Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 16: @ComfortablyNumb - )

Владе, кажи им дека возачката не е доживотно право, туку привилегија која може и периодично привремено да се изгуби. Обично во периодот кога се пече ракија!
Ic ne boli, toa ke vi kazam. Ke ti ja zemat, ke ti recat da odis da si se preslikas za nova i tolku. Ni te tepat, ni ti vikat, se onaka najkulturno.

За предлогот, сив бумбар затоа што не сум многу директно инволвиран во проблематиката. Секојдневно користам јавен превоз, така се одлучив пред неколку години затоа што во тие неколку клучки од работа до дома, со методот на возење тргни-застани, некогаш губам и неколку саати од денот. Во бус гледам филм/серија или читам книга. Времето си го пополнувам. Линијата ми е речиси на почетна станица, така речиси секогаш и седам. Ситуацијата да беше поинаква, немаше да го користам.
So, te padnaja gradska ko polagase za vozacka ? :cautious:

Ретестирање според мене се прави за материјал во кој има промени, а не за материјал кои циганите не се писмени еднаш да го прочитат па инструкторите им кажуваат што да ЗАОКРУЖАТ (прв ред флег) за да поминат, материјал патем кој треба со самото возење всушност да го повторуваш и самообновуваш. Да бидеме реални, два смешни листа материјал е тестирањето и ако вистински се тестира и се воведе вистински стандард за пролазна, пола држава нема да успее да добие дозвола за возење поради прашалник ако немаат врски, па зошто би имало потреба од скратена, паушална верзија од тоа кога првото не носи вредност? Дополнителна, бесмислена бирократија - без разлика дали коштала или не.

А за праксата пак, полагат во фиат пунто, а приватно возат нешто што професионален тркач би имал проблем да го хендла со брзините што ги постига, по патишта наменети за фиат пунто. Ако положиле кога најскапата кола во град била застава 101, тогаш ако нешто се преполага треба да е пракса со повисоки брзини и побрзи коли, бидејќи денес има спејс шатли што постигаат 200 под 10 секунди. Зошто е човеково право да смееш да купиш нешто што постига брзина од 250 за мене ќе остане енигма, кога најчесто се купувани од неспособни да пресметаат колку кошта од евра во денари. Самиот компјутер внатре според локацијата-град треба да ја блокира колата на 50, а не секој ден да има жрва на една ебена улица во Скопје, и да не се појави ниту еден способен да тоа успее го митигира. Нашата иновативност претпоставувам е потрошена на лепење магнетни листови на регистрациите за да сејф сити не ги регистрира. Извинете, јас само да прашам, има ли останато некој возрасен во тоа Скопјето или се собрале деца си играат на град и на возрасни?

Моето контроверзно мислење околу ова е многу зелено, како по зрелост на државата така и по футпринт:
Не треба да постои полагање воопшто бидејќи не треба да постојат коли. :toe:
Освен за спортски коли кои би ги возил на патеки, како картинг.

Секој град кој има јавен транспорт а не е поефикасен од ти да запалиш кола потфрла и мора активно да работи на трајно решение како тоа да го надмине. Така треба да изгледа едно развиено општество во иднината, без коли. Мене ми е многу јако што јас тука имам секои десет минути воз кој за пола саат ме носи до Хаг, ме носи до Амстердам, секој пола саат до Брисел, има воз што за три саати си во Парис, или до Германија. Додека во градовите метро има секоја минута, трам има секои пет минути. Никогаш не се секираш дали ќе испуштиш. И не е само Холандија пример, ги знаеме и Јапонците. Шест градови посетив со воз, секаде се стига со јавен транспорт. Токио има уште толку град под земја заради метроата а влезовите да се симниш се многу суптилни, плус толку е чисто што може да јадеш од земја, до толку развиено што си дозволуваат кабини само за жени, и сѐ функционира беспрекорно и НА ВРЕМЕ. Тука има автопати со пет ленти а лазат, бидејќи функционира СЕЈФ СИТИ камерите и ти стига автоматски казна за возење побрзо на автопат од што е дозволено, па со воз стигам побрзо до било кој град од со кола. Во воз имаш вц, имаш интернет, си одмараш, работиш, сурфаш, зошто да си трошиш вниманието да пазиш на сообраќај?

За ова да се воведе, би ги качил даноците за коли постепено како цигарите додека не почне да станува скапо и проблем, и значително повисоки ако на иста адреса има повеќе од едно возило. Исто прогресивно би накачувал и за регистрации и за полагањата за дозволи, казните за паркирање, прекршоците - ама целиот буџет од тоа транспарентно да оди на само тоа, да градот успее да воведе успешен јавен превоз. Ако може тука да имаме по 50% данок на прихот за да функционираа некои работи како што треба, може секаде постепено да се воведе. Па имаш event horizon, колку повеќе го користат и колку повеќе е функционално и побрзо да стигaш некаде, толку повеќе ќе станува поефтино тоа да се одржува.

Прегледај го приврзокот 464891
Автомобилскта индустрија е кључна за Европската економија.А со тоа и за нашата Македонија.Ако автомобилската индустрија пропаднит има да потониме како Титаник.Ќа се вратима во гадните транзициски времиња каде шо некој си таканаречен МК газда ќе се иживува со вработените.Заеби такви утопистички идеи.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Во најмала рака треба да се воведат задолжителни здравствени прегледи на секои 2 години за лица под 50 години, и секоја година за лица со 50+ години.

Тука нека спаѓаат вид, слух и рефлекси. За рефлекси може и по една лабава градска да се вози, немора да е со комисија нека е со инструктор и стручно медицинско лице.

Поново полагање е тотално непотребно, дури и малку страв ме фати сега да не го прочита некој шо не треба постот на @Aceso, овие се спремни на се за пари.

... колку возачи направиле прекршок, односно сообраќајна несреќа, па дури и со фатални последици, а да ја имале возраста над 70 години? претежно сите тие на таа возраст се свесни дали се способни да седнат позади воланот, како што гледаме и слушаме од јавните медиуми напротив сите сообраќајни незгоди, прекршоци се направени од тукушто положени возачи или воопшто без возачка дозвола и тие со одвај преминале на возраста на мажи!

... напротив, тие што се со јавни дијагнози гореспомнатите ниту седнуваат позади воланот, туку седнуваат ВИП кои ги имаат, а се кријат во здравствените прегледи и се кријат од очите на јавноста, дури има јавни личности кои го носат ХИВ вирусот, Хепатит Ц вирусот, па се третираат по друго име или воопшто не се кажува за кој пациент е терапијата, ама ете љубопитноста секогаш излегува на виделината, а со тоа дека такви „заразени“ паценти дури слободно се шетале во Собранието како пратеници! тоа треба да биде електронски регулирано штом се иде да се извади лекарско уверение, автоматски да излезе сите тие можни пречки за полагање на возачка дозвола, а не лекарско уверение е само коллку да се плати износот!

... друг пример, автомобил адаптиран за тежок инвалид со нефункционални екстремитети има возачка дозвола, дури (човек да се уплаши и прекрсти) вози работници секое утро на работа како транспорт возач, а тој со тежок инвалидитет, кој тоа му даде возачка дозвола и кој тоа му дозволува да секојдневно зема на душа работници возејќи до работа што ја знам колку километри?

... така да мое мислење за преполагање за возачка дозвола бидат кај сите тие кои при возење ќе бидат фатени со мобилниот во рака, читајќи и пишувајќи порака со една рака, а со друга на воланот, на нив треба да им се одзема возачката дозвола без никаква олеснителна околност и да полагат повторно возачки испит, посебно потенцирајќи испрашување за сообраќајните знаци и правила во сообраќајот, како и одземање на возачката дозвола на родителот кој дозволува детето малолетник да ја вози неговата кола, од такви возачи идат сите сообраќајни несреќи, ниеден 75 годишен ниту прегазил, ниту удрил, ниту излетал од патот, напротив истите се прегазени на пешачки, возејќи велосипед или како возачи удрени во сообраќајка од збеснат млад возач кој возел со неприлагодена брзина и услови на патот!
Поентата не ми е дискриминација по возраст, туку безбедност. Редовни лекарски прегледи и периодично ретестирање се нормална пракса во многу држави и се воведуваат за да се заштитат и самите возачи и другите учесници во сообраќајот

Исто така, целосно се согласувам дека грубите прекршоци (мобилен телефон, дозволување малолетник да вози, неприлагодена брзина) треба да водат до одземање на дозволата и повторно полагање. Тоа е директен и докажан ризик, и таму државата мора да биде најстрога.

За предлогот, сив бумбар затоа што не сум многу директно инволвиран во проблематиката. Секојдневно користам јавен превоз, така се одлучив пред неколку години затоа што во тие неколку клучки од работа до дома, со методот на возење тргни-застани, некогаш губам и неколку саати од денот. Во бус гледам филм/серија или читам книга. Времето си го пополнувам. Линијата ми е речиси на почетна станица, така речиси секогаш и седам. Ситуацијата да беше поинаква, немаше да го користам.
Ме потсети сега на емисијата сив бел бумбар, и како некој старец те замислив :D
жени зад волан.
Зошто генерализираш? Има жени кои се супер возачи (пример јас).

Зошто генерализираш? Има жени кои се супер возачи (пример јас).
Кога пред мене возачот прави глупости, вози споро, вози со пуштен лев жмигавец, кочи цел сообраќај, вози со 80 у брза лента, 99% од случаевите кога ќе го одминам е жена или 90 годишен старец.

Кога пред мене возачот прави глупости, вози споро, вози со пуштен лев жмигавец, кочи цел сообраќај, вози со 80 у брза лента, 99% од случаевите кога ќе го одминам е жена или 90 годишен старец.
А ако не даде жмигавец, знам дека е шиптaр.

Ајде да напишам и јас, моите маргини за што е контраверзено се поместени до Универзумот, па затоа можда не ми е контраверзено, но сепак е фер дадено мислење па ајде да го испочитувам. Делумно се согласувам. Единствено што не ми се бендисува кај идејата е тормозење за наново полагање и што ти знам. Ама од одредена возраст има смисла и тоа. На пример сето ова што го предлага @Aceso, од 60 години нагоре е ок. Ќе се смеете, познавам еден клиент во Банката, кој има 91на година, но сеуште оди да игра Тенис, and wait for it да, вози кола. Еднаш една колешка им ѕвонеше на членови од фамилијата нејзина да ги предупреди кога возат накај дома во 16 часот, да внимаваат пошто на улиците вози и еден Хер Цимерман. Енивејс, иако ликот беше фит за неговите 91на година (висок минимум 1.96цм гарант), сепак и јас би размислил дали да го пуштам 2 пати по улиците.
Од друга страна па си велам, е ок де, бил стар, зар сега треба да му забраниме и Тенис и коли? незнам некако е нехумано за човек кој е фит и способен. Иди ко со сила да го затвораш дома за да не движи и да се оболи. Мислам дека цел негов живот немал ни една сообраќајка. Заклучок? Остај го човекот да си вози, кога веќе поминал на лекарско.

"Контроверзниве мислења"
Bored Season 5 GIF by The Office

Абе контроверзно е откако ќе напишеш нешто буквално со пола форум да се скараш, да има реакции, плачења, КОНТРОВЕРЗИИ, да треба модератор да реагира. :D А не вака со три поста да поминува топикот.
Целосно се слагам со тебе. Контроверзно мислење е секое позитивно мислење за Бијонс . Нашава од форум не пејачката. Не ја тагувам намерно за да не се претвори темава во Најкајганџија 2021-22 год (кој/а читале знаат). Уште она одвратнине бабамразици на профилна праени со АИ кога ќе и ги видам ....:notworthy:

А ако не даде жмигавец, знам дека е шиптaр.
... не се сложувам, многу жени возачи не даваат жмигавец и ако имаат шанса ретко пропуштаат пешак, а кога ќе ги видам со штикла од 15 cm или пак со капа или марама свиткана цела онака да вози -кулминација!

Ретестирање според мене се прави за материјал во кој има промени, а не за материјал кои циганите не се писмени еднаш да го прочитат па инструкторите им кажуваат што да ЗАОКРУЖАТ (прв ред флег) за да поминат, материјал патем кој треба со самото возење всушност да го повторуваш и самообновуваш. Да бидеме реални, два смешни листа материјал е тестирањето и ако вистински се тестира и се воведе вистински стандард за пролазна, пола држава нема да успее да добие дозвола за возење поради прашалник ако немаат врски, па зошто би имало потреба од скратена, паушална верзија од тоа кога првото не носи вредност? Дополнителна, бесмислена бирократија - без разлика дали коштала или не.

А за праксата пак, полагат во фиат пунто, а приватно возат нешто што професионален тркач би имал проблем да го хендла со брзините што ги постига, по патишта наменети за фиат пунто. Ако положиле кога најскапата кола во град била застава 101, тогаш ако нешто се преполага треба да е пракса со повисоки брзини и побрзи коли, бидејќи денес има спејс шатли што постигаат 200 под 10 секунди. Зошто е човеково право да смееш да купиш нешто што постига брзина од 250 за мене ќе остане енигма, кога најчесто се купувани од неспособни да пресметаат колку кошта од евра во денари. Самиот компјутер внатре според локацијата-град треба да ја блокира колата на 50, а не секој ден да има жрва на една ебена улица во Скопје, и да не се појави ниту еден способен да тоа успее го митигира. Нашата иновативност претпоставувам е потрошена на лепење магнетни листови на регистрациите за да сејф сити не ги регистрира. Извинете, јас само да прашам, има ли останато некој возрасен во тоа Скопјето или се собрале деца си играат на град и на возрасни?

Моето контроверзно мислење околу ова е многу зелено, како по зрелост на државата така и по футпринт:
Не треба да постои полагање воопшто бидејќи не треба да постојат коли. :toe:
Освен за спортски коли кои би ги возил на патеки, како картинг.

Секој град кој има јавен транспорт а не е поефикасен од ти да запалиш кола потфрла и мора активно да работи на трајно решение како тоа да го надмине. Така треба да изгледа едно развиено општество во иднината, без коли. Мене ми е многу јако што јас тука имам секои десет минути воз кој за пола саат ме носи до Хаг, ме носи до Амстердам, секој пола саат до Брисел, има воз што за три саати си во Парис, или до Германија. Додека во градовите метро има секоја минута, трам има секои пет минути. Никогаш не се секираш дали ќе испуштиш. И не е само Холандија пример, ги знаеме и Јапонците. Шест градови посетив со воз, секаде се стига со јавен транспорт. Токио има уште толку град под земја заради метроата а влезовите да се симниш се многу суптилни, плус толку е чисто што може да јадеш од земја, до толку развиено што си дозволуваат кабини само за жени, и сѐ функционира беспрекорно и НА ВРЕМЕ. Тука има автопати со пет ленти а лазат, бидејќи функционира СЕЈФ СИТИ камерите и ти стига автоматски казна за возење побрзо на автопат од што е дозволено, па со воз стигам побрзо до било кој град од со кола. Во воз имаш вц, имаш интернет, си одмараш, работиш, сурфаш, зошто да си трошиш вниманието да пазиш на сообраќај?

За ова да се воведе, би ги качил даноците за коли постепено како цигарите додека не почне да станува скапо и проблем, и значително повисоки ако на иста адреса има повеќе од едно возило. Исто прогресивно би накачувал и за регистрации и за полагањата за дозволи, казните за паркирање, прекршоците - ама целиот буџет од тоа транспарентно да оди на само тоа, да градот успее да воведе успешен јавен превоз. Ако може тука да имаме по 50% данок на прихот за да функционираа некои работи како што треба, може секаде постепено да се воведе. Па имаш event horizon, колку повеќе го користат и колку повеќе е функционално и побрзо да стигaш некаде, толку повеќе ќе станува поефтино тоа да се одржува.

Прегледај го приврзокот 464891

Зошто тогаш, дури и во Холандија, има евидентно зголемување на купувањето на патнички автомобили ?
Значи поседот на возило им нуди некакво решение на некаков си нивен проблем, што јавниот транспорт не им го решава воопшто или добро...

Исто и ова, би рекол се кикирики приказни.
Правите загадувачи се корпорациите/компаниите. Барем во "развиениот" свет, нели.
Еве ја спомна Холандија... Не знам многу за таа држава, иако сум бил неколку пати како турист, Ајндховен-Амстердам-Ротердам. јавен транспорт се супер.
Ама земи само два гиганти нивни - Филипс и АСМЛ. Што мислиш, колкава е нивната годишна емисија на CO2. Колку и они се транспарентни у целата приказна, секако е друга тема на муабет. Убеден сум дека и они имаат мутни игри у нивните reports и тн.
Шел е исто холандска... којзнае колку емисии на ЦО2 имаат па они.
А колку такви ги има во Европа/Америка?

Накратко, мислам дека правиот проблем околу целата приказна со емисии на ЦО2 се посебно големите мултинационални корпорации, кои веќе евидентно се помоќни од многу држави.

Големите риби прво да го јадат. А не обичните граѓани да плаќаат цех на корпорациите.

Дечки моето контроверзно мислење нека биде дека возачката дозвола не треба да се смета за доживотно право, туку за привилегија која периодично треба да се ретестира и преоценува. На тој начин би се вовел некаков ред во сообраќајот, би се намалиле ризиците од несреќи предизвикани од нарушени способности со возраста и би се поттикнала поголема одговорност кај сите возачи. Во оваа категорија би ги вметнала и лицата со епилепсија или други невролошки состојби кои значително го зголемуваат ризикот од изненадни напади, всушност на тие лица, за нивна и за безбедноста на другите, не би им издавала возачка дозвола.
Не се слагам.
Зошто:
Возачка дозвола и кола не се никакво право. Да имаш кола е луксуз веќе. Не би го стаила во основни потреби. Да иаме добра мрежа на јавен превозц, кола нема да треба. Затоа е кола луксуз.

Не секој треба да припари до кола, да. Затоа претходно да се иде на проверка, кај шо буквално не им е гајле. Ја им викам не гледам, ме пишаа дека гледам. На своја совест и трошок отидов да проверам диоптер и испадна за наочари сум.
А има и психолошки тест.
Глуп.
И добива возачка и ќоро и сакато пошто се фаќаат врски, ,,мора сите да се у кола”, глупо им е да се возат у автобус.
Им купуваат јаки коли ,,да не се брукале пред другарите”.
И после сообраќајки. Епа да
А за лица со посебни потреби, се сложувам.

Зошто тогаш, дури и во Холандија, има евидентно зголемување на купувањето на патнички автомобили ?
Значи поседот на возило им нуди некакво решение на некаков си нивен проблем, што јавниот транспорт не им го решава воопшто или добро...
Затоа што 40% земјата ја сочинуваат деновиве доселеници и некои навики се вкоренети. Еве и моиве другари си купија џипчиња за шетање што е само луксуз, бидејќи за дневно користење пак користат јавен транспорт и точаци. И да има раст на купувањето автомобили, ѕирни даноците и колку кошта имање автомобил. Па ако не ги возат освен за шетање а цел тој приход од автомобилите го ставиш во зелен фонд можеш да ја офсетнеш штетата а само ја стимулираш индустријата со купување. Па како земја ќе стимулираш со тие пари други решенија за други, поголеми проблеми како Филипс и другите големи брендови што ги спомнуваш, кои патем губат пари што остануваат регистрирани во земјата и плаќаат многу да се зелени или во форма на пенали ако не се доволно зелени, но бидејќи имаат други законски гаранции од државата се спремни да го прифат тој трошок. Зошто тогаш не се префрлени во Ирска или по некои острови? Ако сакаш некои работи да функционираат како сигурност, мора високи даноци и казни, па така и со возењето автомобили, нека кошта палење и имањето кола 400 денари за нешто што можеш да завршиш за 100 денари со јавен транспорт и ќе биде се окееееј. Ќе рентаме поршиња како картинг. :нинџ:

Поседот на возило нуди решение на проблемот да не им сметаш на новодојдените хирурзи, програмери и научници во јавен превоз па да мора да те опљачкаат, претепат или избодат во самоодбрана.

Од иста причина во Америка никој нормален не се вози во јавен превоз ако месното население има над 3% говнокожци. Не вреди ризикот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom