Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
14 август 2006
Мислења
45.542
Поени од реакции
85.092
Ау, бре, се заканувал само ако Албанците ги употребеле зборовите отстранување и рушење. И? Што ќе напраи? Ќе испуши уште некој албански кур?

Нема да ги замачкаат очите на Македонците со еден крст.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.865
Поени од реакции
38.033
Крстотот на Попова Шапка може да доведе до етнички немири?

crksvbogte.gif 640px-Sv._Nikola_vo_Tetovo_01.JPG

под Шар Планина, во градот Тетово ДЕНЕС има САМО три градски цркви :

1. Црква „Св. Богородица“ во Горно Маало изградена 1903/1916 година осветена 1918 година.
2. Црква „Св. Никола“ 1842 година во населба Колтук, изгорена 1872 година,1919 година обновена.

Crkva_Sveti_Kiril_i_Metodij-Tetovo_(2).JPG

3. Црква „Св. Кирил и Методиј“ 1983/1918 година во стар дел од градот, осветена 1924 година.

...значи од 1924 година, тоа се цели 100 години нема изградена НОВА црква во градот Тетово,

...така да според новиот попис од 2021 година 20 470 Македонци ги имаат само овие ТРИ ЦРКВИ за своите верски обреди и обичаи и тоа сите три се сместени во стариот дел на ридот на градот одалечени над километар од центарот на градот, така да еден граѓанин Македонец мора да испешачи повеќе од километар уридно да стигне до црквите за црковна служба, да се помоли и да запали свеќа, ниеден Македонец во градот не се изборил за изградба на црква во центарот на градот, посебно градоначалничката Теута тоа не го дозволила (иако имало одредно локација) кажувајќи на македонските советници во општината дека ако се дозволи градба на црква во центарот на градот ќе мора да се изгради и џамија до неа.

ice_screenshot_20231118-164406.jpeg

... со пописот од 2021 година во градот Тетово се водат 61 363 Албанци (со напомена дека со територијалната поделба во градот Тетово („бисерот“ на Владо Поповски заслужен за територијалната поделба)влегле села населени САМО со жители Албанци со што градот според распределбата во општината, никогаш не може да добие никаков приоритет конкретно за верските потреби на Македонецот, а џамии има во:

• Бозовце, Бродец, Вејце, Вешала, Гајре, Голема Речица, Ѓермо, Једоарце, Лавце, Лисец, Мала Речица, Отуње, Порој, Сараќино, Селце, Сетоле, Фалише, Џепчиште и Шипковица.
Tetovo_Municipality.svg.png

...според мапата во центарот на градот Тетово има изградено 15 џамии, најмалку десет од нив се новоизградени, ако на тие се додадат сите изградени џамии од горенаведените села приспоени со територијална поделба на градот Тетово би се броело повеќе од 34 џамии наспротив САМО три цркви.

qtt0xgnjy1um6gkmhbyg.jpg

... и сега според ова сето наведено им пречело Крстот во манастирски имот на Шар Планина, односно не дека им пречело туку ќе предизвикувало етнички немири ???

До кога ќе не' плашат со тие етнички немири, зарем немирите не носат зло и нереќа од двете страни, да не мисли некој дека е заштитена мечка, па може да шири такви закани ?

Последно уредено:
Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Македонците сториле злодела над албанците, тоа е факт, а и албанците сториле злодела над македонците, и тоа е факт.
Факт е дека вие сте биле по подобра положба под Југославија од албанците, глупо е тоа да не се знае па злобно е да се знае а да не се признае.
Истиот пристап кон албанците вие го продолживте после 91, ниту една разлика не направивте за да се солидаризирате, па дочевте оружје да се фати за да се сменат работите, што е потрагично денденес не ги прифаќате тие промени и ги рачунате како трагични. Не знам како очекувате да биде односот на еден рандом албанец кога ве чита.
Не знам како очекувате почит од албанец кога едвај очекувате да пропадне САД за да се вратат работите како што беа.
Факт е дека пред 2001 албанците не беа претставени како што треба во администрација, немаа никаква одлучувачка моќ.
И во Јуославија имало Албанци по народност кои биле во високите научни и политички кругови.Е сега, насилен криминален инцестоид од Гњилан и Жеровјан веројатно бил гмечен од ќотек, тоа е.

Работите никогаш нема да се вратат како што биле, уживајте во побед… мислев во соживотот.

Моментално Албанците соодветно ли се застапени во администрација и власт или не?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.755
Поени од реакции
9.356
Им пречи крстот, а го слават Скендербег?:tapp:

Еве што им правел Скендербег на таквите:

1700328811255.png

Зашто, откако ја променил својата верска oпределба, Скендербег барал муслиманските колонисти и преобратеници (конвертити) исто така да го прифатат Христијанството под смртна закана, објавувајќи еден вид света војна против султанот/калифот.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.628
Поени од реакции
5.277
И во Јуославија имало Албанци по народност кои биле во високите научни и политички кругови.Е сега, насилен криминален инцестоид од Гњилан и Жеровјан веројатно бил гмечен од ќотек, тоа е.

Работите никогаш нема да се вратат како што биле, уживајте во побед… мислев во соживотот.

Моментално Албанците соодветно ли се застапени во администрација и власт или не?
Не ме засмеј, ако некој албанец бил на висока позиција тој бил шпиун или продаден гз, тие не биле ниту 1% од целата администрација.
Згмечен од ќотек бил било кој албанец кој криво погледнал каур, ако се осмелиле да протестираат за било што биле тепани како говеда и затворени а многумина умирале од истите повреди.

Моментално албанците се застапени соодветно, ама далеку дека имаат сразмерна власт со македонците, може да одлучуваат нешто врз албанците ама кога станува збор за ниво на држава тој министер албанец има помала моќ од заменикот македонец.
Менување на име на улица не може да сменат без некаков пазар или галама. Паралелка да отварат во основно не можат. Поставување на споменици мораат на црно да ги монтираат. А ако имаат некој проект кај албански средини тендерот мора македонска фирма прво да ја земе, па после ќе ја продаде кај втора или трета рака.
Типичен пример ти е плоштадот Скендербег, услов за да се пушти буџетот било македонска фирма да го добие тендерот, од проектната документација до изградбата.
Автоматски споено мислење:

Не можам да се сложам, допрва ќе видиш што значи системски.
Јас знам што значи системски, многу добро знам.

Им пречи крстот, а го слават Скендербег?:tapp:

Еве што им правел Скендербег на таквите:

Прегледај го приврзокот 398222

Зашто, откако ја променил својата верска oпределба, Скендербег барал муслиманските колонисти и преобратеници (конвертити) исто така да го прифатат Христијанството под смртна закана, објавувајќи еден вид света војна против султанот/калифот.

Мене лично ама баш воопшто не ми пречи крстот.
И некој албанец кој е по албанството не треба да му пречи. Му пречи само на муџите кои немаат врска со албанството.
За разлика од вас не ми пречат ниту џамиите кога се градени по потреба.
Ама кога религиозните објекти се употребуваат за бележување територии тогаш ми пречат сите.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.628
Поени од реакции
5.277
До овде се ок напиша, Што се деси овде за овие глупости да ги напишеш ?

Дали знаеш дека овие овде кај нас, Косово, Црна Гора и северна Албанија немаат благе везе со Скендербег, Андреа Гропа и сите средновековни владетели од територијата на Албанија ?
За овие овдека има официјални документи во Турција потпишани од султанот дека се донесени од Кавказ како противтежа на бунтот на сите каури без оглед на религија. Три поста погоре го напишав ова и ме чуди што во горниот дел сите вистински работи ги знаеш за во овој дел пак да напишеш бесмислици.
Ова, ова е све што е погрешно кај македонците.
Ако албанците немаат благо везе со православните албанци од средновековието тогаш што кур везе имате вие со името Македонија?
Замисли вие да им негирате идентитет на албанците...
Јас знам, и вие знаете дека не е случајно ова размислување, отцепување на албанците од православието е врло добра стратегија за да се манипулирате себеси, ама светот на јаде трева.
Неслучајно Андреа Гропа за сите јазици на википедија е албанец освен за македонците.
Ама ако, терајте си во делузија.

Член од
23 август 2010
Мислења
40.004
Поени од реакции
116.768
,,Албанците" да ја имаат моќта што ја посакуваат се Православно ќе збришат од постоење(од луѓе до црквичињата покрај патишта)...не дека и сега не го прават тоа, но тогаш ќе биде системски.
Баш сега е системски, лека полека преку добивање на брда и долини од нашине политички идиоти, небитно дали СДСМ ило ВМРО. Од 2001 до сега имаат пројдено 22 години, ако земеме да анализираме како било до 2001 и како е денес ќе ни биде чудно како воопшто живеат Македонци во земјава.

Ако ја имаа апсолутната моќ во свои раце тогаш ќе не истребеа како глувци за една недела и немаше да постоиме како нација и држава. Овака е нешто слично само го поминуваме сето ова на поспор и поболен начин, гледајќи како пред очи некој ни ја презема државата и се што е добро поврзано со неа. Разликата е само во тоа што после одреден период, 20/30/40 години нема да бидеме истребени како народ ама ќе бидеме т.е. веќе сме граѓани од втор ред и странци во своја држава.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.755
Поени од реакции
9.356
Ако албанците немаат благо везе со православните албанци од средновековието тогаш што кур везе имате вие со името Македонија?
Јас знам, и вие знаете дека не е случајно ова размислување, отцепување на албанците од православието е врло добра стратегија за да се манипулирате себеси, ама светот на јаде трева.
Неслучајно Андреа Гропа за сите јазици на википедија е албанец освен за македонците.
Се гледа колку ви е важен Андреа Гропа. Немате дури ни статија на албански јазик на Википедија напишана за него.

1700333250164.png

Член од
3 декември 2019
Мислења
71
Поени од реакции
30
Не ме засмеј, ако некој албанец бил на висока позиција тој бил шпиун или продаден гз, тие не биле ниту 1% од целата администрација.
Згмечен од ќотек бил било кој албанец кој криво погледнал каур, ако се осмелиле да протестираат за било што биле тепани како говеда и затворени а многумина умирале од истите повреди.

Моментално албанците се застапени соодветно, ама далеку дека имаат сразмерна власт со македонците, може да одлучуваат нешто врз албанците ама кога станува збор за ниво на држава тој министер албанец има помала моќ од заменикот македонец.
Менување на име на улица не може да сменат без некаков пазар или галама. Паралелка да отварат во основно не можат. Поставување на споменици мораат на црно да ги монтираат. А ако имаат некој проект кај албански средини тендерот мора македонска фирма прво да ја земе, па после ќе ја продаде кај втора или трета рака.
Типичен пример ти е плоштадот Скендербег, услов за да се пушти буџетот било македонска фирма да го добие тендерот, од проектната документација до изградбата.

И некој албанец кој е по албанството не треба да му пречи. Му пречи само на муџите кои немаат врска со албанството.
Ама кога религиозните објекти се употребуваат за бележување територии тогаш ми пречат сите.
Гомно шиперско си ти да ти ебам крфта расипана ;)

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231

Сега е ваше време, но барем почетокот ви е катастрофален до тоа ниво што и двата ваши патрони (наркојенките од преку барата и неотоманскиот султан од кој сите имате слики по дома) ги тинтраат србите за да се одржи некој баланс на ова посрана западнобалканска територија.

Настрана од дилање дрога, улично оружје и насилство, капацитетот ви е овој:

И апсолутно никој не ви е крив освен вашата инцестоидност и козоебаштво, па колку и да плачеш како некој некаде ве опресирал. Па дали има подобар пример од албанството во Швајцарија кое неколку пати ти е посочено. И таму ли каурите се криви?

Инаку мал поздрав од пореалниот “Израел во Балканот” до “балканските палестинци”: https://makfax.com.mk/svet/region/грција-ја-блокира-албанија-на-нејзини/

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.577
Поени од реакции
29.198
Пуно ќе може да ми објасниш што значи името на градов на албански јазик ?
jhjjgh.png

И името Албанија и името Македонија се имиња на териториите од каде што локалниот народ го влече идентитетот. Ни ние не сме 100% Антички, ни вие не сте 100% Илири, ни Грците се 100% Хелени.... како што никој на Балканов не може да повлече дирекна линија со античките народи.
Ова ти е исто како Шпанците на пример, Португалците. Шпанците имаат потекло како народ од Визиготите а името Еспања им е латинското Хиспаниа а тоа ти е латинско име за Пиринејскиот полуостров. Португалија буквално значи пристаниште на Галите.
Кај Србите, Хрватите, Бугарите, Германците, Фрнацузите, Англичаните ...едно племе го наметнува името врз сите други племиња.
Затоа ти викам дека вашите од северна Албанија, Косово, Црна Гора и овде не сте етнички истиот народ со тие од јужна Албанија. Само по пасош и јазик сте.

Утре ја ти, турчин, египќанец, хрват, филипинец, кинез, нигериец и бразилец да идеме у Америка, Канада, Австралија и да побараме државјанство сите ќе не пишат американци, канаѓани, австралијци, ама дали сме сите еден ист народ ?! Само на пасош.

Последно уредено:
Член од
21 мај 2021
Мислења
795
Поени од реакции
1.669
Нема они вечно да ја имаат таа моќ.Кога тогаш ќе се сврти ситуацијата.
На крај-краева,дојде ли веќе до некое такво системско решение,пакување куферите во странство,па нека се колат Балканските племиња тука.
Македонија и онака веќе станува многу мизерно место за живеење.Уште војна или системски решенија ни фалат.

Kajgana Shop

На врв Bottom