Политички случувања во Израел

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.788
Поени од реакции
8.475
Не знам зошто го направија ова Хамас, не се сомневам дека знаат после ова Евреите ќе ги дерат живи. Или се суициди или имаат некој 9d план во позадина. Додуша они се буквално суициди така да сепак најпростата опција е најреална.
Ова е Газа:

1696788600914.png

1696788716921.png


Bo Газа живеат 2 милиони народ, струја имаат по 2-3 саати на ден. Невработеност имаат од по 50%+ зошто нема никаква економија, живеат чисто од донации од другите Арапски држави. Тие луѓе таму во Газа не живееле порано таму, живееле во целиот регион околу Газа пред Израелците да ги натоварат на автобуси и да ги однесат таму во кампови.

И така 60 години Палестинците седат во урбан пекол и гледаат додека доселеници од Америка, Германија, Франција им живеат на нивна земја како луѓе. Они немаат апсолутно ништо што да изгубат.

Многу слично на судбината на Егејска Македонија.
 
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Еве еден евреј доселеник што прави на палестинско семејство во Западен брег, нели палестинскиот дел, војниците и полицајците само неми сведоци, замисли секој ден се соочуваш со ова, ако тргнеш да се тепаш ќе те стрелаат, терорист.

Вчера дошол од Русија како доселеник и им вика ми ја крадете земјата у пм.



Им досеоа над 400.000 евреи во Западен брег, им изградија градови и населби, патишта, модерен начин на живеење, секаде околу палестинците, евреите се движат слободно, а палестинците кога ќе ги напуштаат своите населби мораат да поминат преку контролни пунктови.

Дека Израел прави злосторства и недозволени работи имаш многу резолуции кои не се усвоени само заради вето на Сад, инаку имаш реакција од најголемиот дел светски држави, али тоа поминува во затишје, само се евидентира негде дека не се согласиле со некој потег на Израел, ама тоа на палестинците ништо не помага.

Секојдневие, донеле 800 евреи помеѓу 40.000 арапи, и цел град станува концентрационен логор само и само овие 800 евреи да живеат тука, железни порти, камери, војници на секој агол

 
Последно уредено:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.422
Непал потврди дека 10 од 17 киднапирани граѓани на Непал се убиени. Неколкумина избегале со повреди, еден не е контактибилен, значи 11 луѓе.

Од Непал. Сиротиња на печалба во Израел. Ама Хиндуси, па и тие се легитимна цел.

Кој не е легитимна цел таму?
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.469
Поени од реакции
37.280
Jas gledam posiroko na nastanov i vojnava.. Mislam deka namerno Izrael go dozvoli ova da se desi.. Ne moze Mosad, 3ta najdobra razuznavacka sluzba posle britanskata i americkata da ne znae deka se sprema napad.. Gi znaat kakvi gomna se i kolku omraza ima vo palestincite i ostaveni se da se izivuvaat vrz pogranicnoto naselenie, nekolku iljadi evrei, za svetot da bide na nivna strana.. Ene sega so onie videa kade sto se prikazuvaat Hamas kako krvolocni, ubivaat i siluvaat, svetot so drugi oci gi gleda palestincite.. Toa e i celta na Izrael... Svetot (osven arapskite zemji) da gi podrzi vo akcija za cistenje na Gaza.. Eve sega Usa nosi brodovi i nosaci na bregot na Izrael, izraelcive narednive denovi ke pocnat so cistenje na Gaza a okolnite arapski zemji isplaseni od USA ke stojat na strana.. I da, ne e tolku mokjna izraelskata vojska kolku sto ima mokjen sojuznik (USA)..
...видиш како приметуваш, паметен си ти :)
точно така за Мосад како поим на разузнувачка служба, а и фактот дека дополнително највероватно има внатре куп свиркачи Палестинци, не знаеле жими такво, па кога тие самите го направиле сценариото :cautious:

...ако подобро размислам, надолниот рејтинг и неспособност за формирање на цврста влада на Натенјаху и ,,редовниот проблем " со Газа, а и веќе немање воени средства америте да помагнат во позадина украинското жариште, дошле до точка на 11 ти Септември со рушење на кулите близначки, авто детонирање, за да покажат со прст кон Бин Ладен и нови милионски суми за воени активности на САД,

netan.jpg

... погледот кажува дека е спремен да игра на емотивна карта и да го жртвува израелскиот народ покрај Газа, за целосно расчистување на територијата и конечно присвојување на Газа кон Израел, за да има оправдување пред светот си дава самиот автогол, тууууу како не го приметив ова порано.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.692
Поени од реакции
28.189
Не сум чул такви искуства од другари и другарки што биле во Израел.
Јас работам за Израелци цели две години,никаква разлика нема со Муслиманите.На добар ден или добро утро не возвраќаат од што се гадови.Се клањаат исто ко шипците,се облакаат како шофери од јсп и смрдат на јагнешко..По екстремно племе не постои.Една колешка у спа што работи секоја вечер наоѓа гомна у сауна,серат таму у сред сауна не користат тоалет. Огин да ги изгори
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.913
Поени од реакции
5.543
koncentiraj se na igracnica temite, ke ti pobegni zamokot.

nema vrska kaj si, do dietata e... ti vaka glupicok i plus korenojadec ne si sposoben da razmisluvas i rezoniras. tebe konstantno treba nekoj da ti kazuva sto i kako i da ti crta. ednostavno glup si, sto e najtragicno i sam znaes deka e taka.
Ќе ти кажев на што да се концентрираш, ама ќе добијам бан на кајгана и тоа перманентен, така да нема да паднам на твое ниво :)

Ај седи си таму во друштвата тие, праќајте по 5 долари годишно за таткојната, нека ти попеј Елена Велевска на уши на некоја собиранка и не паламуди...
 
Член од
22 јуни 2022
Мислења
944
Поени од реакции
1.213
И така 60 години Палестинците седат во урбан пекол и гледаат додека Израелците им живеат на нивна земја како луѓе. Они немаат апсолутно ништо што да изгубат.
Нема што да изгубат? Ти што мислиш дека таму живеат исклучиво суицидни орки и нема друго население?

Оваа глупост на Хамас е со сигурност поттикната со финансии и логистика од трети држави ако се гледа дека се користени и дронови за кои треба знаење и тренинг. Дроновите се гледа дека се од Иран.

Хамас не е Палестина, колку и тоа да ти е чудно. Штета што цехот ќе го плаќа палестинецот.
 
Член од
14 август 2018
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.308
Gaza u momentov gori

Кога нема ефикасен меѓународен систем(читај ООН), и кога една империјалистичка сила владее со Светот(читај УСА), ваквите работи се нормални!
Победниците ќе ја пишуваат историјата, па дали утепале 1 или 1 милион не е битно!
Како викаше вештерката Олбрајт?!
-500 000 деца се колатерална штета, ништо…
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.212
Поени од реакции
24.308
Непал потврди дека 10 од 17 киднапирани граѓани на Непал се убиени. Неколкумина избегале со повреди, еден не е контактибилен, значи 11 луѓе.

Од Непал. Сиротиња на печалба во Израел. Ама Хиндуси, па и тие се легитимна цел.

Кој не е легитимна цел таму?
aj sega gluposti, ke si ja pravdas tezata demek ovie namerno tepaat stranci.... 10te nepalci sto se zaginati se pogodeni so raketa vo prviot bran napadi, inace studirale agronomija i rabotele na farmite odma do gaza. eve ima nekolku zarobeni tajlandzani isto od farmite pa se odneseni vo gaza i se ok spored taljanskiot ambasador. Eve ti za nepalcite.


Israel-Palestine war: 10 Nepali students died in ongoing crisis, says Nepal Embassy in Tel Aviv
The students were working in Israel to support their families back in Nepal. They were killed in rocket attacks by Hamas on Israeli cities.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom