Политички случувања во Израел

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.676
Поени од реакции
33.848

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Сериозно мислиш сами си ја кренале болницата во воздух?
Муабетот ми беше дека веднаш од кога се разбра дека има напад, виновниците ги прогласија истиот момент.
Не знам што се случило. Знам дека веднаш настанот мора да биде искористен.
Затоа и ги спомнав Украинците. Или Русите, сеедно. Веднаш после било каков напад кога имаше цивилни жртви, од двете страни се знаеше кој е виновен. Исто и тука.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.508
Поени од реакции
26.112
И? Тебе треба да те прашам за да коментирам? Тоа што не коментирам не значи дека не следам политика. У принцип не коментирам зашо има премногу глупаци што трујат со едни исти глупости, али ете ова со Израел ми е интересно и затоа сум активен. Мада рака на срце не можам со експертите како тебе, сепак вие сте посебна категорија каде што знаете се, за сите теории на заговор, за тоа кој кого заебал, кој кажува вистина, кој лаже, кој е во право, така да тука ви признавам и нема бегање од тоа. Само да додадам, особено фасцинира фактот што многу вешто и брзо може да процените кој е релевантен медиум, а кој не, нормално во зависност од содржината на видеото.
Автоматски споено мислење:

Видов. Е сеа сакам да ми објасниш како си сигурен на пример дека тоа не се стари снимки, наместени снимки, измислени снимки, пропаганда снимки, како што тврдиш за секое ебано видео поврзано со израелски жртви. Prove it.
Слободно коментирај колку сакаш. Кога ботови што не треба да коментираат на темава спамаат како да нема утре тогаш зошто па на тебе некој би ти забранил.
Работата е што треба да пробаш да разгледаш повеќе страни и повеќе мислења. Ние ако си приметил цело време постираме видеа,твитови, слики со докази за разлика од некои што пишуваат реферати на база на " trust me bro така ми кажаа во штаб/невладина/ коперација ".
1000 души историски факти ти постиравме дека евреите со ова што тепаат муџи на нас останативе не и прават никаква услуга зошто и никогаш, никого не сакале ниту почитуваме, ти и уште неколку не сакате тоа да го прифатите. 1000 души ви кажаа дека секој државник е спремен буквално на се само за да остане на власт, вие уште се уверени дека туку-така баш на 7 октомври им се сонило на Хамас да го пробијат ѕидот што предходно никој, никогаш и ниеднаш не го пробил и баш тогаш да заспијат Мосад. Значи очигледни докази не сакате да ги испроцесирате. Да бевте од навиениве ботови ќе ве разберев и немаше ниту да се објаснувам.

Ако сметаш дека тие " trust me bro " докази се релевантни а слика или видео од разрушена болница е фејк и пропаганда ондак ок. Тогаш перцепцијата ти е погрешна.
Сладоледот колку да го правиш глуп барем дечкото има нормална перцепција и знае да процени што е ебење у мозок а што е факт од целата нарација и околу оваа војна и околу таа во Украина. А очигледно исцениран повод за " Конечно решение " преку геноцид врз Палестинците и мало дете ќе примети дека не се случува случајно.

Член од
22 јуни 2022
Мислења
944
Поени од реакции
1.213
Муабетот ми беше дека веднаш од кога се разбра дека има напад, виновниците ги прогласија истиот момент.
Не знам што се случило. Знам дека веднаш настанот мора да биде искористен.
Затоа и ги спомнав Украинците. Или Русите, сеедно. Веднаш после било каков напад кога имаше цивилни жртви, од двете страни се знаеше кој е виновен. Исто и тука.
Вчера имаше 5 страни од тие едни исти членови кои трубеа за 500 мртви и JDAM бомби од израел, и плукаа по се што им идеше контра на пропагандата.

Денес кога ги рокна реалноста дека ги мочале со пропаганда, пишат за бунтови пред амбасади и ембарго на нафта.

Вакви дебили нема никаде.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.508
Поени од реакции
26.112
Прв пат вака брутално се обраќам тиквару низаеден...каде си видел палестинска бомба да е вака моќна? Нивните се близу петарда дегену низаеден

Впрочем, има луѓе кои прават скриншути каде официалниот портпарол на Нетанјаху признава за нападот. Џабе го бришеше постот...

Имаш ли грам мозок да тибам семката расипана
Прегледај го приврзокот 394678
Не се нервирај, џабе го пцуеш. Намерно те провоцира за да ти закачат казна. Тој ти е АI (програмиран бот) за да спама глупости без разлика дали има логика напишаното и дали има некаква позадина и факти. Блокирај го со време или не му враќај на провокациите и ќе видиш дека 90% од постовите му се монолог сам со себе во обид на начека некој нов што не го знае каков е.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
Разбирам јас, ама уште првиот час одлучивте кој е виновникот, без да видите било какви слики или видеа од настанот.
Како во другата тема, кај што виновникот веднаш беше познат. :D
И тоа замисли, никој не го коментира пресретнатиот телефонски разговор меѓу двајцата припадници на Хамас каде едниот на другиот му вика „Абе, ракета падна во дворот на болницата. И овај му вика Израелците? И овај не, падна ракета што ја истрелавме од зад болницата, т.е. гробиштата...Другиот после пцуе...“ Тоа никој не го коментира, а и да го искоментира ќе се знае: сечено, лепено и монтирано...

Да беше обратна ситуација, ќе бараа докази,видеоснимки,потпис, печат, жиг, дата и време на истрелување на проектилот, итн..

Значи да ја гледаме малку и пошироката слика на кој му одговара ситуацијата а на кој не:

Израел е на прагот на копнена офанзива во Газа. На Израел не му одговара отварање на втор фронт против никој, а особено не против сите околни држави. Мало дете знае дека тоа е самоубиствен потег, и исто како сам да си пукаш во сопствената нога. Стопати официјални лица на Израел изјавуваа како не сакаат да војуваат со Хезболах итн.

Од друга страна, и тоа потврдено од многу меѓународни експерти (и од источна и од западна провениенција) главната цел на нападот на Хамас на забавата е тоа што знаеа дека Израел ќе возврати брутално, е одговор од околните Исламски држави во нивна полза. Освен изјави, Хамас не доби ништо. Според пресретнатниот разговор (нормално ако е автентичен) се слуша дека и Хамас не планирал да им падне ракетата во дворот на болницата, но мислам дека треба да се знае конкретниот виновник за целонастанатата ситуација.

Јас сум, како што напишав и вчера. Да се прекине огнот, и меѓународна екипа составена од САД, Русија, Кина, ЕУ, Израел, претставници од околните Исламски држави, и претставници на легалното водство на Палестина од Западниот брег да извршат испитување и да се знае 100% кој го извршил нападот. За да нема сомнеж, и да не се доведе никој во заблуда да врши чекори кои водат кон тешко крвопролевање и закрвување меѓу населението, на кое сме сведоци дека некој свесно или несвесно работи.
Автоматски споено мислење:

Еве што вика Викиликс за Хамас, кое го поткрепува моето тврдење дека Хамас е најголемото зло што му се десило на Палестина:

„Уште пред 35 години напишав дека тогашнииот Хамас, нова организација покрај ПЛО-то на Арафат и Фатах, всушност е проект смислен во САД, со помош на Мосад и финансиска поддршка од Ријад.
Во кобајаги сериозниот процес на решавање на „палестинското прашање“, секогаш кога ќе се стекнеа услови за преговори за две независни држави, Израел и Палестина (на основа на Резолуцијата на ОН уште од 1948-ма), тој терористички Хамас ќе лансираше неколку мали антиградни ракети на Израел и со тоа ќе им дадеше за право на „големите“ да кажат: „Не можеме да продолжиме со преговори со оние кои се терористи.“ И така е од '88 до денес“.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.360
Поени од реакции
113.715
Слободно коментирај колку сакаш. Кога ботови што не треба да коментираат на темава спамаат како да нема утре тогаш зошто па на тебе некој би ти забранил.
Работата е што треба да пробаш да разгледаш повеќе страни и повеќе мислења. Ние ако си приметил цело време постираме видеа,твитови, слики со докази за разлика од некои што пишуваат реферати на база на " trust me bro така ми кажаа во штаб/невладина/ коперација ".
1000 души историски факти ти постиравме дека евреите со ова што тепаат муџи на нас останативе не и прават никаква услуга зошто и никогаш, никого не сакале ниту почитуваме, ти и уште неколку не сакате тоа да го прифатите. 1000 души ви кажаа дека секој државник е спремен буквално на се само за да остане на власт, вие уште се уверени дека туку-така баш на 7 октомври им се сонило на Хамас да го пробијат ѕидот што предходно никој, никогаш и ниеднаш не го пробил и баш тогаш да заспијат Мосад. Значи очигледни докази не сакате да ги испроцесирате. Да бевте од навиениве ботови ќе ве разберев и немаше ниту да се објаснувам.

Ако сметаш дека тие " trust me bro " докази се релевантни а слика или видео од разрушена болница е фејк и пропаганда ондак ок. Тогаш перцепцијата ти е погрешна.
Сладоледот колку да го правиш глуп барем дечкото има нормална перцепција и знае да процени што е ебење у мозок а што е факт од целата нарација и околу оваа војна и околу таа во Украина. А очигледно исцениран повод за " Конечно решение " преку геноцид врз Палестинците и мало дете ќе примети дека не се случува случајно.
Болд 1: Па јас тоа пробувам вам да ви го кажам на вас, затоа што вие сте тие што после 2 секунди од некој настан (напад, провокација и слично) оценувате која е правата страна и кој е релевантниот медиум.
Болд 2: Мислам дека еден член праша овде, која е појдовната точка за историјата? Ти велиш дека таму од 7 век живееле Палестинци на оваа територија, јас ти викам ок, така е, а што правиме со периодот пред тоа? Периодот пред Исус? Можеме ли да важиме дека живееле Евреи тогаш? Да не ме сфатиш погрешно, не дека ги правдам со тоа, само реагирав на некои членови што истрескаа прво дека никогаш до 1948 година не живееле Евреи на таа територија и што тоа место отсекогаш било Палестина, притоа незнаејќи што е држава а што територија.
Болд 3: Јас не верувам на trust me bro страници, него прашувам која е мерката за релевантност? Тоа со Ванлок го дискутиравме. Зашо знаеш што, еве пример, кога излезе веста со бебињата јас лично пишав дека ОДВРАТНО и НАЈНЕЧОВЕЧКИ акт би било доколку тоа е вистина. Никаде не прогласив официјална вистина и слично. Е сеа од друга страна го имаш примерот со болницата вчера каде уште во првите 5 минути на темава се обвини и дозна злосторникот, за тоа каков метод употребил, колку жртви има, и тоа нормално од истите ликови што негираа за бебињата исто така 5 минути откако се објави веста. Па да те прашам вака тука немаме некаков сомнеж? Не е можно на Хамас да им експлодирал хангар со оружје кој можеби го криеле во болницата? Ме сфаќаш ваљда што сакам да кажам, не негирам дека се случил настанот со болницата или дека не бомбардирале Израел, само малце е безвезе за едни работи одма све да е вистина а за други одма да се прогласува пропаганда.
Болд 4: Човек што се вработи со книшка од ВМРО пред 10тина години, а сега е со книшка од Левица апсолутно нема нормална перцепција ниту знае да процени нешто. Дно, поима нема од животот.

П.с. Не знам зошто мислиш дека сум на страната на Израел, апсолутно ме здоболе Стојко и за двете страни, ти кажав едино што мразам у животот е прогресивен Ислам, значи не Ислам него екстремен Ислам и сите што го применуваат се непријатели на нормалниот човек, без разлика дали е Македонец, Србин, Клингонец или Австралијанец. Само намерно ви се контрам за да ви докажам дека у одредени ситуации и вие лапате кромид вести и не е се така шарено и на другата страна. Толку од мене.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.676
Поени од реакции
33.848
Јас сум, како што напишав и вчера. Да се прекине огнот, и меѓународна екипа составена од САД, Русија, Кина, ЕУ, Израел, претставници од околните Исламски држави, и претставници на легалното водство на Палестина од Западниот брег да извршат испитување и да се знае 100% кој го извршил нападот. За да нема сомнеж, и да не се доведе никој во заблуда да врши чекори кои водат кон тешко крвопролевање и закрвување меѓу населението, на кое сме сведоци дека некој свесно или несвесно работи.
Ти друже, може да си добронамерен ама ова не избор на мис. :)
Тие што се одговорни за злосторствава се дел од таа „меѓународна екипа“ која ја спомнуваш, и како очекуваш сами себе да се „испитаат и разоткријат“ па уште и да се казнат?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.292
Поени од реакции
7.649
замисли, никој не го коментира пресретнатиот телефонски разговор меѓу двајцата припадници на Хамас каде едниот на другиот му вика „Абе, ракета падна во дворот на болницата. И овај му вика Израелците? И овај не, падна ракета што ја истрелавме од зад болницата, т.е. гробиштата...Другиот после пцуе...“ Тоа никој не го коментира, а и да го искоментира ќе се знае: сечено, лепено и монтирано...
Еве уште еден ној :pos:

"
Ви велам, ова е прв пат да видиме ваков проектил и затоа сметаме дека му припаѓа на палестинскиот исламистички џихад. – вели првиот глас во снимениот разговор.

– Дали ни припаѓа? – праша друг глас од снимката.

– Се чини дека е така. – одговара првиот глас."

Ако уште во првата реченица не гледаш дека се работи ретардирана склопена комуникација, блазе си ти.
Првпат гледале ваков проектил, ама нивен бил :pos:. Ко што кажа еден член, они би жртвувале 1000 Хамасовци само да дојдат до проектил со таква разорна моќ.

Од друга страна, и тоа потврдено од многу меѓународни експерти (и од источна и од западна провениенција) главната цел на нападот на Хамас на забавата е тоа што знаеа дека Израел ќе возврати брутално, е одговор од околните Исламски држави во нивна полза. Освен изјави, Хамас не доби ништо. Според пресретнатниот разговор (нормално ако е автентичен) се слуша дека и Хамас не планирал да им падне ракетата во дворот на болницата, но мислам дека треба да се знае конкретниот виновник за целонастанатата ситуација.
Забавата се одржувала измеѓу 2 бази на Израелците. Кога почнале со напад врз првата, полиција го блокирала патот накај втората за да спречи понатамошен продор на Хамасовци. Кај блокадата заглавиле луѓе кои бегале од забавата, па кога дошло до престрелка, дел од цивилите биле погодени од самите Израелците.
Имаше неколку различни видеа каде Хамасовци разменуваат оган со Израелски безбедносни сили, пред нив иако има цивили Израелци, не ги чепкаат. Имаше видео со 2 женски, ги оставија, не ги чепнаа, а можеа или претходно да ги убијат или како штит да ги искористат откако дојде полицијата.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.508
Поени од реакции
26.112
Не знам како да ти објаснам дека 40 бебиња не играат никаква улога затоа што Хамас веќе изврши ѕверски напад на цивили кој беше доволен да му се преврти на човек стомакот.

Тоа кој колку пишува на некоја тема не е мерило за ништо. Јас имам интерес од барем 20-30 области на форумов на кои никогаш збор не сум напишал. Тоа не значи дека не следам се што се случува. Помина тоа време кога дремев на подфорум политика и оправав криви дрини, пред некои 10-15 години. Сега ќе прокоментирам кога има некоја жешка тема и тоа е тоа.
A каде јас ги споредувам 40те измислени бебиња и оправданоста на нападот на Хамас ?!
Јас споредба направив на реакциите на 40те измислени бебиња и никаквите реакции на 700 и кусур вистинските деца - жртви.

Нигде ни тоа не го напишав дека честото или реткото пишување се мерило. Ги имаш ботовиве 24/7 спам што маваат на темиве и што чекаат некоја жртва што не ги знае да ја закачат. Криви Дрини никој не оправа туку на тие што се случајно залетани на темиве им ја покажуваме и другата старана на паричката во целиот спам од ботови.
@Aceso ете го промени првичното мислење за тоа кој кого напаѓа а кој од кого се брани и кој е уствари вистинската жртва во војнава.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
Забавата се одржувала измеѓу 2 бази на Израелците. Кога почнале со напад врз првата, полиција го блокирала патот накај втората за да спречи понатамошен продор на Хамасовци. Кај блокадата заглавиле луѓе кои бегале од забавата, па кога дошло до престрелка, дел од цивилите биле погодени од самите Израелците.
Имаше неколку различни видеа каде Хамасовци разменуваат оган со Израелски безбедносни сили, пред нив иако има цивили Израелци, не ги чепкаат. Имаше видео со 2 женски, ги оставија, не ги чепнаа, а можеа или претходно да ги убијат или како штит да ги искористат откако дојде полицијата.
Пишуваш еве еден ној, и после го пишуваш ова :) И не знам дали очекуваш некој да те сфати сериозно? И второ, што е уште полошо, дали ти веруваш во ова што го натропа тука... Ако веруваш искрено дека вака се случило, со тебе кајганџио секоја секунда дебатирање и секоја комуникација, за човек ќе бидат најзалудно потрошените минути од својот живот.

Ти друже, може да си добронамерен ама ова не избор на мис. :)
Тие што се одговорни за злосторствава се дел од таа „меѓународна екипа“ која ја спомнуваш, и како очекуваш сами себе да се „испитаат и разоткријат“ па уште и да се казнат?
Епа јас друже сакам да ја откријам вистината и што точно се случило..Дали Израел си пукаше во нога со ова, дали Хамас или Исламски Џихад уби толку луѓе, итн....

Kajgana Shop

На врв Bottom