Совет за нова конфигурација

• Креатор на темата Креатор на темата Princ
  • Време на започнување Време на започнување
Озбилно Јане друже колку пари искочи дека ке те кошта оваа конфигурација што ја направи овака приближно ако сакаш да кажеш дека за оваква јака машина сигурно ке требаат доста пари.Поздрав

многу бе пари за компјутер... дај максимум 300 евра а останатите спискај ги на жени и пијачка (слушај старец што ти вели) то ќе го памтиш и по 20 години но по 20 години нема да ти текнува што компјутер си имал “во далечната 2007“
Озбилно Јане друже колку пари искочи дека ке те кошта оваа конфигурација што ја направи овака приближно ако сакаш да кажеш дека за оваква јака машина сигурно ке требаат доста пари.Поздрав
Де бе ко кујзнае што да ќе купувам. Ќе ме фати некаде околу 500евра (30000денари). Мислам дека не се воопшто многу пари. Иначе од дилерствово имам собрано повеќе од доволно пари за да си купам компјутер, да мењам мобилни на неколку месеци, навечер да трошам колку ми текне и да правам се што сакам и пак да имам доста кеш во каса.:) Секој денар со труд ми е заработен.

П.С. да ве потсетам СЕ ќе земам по набавна дилерска цена (и тоа доста ниски цени имам) и ддв-то падна на 5%.

Јане друже тоа што имаш пари тоа е супер него ме интересираше само која цена ке испадне од оваа конфигурација 500 евра некако малку ми изгледа али само напред со планот зимаш ѕвер за тие пари.

Едно прашање до сите слушнав од некого дека ова што намалиле цените на ДДВ на 5% нема да важи за компонентите што се веќе земени него нови цени ке се направат за новата роба што ке пристигне.Точно е тоа или само дезинформација.Поздрав:)

Нешто се размислувам да земам ново, и сега засега ова ми се вртка во главава:

1. Pentium Dual core E2180 2,000 GHz FSB 800 1MB
2. MS-P35NEO2-FR - INTEL P35 NEO
3. Kingston DDR2 2gb
4. MSI GeForce 8600GT Silent
5. WD 500gb SATA2
6. ALLIED-500W-Black - Real 500W AMD/P3/P4 - Safety Active PFC PSU +TC ; Double FGOD ; Safety EuropeGOD Power Cord

linkovi
maticna
http://global.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&prod_no=1261&maincat_no=1&cat2_no=170&cat3_no=

graficka
http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=13038&oliver=4294

napojuvanje
http://www.antler-group.com/products/500w.html

Нешто се размислувам да земам ново, и сега засега ова ми се вртка во главава:

1. Pentium Dual core E2180 2,000 GHz FSB 800 1MB
2. MS-P35NEO2-FR - INTEL P35 NEO
3. Kingston DDR2 2gb
4. MSI GeForce 8600GT Silent
5. WD 500gb SATA2
6. ALLIED-500W-Black - Real 500W AMD/P3/P4 - Safety Active PFC PSU +TC ; Double FGOD ; Safety EuropeGOD Power Cord

И уште нешто. Да се надоврзам и на овој пост. Гледам графичкана ти е од MSI. Јас никогаш не ставам графичка од MSI или GIGABYTE или ASUS освен муштеријата ако не ми нагласи зашто модел што кошта 70 евра кај Palit кај MSI и GIGBYTE е 105 евра. На поскапите модели како овој и по 50-60 евра е разликата а не добиваш ништо плус освен кутија:). Можеби мси повеќе гарантираат за квалитетот но не значи дека Палит нечинат. Даваат 2 години гаранција исто како АСУС. Мислам дека е најдобра варијанта.

Досега не сум видел квалитетна слика од произведувачи како Palit, Inno и др.

Можеш да начекаш и во тие произведувачи квалитетна слика, но ретко.

За добри бои, оштра слика само квалитетен произведувач.

Досега не сум видел квалитетна слика од произведувачи како Palit, Inno и др.

Можеш да начекаш и во тие произведувачи квалитетна слика, но ретко.

За добри бои, оштра слика само квалитетен произведувач.

Нема врска, графичкиот процесор е тој и доаѓа директ од Нвидиа/АТИ. Нема врска производителот освен повеќе џиџимиџи у кутијата или евентуално боље кулер или закон изглед.

8. Зашто нема шанси? Гледав по 900 денари е страна таква со прозорец. Ете куќиштето да кошта највеќе 40 дилерска - напојувањето пак за 50-60 евра ми добил се комплет. А иначе добра ти е и идејата сам да си направам прозор.:pos2:најсериозно ако не најдам фабричко ќе пробам така ако не отворено ќе го чувам.:)

Да, се купуваат посебно такви страни со прозорец, ама тие се само за одредени модели на куќишта, не се универзални, пошто секое куќиште има различна големина и форма. У секој случај прашај дали има за твоето да се купи али не верувам.

Нема врска, графичкиот процесор е тој и доаѓа директ од Нвидиа/АТИ. Нема врска производителот освен повеќе џиџимиџи у кутијата или евентуално боље кулер или закон изглед.

На обични монитори KTC, KFC, CTX, Xerox, Proview, можеби и нема да сетиш разлика.

Но, има разлика во слика дури и на ЛЦД монитори, дури и преку DVI излез.

И не е само графичкиот процесор во прашање, има еден куп на други работи, како кондензатори, филтри и слично и се разбира дизајн на самата картичка да нема интерфернеција на компонентите.

Јас колку што имам читано и по странски форуми и што имам зборено со луѓе што стварно се разбираат и знаат што е како е, ми имаат кажано разликата на самата графичка е во кулерот. Чипот, плочката и сите други делови се идентични и ги зимаат исто место. Разлика има и во кутијата. Со поефтините не даваат кутија. А за квалитетот на сликата исто сегде пишува дека нема никаква разлика.

Едит: Изборот најпосле падна на оваа матична. Само едно нешто ме мачи. Дали ќе пасуваат рамовите од НИКО Кингмакџ 1066мхз? Колку што гледав во листата на подржани мемории ги нема Кингмакс.
Иначе ги елиминирав асус и мси поради тоа што соодветните модели за иста цена немаат Оптички спдиф излез и едната не подржува 1066мхз рам а другата имаше 2 пци слота.

Добра е плочава ме бендиса, само некако сум MSI фан.

Инаку инсистирам за графичките и сликата затоа што читаат и други и треба да се информираат, сепак очите се во прашање, а неквалитетна слика најмногу ги упропастува.

Работам 10 години припрема за печат и има разлика во слика и посебно бои.

А за тоа колку има разлика еве еден коментар од корисник кој што купил Saphire 2600XT, а имал Saphire 9200

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1171575&postcount=15

а ова е тоа што го купил и го тестира во моментов
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1171399&postcount=1

Само уште некој да ми кажеше како да проверам дали рамот одговара со плочата освен да ги пробувам на лице место зашто од разни места ќе ги купувам и малце глупо ќе е (а и невозможно).

[media]http://www.gigabyte.com.tw/FileList/MemorySupport/motherboard_memory_ga-p35-ds3_2.0.pdf[/media]

Memory support for GA-P35-DS3 (rev. 2.0)

Значи сите оние бенчмарци на графички карти се “ветер во магла“ и замајување на народот?!
Кој стоји зад таа светска обмана. Кога на иста машина ќе тестираат ист модел на графичка па велат која е подобра (и во што е подобра) кој ги фабрикува резултатите?
Од каде произлегуваат тие разлики ако чипот дојде директ од Нвидија или АТИ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom