Edna lastovica ne ja pravi proletta. Na tvojata uspesna prikazna imas uste kojznae kolku neuspesni

Patem receno tvojot slucaj sto go prilozi nema vrska so toa sto jas prvobitno prasav. Tamu tie se zakonski starateli na deteto, go posvoile so obvrska deka ke se grizat i zatoa drzavata im go dala. Kako im go dala, taka moze i da im go zemi ako ne se odnesuvast adekvatno sprema nego.
Дете се одзема и од биолошки родители. Да, можеби на посвоени има повеќе "контрола" но во таква ситуација каде здравјето и животот на едно дете се загрозени истата таа држава и закон ти дозволува да го отстраниш детето од таква средина, без разлика дали родителите биле биолошки или не.
Последниве 3 теми ептен забегувате од иницијалната поента.
На темата, мојот одговор е абсолутно не. Особено во начинот/сценариото на кој е поставено.
Настрана што е буквално медицинско чудо, како што некој претходно и го опиша, како право и можност, таа опција не смее да му се укине на никој.
Владе вика една ластовица не е ја прави пролетта, епа тогаш како поради селективни "лоши" примери треба да се запре за сите?
Од друга страна, баш тие лоши примери се комплетно оправдани како причина за грижа и аверзија на тоа кој се може да има деца.
Сум немал потреба, не знам специфичн, ама претпоставувам дека моментално, настрана од обичен здравствен скрининг, никаква друга контрола не постои.
Од тој аспект, баш ради тие лоши примери, се согласувам дека постои ризик на "лоши" родители. Така да, не сум против да се прават некои слични евалуации и контроли (како пример за посвојување) пред да се дозволи ин-витро процесот.
Меѓутоа абсолутно против да биде забрането. Доколку личноста е психички, физички и финансиски способна и спремна да израсти дете, никој не смее да и го укини тоа право.