Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
latest

Режисерката на Star Wars: The Acolyte, личен асистент на Харви Вајнстин, фигурира на листите на Епстин.

GL Disney, hf.

Со кој памет Кенеди регрутира личен асистент на Вајнстин?
Знам, со истиот памет со кој стави режисер на најскупата франшиза да биде новинар - активист, а не стручњак.
......

Рано утрово, 8.1., на доделувањето на Златните глобус, Лили Гледстоун ја доби наградата за најдобра актерка во драма за „Убијци на цветната месечина“. Со тоа влезе во историјата како првиот домородно американски актер кој го добива престижното признание.

Секоја демографска група треба да добие награда. Жени, хендикепирани, трансексуалци, Баскијци, водоинсталатери и други кои никад не добиле.
Ми се присра.

Последно уредено:

Ги имам гледано сите филмови на Farrelly Brothers освен овој и решив да го гледам денес.
Одлична комедија,се искинав од смеење,штета што повеќе не се прават вакви филмови.

Го репризирав Cape Fear, колку јак филм од навидум плитка приказна. Де Ниро изгази и дефинитивно ако не земал Оскар таа година бил опљачкан. Кинематографија и режија нереална од нормално Скорсезе.

Барам еден филм дали е можно негде онлајн да се гледа, Сенките на караваџо?

@tzlatko и јас тоа го размислував до некаде во право си. Бев на 3 места со иста клима како мојава и со послабиот модел исто видов. И даикин видов, панасоник, скапи модели.
Филмов бил мој, океј е климава.
Вие имате поголемо искуство од клими, јас прв пат користам клима годинава, така да, не ми замерувај :rolleyes:

Според мое искуство, монтажата подалеку од прозор, и за Шораиво во право е @filipinec 5 метри и повеќе цевка. Додуша истиве звуци ги имаше кај Даикин, што се зачудив, со 3 метри цевки, кога ќе работи на 500W некаде. Овие со повеќе плусови дали имаат некој дефрост додека работи незнам.

Бев кај еден другар Haier Tundra како твојата само 5 и полка. Се топли цела зима, нема изолација, пвц дограма, нема некоја забелешка, топ си ја брка работата. Простор некаде 30 квадрати.

Past Lives - Celine Song (2023)

Прегледај го приврзокот 400122

Одамна немам пишано во оваа тема, одамна немав гледано нешто вака добро! Оскаровската сезона за мене започнува со Past Lives (поточно, почна со Barbie пред некое време, ама тоа не беше достојно за да се спомене). Ги обожавам ваквите малечки филмчиња каде кадрите зборуваат повеќе од дијалогот! Не дека тука немаше дијалог - напротив, цел филм е изграден на база на дијалогот, зашто ништо особено не се случува. Но сепак имаше сцени во кои тензијата беше во погледите, во воздишките, во чекорите, во очите... И во тишината. А тоа за мене го прави еден филм величествен.

Past Lives е нешто налик Before... трилогијата на Линклејтер. Некоја корејска верзија на Before... Само што тука не се три филма, туку 3 во 1 филм. Се работи за две сродни души од Сеул, Нора и Хае Сунг, кои растат заедно, дишат заедно, се надополнуваат заедно и за кои е очигледно е дека им е пишано да бидат заедно. Но семејството на Нора одлучува да се пресели во Канада, по што патиштата им се разидуваат (слично како во сцената во филмот - Нора се искачува нагоре по скалите, Хае Сунг на спротивна страна по една блага нагорнина). Некоја игра на случајност ги спојува повторно по 12 години и за крај уште еднаш по нови 12 години. И толку е. Тоа е приказната. Нема случувања, нема WOW моменти. Нема плот твистови, заплети и расплети. Има само моменти на неверојатна и искрена поврзаност кои ја издигнуваат оваа едноставна приказна на неверојатен, човечки начин. Има една сцена некаде пред крајот на филмот кога Нора и Хае Сунг стојат еден до друг, па свртени еден кон друг која трае 1 до 2 минути и во која не се случува буквално ништо - обајцата буквално само стојат еден покрај друг. Но тензијата која доаѓа до тебе не може да се мери со тензијата во огромен дел од филмовите во кои се случува десетпати повеќе од тука.

Моќно, навистина моќно! 10/10
Ќе ја префрлам темата тука, да не коментирам таму. Немам зборови да го опишам филмот, одлично си го доловил. Не паметам кога последен пат сум гледал филм да ми остави грутка во грло. Баш сцената што ја спомна на крајот кога се гледаа 2 минути... леле!

Најголемиот дијалог во филмот беше баш во тие погледи и тишината. Свесен бев дека нема да се случи тоа што веројатно сите очекувавме, ама крајот беше баш како што му доликува на ваков филм.

Иако малку каснам со крајот/почетокот на филмската година, ама ова е дефинитивно филм у топ 5 што би го сместил. Не паметам кога вака сум уживал во тишината. Браво, masterpiece... 10/10.

Ќе ја префрлам темата тука, да не коментирам таму. Немам зборови да го опишам филмот, одлично си го доловил. Не паметам кога последен пат сум гледал филм да ми остави грутка во грло. Баш сцената што ја спомна на крајот кога се гледаа 2 минути... леле!

Најголемиот дијалог во филмот беше баш во тие погледи и тишината. Свесен бев дека нема да се случи тоа што веројатно сите очекувавме, ама крајот беше баш како што му доликува на ваков филм.

Иако малку каснам со крајот/почетокот на филмската година, ама ова е дефинитивно филм у топ 5 што би го сместил. Не паметам кога вака сум уживал во тишината. Браво, masterpiece... 10/10.

Past Lives е мало инди ремек дело! Многу ги сакам ваквите филмови. Штета што ќе помине незабележано на Оскарите, иако е номиниран за најдобар филм во друштво со "блокбастери" како Oppenheimer, Killers of the Flower Moon, Barbie... што според мене не можат ни да се доближат до енергијата која ова мало филмче ја поседува. За мене уште е најдобриот од 2023. И тешко дека ќе најдам подобар.

Past Lives е мало инди ремек дело! Многу ги сакам ваквите филмови. Штета што ќе помине незабележано на Оскарите, иако е номиниран за најдобар филм во друштво со "блокбастери" како Oppenheimer, Killers of the Flower Moon, Barbie... што според мене не можат ни да се доближат до енергијата која ова мало филмче ја поседува. За мене уште е најдобриот од 2023. И тешко дека ќе најдам подобар.
Од 2023 е дефинитивно број 1, Барби е срамота и да се спомне тука. Тешко дека ќе дојде до израз со вакви блокбастери во иста категорија, ама пријатно ќе бидам изненаден ако сум грешка. Сакам да изненади и да ги покоси останативе, 2 номинации има, ама заслужува една победа.

На Холивуд законски треба да им се забрани да снимаат филмови за историски личности кои биле од некое значење или оставиле некакво наследство врз човештвото.

Ферари, освен Адам Драјвер кој беше фантастичен, филмот е тотално дно. Пичка ли ви материна како успеавте од таква приказна да снимите филм кој пола е за тоа дали ќе го признае синот, а другата половина од тркање кое е бетер него ли Југо трките на водно што беа. Хк пу, 5/10.

Конечно го гледав Oppenheimer. Добра драма, солидна и цврста 8/10. Но морам една забелешка - проблемот во филмовите на Нолан ми е музиката најчесто. Поточно нејзината прекумерна употреба, зашто и тука музиката си е врв и заслужено си има добиено номинација. Но, според мене музика во филм или отсуство на музика во филм имаат огромен ефект во градењето на позадината на филмот и во самата приказна. Музиката служи за да засили некое чувство или нејзиното отсуство да донесе некое чувство на празнина. Кај Нолан постојано има музика, од почеток до крај. Во филмови ко Inception, Interstellar, Tenet, па дури и Dunkirk тоа не смета толку, зашто ти дава чувство на забрзаност, ти го зголемува немирот додека гледаш и сето тоа е во функција на тие филмови. Но тука не. Ова е драма, наместо да биде смирено се, down to Earth, музиката тука ме правеше да се чувствувам ко во секој момент да ќе се случи некоја кулминација, а таа изостанува секогаш. И затоа ми ствараше анксиозност. Многу чуден манир му е ова со музиката, да негов заштитен знак е, ама мислам дека мора да стави знак стоп понекогаш, не може темпото на филмот да е исто напнато од почеток до крај.

Инаку, филмот има убава порака, визуелно многу ми се допаднаа сцените со вселената, делењата на атомите и сл. И разговорот на Опенхајмер со Ајнштајн, исто така. Многу е јако што во филмов кастот е ѕвезда до ѕвезда. Дури и ликовите по 2 минути што се појавуваат на екран се поранешни оскаровци, номинирани за Оскар и освојувачи на секакви награди кои значат нешто во филмската уметност - момент кој говори многу за тоа кој е Нолан во Холивуд. Убав филм, но пак ќе речам: мораше тонот на филмот да биде со многу повеќе варијации, магнитуди.

[CrnaBerza]Nedelja.mp4

Денес качен, побрзајте додека не го тргнале, иста ситуација беше со Toma пред некоја година.
Не сум љубител на оваа музика, ниту пак она на Тома, ама да бидам искрен и двата филма се одлични. Од нивната сцена ги знам повеќето познати песни затоа што израснав по кафани од родендени и прослави. Скоро ништо не знаев ни за Тома ни за Џеј, ама приказните допираат без разлика за каков гледач станува збор. Се надевам и ние некогаш ќе направиме нешто за нашите малубројни ѕвезди, или филм кој ќе остави поголем впечаток, а да не е Турско...

Не сум љубител на оваа музика, ниту пак она на Тома, ама да бидам искрен и двата филма се одлични. Од нивната сцена ги знам повеќето познати песни затоа што израснав по кафани од родендени и прослави. Скоро ништо не знаев ни за Тома ни за Џеј, ама приказните допираат без разлика за каков гледач станува збор. Се надевам и ние некогаш ќе направиме нешто за нашите малубројни ѕвезди, или филм кој ќе остави поголем впечаток, а да не е Турско...
Мене не ми се допадна Недеља. Филмот не е за Џеј, туку за другарите криминалци негови. Инаку секоја чест за кастингот, актерот не да личи, ко да го извадиле од мртвите. Приказната да, допира, особено последните сцени, но очекував малку повеќе за Џеј. Филмот всушност завршува тогаш кога славата на Џеј започнала. Ама веројатно понатака немало скандали, немало драми, немало за што да се направи филм, па така... Дури и музиката на Џеј ја нема: само 3 песни, се останато е Оливер Мандиќ, Мухарем Сербезовски и Цеца „за крај“. :P Не знам, очекував многу повеќе, а ме разочара.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom