- Член од
- 16 април 2014
- Мислења
- 7.298
- Поени од реакции
- 11.600
Прилеп па 5 празни места па после редете кого сакате.
Епа тоа сподели го да му ибам бељата, не пица, нека јадат пици по Италија, дај му рецепт на народот да јаде скара не ѓубре.Da Amur e riba Krap so malce Shkrgi,!
A Amur se vika i smesata od meleno meso za Skara.
Автоматски споено мислење:
Da imam naletano i go imam Originalniot Recept , ebago djabe se sum ot Prilep komshija na Dzhumerko i i Vujce Kasap..
Автоматски споено мислење:
Da sprema Ohrid e podobra!
Ama ti i Skara ste " Dva sveta razlicita"
Balkan "logics" 101Епа тоа сподели го да му ибам бељата, не пица, нека јадат пици по Италија, дај му рецепт на народот да јаде скара не ѓубре.
И не се заебавам, ај овие што имаат нивни бизниси ги разбирам да кријат рецепт, ама никогаш не сум ја разбрал филозофијата на криење рецепт меѓу народот.
Vidi go celo video pogore i slushaj shto ce reciЕпа тоа сподели го да му ибам бељата, не пица, нека јадат пици по Италија, дај му рецепт на народот да јаде скара не ѓубре.
И не се заебавам, ај овие што имаат нивни бизниси ги разбирам да кријат рецепт, ама никогаш не сум ја разбрал филозофијата на криење рецепт меѓу народот.
Од таа логика тие старите рецепти изумреа и народот се радува на пластични плескавици.Balkan "logics" 101
tajna na "zanaetot".
nesto od inat i kontranje, a nesto i so dobra osnova - ne se dava shkolo/zanaet/recept vo ovoj slucaj, za dzabe na sekoj eden.
Па не гледаш ти фамилија со тоа, и тој што гледа да разбирал троа бизнис сега ќе имавме мкд франшизи, а не да ни отвораат со пржено пилешко или пластични плескавици.Vidi go celo video pogore i slushaj shto ce reci
Toa ne e krienje od narodot tuku cuvanje zanaet,Inace nekoj so taa recepta vejce 60 godini gleda familija!
Ne gledam jas familija od toa , ama se nadevam deka si slushnal za doverba i daden zbor! i kapak na se, mi se od familijata.Од таа логика тие старите рецепти изумреа и народот се радува на пластични плескавици.
Па не гледаш ти фамилија со тоа, и тој што гледа да разбирал троа бизнис сега ќе имавме мкд франшизи, а не да ни отвораат со пржено пилешко или пластични плескавици.
Кога ќе речам дека до народот е на тие простори, тие еден со друг си кријат рецепт за јадење, не пак да се соберат за поголеми интереси и цели
Не ќе да си во право.Ne gledam jas familija od toa , ama se nadevam deka si slushnal za doverba i daden zbor! i kapak na se, mi se od familijata.
A Nego ne go interesira golem Biznis,Franshizi i sl. , dovolno mu e toa shto go Ima, Kasapnica i rabota kolku saka. Inace e vejce vo treta generacija taka da i zanaetot nema da izumri.
i ako ti treba ubavo jadenje bujrum vo Prilep na skara, ili prashaj bilo kogo od Prilep ce ti kazhat kaj ima ubav Amur da si kupish pa peci si doma.
Kako Napoleatana pizza shto ima vo Napoli ,Ckembe Corba vo Bitola, Pastrmajlija vo Shtip taka i Amur vo Prilep.
Grcka hrana?Не ќе да си во право.
Наполитана има уште на стотици места во светот, и прилично на слично ниво како таа во Италија, и цел свет знае за нив. Од друга страна за Прилеп ниту некој чул, ниту некој знае дека има добра скара (надвор од мкд).
Колку македонски ресторани со добра скара имаш низ светот за да ја промовираат државата и храната од таму?
Италијански има на секој чекор, пицата е на секој чекор, без еспресо не почнува денот. Е ова е она што за жал не го гледа народот од тие простори, не само мкд туку цела екс ЈУ.
Грците се подобри на ова поле, нема човек во светот што не слушнал за нивната храна, еве ги во АУС имаат и огромни франшизи каде се продава исклучиво грчка храна.
Ако гледаме од таа гледна точка ништо не е од тој регион, се е донесено што од Османлиите што од Австро-Унгарија.Grcka hrana?
Sto e toa?
Belo sirenje meshano so kozjo mleko taka nareceno Feta?
Musaka? Turska
Giro? Ukradena recepta od Turski Donner Kebab
Souvlaki? Kako takov da grcki, ama nikogash Original Grcki. Ne mu se znaj vistinskoto poteklo.
Sarma od Loznica??
Ili misleshe na Slovenski Ajvar ili Kosovsko Tavce gravce?
Da be!Ако гледаме од таа гледна точка ништо не е од тој регион, се е донесено што од Османлиите што од Австро-Унгарија.
Најбитно светот кога ќе види "мазник" со спанаќ и сирење го препознава како спанакопита, со сирење тиропита, "шопската" тука се продава како грчка и цел народ ја знае дека е оригинален грчки рецепт, за суфлаки слушнал цел свет ама за Прилепска плескавица само таму локал, фета, мизитра и Халуми имаат пробано луѓе од цел свет ама бело и биено од Мариово, Берово и Галичник само некој што налетал таму.
Сами сме кабает оти никој не слушнал за нас, е со вакво туткање на рецепти во пазува и нашиот народ веќе се оддалечува од нашата кујна, а да не правиме муабет некој надвор да чуе за нас.
Ај ај ај ај мајко мила, отиде 2 месеци во Австралија и почна муда за бубрези да продава, се чуди зошто не давале рецепти, франшизи требало хахахахаха. Друже дај бе олабави се малце, не се прај со сила дека си од Марс паднат, еве замисли ти да имаш бизнис и произведуваш производ што се продава добро а никој друг не го знае рецептот, зошто би го давал по народ? Еве локумот од Крушево, со децении се произведува и се пренесува рецептот од колено на колено, зошто да го кажат на друг? Зошто некој да им го преземе бизнисот? Има бизниси што не се шират како глобални брендови него си таргетираат помал пазар и со децении си тераат така, не може на све да правиш франшиза ебате. Исто е и со шоферската плескавица што беше на автобуската кај Алкалоид, што ја преместија кај Коце Металец, со години наназад истиот принцип го тераа, плескавица во лепче и ако сакаш кромид и салатка некоја и тоа е тоа, ни помфрит ни курац ни палац, и верувај на никој не го кажуваа рецептот за плескавицата. Лично татко ми им го има барано не сакаа да му го кажат а стоеја одлично со него. Сега не знам како е искрено откако се преместија кај Коце, немам јадено, ама верувам го измодернизирале сендвичот со компири и остали врагови.Од таа логика тие старите рецепти изумреа и народот се радува на пластични плескавици.
Па не гледаш ти фамилија со тоа, и тој што гледа да разбирал троа бизнис сега ќе имавме мкд франшизи, а не да ни отвораат со пржено пилешко или пластични плескавици.
Кога ќе речам дека до народот е на тие простори, тие еден со друг си кријат рецепт за јадење, не пак да се соберат за поголеми интереси и цели