Каде има најдобра скара во Македонија, воопшто?

Член од
1 април 2018
Мислења
2.101
Поени од реакции
4.099
Кај Кумата во Прилеп, мало кафанче ама врвна скара. Македонка, ловечка, прсти да излижиш.
 
Член од
28 август 2013
Мислења
4.367
Поени од реакции
13.293
За плескавици/ќебапи, не ми се допаѓаат во ниту еден угостителски објект и најчесто ги избегнувам откоа почнав дома да си печам. Со месо мелено пред мене во месарница.
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.918
Поени од реакции
9.618
Ебаго...се испосрафте. Сега скоро сегде има убава скара таму кај што е на ќумур.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Da Amur e riba Krap so malce Shkrgi,!

A Amur se vika i smesata od meleno meso za Skara.
Автоматски споено мислење:


Da imam naletano i go imam Originalniot Recept;) , ebago djabe se sum ot Prilep komshija na Dzhumerko i i Vujce Kasap.:cool::pos:.
Автоматски споено мислење:



Da sprema Ohrid e podobra!
Ama ti i Skara ste " Dva sveta razlicita"

Епа тоа сподели го да му ибам бељата, не пица, нека јадат пици по Италија, дај му рецепт на народот да јаде скара не ѓубре.

И не се заебавам, ај овие што имаат нивни бизниси ги разбирам да кријат рецепт, ама никогаш не сум ја разбрал филозофијата на криење рецепт меѓу народот.
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.404
Поени од реакции
9.704
Епа тоа сподели го да му ибам бељата, не пица, нека јадат пици по Италија, дај му рецепт на народот да јаде скара не ѓубре.

И не се заебавам, ај овие што имаат нивни бизниси ги разбирам да кријат рецепт, ама никогаш не сум ја разбрал филозофијата на криење рецепт меѓу народот.
Balkan "logics" 101 :ROFLMAO:
tajna na "zanaetot".

nesto od inat i kontranje, a nesto i so dobra osnova - ne se dava shkolo/zanaet/recept vo ovoj slucaj, za dzabe na sekoj eden.
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.982
Поени од реакции
7.630
Епа тоа сподели го да му ибам бељата, не пица, нека јадат пици по Италија, дај му рецепт на народот да јаде скара не ѓубре.

И не се заебавам, ај овие што имаат нивни бизниси ги разбирам да кријат рецепт, ама никогаш не сум ја разбрал филозофијата на криење рецепт меѓу народот.
Vidi go celo video pogore i slushaj shto ce reci ;)
Toa ne e krienje od narodot tuku cuvanje zanaet,Inace nekoj so taa recepta vejce 60 godini gleda familija!
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Balkan "logics" 101 :ROFLMAO:
tajna na "zanaetot".

nesto od inat i kontranje, a nesto i so dobra osnova - ne se dava shkolo/zanaet/recept vo ovoj slucaj, za dzabe na sekoj eden.
Од таа логика тие старите рецепти изумреа и народот се радува на пластични плескавици.
Vidi go celo video pogore i slushaj shto ce reci ;)
Toa ne e krienje od narodot tuku cuvanje zanaet,Inace nekoj so taa recepta vejce 60 godini gleda familija!
Па не гледаш ти фамилија со тоа, и тој што гледа да разбирал троа бизнис сега ќе имавме мкд франшизи, а не да ни отвораат со пржено пилешко или пластични плескавици.

Кога ќе речам дека до народот е на тие простори, тие еден со друг си кријат рецепт за јадење, не пак да се соберат за поголеми интереси и цели :tapp:
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.982
Поени од реакции
7.630
Од таа логика тие старите рецепти изумреа и народот се радува на пластични плескавици.

Па не гледаш ти фамилија со тоа, и тој што гледа да разбирал троа бизнис сега ќе имавме мкд франшизи, а не да ни отвораат со пржено пилешко или пластични плескавици.

Кога ќе речам дека до народот е на тие простори, тие еден со друг си кријат рецепт за јадење, не пак да се соберат за поголеми интереси и цели :tapp:
Ne gledam jas familija od toa , ama se nadevam deka si slushnal za doverba i daden zbor! i kapak na se, mi se od familijata.
A Nego ne go interesira golem Biznis,Franshizi i sl. , dovolno mu e toa shto go Ima, Kasapnica i rabota kolku saka. Inace e vejce vo treta generacija taka da i zanaetot nema da izumri.
i ako ti treba ubavo jadenje bujrum vo Prilep na skara, ili prashaj bilo kogo od Prilep ce ti kazhat kaj ima ubav Amur da si kupish pa peci si doma.
Kako Napoleatana pizza shto ima vo Napoli ,Ckembe Corba vo Bitola, Pastrmajlija vo Shtip taka i Amur vo Prilep. ;)
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Ne gledam jas familija od toa , ama se nadevam deka si slushnal za doverba i daden zbor! i kapak na se, mi se od familijata.
A Nego ne go interesira golem Biznis,Franshizi i sl. , dovolno mu e toa shto go Ima, Kasapnica i rabota kolku saka. Inace e vejce vo treta generacija taka da i zanaetot nema da izumri.
i ako ti treba ubavo jadenje bujrum vo Prilep na skara, ili prashaj bilo kogo od Prilep ce ti kazhat kaj ima ubav Amur da si kupish pa peci si doma.
Kako Napoleatana pizza shto ima vo Napoli ,Ckembe Corba vo Bitola, Pastrmajlija vo Shtip taka i Amur vo Prilep. ;)
Не ќе да си во право.
Наполитана има уште на стотици места во светот, и прилично на слично ниво како таа во Италија, и цел свет знае за нив. Од друга страна за Прилеп ниту некој чул, ниту некој знае дека има добра скара (надвор од мкд).
Колку македонски ресторани со добра скара имаш низ светот за да ја промовираат државата и храната од таму?
Италијански има на секој чекор, пицата е на секој чекор, без еспресо не почнува денот. Е ова е она што за жал не го гледа народот од тие простори, не само мкд туку цела екс ЈУ.
Грците се подобри на ова поле, нема човек во светот што не слушнал за нивната храна, еве ги во АУС имаат и огромни франшизи каде се продава исклучиво грчка храна.
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.982
Поени од реакции
7.630
Не ќе да си во право.
Наполитана има уште на стотици места во светот, и прилично на слично ниво како таа во Италија, и цел свет знае за нив. Од друга страна за Прилеп ниту некој чул, ниту некој знае дека има добра скара (надвор од мкд).
Колку македонски ресторани со добра скара имаш низ светот за да ја промовираат државата и храната од таму?
Италијански има на секој чекор, пицата е на секој чекор, без еспресо не почнува денот. Е ова е она што за жал не го гледа народот од тие простори, не само мкд туку цела екс ЈУ.
Грците се подобри на ова поле, нема човек во светот што не слушнал за нивната храна, еве ги во АУС имаат и огромни франшизи каде се продава исклучиво грчка храна.
Grcka hrana?
Sto e toa?
Belo sirenje meshano so kozjo mleko taka nareceno Feta?
Musaka? Turska
Giro? Ukradena recepta od Turski Donner Kebab
Souvlaki? Kako takov da grcki, ama nikogash Original Grcki. Ne mu se znaj vistinskoto poteklo.
Sarma od Loznica??

Ili misleshe na Slovenski Ajvar ili Kosovsko Tavce gravce?
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Grcka hrana?
Sto e toa?
Belo sirenje meshano so kozjo mleko taka nareceno Feta?
Musaka? Turska
Giro? Ukradena recepta od Turski Donner Kebab
Souvlaki? Kako takov da grcki, ama nikogash Original Grcki. Ne mu se znaj vistinskoto poteklo.
Sarma od Loznica??

Ili misleshe na Slovenski Ajvar ili Kosovsko Tavce gravce?
Ако гледаме од таа гледна точка ништо не е од тој регион, се е донесено што од Османлиите што од Австро-Унгарија.

Најбитно светот кога ќе види "мазник" со спанаќ и сирење го препознава како спанакопита, со сирење тиропита, "шопската" тука се продава како грчка и цел народ ја знае дека е оригинален грчки рецепт, за суфлаки слушнал цел свет ама за Прилепска плескавица само таму локал, фета, мизитра и Халуми имаат пробано луѓе од цел свет ама бело и биено од Мариово, Берово и Галичник само некој што налетал таму.

Сами сме кабает оти никој не слушнал за нас, е со вакво туткање на рецепти во пазува и нашиот народ веќе се оддалечува од нашата кујна, а да не правиме муабет некој надвор да чуе за нас.
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.982
Поени од реакции
7.630
Ако гледаме од таа гледна точка ништо не е од тој регион, се е донесено што од Османлиите што од Австро-Унгарија.

Најбитно светот кога ќе види "мазник" со спанаќ и сирење го препознава како спанакопита, со сирење тиропита, "шопската" тука се продава како грчка и цел народ ја знае дека е оригинален грчки рецепт, за суфлаки слушнал цел свет ама за Прилепска плескавица само таму локал, фета, мизитра и Халуми имаат пробано луѓе од цел свет ама бело и биено од Мариово, Берово и Галичник само некој што налетал таму.

Сами сме кабает оти никој не слушнал за нас, е со вакво туткање на рецепти во пазува и нашиот народ веќе се оддалечува од нашата кујна, а да не правиме муабет некој надвор да чуе за нас.
Da be!
Drzhavata takvoto ja boli za se pa sega jas so receptata ce ja ispravam rabotata za makedonija da stani poznata.

Primer, Hrvatska plajca Milioni evra za promicija po Tv Kanali niz cela EU a sepak nikoj ne znaj za Dalmatinska Prshuta . Odi pojdi vo dalmacija i prashaj gi kako ja pravat.

Nitu pak taa Grckata salata e Shopska i ne se ni pravi isto.
Jas pola zhivot go pominav vo EU pa nikade ne slushnav nekoj da znae ili prodava Spanakopita.
Ama znaat teka pederite Grcki se kradat po red.

Screenshot_2023-11-28-07-50-01-403_com.opera.browser.jpg

Inace cela Germanija znaj shto e toa Tavce Gravce i samite Germanci objavuvaat Recepti.
A za kebapite vo gravceto ti ostanuva ili da dojdish vo Prilep po meso i da go vidish gradot ili da probash sam da si napravish po nekoja od iljadnici recepti po internet.

Screenshot_2023-11-28-07-47-55-512_com.opera.browser.jpg
Screenshot_2023-11-28-07-47-32-660_com.opera.browser.jpg
 
Член од
23 август 2010
Мислења
39.354
Поени од реакции
113.655
Од таа логика тие старите рецепти изумреа и народот се радува на пластични плескавици.

Па не гледаш ти фамилија со тоа, и тој што гледа да разбирал троа бизнис сега ќе имавме мкд франшизи, а не да ни отвораат со пржено пилешко или пластични плескавици.

Кога ќе речам дека до народот е на тие простори, тие еден со друг си кријат рецепт за јадење, не пак да се соберат за поголеми интереси и цели :tapp:
Ај ај ај ај мајко мила, отиде 2 месеци во Австралија и почна муда за бубрези да продава, се чуди зошто не давале рецепти, франшизи требало хахахахаха. :ROFLMAO: Друже дај бе олабави се малце, не се прај со сила дека си од Марс паднат, еве замисли ти да имаш бизнис и произведуваш производ што се продава добро а никој друг не го знае рецептот, зошто би го давал по народ? Еве локумот од Крушево, со децении се произведува и се пренесува рецептот од колено на колено, зошто да го кажат на друг? Зошто некој да им го преземе бизнисот? Има бизниси што не се шират како глобални брендови него си таргетираат помал пазар и со децении си тераат така, не може на све да правиш франшиза ебате. Исто е и со шоферската плескавица што беше на автобуската кај Алкалоид, што ја преместија кај Коце Металец, со години наназад истиот принцип го тераа, плескавица во лепче и ако сакаш кромид и салатка некоја и тоа е тоа, ни помфрит ни курац ни палац, и верувај на никој не го кажуваа рецептот за плескавицата. Лично татко ми им го има барано не сакаа да му го кажат а стоеја одлично со него. Сега не знам како е искрено откако се преместија кај Коце, немам јадено, ама верувам го измодернизирале сендвичот со компири и остали врагови.

Небитно, муабетот е дека не може да се чудиш зошто некој не кажувал рецепт, си се штитат луѓето. Има нешто што се вика семеен бизнис, не може сите да бидат Мекдоналдс или КокаКола.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom