CN – Народна Република Кина

Член од
24 април 2008
Мислења
11.154
Поени од реакции
12.777
Кина е тоа, каде поединецот е подреден на колективот до степен кој ние не можеме ни да го замислиме :

Барем му го испочитувале правото на приватна сопственост на поединецот, за разлика од некои подемократски и послободни општества.

Град Скопје ја урна куќата на „Трета македонска бригада“, сопственикот најавува случај за во Стразбур

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.756
Поени од реакции
9.356
trendot na resavanje pogolemi problemi? da, i ova ke go resat
Автоматски споено мислење:

uzivaj druze, kina do 2030 ke go ima prviot reaktor a do 2035 ke ima 150. ova e veke objaveno vo kineskite mediumi. ke te izvestat tebe za nekoj mesec ili godina koga ke sfati zapadot deka ne se zaebavale kinezite.

videoto prilicno jasno kazuva deka tinhan 3 procesira informacii na nivo na frontier najbrziot kompjuter na USA. isto ukazuva deka vo top 500 imas 173 kineski i 128 americki kompjuteri. dzabe USA e lider od 60tite, koga kina za pomlaku od 20 god veke gi pomina. da do sega se koristea zapadni chipovi ali kina si razviva svoj i ednostavno ne spodeluva info so zapadot za toa. treba da sfatis deka sve sto se proizveduva u taiwan kinezite veke go imaat prouceno i rabotat na pravenje podobri verzii.

kina veke ima dovolno torium. ne im treba poveke, ne se sekiraj. procesot e tuka biten isto ko i za rare earths, kina go ima zapadot go nema.

ne se konkurenti na autopazarot be, kade toa u severnistan? :pos:

amerika nisto ne gradi, posledno molese rusija da im gi zima astronautite od internacionalnata stanica. sega se krstat u privatnjaci sto utre moze i da smenat drzava ko mask na primer koj ima smeneto nekolku.

kina NAPREDUVA, toa e sve sto e bitno. dali za 2 ili 20 godini prasanje na vreme e koga ke gi stignat i prestignat, neminovno e toa.
Еве овие твоите што велат:

China’s global lead extends to 37 out of 44 technologies that ASPI is now tracking, covering a range of crucial technology fields spanning defence, space, robotics, energy, the environment, biotechnology, artificial intelligence (AI), advanced materials and key quantum technology areas.

1691942465741.png

1691942237062.png
1691942263291.png
1691942280745.png
1691942302913.png
1691942327015.png
1691942347534.png
1691942370854.png
1691942393087.png

Последно уредено:
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.910
Поени од реакции
8.531
China’s solution to bad economic news? No news.

Ова е тоа што се вика решение за големите проблеми :))) Ајде Кано дај некој контра прилог за некоја ултра брза железница која како тргнале никој нема да ја користи. Исто ко миљоните станбени единици што никој не ги усели али битно инфраструктура се градела.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.660
Поени од реакции
22.414
Кој мислеше дека економскиот раст ќе биде безкраен и без сериозни предизвици изгледа не научи ништо од историјата. Кина има потенцијал да се справува ама ќе биде интересно како и дали ќе им успее на секое поле. Од друга страна има и доста негативен потенцијал.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.896
Поени од реакции
25.391
China’s solution to bad economic news? No news.

Ова е тоа што се вика решение за големите проблеми :))) Ајде Кано дај некој контра прилог за некоја ултра брза железница која како тргнале никој нема да ја користи. Исто ко миљоните станбени единици што никој не ги усели али битно инфраструктура се градела.
washington post pisuva za problemite na kina be :lolzz:

alo be havai im izgore bajden na odmor e centa nema dadeno...

i daj kazi mi kakvi problemi ima kina posto cela statija e gluposti... eve ajde tocka po tocka napisi sto treba da diskutirame posto mene mi e smesno ova

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.490
Поени од реакции
43.395
Кина за западов моментално е сај фај филм, градовите им се невероватни, најдобра железница имаат, како и друга инфраструктура што е клучно за развој на економијата. И што е најбитно имаат фабрики, не продаваат воздух како западот. Они само може да пишуваат чланци со наслов China is taking over the world, but at what cost?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.690
Поени од реакции
11.797
Не е само да го изгледаш, треба и да го разбериш.

Комерцијални реактори на ториум ќе бидат достапни дури после 2040, ако се оди како што треба (голема е веројатноста да не е така, имајќи предвид други технологии).
Ниту ќе бидат ефтини, ниту ќе бидат решение за енергијата. Ниту Кина е лидер во ресурси на ториум.

Ниту се лидер во број на суперкомпјутери.
Зависат од САД за чипови за суперкомпјутери.
Производството на чипови е базирано во земји како САД или такви кои се под влијание на САД.
Не се конкурентни во авто пазарот.
САД веќе градат вселенска станица околу Месечината, Кинезите сега ја завршија околу Земјата, нешто што беше реалност за другите пред 50 години.

Видеото вика дека Кина напредува, ама заостанува прилично во клучни технологии.
Скоро еден мој познаник беше во Кина, значи се кинеско се вози имаат милион брендови и нема модел пто не е ископиран и 90% се возат електрични возила
На тој народ искрено ги заболе дали имаат извоз во Еу

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.910
Поени од реакции
8.531
washington post pisuva za problemite na kina be :lolzz:

alo be havai im izgore bajden na odmor e centa nema dadeno...

i daj kazi mi kakvi problemi ima kina posto cela statija e gluposti... eve ajde tocka po tocka napisi sto treba da diskutirame posto mene mi e smesno ova
А кој да пишува? Критички настроените медиуми во Кина? Замисли такво нешто да постои.

За Бајден и Хаваи не е оваа тема. А и да е, од пропадната трансџендер геј воук држава нели не се очекува ништо поинаку. Завршена приказна е Америка односно падот на Империјата е веќе сигурен согласно темата на форумот и експертските мислења у неа и нема што тука ние да дискутираме, односно еве ти повели пошто сакаш да пукаш на нели веќе мртов германец.

Знаеш малце симптоматично е за една прејака економија да каже еј доста публикувате официјални бројки за незапосленост на младината, еве од сеа нема незапослени пошто забранувам за тоа да се збори. Малце не функционираат така работите.
Кина за западов моментално е сај фај филм, градовите им се невероватни, најдобра железница имаат, како и друга инфраструктура што е клучно за развој на економијата. И што е најбитно имаат фабрики, не продаваат воздух како западот. Они само може да пишуваат чланци со наслов China is taking over the world, but at what cost?
Изгледа младиве не учествуваат баш у изградња на таа инфраструктура не па ќе имаат можност/пари да ја уживаат.

Ко што цел свет мисли дека Америка е Њујорк, Беверли Хилс и Мајами, така сите мислат дека Кина е Шангај, Куанжу Муанжу тамо. Се на се територијално туристички немаат видено ни 0.5% од земјата, а виделе региони кои тангираат 10% од население. Рестото нит некој чул нит некој видел како живее. Али изглеа ќе дојде време и за тоа.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.490
Поени од реакции
43.395
А кој да пишува? Критички настроените медиуми во Кина? Замисли такво нешто да постои.

За Бајден и Хаваи не е оваа тема. А и да е, од пропадната трансџендер геј воук држава нели не се очекува ништо поинаку. Завршена приказна е Америка односно падот на Империјата е веќе сигурен согласно темата на форумот и експертските мислења у неа и нема што тука ние да дискутираме, односно еве ти повели пошто сакаш да пукаш на нели веќе мртов германец.

Знаеш малце симптоматично е за една прејака економија да каже еј доста публикувате официјални бројки за незапосленост на младината, еве од сеа нема незапослени пошто забранувам за тоа да се збори. Малце не функционираат така работите.

Изгледа младиве не учествуваат баш у изградња на таа инфраструктура не па ќе имаат можност/пари да ја уживаат.

Ко што цел свет мисли дека Америка е Њујорк, Беверли Хилс и Мајами, така сите мислат дека Кина е Шангај, Куанжу Муанжу тамо. Се на се територијално туристички немаат видено ни 0.5% од земјата, а виделе региони кои тангираат 10% од население. Рестото нит некој чул нит некој видел како живее. Али изглеа ќе дојде време и за тоа.
Локи, малце треба да се отрезните, 30 години на врвот, тешко е малце кога ќе станеш спореден лик. Додека Америка се дави во наркоманија и хомосексуализам некој работи.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.910
Поени од реакции
8.531
Локи, малце треба да се отрезните, 30 години на врвот, тешко е малце кога ќе станеш спореден лик. Додека Америка се дави во наркоманија и хомосексуализам некој работи.
Види Роки, Америка е морално и финансиски банкротирана и тоа веќе мислам го апсолвиравме. Ако е поентата на секоја тема да збориме дека Америка била ваква или онаква кажи со време да не трошам тастатура.

Ја тука пуштам муабет за официјални бројки на Кина, што е толку страшно да се прифати некоја реалност за тимот за кој што навијаш? Еве ја прифаќам дека Америка е таква каква што ја опишуваш ти. И тоа нема апсолутно никаква врска со Кина ни па со бројкиве за Кина, а ти и другиве про-источњаци као нешто контрирате со тоа дека имало педери у Америка. Еве ти њузфлеш и за тебе, и у Кина има и у Русија има дерпиња и луѓе што едвај чекаат да можат да си пресадат кур или пичка или да кркаат хормони за цицки а да не скапаат по затвори. Дали треба така или не, е башка тема али тоа е што е.

Ако планираш темава за Кина да ја тераш колку е лошо у Америка, ево ти га уште од одма, така е.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.896
Поени од реакции
25.391

znaes malku smesno e jadenje gomna za nekakva nezaposlena mladina koga imaat 5% nevrabotenost... slicno ko na zapad so toa sto na zapad 10% pa i vise se "zaposleni" so nekoj smesni saati u mcdo ili kfc.

smesno e i kolku glup narod ima sto si veruva na prikazni od zapadnjacki mediumi sto si prepisuvaat vesti edni sk drugi za da stvorat nekakov glup narativ. statistika sekako ke se i se vodi toa dali u idnina ke ja spodeluvaat so javnosta e totalno nebitno.

i da ne e ova tema za mrtviot bajden i trulata usa, ama ko sto gledas nivni mediumi se zanimavaat za drugi zemji mesto za svojata. u kina nikoj ne gubi vreme so problemite na usa, gajle im e.

Ја тука пуштам муабет за официјални бројки на Кина
ok, kina ima oficijalno 5,2% nezaposleni. tragedija u picku mater.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.490
Поени од реакции
43.395
Види Роки, Америка е морално и финансиски банкротирана и тоа веќе мислам го апсолвиравме. Ако е поентата на секоја тема да збориме дека Америка била ваква или онаква кажи со време да не трошам тастатура.

Ја тука пуштам муабет за официјални бројки на Кина, што е толку страшно да се прифати некоја реалност за тимот за кој што навијаш? Еве ја прифаќам дека Америка е таква каква што ја опишуваш ти. И тоа нема апсолутно никаква врска со Кина ни па со бројкиве за Кина, а ти и другиве про-источњаци као нешто контрирате со тоа дека имало педери у Америка. Еве ти њузфлеш и за тебе, и у Кина има и у Русија има дерпиња и луѓе што едвај чекаат да можат да си пресадат кур или пичка или да кркаат хормони за цицки а да не скапаат по затвори. Дали треба така или не, е башка тема али тоа е што е.

Ако планираш темава за Кина да ја тераш колку е лошо у Америка, ево ти га уште од одма, така е.
ја не навијам за Кина, ти ја кажувам реалноста. Држава без индустрија станува Америка, а Кина е фабриката на светот, па сеа види како стојат работите.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.910
Поени од реакции
8.531
znaes malku smesno e jadenje gomna za nekakva nezaposlena mladina koga imaat 5% nevrabotenost... slicno ko na zapad so toa sto na zapad 10% pa i vise se "zaposleni" so nekoj smesni saati u mcdo ili kfc.

smesno e i kolku glup narod ima sto si veruva na prikazni od zapadnjacki mediumi sto si prepisuvaat vesti edni sk drugi za da stvorat nekakov glup narativ. statistika sekako ke se i se vodi toa dali u idnina ke ja spodeluvaat so javnosta e totalno nebitno.

i da ne e ova tema za mrtviot bajden i trulata usa, ama ko sto gledas nivni mediumi se zanimavaat za drugi zemji mesto za svojata. u kina nikoj ne gubi vreme so problemite na usa, gajle im e.
Па види, да беше све ок, немаше да запрат одеднаш публикување на официјални податоци. Не ги измислија у Washington Post тие бројки.
Ја незнам како у Кина никој не губи време со проблемите на УСА а тука уста пуна гована на кинеска тема за Бајден и Хаваи и педерлукот у Америка и се со ред како што си знаете. Онаа мантрана задолжителна де, знаеш, АУ лоша америка пуна педери и трансџендери и БлекРок Венгард Стеј Стрит срања. Ок е, досадни сте веќе.

ја не навијам за Кина, ти ја кажувам реалноста. Држава без индустрија станува Америка, а Кина е фабриката на светот, па сеа види како стојат работите.
Никој не го спори тоа, и ја ти реков дека е така и што сега? Да не постираме економски анализи на основ на официјални бројки и дешавања у Кина?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.896
Поени од реакции
25.391
Па види, да беше све ок, немаше да запрат одеднаш публикување на официјални податоци. Не ги измислија у Washington Post тие бројки.
Ја незнам како у Кина никој не губи време со проблемите на УСА а тука уста пуна гована на кинеска тема за Бајден и Хаваи и педерлукот у Америка и се со ред како што си знаете. Онаа мантрана задолжителна де, знаеш, АУ лоша америка пуна педери и трансџендери и БлекРок Венгард Стеј Стрит срања. Ок е, досадни сте веќе.

Никој не го спори тоа, и ја ти реков дека е така и што сега? Да не постираме економски анализи на основ на официјални бројки и дешавања у Кина?
zosto da ne zaprat? abe preku takvoto veke so brojki toa sekako ne e informacija sto nekoj stranski vesnici treba voopsto da ja imaat.

tuka nie si sporeduvame u kineski vesnici nikoj e se zamara so glupostite na usa.

Kajgana Shop

На врв Bottom