Тунис

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување
Родителите на еден пријател беа таму и едвај жива глава спасија. Прилично опасно си поминаа.
Баш кога отидоа, почна Арапска пролет таму.

Не е последните 2-3 години, лирата е во слободен пад од 2014 наваму. Во 2014 1TL беше 24 денари, сега е 1.8 денари. 50TL се 90 денари сега, не 150.

Само не те сфатив каква врска има ова со моето претходно мислење?
Сакав да кажам особено последниве 2-3 год дека е висока инфлацијата.

Во контекст на муабетот дека од година во година се поскапа е Турција.

Сакав да кажам особено последниве 2-3 год дека е висока инфлацијата.

Во контекст на муабетот дека од година во година се поскапа е Турција.
Да, но со тоа мислев - поскапо е во туристичките локалитети и поскапи се аранжманите. Во Анталија и околината, на пример, цените се секогаш изразени во евра и долари, и дури и ако побараш да платиш нешто во лири, ти ја конвертираат сумата според моменталниот курс на лирата. И фактички нивната инфлација тебе ништо не ти менува.

Но, на пример - пред година и пол бев во Истанбул. Во тоа време лирата беше падната од некои 7 денари на 4 денари и многу се осеќаше во моја корист - се беше дупло поевтино од што очекував. Храната по рестораните - со некои смешни цени, цел оброк за некои 30-40 лири, исто и облеката - преевтина. Едно шише вода било каде беше 2 до 3 лири, т.е. 8 до 12 денари во тоа време. А исто и јавниот превоз. Сега, претпоставувам е уште поевтино од тоа.

Реално највеќе внимание треба да посветиш на хотелското сместување, затоа што хотел со четири ѕвезди во Европа, не е на исто ниво со хотел со четири ѕвезди во Африка. Читај reviews обавезно пред да букираш. Јас бев во хотел со четири ѕвезди, собата ми беше топ, и чиста и све, али последниот ден кога отидов во тој заедничкиот тоалет се запрепастив колкава лебарка видов, цел хотел го дигнав у вис :ROFLMAO:, тоа суштество беше на граница меѓу лебарка и глушец, не знам што беше, можеби некој мутант. Среќа што беше последниот ден, затоа што сигурно ќе си го расипев одморот. И последниот ден исто видов, како еден келнер ја зема мојата чаша и само као ја истури течноста, зема нова сламка, ја наполни чашата со друга пијачка и му ја даде на друг чоек. :eek:

Прежешко е, така да ако не сакаш да цркнеш од жештини, подобро е да одбереш некој од постудените месеци. Влегуваш во водата и не може да се разладиш, затоа што водата е жешка! На плажата има многу напорни луѓе кои шетаат со камили и не дај Боже да си малку така со посветол тен, обавезно ќе ти се закачат до крај на одморот и константно ќе те замараат, за сликање или за било какви други екскурзии.

Екскурзии ќе си тераш само со одговорно лице од агенција. Тогаш беа две големи, едната беше посета на Картагина, потоа прошетка во Сиди Бу Саид и главниот град на Тунис, а другата екскурзија беше дводневна некаде низ пустините (искрено препорака, ако сакаш да идеш на оваа екскрузија тогаш планирај си повеќе од 7 дена во Тунис, затоа што деновите ќе си ги поминеш само на шетање и ништо нема да видеш од плажа и вода). Инаку главниот град и не е така лош. Посебно во европскиот дел е многу поцивилизирано и убаво средено, луѓето се културни, ресторани и кафичи не се лоши и не се ни скапи, али како ја поминуваш границата и полека навлегуваш во афричкиот дел, така се чувствуваш се понебезбедно.

Се на се, убаво е да одиш еднаш, да се прошеташ, да промениш, да видиш како е, али пак не би одела пари да ми даваат.

И бонус тип: има многу муслимани туристи, што значи дека џабе ќе стануваш сабајле во 7 да си фатиш лежалки на плажа или базен, затоа што они имаат молитва сабајле и секогаш се чекор пред тебе. :D

не дај Боже да си малку така со посветол тен, обавезно ќе ти се закачат до крај на одморот и константно ќе те замараат, за сликање
the-office-kevin.png

Кога сме кај муџите, Тунис е една од најсекуларните муслимански држави. За некои работи дури Турција се има многу уназадено. Тунис до неуспешнјата револуција имаа председател што беше титова школа како Гадафи од блискиот комшилук и Мубарак од подалечниот.
Мене многу по кринџара ми се Дубаи, Катари, Кувајти, Арабии....
- не смееш да држиш девојка за рака
- не смееш да ја гушкаш
- ни под разно да пробаш да ја бакнеш
- на плажа жените мора да се со мантили (и за мажите имаше некои забрани памтам)
- со алкохолот и баровите посебна прича
- во хотелите ако си си девојка мора да докажувате дали сте во роднинска врска или брачна. Се друго е харам.
...и уште мал милион други ретардирани закони.

По прашање на женските права да. Ама сиромаштија тешка владее кај народот, иако државата има потенцијал да не биде толку сиромашна.

Инаку туниски пари никако не смееш да изнесеш надвор од границите на државата, така да планирај си да конвертираш приближно одредена сума на пари што планираш да ги трошиш (после тешко ги конвертираат во долари/евра).

Кога сме кај муџите, Тунис е една од најсекуларните муслимански држави. За некои работи дури Турција се има многу уназадено. Тунис до неуспешнјата револуција имаа председател што беше титова школа како Гадафи од блискиот комшилук и Мубарак од подалечниот.
Мене многу по кринџара ми се Дубаи, Катари, Кувајти, Арабии....
- не смееш да држиш девојка за рака
- не смееш да ја гушкаш
- ни под разно да пробаш да ја бакнеш
- на плажа жените мора да се со мантили (и за мажите имаше некои забрани памтам)
- со алкохолот и баровите посебна прича
- во хотелите ако си си девојка мора да докажувате дали сте во роднинска врска или брачна. Се друго е харам.
...и уште мал милион други ретардирани закони.
Добро, но веројатно кај Тунижаните има влијание и минатото. Иако се 98% Арапи, а помалку од 1% Бербери, сепак голем дел од Арапите се некоја мешавина, односно имаат некаква берберска жичка, или пак буквално се исламизирани и „по-арапени“ Бербери (иако самиот термин Бербери е со пејоративно значење кај нив и не сакаат да ги нарекуваат така, дури и оние кои се декларираат како Imazighen (слично ко Циганите кај нас што сакаат да ги викаат Роми)). Плус, читав колку Тунижаните се горди на своето француско минато, па и ден денес голем дел од (барем побогатите) Тунижани се замислуваат дека се парижани.

Исто така читав дека во некои ресорти нуделе и свинско месо (што е незамисливо во Турција, на пример, иако Турција се смета за секуларна држава). Но од друга страна со алкохолот во Турција сум немал проблем. Таму е само поинаку уредена продажбата на алкохол - нема во ниту еден маркет, туку се продава исклучиво во специјализирани продавници кои продаваат само алкохол и ништо друго. Но бидејќи Турците пијат локаат, обично тие продавници се преполни со купувачи и ги има релативно често. Исто и по ресторани, кафичи и сл. мора да се регистрирани како пабови или што ти знам што за да смеат да служат алкохол. Во обичен ресторан или кафич - нема алкохол.

Но читав и коментар од некој Европеец кој отишол со свршеницата во некој ресорт во Тунис каде им дале посебни соби и не му дозволувале да влезе во нејзината соба, ни дење ни ноќе. :pos:

Но читав и коментар од некој Европеец кој отишол со свршеницата во некој ресорт во Тунис каде им дале посебни соби и не му дозволувале да влезе во нејзината соба, ни дење ни ноќе. :pos:

Sorry за офтопик ама овие ваквите ми се најјаки - што не гуглаат убаво кај идат :)

По прашање на женските права да. Ама сиромаштија тешка владее кај народот, иако државата има потенцијал да не биде толку сиромашна.

Инаку туниски пари никако не смееш да изнесеш надвор од границите на државата, така да планирај си да конвертираш приближно одредена сума на пари што планираш да ги трошиш (после тешко ги конвертираат во долари/евра).
НЕ... на Аеродромот има менувачница и се менуваат Туниски динари за евра, само да имаш потврда кога ги менуваш еврата
( во хотелот ти даваат кога менуваш)
Автоматски споено мислење:

[QUOTE="Zlatikevichius, post: 9995998, member: 52215"
[/QUOTE]
Не, барем сега... јас бев со помлада приателка и никаков документ не ни бараа...а на плажа тунижанки со мантили, но пак во ресторанот некој гостинки влагаа со танги и прозирни фустани за плажа...
Па ако било така самите агенции нема да продаваат 2 собни апартмани на секого...

Последно уредено:
Да бе глеам секоја година едно чудо измасакрирани се враќаат од Тунис. Еден, замислете и без глава се вратил.
Немало напад зашто дебело ги подмачкуваат тие терористички ќелии, фактички ти си спонзор на тквите ама со муџа никад не си на чисто кога ке му штракне сијалицата

Отидов еднаш до Египет (Хургада) да видам што толку галама се дига и скоро сите одат таму и се фалат... и ништо посебно. Хотелот и храната беа добри, плажата и морето мех, а се друго труло. Никогаш повеќе ни би отишол во слична земја на одмор (со исклучок на Турција).
Инаку, лани имаше една језива случка каде што Србин обвинуваше дека му ја киднапирале ќеркичата од резортот, среќа после ја најдоа, иако имаше и шпекулации дека лажно измислува и дека тој е уствари кривецот што детето се оддалечило. Не испратив до крај што се откри, ама језиво у секој случај.

Лето 2023 бев на одмор во Тунис со жена ми(Riath Palms hotel)и си поминав супер за тие пари што ги плативме.
Иначе има многу туристи од мк така да веќе знаат за Македонија, глупо е да се седе во хотел и на плажа туку треба да се шета- низ старата чаршија шетаjќи се еден Тунижанец ме прашува од каде си - му велам од Македонија и овој насмеан на најсимпатичен македонски ми вели -Како си брат!!:) ептен позитивно се изненадив..Климата им е закон, плажите преситен песок како брашно, водата пречиста, може да се шета најкомотно каде се сака(што и шетавме), може да се јаде во ресторант- преефтино а супер храна...итн...итн..

Sorry за офтопик ама овие ваквите ми се најјаки - што не гуглаат убаво кај идат :)
Не си офтопик, баш на место е коментаров. Некој ќе сака да ја изненади девојка му со летување во Тунис ама некој Јусуф ќе го изненади него кога ќе му каже дека му е забрането да биде заедно со девојка му.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom