Македонци во Германија

E

enzo8

Гостин
Братучедов мој праша и во полиција, има човек и во тоа Холштајн и во Цол, сегде му рекоа 6 месеци макс. Исто и за возачка за менување.
Јас секако ќе ја спуштам во декемвери, до тогаш се надевам нема да изедам казна. :ROFLMAO:
Инаку знае некој како иде да ти ја признаат дипломата во Германија, првин треба да се преведе, нострифицира па после да се прати во тоа во Бон, заборавив како се викаше или има некој друг начин? Знам имало некоја процедура ама изумив пошто последниве 2-3 недели ми се хаотични.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.588
Поени од реакции
17.431
Братучедов мој праша и во полиција, има човек и во тоа Холштајн и во Цол, сегде му рекоа 6 месеци макс. Исто и за возачка за менување.
Јас секако ќе ја спуштам во декемвери, до тогаш се надевам нема да изедам казна. :ROFLMAO:
Инаку знае некој како иде да ти ја признаат дипломата во Германија, првин треба да се преведе, нострифицира па после да се прати во тоа во Бон, заборавив како се викаше или има некој друг начин? Знам имало некоја процедура ама изумив пошто последниве 2-3 недели ми се хаотични.
Имаше портал за нострификација ама најубо да му пишиш меил. Не знам како,беше порталот не сум дома. Ако го најдам денојве ќе ти го пратам :)

E

enzo8

Гостин
Има некој искуство до осигурување кола првпат во Германија? Ми рекоа било много скапо ама можело од нашето осигурување да се пресмета и намали износот? Како оди ова, вистина е?

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Има некој искуство до осигурување кола првпат во Германија? Ми рекоа било много скапо ама можело од нашето осигурување да се пресмета и намали износот? Како оди ова, вистина е?
Ако имаш без прекин осигурување на сопствено возило + немаш штета + немаш активна полиса моментално

E

enzo8

Гостин
Ако имаш без прекин осигурување на сопствено возило + немаш штета + немаш активна полиса моментално
Да, моментално имам полиса на мое име од МК, со таа кола сум тука. Имам минимум 6 години без прекин на свое име. Како да извадам ова?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.043
Поени од реакции
7.694
Да, моментално имам полиса на мое име од МК, со таа кола сум тука. Имам минимум 6 години без прекин на свое име. Како да извадам ова?
Abe ne mozhish so taa kola so MK tablu povejce od 6 meseci da vozish niz Germanija.A i ne mozhish taa kola da ja registrirash. Ustvari mozhish ama treba da platish uvoz, i site ostali gluposti .
Shto mislish ti? 200€ i teraj bato?
Eee da beshe taka site ce pravea.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.588
Поени од реакции
17.431
Потврда од осигурањето се вади и де преведва на Германски и со неа одиш во осигурањето во Германија. Иначе скапо е ако не се лажам првата година е 120% сумата :)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.176
Zavisi od mnogu faktori ama da, sto povekje vreme si bez soobrakjajka toa poeftino ti ide. Na start e najskapo.

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Потврда од осигурањето се вади и де преведва на Германски и со неа одиш во осигурањето во Германија. Иначе скапо е ако не се лажам првата година е 120% сумата :)
Не треба да се преведува бидејќи таа потврда ја даваат на англиски а ги прифаќаат на англиски.

Sent from my SM-N770F using Tapatalk

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.588
Поени од реакции
17.431
Не треба да се преведува бидејќи таа потврда ја даваат на англиски а ги прифаќаат на англиски.

Ете гледаш кај нас не ја прифатија на Англиски во Itzehoer Versicherung. Се е шлакнато и овде :pos:

Член од
21 октомври 2016
Мислења
527
Поени од реакции
677
Цела администрација е шлакната воопшто, на хр државјанин му стига писмо од општина дека ќе биде протеран од ЕУ

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.588
Поени од реакции
17.431
Цела администрација е шлакната воопшто, на хр државјанин му стига писмо од општина дека ќе биде протеран од ЕУ

На комшија мој исто Македонец кој веќе 6 години е тука додека е во МК му стигна писмо од Ауслендербехорде - По вчерашниот наш разговор е заклучено дека немате основни познавања од Германски јазик и е потребно да запишете курс.

Е сеа моментот е што јас го зедов писмото од негово сандаче пошто тој е МЕСЕЦ дена на одмор во МК - значи нема шанса да бил ден пред тоа во Ауслендербехорде а од визата има уште 2 години и збора оооодлично германски и со акцент дури.

Па се извинуваа па шо не, фактички фалц е документот т.е. лага дека бил на термин итн итн се мислеше дали да ги тужи али нема положено Б1 па се премисли.

E

enzo8

Гостин

Само да те пофалам дека до сега се што кажа на темава, излезе точно, правилна информација од прва рака.
Ти дужам пиво.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.588
Поени од реакции
17.431
Колку плаќате хајцунг? Се преселив во нов стан киријата ми е пониска каде каде од претходно ама сам да си плаќам греење. Сега дека е ладничко и горниот спрат уште се реновира (различен влез), долниот јас си живеам ама парното го пукам денојве пошто е и ладно реално, небитно е се додека е топло оти рално то е најбитно само да знам да си планирам како оди плаќањето од прилика како се движат цените.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.402
Поени од реакции
16.632
Колку плаќате хајцунг? Се преселив во нов стан киријата ми е пониска каде каде од претходно ама сам да си плаќам греење. Сега дека е ладничко и горниот спрат уште се реновира (различен влез), долниот јас си живеам ама парното го пукам денојве пошто е и ладно реално, небитно е се додека е топло оти рално то е најбитно само да знам да си планирам како оди плаќањето од прилика како се движат цените.
Многу, не прашуј.

Kajgana Shop

На врв Bottom