Дежурна Ординација! #2

Член од
6 август 2024
Мислења
93
Поени од реакции
52
Dobar den
se izvinuvam shto smetam , sakam ako moze nekoj shto se razbira da mi objasni dali e nesto opasno ili ne vo vrska so mojot slucaj koj ke vi go opisam:
pred nekolku godini imav silni bolki na desnite gorni zabi na kraj i bev na stomatolog gnoevi tie raboti so inekcii se sredi utvrdi deka imam mrtov koren-zab taka mislam mi rece sea ne mi teknuva tocno kako bese, so plombiranje si terav skoro 2 do 3 godini bez bolka i nemase nikakov problem arno ama poslednite nekolku meseci dodeka jadev primetuvav kako sitni plasticni igri da me grebaja i izlagaja edna po edna na nekolku nedeli za na kraj cel zab da izleze normalno bez bolka bez krv i ne otidov na doktor si vikam aj uste puboo,skoro mozda godina dena pomina gledam bas uste od vcera dodeka jadam nesto kako koskicinja od riba da mi zaglavile i se gledam na staklo kako grancinja sitni dve tri po pola do 1 cm visat kako izrastok kaj sto bil zabot sea neznam da utvrdam dali e koren na zabot, dali e ostatok od plomba, nemozam da utvrdam dali e meso ili neznam nesto tenko plasticno ama ne sum siguren nemam bolka probuvav dodeka gi mijam da trijam da mi se trgne no se gleda deka e izrastok grancinja dve do tri , ako moze za pomos ili sovet

Член од
18 март 2025
Мислења
2
Поени од реакции
0
Неможев да најдам баш соодветна тема па ајде тука....
Колку и каков леб јадете во текот на една недела.
И кој леб е така подобар.
И што и колку леб за особа со дијабетес тип 2
[/QUOTE
Неможев да најдам баш соодветна тема па ајде тука....
Колку и каков леб јадете во текот на една недела.
И кој леб е така подобар.
И што и колку леб за особа со дијабетес тип 2
Najdete go na youtube kanalot Dr. Eric Berg DC, toj objasnuva podetalno za se vo vrska so dijabetes.

Член од
28 јануари 2023
Мислења
20
Поени од реакции
9
Бев болен пред помалку од месец, со многу јака кашлица. Сега сеуште кашлам суво од време на време, а помина доста од тогаш. Сум слушал и кај други луѓе е вака. Чаре?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.872
Поени од реакции
43.845
Бев болен пред помалку од месец, со многу јака кашлица. Сега сеуште кашлам суво од време на време, а помина доста од тогаш. Сум слушал и кај други луѓе е вака. Чаре?
земи шуруп за сува кашлица, Мукоплант од тегавец.

Член од
28 јануари 2023
Мислења
20
Поени од реакции
9
земи шуруп за сува кашлица, Мукоплант од тегавец.
Земав и тоа. Само не знам дали е нормално така бидејќи помина месец ипол од кога бев болен и кашлав интензивно. Сега само од време на време осеќам некој нагон за сува кашлица .

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.227
Поени од реакции
38.327
Земав и тоа. Само не знам дали е нормално така бидејќи помина месец ипол од кога бев болен и кашлав интензивно. Сега само од време на време осеќам некој нагон за сува кашлица .
...и уште ќе поткашлуваш, претходно кога си бил мн болен не ти направиле некој антигенски тест?

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.133
Поени од реакции
1.281
Јас лично имам нежно грло и малку ми треба да ме фати надразнетост на грлото и да кашлам и да ме фати настинка во есенски и зимски период, сум користел многу видови на сирупи, и тој Мукоплант од тегавец сум користел, и многу бавно ми поминуваше кашлицата.
Сум испитувал брис од грло повеќе пати и немаше бактерии.

И земав сезонска вакцина за грип во Октомври 2024 и оваа сезона поминав ептен добро, немаше кашлица. Неколку пати ситно имав кивање но тоа е ситно.
Немав настинка. Имунитет од 6 месеци со сезонската вакцина имам.

Така да, и за следна сезона во план сум годинава во Октомври пак да земам сезонска вакцина за грип, мене ми помага.

Член од
28 јануари 2023
Мислења
20
Поени од реакции
9
...и уште ќе поткашлуваш, претходно кога си бил мн болен не ти направиле некој антигенски тест?
Не. Најверојатно закачив некој вирус бидејќи сите во мое опкружување беа со истата кашлица. Јас го поминав без антибиотици за една недела, ама еве кашлицата си остана. Не е често ама има некое надразнување од време на време.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.208
Поени од реакции
13.661
Дали за истенчена/оштетена рскавича на колено е добро да се земаат овие на сликава и на колкав период, ако имате друг предлог некој што ви помогнал за слична мака може да препорачате. Прашувам за женска личност, рекреативен спортист.

1742902436287.png

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.074
Поени од реакции
1.887
Може ли од биопсија на тироида да се предизвика хипертироидизам?

Член од
28 ноември 2022
Мислења
571
Поени од реакции
1.080
Може ли од биопсија на тироида да се предизвика хипертироидизам?
Ne. Mozni ,,se blagi komplikacii,, kako primer ,,narodno kazano trauma,, na tkivoto pa vremeno ,,malo zgolemuvanje,, koe samo nalikuva na hipertiroidizam. Retko, ,,no vozmozno,, i ke pomine.
Za poveke javi se na pregled.

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.227
Поени од реакции
38.327
Thyroid storm triggered by thyroid nodule fine needle aspiration biopsy: a case report

Тироидна бура предизвикана од аспирациона биопсија на тироиден јазол:

Тироидна бура е потенцијално фатална тиреотоксикоза предизвикана од :
- манипулација со тироидната жлезда,
- акутно оптоварување со јод,
- траума или инфекција.

Пред да се одлучи за биопсија со тенкоиглена аспирација (FNA), пациентите на кои им е дијагностициран хипертироидизам или низок тироиден стимулирачки хормон (TSH) и мултинодуларна гушавост (MNG) треба да се сликаат преку радионуклидно скенирање на тироидната жлезда.

Тенкоиглена аспирација (FNA), е ретко потребна во случај на хиперфункционален јазол на тироидната жлезда, бидејќи може да се види на радионуклидното скенирање на тироидната жлезда.

Меѓутоа, кога се извршува, треба да се постигне еутироидна состојба пред да се обиде да изврши тенкоиглена аспирација (FNA).
Целосната тироидектомија е оправдана во хипертироидна состојба во итни услови без доволно време за медицинската терапија да биде ефикасна, како што се гледа во пријавениот случај.

Последно уредено:

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.079
Поени од реакции
13.052
Здраво, каде може да се набави оваа инекција? Гледам различни по нетов, сите варираат со цена, сигурно има и разлика во концентрација. Која од следниве би ја препорачале?

Или како можам да ја барам на англиски, да видам дали ја има тука во Шведска?

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.227
Поени од реакции
38.327
... млада особа со болки во колено и веднаш хијалуронска инјекција, санким има кујзнае какви дегенеративни промени пропадната рскавица, ама дијагноза од око веднаш гонатроза М17, а болката сигурна сум дека е последица од попуштените вени на долни екстремитети кои сигурно се појавиле за време на бременост и зголемена телесна тежина и со минимално движење поради бременоста.

... штом е контраиндицирана физикална терапија за коленото (како тоа без РТГ снимка знаат што има коленото - М17 дијагноза гонатроза) би рекла треба да се иде во друг правец во третирање на тие вени на долни екстремитети со некоја хепаринска маст и внес на Вит Ц и Д како суплемент некоја недела, па сигурно ќе се ублажи или исчезне болката на коленото,

...мое мислење е да се проба така, со дополнително можеби еден наклофен дуо ако се им болки, ама коленото да не се чепка, а најмалку со игла, намачкај секој ден наклофен гел ете побезбедно здравје, ама игла да не испадне после полошо да не може да се витка коленото...па и колаген орално, па уште пред јадење навечер, што е остеопороза, остеоартрит, траума на колено, старост па гонатроза, па ќе даваме колаген, па уште три месеци,

мое мислење!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom