткото. Дали би престанал да го сакаш детето кое до вчера си го гледал како свое дете? Дали ќе се смени нешто?

Емотивно ДА. Тој ги градел навиките на детето и учевствувал во неговото воспитување. Во очите на детето, тој е таткото.

Биолошки не. Правно, ваљда е татко се додека и ако не го оспори татковството.

Па еве тргни од тебе, ти кога би бил во улога на тоа дете, дали татко ти би престанал да ти биде татко заради тоа што мајка ти одлучила да го изневери татко ти пред икс години и да не му каже за тоа? (Сори, само хипотетичка ситуација е ова).
Или па стави се во улога на таткото. Дали би престанал да го сакаш детето кое до вчера си го гледал како свое дете? Дали ќе се смени нешто?

Емотивно ДА. Тој ги градел навиките на детето и учевствувал во неговото воспитување. Во очите на детето, тој е таткото.

Биолошки не. Правно, ваљда е татко се додека и ако не го оспори татковството.
Ubavo te prasav dali treba da plakja alimentacija ako ne saka da plakja. Pravno gledano, a ne sto i kako se cuvstvuval. Strogo pravno gledano, posto ti prethodno napisa majka i tatko se tie koi go izgledale, go gledaat itn itn a ne koj go rodil ili ja natrudnil.
Dali mazot e dolzen da plakja alimentacija za dete na koj ne e bioloski tatko, a go rastel odreden period ?

Ubavo te prasav dali treba da plakja alimentacija ako ne saka da plakja. Pravno gledano, a ne sto i kako se cuvstvuval. Strogo pravno gledano, posto ti prethodno napisa majka i tatko se tie koi go izgledale, go gledaat itn itn a ne koj go rodil ili ja natrudnil.
Dali mazot e dolzen da plakja alimentacija za dete na koj ne e bioloski tatko, a go rastel odreden period ?
Па ти кажав, зависи од статусот на татковството во матичната книга. Ако е заведен како татко на детето да, има таква законска обврска. Се додека таквиот статус не се поништи.

Од морален аспект, мислам дека љубовта нема рок на траење и човеков би бил бог ако најде начин да остане во животот на детето (кое не е негово), бидејќи врската што ја граделе до тогаш не може да се оспори. Сепак детето не е криво.

Ама не би бил за осуда и доколку се откаже од таквиот живот граден врз основа на лаги и манипулации.

Има жени кои и со инвитро не можат да останат бремени. Има жени кои поради други здравствени ризици се препорачува да не забременуваат. Има жени чија бременост е чиста агонија, со еден куп проблеми од првиот ден. Има жени со високоризични бремености.
Кои сме ние да судиме дали Марија Шерифовиќ имала валидна причина да одбере сурогат, можеби не сака јавно да споделува информации за нејзината здравствена состојба и можноста да забремени. Не мора да значи дека себична.
Не знам што да ти кажам, ама за мене конекцијата на мајката со детето е од непроценливо значење. Ако си мајка знаеш за што зборам, го носиш 9 месеци, го раѓаш, ова сурогат мајка за мене прво е експлоатација на жената, а второ е губење на секаков допир со реалноста за тоа како треба да се створи едно семејство. Особено што Марија Шерифовиќ е лезбо, би ја убил без око да ми трепне и ебам тоа пореметената ама ај реков тоа е друга тема да не идеме оф топик.

Не знам што да ти кажам, ама за мене конекцијата на мајката со детето е од непроценливо значење. Ако си мајка знаеш за што зборам, го носиш 9 месеци, го раѓаш, ова сурогат мајка за мене прво е експлоатација на жената, а второ е губење на секаков допир со реалноста за тоа како треба да се створи едно семејство. Особено што Марија Шерифовиќ е лезбо, би ја убил без око да ми трепне и ебам тоа пореметената ама ај реков тоа е друга тема да не идеме оф топик.
Имам дете, и затоа баш знам дека конекцијата настанува после раѓање, во грижата за детето. Пред тоа немаш појма, си имаш замисла но реалноста е скроз поинаква. Љубов на прв поглед после пораѓај постои само на филмовите.

Па ти кажав, зависи од статусот на татковството во матичната книга. Ако е заведен како татко на детето да, има таква законска обврска. Се додека таквиот статус не се поништи.

Од морален аспект, мислам дека љубовта нема рок на траење и човеков би бил бог ако најде начин да остане во животот на детето (кое не е негово), бидејќи врската што ја граделе до тогаш не може да се оспори. Сепак детето не е криво.

Ама не би бил за осуда и доколку се откаже од таквиот живот граден врз основа на лаги и манипулации.
Pa toa i mi bese prasanjeto. Znaci ako ne mu e bioloski tatko ne e dolzen da plakja ako ne saka. I ne e samo alimentacijata, tuka e i nasledstvo imot, nedvizen i dvizen itn itn itn.
Ispagja deka sepak ima razlika pomegju bioloski tatko i majka so nekoj koj samo go gledaat.
Ne treba na rabotite da im se pristapva strogo emocionalno, sto zenite i najcesto go pravat i na toa nosat odluki i zaklucoci, oti porano ili pokasno ima reality check i tuka idat vistinskite problemi. Ti si trgna od pretpostavka deka zivotot e kako bajka kade srekjno si ziveeja do krajot na zivotot, i ne ni pomisli na situacii kade ne teci se kako vo bajka. Taka da posle se ova, koj e tatko a koj majka? Toj sto go gleda ili toj sto go rodi ili napravi. Ke ima izmeni ili ke si go zadrzis prvobitniot stav ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom