Каде има најдобра скара во Македонија, воопшто?

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.429
Поени од реакции
3.500
Ако сериозно мислиш дека Охрид има подобра скара од Прилеп, повели:

Имаш дојдено за Пивофест и од штанд те имаат рането со коњско месо, што тоа не е ни Прилепска скара туку од други градови доаѓаат за да направат брза пара.

Кога ќе доаѓаш следен пат, ќе си седнеш во Македонска Куќа, Кермес, Ај по Една, Александрија, Лаки...

Сите добри опции, според мене Лаки, Кермес и Македонска Куќа супериорно!
Не беше ти од Охрид? Тоа во Охрид не треба ни да се нарекува скара, мада во чаршија кај турците мислам ок им беа ќебапите. Македонска Куќа има и во Скопје, ама немам јадено тука, а таа во Прилеп не ми беше баш по кејф. Во биртиите ми била подобра скарата, во споредба со Македонска Куќа. Тоа кафанчето Стојче имаше многу добра шарска, а и општо скара на времето, ама имам слушнато дека расипале сега.
 

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
835
Поени од реакции
1.216
Не вреди разговорот со тебе за скара... Охридската скара е за едно ниво повисоко а да не зборам за атмосферата и услугата во нивните ресторани не за џабе има угостителско училиште во Охрид... И така...
Trollash моментално си ладиш мадињата со мене или стварно немаш никаков вкус, или те ранеле цел живот со паштета и пиперки па што и да лапнеш после тоа убаво ти е. Биди здрав и жив, тоа е најбитно, другото остави ајде (y)
Автоматски споено мислење:

Не беше ти од Охрид? Тоа во Охрид не треба ни да се нарекува скара, мада во чаршија кај турците мислам ок им беа ќебапите. Македонска Куќа има и во Скопје, ама немам јадено тука, а таа во Прилеп не ми беше баш по кејф. Во биртиите ми била подобра скарата, во споредба со Македонска Куќа. Тоа кафанчето Стојче имаше многу добра шарска, а и општо скара на времето, ама имам слушнато дека расипале сега.
Роден сум во Прилеп и живеев таму. Македонска Куќа Скопје не е исто месото и квалитет со Македонска Куќа во Прилеп, сосем различно. Кога ќе имаш шанса следен пат пробај во Прилеп, и кажи ми како ќе те бендиса. ;)
 
Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.429
Поени од реакции
3.500
Trollash моментално си ладиш мадињата со мене или стварно немаш никаков вкус, или те ранеле цел живот со паштета и пиперки па што и да лапнеш после тоа убаво ти е. Биди здрав и жив, тоа е најбитно, другото остави ајде (y)
Автоматски споено мислење:



Роден сум во Прилеп и живеев таму. Македонска Куќа Скопје не е исто месото и квалитет со Македонска Куќа во Прилеп, сосем различно. Кога ќе имаш шанса следен пат пробај во Прилеп, и кажи ми како ќе те бендиса. ;)
Па тоа реков во Скопје не сум пробал, а во Прилеп не чинеше, просек онака.
 

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.524
Поени од реакции
22.173
Kermes mozam da preporacam a Makedonska kukja vo Prilep ne e nisto posebno. Klasicna mamka za turisti pored mene. Ne tolku ekstremno kolku sto zvuci ama imeto e pogolemo od realniot kvalitet.
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.918
Поени од реакции
9.618
Сум јадел скара во Прилеп баш "Македонка" плескавици. Убава не дека не е ама некако во Охрид повеќе ми се допаѓа и не би можел да знам зошто е тоа така.
А инаку ако збориме за вкусови секое месо испечено на скара на ќумур е повкусно од било која друга скара. Е во тоа е тајната @LustingVertigo
Прашај го Фичо ако не веруеш
Автоматски споено мислење:

Роден сум во Прилеп и живеев таму.
Жал ми е за тоа ама не си ти крив...
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.624
Роден сум во Прилеп и живеев таму. Македонска Куќа Скопје не е исто месото и квалитет со Македонска Куќа во Прилеп, сосем различно. Кога ќе имаш шанса следен пат пробај во Прилеп, и кажи ми како ќе те бендиса. ;)
Makedonska Kujca vo Prilep e dobra samo za Avstraljanci dojdeni vo "stari kraj" shto se palat na etno dizajn. Ili ako si salam gladen i ne najdish slobodno vo drugi kafani. Inace Ne, sredno mizerna.
Автоматски споено мислење:

Kermes mozam da preporacam a Makedonska kukja vo Prilep ne e nisto posebno. Klasicna mamka za turisti pored mene. Ne tolku ekstremno kolku sto zvuci ama imeto e pogolemo od realniot kvalitet.
Za Kermes morash da rezervirash oti e stalno prepolno inace skarata (meleno medo) im e mozham da recam na 2ro mesto vo Prilep.
Najdobra godinava beshe vo "Aj po edna"

i za dobra skara vo prilep obavezno prashajte kafanski coek vo prilep , zatoa shto samo tie znaat kade shto ima dobro. Zatoa shto eden so drug si gi kradat majstorite a i iminata od kafanite ostanuvaat AMA gazdite se menuvaat!!!
Автоматски споено мислење:

Сум јадел скара во Прилеп баш "Македонка" плескавици. Убава не дека не е ама некако во Охрид повеќе ми се допаѓа и не би можел да знам зошто е тоа така.
А инаку ако збориме за вкусови секое месо испечено на скара на ќумур е повкусно од било која друга скара. Е во тоа е тајната @LustingVertigo
Прашај го Фичо ако не веруеш
Автоматски споено мислење:


Жал ми е за тоа ама не си ти крив...
Ti drugar pojma nemash shto e skara i kaj ima dobra,
Vo ohrid skara ne bi mu dal ni na kuce!
Ednash poracav i nikogash povejce.


I najdobar AMUR za skara ima samo vo prilep i nikade na drugo mesto vo cela bivsha YU gledano. Toa e stara recepta shto ja stremaat dvajca Kasapi vo prilep i e tanja vejce 50-60 godini .

Inacea na vremeto koga Kermes beshe kaj Fakultetot idea direktori od Skopje so nivni gosti na Rucek vo Kermes!

A zoshto mozhite da predpostavite.
 
Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Makedonska Kujca vo Prilep e dobra samo za Avstraljanci dojdeni vo "stari kraj" shto se palat na etno dizajn. Ili ako si salam gladen i ne najdish slobodno vo drugi kafani. Inace Ne, sredno mizerna.
Автоматски споено мислење:


Za Kermes morash da rezervirash oti e stalno prepolno inace skarata (meleno medo) im e mozham da recam na 2ro mesto vo Prilep.
Najdobra godinava beshe vo "Aj po edna"

i za dobra skara vo prilep obavezno prashajte kafanski coek vo prilep , zatoa shto samo tie znaat kade shto ima dobro. Zatoa shto eden so drug si gi kradat majstorite a i iminata od kafanite ostanuvaat AMA gazdite se menuvaat!!!
Автоматски споено мислење:


Ti drugar pojma nemash shto e skara i kaj ima dobra,
Vo ohrid skara ne bi mu dal ni na kuce!
Ednash poracav i nikogash povejce.


I najdobar AMUR za skara ima samo vo prilep i nikade na drugo mesto vo cela bivsha YU gledano. Toa e stara recepta shto ja stremaat dvajca Kasapi vo prilep i e tanja vejce 50-60 godini .

Inacea na vremeto koga Kermes beshe kaj Fakultetot idea direktori od Skopje so nivni gosti na Rucek vo Kermes!

A zoshto mozhite da predpostavite.
Имаш ли налетано на рецепт за амур, не мора да е тој најдобриот, туку барем слично?
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.918
Поени од реакции
9.618
Имаш ли налетано на рецепт за амур, не мора да е тој најдобриот, туку барем слично?
Не е толку до амурот колку што е битно месото да биде печено на скара на ќумур. Низ скопска чаршија се уште има вкусни плескавици и ќебапи баш заради тоа што се печат на скара на ќумур. Кромидче изблендирано,сол, бибер, сушен магдонос,сода бикарбона малку, кисела вода и зејтин ставаш у месото се убаво се размесува подолго време и после смесата да отстои барем неколку часа и потоа се што ти треба е СКАРА НА ЌУМУР во тоа е тајната.
 
Последно уредено:
Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.429
Поени од реакции
3.500
Не е толку до амурот колку што е битно месото да биде печено на скара на ќумур. Низ скопска чаршија се уште има вкусни плескавици и ќебапи баш заради тоа што се печат на скара на ќумур. Кромидче изблендирано,сол, бибер, сушен магдонос,сода бикарбона малку, кисела вода и зејтин ставаш у месото се убаво се размесува подолго време и после смесата да отстои барем неколку часа и потоа се што ти треба е СКАРА НА ЌУМУР во тоа е тајната.
Низ скопска чаршија скарата е ужас. Класични туристички замки.
 
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.624
Што е тоа Амур жити све? Амур беше рибанколку што знам.
Da Amur e riba Krap so malce Shkrgi,!

A Amur se vika i smesata od meleno meso za Skara.
Автоматски споено мислење:

Имаш ли налетано на рецепт за амур, не мора да е тој најдобриот, туку барем слично?
Da imam naletano i go imam Originalniot Recept;) , ebago djabe se sum ot Prilep komshija na Dzhumerko i i Vujce Kasap.:cool::pos:.
Автоматски споено мислење:

Не е толку до амурот колку што е битно месото да биде печено на скара на ќумур. Низ скопска чаршија се уште има вкусни плескавици и ќебапи баш заради тоа што се печат на скара на ќумур. Кромидче изблендирано,сол, бибер, сушен магдонос,сода бикарбона малку, кисела вода и зејтин ставаш у месото се убаво се размесува подолго време и после смесата да отстои барем неколку часа и потоа се што ти треба е СКАРА НА ЌУМУР во тоа е тајната.
Da sprema Ohrid e podobra!
Ama ti i Skara ste " Dva sveta razlicita"

 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom