Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728
Член од
24 април 2008
Мислења
10.952
Поени од реакции
12.362
Да, сето што си го напишал е така (тие велат).
Не велам дека РФ ќе ја напдане Полска, но зарем мислиш дека САД, Британија или Франција ќе влезат во нуклерана војна со Русија за да ја заштитат Полска? Тие Полјаците иако католици за нив и понатаму се некои Словени кои се тепаат меѓу себе.
Без никакво двоумење би започнале ново крвопролевање против Русија доколку им се отвори таква шанса.

Ова за Словените важи кристално исто и тука на Балканот - САД, Британија и Франција, како и сите останати држави членки на НАТО ги заболе за независноста и самостојноста на северенфиромистан, но територијата на секоја држава која може да биде сопка за било какво понатамошно напредување на Русија низ Балканот и низ источна Европа во случај на војна, без никакво двоумење би ја држеле до последниот граѓанин на северенфиромистан.

Кристално иста им е доктрината и за Полска, Полјаците не им се никаков приоритет, но полската територија секако дека им е`, и без никакво двоумење ќе се борат до последниот Полјак.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Но доколку самоволно ги анектираат тие територии од денешна западна Украина, а нео-нацистичката хунта во Киев на тоа каже само амин, со тоа се поништува секаква поддршка која таа хунта ја добива од државите членки на НАТО, бидејќи не може на исток да браниш територијален суверенитет, а на запад своеволно да се откажуваш од истиот во име на некакво си сојузништво и солидарност со НАТО.
Напишав ако згусти, ако специјалната воена интервенција тргне доста лошо за Украина, а сме многу далеку од тоа сценарио затоа што Русите се борат од село за село, а Украинците како се повлекуваат, така копаат ровови. Дури и при оваа доста сува и топла зима на Русите доста тешко им оди на терен. Повеќе од една година заглавија кај Авдивка и не се помрднаа од тие 10тина километри од Запорожје. Така, далеку сме од тоа сценарио на целосно распаѓање на Украина.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.532
Поени од реакции
3.687
Полски амбасадор во Франција Јан Емерик Рошишевски:
„Или Украина ќе ја брани својата независност денес, или ќе бидеме принудени да влеземе во овој конфликт“.

Не е прашање дали Полска и ... ќе влезат во Украина, прашањето е кога ќе се случи тоа.
Што мислите кога би можело да се случи?
Jas mislam ako Polska se resi na takov cekor tek togas ke mava nuklearki Rusija na Varsava, ke bide primorana vo takva situacija

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Гледаш дека зборуваш за патерни на однесување, синдроми и слично, па кога и ќе земе човек да ти објасни зошто ти реплицирал на тој начин те вреѓа, веднаш те мава на его и почнуваш со ад хоминем комуникација.

Нема да ти речам ела лапни го па види дали е мало, туку препрочитај ја дискусијата тие 2-3 страници и реплацирај во соодветната насока со нив, тоа ми беше забелешката.
Кога ќе земите да реплицирате на прашање со прашање или пак дефокусирате со муабет од типот „јас сум магистер“ за да дадете демек тежина на напишано само ја убивате понатамошната комуникација.

Мене не ми смета ниту тој што ти е никот, најмалку ми смета што навијачки се понашаш на темата, уште помалку што еве вака се избацуваш со пцовки и прозивања кога не ти се свиѓа муабетот. Тоа ти е карактер и затоа ти реков одамна сме тука научени сме на сечија нарав. ТИ сам сметаш дека сето тоа некому му пречи и на тој начин му реплицираш на другите членови.

Многу едноставно, за воениот дел имаш посебна тема може да дадеш релевантен придонес.
Овде во општата тема, исто може да одговараш (ако ти се сака) во насока на комуникацијата со соговорникот или може да дефлектираш. Супер што еве научивме и тоа, ќе го правиш истото како што ти е расположението ама и ти научи дека својствено за твоите реплики е и некој друг да ти реплицира на истите и ќе замине цел дискурс вон контекст.

Имавте убав муабет меѓу вас тројца на страна две, наместо да продолжите ти се фати да дефлектираш, јас исто реплицирав ван дискусија и сега моментумот ојде у пичку матер за после страна две да се освестиш и да реплицираш во економскиот дел тоа што мислиш и мислењето ти е погоре окачено ама веќе тешко дека ќе се води нормална дискусија откако во истата реплика и пар погоре започна и другите членови да ги набедуваш како лажат, завземаат страна и не знам што.

Еднаш можеби и ќе сфатиш дека е во ред да си на една или на друга страна заради некои причини ама атер за дискусија ако имаш логична поврзаност на настани, факти или било што кое друг човек ти го приложува не оди со тоа глупо дефлектирање или одговарање на прашање со прашање, ја ебаваш дискусијата.
Подобро пиши му, не се согласувам со тебе и чао адио, мака ми е да се замарам воопшто.

Ти и Кико имате убави ставови, знаете да ги презентирате и воздржано да комуницирате ама КОГА ВИ СЕ САКА ВАС - кога не ви се сака седнувате и дефлектирате, очигледни работи и за првооделенец за вас не се блиски до факти туку до навивачко гледање на работите.
Океј, како што ти реков и порано, навикнавме Клинтон само глупаво е човек на секои 2-3 страни да чита дискусија која има тек и целисходно реплицирање па пар страни дефлектиарање и потоа као ништо да не било ама јас сум неутрален видете јас порано што имам пишувано.

Можеби сте БИЛЕ неутрални или пак делите некои ставови кои се неутрални, но во оваа дискусија за украина се поставувате рационално и соодветно во одговори само кога ви се вашите 5 минути на работење на рациото, во другото време дефлектирање, не знам ја сум бил во визба муабети и често лични ад хоминем препирки.

Слободно продолжете.
Значи ние со Декстер си имавме супер дискусија, не морам да мислам исто како него за да му го почитувам мислењето.

Многу убаво му одговорив јас, ништо не дефлектирав, еве види болд
2008 со кои санкции се поврза финансиската криза?

Банките пропаѓаат оти знаат дека чичко Сем ќе ги спаси, тој корумпиран систем ти е Содом и Гомора, ама ете ти друга теза имаш.

П.С. Магистерскиот труд ми е за финансиската криза во 2007/2008, слободно ако сакаш отвори тема ќе дискутираме
Се согласувам дека во најлош случај вујко Сем ќе ги спасува банките од пропаст, но бидејќи веќе еднаш помина таквото сценарио со не баш позитивни резултати за обичните смртници, 15 години подоцна повторување на такво сценарио можеби нема да помине без поголемо незадоволство од рајата - не дека ќе има некакви сериозни промени кон подобро, но останува отворена можноста дека ќе има незадоволство кај населението.

За да не одам оф-топик, те охрабрувам во друга тема да направиш анализа на банкарската кашлица што ги има фатено американските банки изминативе 10 дена и какви би биле поседиците од истата на долг рок.
Значи Декстер и ме разбра и ми реплицираше тука, на што јас му вратив овака
Оти чичко Сем се секирал некогаш рајата што мисли... Yeah right
Што до некаде е компромис во мислењата меѓу мене и Декстер, барем се сложивме за нешто, и пази сега камо ти се избацуваш у стил
Поентата беше да ти каже дека е магистер, во недостаток на аргументи за да ја брани позицијата, па да си даде на тежина.
За банкарската кашлица од неодамна ќе треба да помине време, да излезат анализи и др книги за истото, да има време од каде да преведи и можеби подоцна кога ќе извади докторат ќе те исконтактира да ти се пофали ти одговори.
Па сега види ти кој кого нападна

За една работа си во право, дискутирам кога ми се сака. А како да вратам на луѓе што константно ме напаѓаат?

Еве ти види какви реплики добивам во само две страни

Абе батка, те мислев за поарен. Ама и ти си бил случај за жалење.
"Појма немаш како" , па се ти објаснив у кратки црти, сакаш докторска тема да ти пишувам у детали. До толку ли си неписмен да ги сфатиш работите што се случуваат.
Во кој свет само живеете... лесно ви е. Така и до 100ка се тера со 2 грама акл.
Според вашите педерски закони денес го обвинувате господинот Путин.
ај сеа признај си, го лапнафте. Го натеравте Путин да почне војна со надеж економски да ја колабрирате Русија и на крај жбрц.
Ај просветли ме и покажи ми го патот кон издржана интелектуална дискусија со овие реплики. Ете јас сум прост и не гледам друг начин, ај да видам кој би бил твојот начин да продолжиш дискусија
Автоматски споено мислење:

Според вашите педерски закони денес го обвинувате господинот Путин.
Друже убаво те прашав по кои стандарди?
Ако измисли дека има стандард барем не се брукај, ако навистина постои таков стандард барем името кажи го.

Кои се тие наши педерски закони?

Кои сме тоа ние што го обвинуваме господинот Путин?

Јас не сум ниту законодавец ниту обвинител, ама ај ќе ти дадам benefit of the doubt па појасни што сакаш да кажеш, или само ќе се вреѓаме?

Абе батка, те мислев за поарен. Ама и ти си бил случај за жалење.
"Појма немаш како" , па се ти објаснив у кратки црти, сакаш докторска тема да ти пишувам у детали. До толку ли си неписмен да ги сфатиш работите што се случуваат.
Во кој свет само живеете... лесно ви е. Така и до 100ка се тера со 2 грама акл.
Врска немам јас друже, стави ме на игнор, и онака сум за никаде, што си трошиш време со мене?

Последно уредено:
Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Значи ние со Декстер си имавме супер дискусија, не морам да мислам исто како него за да му го почитувам мислењето.

Многу убаво му одговорив јас, ништо не дефлектирав, еве види болд

Значи Декстер и ме разбра и ми реплицираше тука, на што јас му вратив овака

Што до некаде е компромис во мислењата меѓу мене и Декстер, барем се сложивме за нешто, и пази сега камо ти се избацуваш у стил

Па сега види ти кој кого нападна

За една работа си во право, дискутирам кога ми се сака. А како да вратам на луѓе што константно ме напаѓаат?

Еве ти види какви реплики добивам во само две страни

Ај просветли ме и покажи ми го патот кон издржана интелектуална дискусија со овие реплики. Ете јас сум прост и не гледам друг начин, ај да видам кој би бил твојот начин да продолжиш дискусија

Друже убаво те прашав по кои стандарди?
Ако измисли дека има стандард барем не се брукај, ако навистина постои таков стандард барем името кажи го.

Кои се тие наши педерски закони?

Кои сме тоа ние што го обвинуваме господинот Путин?

Јас не сум ниту законодавец ниту обвинител, ама ај ќе ти дадам benefit of the doubt па појасни што сакаш да кажеш, или само ќе се вреѓаме?

Врска немам јас друже, стави ме на игнор, и онака сум за никаде, што си трошиш време со мене?
Од кога сум регистриран овде 10+ години не сум ставил на игнор никој. Нема нити тебе. Башка што ми е интересно да го гледам сиот копиум што го носите со себе :)) само продужи.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
1. Претходно нарекувајќи му ги тезите лажни. Зошто тој дел не го цитира?

2. Од друга страна, за другите кои ти реплицираат со глупости не мора да одговараш или реплицирај му со глупост, мада такви дискусии никаде не водат. Сепак ако некој сака по муцки или дај му еднаш или заобиколи го, не можеш на сите да им погодиш.

3. Како и да е Клинтон, дискусија можеш да водиш и дискурс да држиш во истата АКО и КОГА сакаш, останатото време треба да се прилагодиме на репликата.
ти го поделив постот на три точки за секоја посебно да реплицирам

1.
постот не беше на Декстер туку на Митко, а имаше три параграфи:
They told us they would destroy Russia's economy, our banks are failing

They told us they would make Russians turn on Putin, and European countries are having mass protests

They told us they would take back Ukraine and Crimea, and after $100 billion from taxpayers, we're here
на што јас по редослед во параграфи одговарам
Нека собере храброст, нека шмркне линија, нека мавне две ракии и нека се појави во Бахмут

Што им врска санкции со пропаѓање банки?

Зошто има протести нис Европа знаеш ли? Зошто протестираат?

Никој не стави цена на Крим!

Ова се лаги и пропаганда, ама барем му служи на вашиот наратив
лага е да тврдиш дека некој ставил цена на Крим, ако сметаш дека е вистина, те молам сподели линк и ќе се извинам за моето тврдење

Пропаганда е да поврзеш две неспоиви работи со цел да креираш наратив кој ти годи во субјективните погледи.
докажи ми јасна врска меѓу нив, и повторно, ќе се извинам, затоа постои дискусијата.

2.
многу си конфузен, прво ти пречи вреѓањето а после викаш врати му со глупости. Епа реши се, едното или другото. Сакаш едно или сакаш друго?

3.
се сложувам со тебе во овој дел, апсолутно, сепак

Поентата беше да ти каже дека е магистер, во недостаток на аргументи за да ја брани позицијата, па да си даде на тежина.
За банкарската кашлица од неодамна ќе треба да помине време, да излезат анализи и др книги за истото, да има време од каде да преведи и можеби подоцна кога ќе извади докторат ќе те исконтактира да ти се пофали ти одговори.
да бидеме на чисто, мене воопшто не ми изгледа престижна титулата Магистер. Секој втор во Македонија е Магистер денес, дипломи се купуваат ко кофи на пластичарска. Кога ќе видам прво какви студенти имаме, какви постдипломци имаме и какви се плагијати се прават од семинарски до докторски дисертации, ми се повраќа. Академската фела во Македонија ни е шлајм, професорите ни се корумпирани профитери што само пари и позиција ги интересира. „Научни“ трудови се штанцаат со copy-paste од Википедија комплет со фусноти. Ама нејсе, нека ти биде

4.
Многу некако лицемерно ми изгледа твојов настап. Ја испровоцира работава со цитираниот пост, па одма после тоа почна да завземаш високо морална позиција, да пресудуваш кој што прави, кој што не треба да прави, да ми држиш предавања колку ми паѓа мене нивото на култура. ОК, нека биде така, секој има право на свое мислење. Сепак, нели мислиш дека е лицемерно да ме напаѓаш мене во конверзација со друг член, не ме ни реплицираш мене, што е рамно на оговарање, за на крај да се жалиш дека јас напаѓам други?

Јас имам храброст и волја да се извинам секој пат кога грешам, сметам дека тоа ме прави поголем човек, не во твоите, туку во моите очи. А ти?

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.871
Поени од реакции
12.969

Апапап. 70% била од армијава уништена на Русија.
100% од тенковите им се претворени во старо железо.

:icon_lol:

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.043
Поени од реакции
11.307
Види, ете според тебе зелена, тоа според тебе е најбитно. Интересно зошто после мојата зелена не прокоментира ништо ни ти ни тој погоре? И ти си скаран со факти? Нема одговор? Ништо нема да промени тоа дали јас сум го отворил линкот или не, јасно ти е, така? Ете бујрум со бројки и факти да разговараме, може? Ама не се битни бројките, битно е тоа дали сум го отворил линкот или не.

Sent from my iPhone using Tapatalk
И треба на прашањата со прашања да ти одговорам или треба да се препукуваме во недоглед? Ти одговори членот со кој се цитираш, само го заобиколи одговорот и започна ад хоминем со него.

Олабави малку.

ти го поделив постот на три точки за секоја посебно да реплицирам

1.
постот не беше на Декстер туку на Митко, а имаше три параграфи:

на што јас по редослед во параграфи одговарам

лага е да тврдиш дека некој ставил цена на Крим, ако сметаш дека е вистина, те молам сподели линк и ќе се извинам за моето тврдење

Пропаганда е да поврзеш две неспоиви работи со цел да креираш наратив кој ти годи во субјективните погледи.
докажи ми јасна врска меѓу нив, и повторно, ќе се извинам, затоа постои дискусијата.

2.
многу си конфузен, прво ти пречи вреѓањето а после викаш врати му со глупости. Епа реши се, едното или другото. Сакаш едно или сакаш друго?

3.
се сложувам со тебе во овој дел, апсолутно, сепак

да бидеме на чисто, мене воопшто не ми изгледа престижна титулата Магистер. Секој втор во Македонија е Магистер денес, дипломи се купуваат ко кофи на пластичарска. Кога ќе видам прво какви студенти имаме, какви постдипломци имаме и какви се плагијати се прават од семинарски до докторски дисертации, ми се повраќа. Академската фела во Македонија ни е шлајм, професорите ни се корумпирани профитери што само пари и позиција ги интересира. „Научни“ трудови се штанцаат со copy-paste од Википедија комплет со фусноти. Ама нејсе, нека ти биде

4.
Многу некако лицемерно ми изгледа твојов настап. Ја испровоцира работава со цитираниот пост, па одма после тоа почна да завземаш високо морална позиција, да пресудуваш кој што прави, кој што не треба да прави, да ми држиш предавања колку ми паѓа мене нивото на култура. ОК, нека биде така, секој има право на свое мислење. Сепак, нели мислиш дека е лицемерно да ме напаѓаш мене во конверзација со друг член, не ме ни реплицираш мене, што е рамно на оговарање, за на крај да се жалиш дека јас напаѓам други?

Јас имам храброст и волја да се извинам секој пат кога грешам, сметам дека тоа ме прави поголем човек, не во твоите, туку во моите очи. А ти?
За што да ти се извинам? За тоа што сметам дека наративот кој го креираш со неистомисленици е понекогаш добар (кога си расположен), понекогаш не е добар (кога не си)? Тоа е вистина другар, а не ти ја споделив од морална висина туку како позитивна критика на твоето пишување тука.

Ако мислиш дека со тоа имав цел да те навредам, немав. Немам намера да ти се правдам пошто немав, начин на комуникација е како тоа го напишав (можеби за твои очи престрого ама сепак не си толку нежен па не се прави дека смртно те погодив :D ).
Доколку сакаш изнудено извинување, тогаш извини, но искрено мислам дека точно пикираш на кои делови од дискусијата одговараш со за тебе во моментот одбрани прашања не со цел да развиеш дискусија туку да ја убиеш. Навика ти е.
На пример, навика ти е кога наведуваш нешто во дискусија да дефлектираш со небитна ствар за да не се задржиш на поентата. Го правиш тоа за дискусиите кои не ти одговаат или за да избегнеш незгоден одговор.

Тоа е кога не си расположен, a кога си - знаеш да дискутираш и САКАШ да дискутираш издржено.

Искрено да ти кажам, општа е темата, криво ми е што потенцијална дискусија за економската тежина пред, за и после војната, се убива (не го сфаќај ова директно и СЕКОГАШ од твоја страна) со небитни дефлектирања.

Ти, Кико, Декстер, па дури и Митко *(иако последниот нема да ти се свиѓа што го ставам тука) може комотно да дискутирате и подолго да дискутирате од иста гледна точка во однос на квалитетни реплики и ЗА ЖАЛ од друга страна можете во недоглед да реплицирате со глупости.
На пример, кога декстер и кико се препукуваа со реплики неколку дена со ред.

Измина долго време од војнава друже, војна која Русија како глобалистичка сила ја започна против НАТО и УСА како друга глобалистичка сила, војна во која гине православно население и која за жал нема да заврши преку ноќ.
Еднаш порано ти имам говорено дека тоа ми смета (војување, особено во 21 век, е ГЛУПОСТ), но тоа е небитно, јас сум само единка... Сепак, како што гледам, на двата табори на темата не им смета слепо да држат една или друга страна и поголем број се на проруската затоа што ништо добро чичко Сем нема донесено со разните војни низ светот во последите 50 години ама апсолутно НИШТО.

Додека и двата табори дебатирате со почит дискусијата има поента, кога ќе почнете со дефокус и со ад хоминем тогаш му се ебава матер на се' - своевремено Ванлок затоа инсистираше да се направи тема за Украина исклучиво од воена перспектива и во право беше човекот. Овде знае да е калакурница, а јас што ти реплицирав тебе не значи дека те мразам или дека ти како личност ми сметаш.

Може да не се согласувам со твој став, но тоа е твој став (може да се развие дебата за ставови), може да не се согласувам со начинот на кој знаеш да ја убиеш дискусијата во миг и ТОА е што ми посметало, не само денес.
Истото му го реплицирав и на Декстер и на Кико кога се реметеа неколку дена со реплики од типот ти си глуп, ти си недоветен, јади гомна и слично, се надевам ниту едниот ниту другиот не ми замерија пошто немаше реакција од нивна страна, а двајцата како членови на овој форум одамна придонесуваат по различни теми. На оваа еве не се согласуваат, можеби и ти не се согласуваш со некои членови, но кога ти реков еј не е океј тоа ми се избацуваш од страна на его, зошто воопшто те прозвав?

Не сум морална величина, човек од крв и месо како и секој друг, те прозвав пошто можеш (кога сакаш) многу повеќе и многу подобро од тоа.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Добро не признаваш (демек не си грешел).
Јас грешам секој ден, многу често, но баш во тој пост немам згрешено. Ако ми докажеш дека грешам ќе се извинам на драга волја, би бил среќен да научам нешто ново.

Сакаш да речеш дека не си ни за САД ни за РФ и дека САД имале “...воена надмоќ, начин на обука, доктрина и прагматизам во војување,...“, добро твое право, но глорификација на една страна автоматски значи дека другата страна е инфериорна и затоа тоа никако не значи подршка на едната страна, така нели,
Да токму така, исто како што Русија е надмоќна во споредба со Македонија. Тоа што е Македонија инфериорна не значи дека ја фаворизирам Русија. Едноставно изразувам компаративно мислење. Ништо чудно

Еве добро нека е така, може ли да ни кажеш каде тоа САД покажа и против кого “воена надмоќ, начин на обука, доктрина и прагматизам во војување“, кога тоа имала воен судир со достоен противник(се мисли на воени и севкупни ефективи)?
Секако дека може:

САД има 18 Carrier Groups, или 18 носачи на авиони со сите пропратни флотили, логистички или борбени. Тоа е од прилика 3 пати повеќе од остатокот од светот заедно. Кога велам остатокот од светот мислам и на сојузници, или ако споредам САД + сојузници споредено со остатокот од светот, соодносот би бил од прилика седум пати поголем со остатокот од светот.

Најсилната авијација во светот е америчката авијација US Air Force
Втората најсилна авијација на светот е авијацијата на US Navy

Според USA Today листата на најмногу воен персонал по држави изгледа овака:
  1. China - 2,000,000
  2. India - 1,450,000
  3. United States - 1,390,000
  4. North Korea - 1,200,000
  5. Russia - 850,000
  6. Pakistan - 640,000
  7. Iran - 575,000
  8. South Korea - 555,000
  9. Vietnam - 470,000
  10. Egypt - 450,000
САД се трети на оваа листа, но многу битен факт е дека целосната бројка на активен персонал им е доброволен и професионален. Не се регрути како сите во остатокот од таа листа. Впрочем, САД имаат професионална војска повеќе од сите други држави на листата заедно.

ова до овде би требало да ти го оправда терминот „воена надмоќ“

„Начин на обука“ е тема која е ептен опширна и не би можел јас да ја опишам во еден пост. Ќе спомнам само дека САД има најголем воен буџет во светот, всушност има поголем воен буџед од остатокот од светот заедно.

„Доктрина“ е исто така опширен поим и америчките генерали пишуваат докторски дисертации на таа тема, па јас не би можел да ја опишам. Но ќе спомнам дека до сега во воени операции, немаат ниту еден пораз во 21 век, па и декада пред 21 век.
Пред сите други да ми скокнете за ИРАК и Авганистан, тие беа политички порази, не воени. Америте влегоа и во Ирак и во Авганистан и покосија се живо, ама не успеаја да одржат мир и "nation building" беше комплетно фијаско. Значи воено победија, политички се изрезилија дебело. Политичкиот пораз не спаѓа во доктрина.

„Прагматизам во војување“ се однесува генерално на градење на воените сили, одржување на нивото на борбена готовност и градење на сојузи со останати (не)моќни воени субјекти. На тој план, САД се лидери на НАТО кој е најмоќен воен сојуз во светот и до сега има само победи на воен план. Тоа што немала САД воен судир со достоен противник во поново време е само доказ дека нивниот прагматизам во војување е на многу високо ниво.

...............тоа е само навлажнување при спомнување на своите фаворити.......................

Патем немаш потреба од навредување на соговорникот освен ако немаш за цел да прекинеш полемика.
малку лицемерно да ме вреѓаш мене а да ме обвинуваш дека јас ги навредувам соговорниците

Од каде знаеш дека тој нема појма како се поврзани работите на глобално рамниште, како знаеш што тој знае или не знае? Читаш мисли?
Искрено не знам, претпоставувам. Не читам мисли, само влечам заклучоци.
Кога некој на директно прашање ќе ми даде матен, неодреден, општ, неконкретен одговор, претпоставувам дека нема појма што зборува.

Што е годинава поразлично! Ти сериозен си? Каде, на која планета живееше последнава година?
Прашањето е што е годинава поразлично во америчкиот банкарски сектор? Русија нема ни 2% удел во америчкиот банкарски сектор, зошто инвазијата на Русија во Украина би имала ефект на америчкиот банкарски сектор? (претпоставувам на неа алудираше)

Си се фатил за несреќно избран збор “цена“ без да сакаш да согледаш што сакал соговорникот да рече па преку тоа настојуваш да го дискредитираш соговорникот, кога на истиот начин ќе ти се одговори велиш дека не е воред.
Точно е дека се фатив за зборот цена. Ама тој збор не беше несреќно одбран, тој беше во бројќи изразен во постот претходно, многу директен и многу намерен, не беше случајно паднат од небо.
Јас не го дискредитирав соговорникот, јас го дискредитирав типот од твитот што Митко го постираше - огромна разлика.
Кога некој мене ми го прави тоа јас излегувам со аргументи да го појаснам мојот став, истото што го правам со овој пост.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.159
Јас грешам секој ден, многу често, но баш во тој пост немам згрешено. Ако ми докажеш дека грешам ќе се извинам на драга волја, би бил среќен да научам нешто ново.

Да токму така, исто како што Русија е надмоќна во споредба со Македонија. Тоа што е Македонија инфериорна не значи дека ја фаворизирам Русија. Едноставно изразувам компаративно мислење. Ништо чудно

Секако дека може:

САД има 18 Carrier Groups, или 18 носачи на авиони со сите пропратни флотили, логистички или борбени. Тоа е од прилика 3 пати повеќе од остатокот од светот заедно. Кога велам остатокот од светот мислам и на сојузници, или ако споредам САД + сојузници споредено со остатокот од светот, соодносот би бил од прилика седум пати поголем со остатокот од светот.

Најсилната авијација во светот е америчката авијација US Air Force
Втората најсилна авијација на светот е авијацијата на US Navy

Според USA Today листата на најмногу воен персонал по држави изгледа овака:
  1. China - 2,000,000
  2. India - 1,450,000
  3. United States - 1,390,000
  4. North Korea - 1,200,000
  5. Russia - 850,000
  6. Pakistan - 640,000
  7. Iran - 575,000
  8. South Korea - 555,000
  9. Vietnam - 470,000
  10. Egypt - 450,000
САД се трети на оваа листа, но многу битен факт е дека целосната бројка на активен персонал им е доброволен и професионален. Не се регрути како сите во остатокот од таа листа. Впрочем, САД имаат професионална војска повеќе од сите други држави на листата заедно.

ова до овде би требало да ти го оправда терминот „воена надмоќ“

„Начин на обука“ е тема која е ептен опширна и не би можел јас да ја опишам во еден пост. Ќе спомнам само дека САД има најголем воен буџет во светот, всушност има поголем воен буџед од остатокот од светот заедно.

„Доктрина“ е исто така опширен поим и америчките генерали пишуваат докторски дисертации на таа тема, па јас не би можел да ја опишам. Но ќе спомнам дека до сега во воени операции, немаат ниту еден пораз во 21 век, па и декада пред 21 век.
Пред сите други да ми скокнете за ИРАК и Авганистан, тие беа политички порази, не воени. Америте влегоа и во Ирак и во Авганистан и покосија се живо, ама не успеаја да одржат мир и "nation building" беше комплетно фијаско. Значи воено победија, политички се изрезилија дебело. Политичкиот пораз не спаѓа во доктрина.

„Прагматизам во војување“ се однесува генерално на градење на воените сили, одржување на нивото на борбена готовност и градење на сојузи со останати (не)моќни воени субјекти. На тој план, САД се лидери на НАТО кој е најмоќен воен сојуз во светот и до сега има само победи на воен план. Тоа што немала САД воен судир со достоен противник во поново време е само доказ дека нивниот прагматизам во војување е на многу високо ниво.

малку лицемерно да ме вреѓаш мене а да ме обвинуваш дека јас ги навредувам соговорниците

Искрено не знам, претпоставувам. Не читам мисли, само влечам заклучоци.
Кога некој на директно прашање ќе ми даде матен, неодреден, општ, неконкретен одговор, претпоставувам дека нема појма што зборува.

Прашањето е што е годинава поразлично во америчкиот банкарски сектор? Русија нема ни 2% удел во америчкиот банкарски сектор, зошто инвазијата на Русија во Украина би имала ефект на америчкиот банкарски сектор? (претпоставувам на неа алудираше)

Точно е дека се фатив за зборот цена. Ама тој збор не беше несреќно одбран, тој беше во бројќи изразен во постот претходно, многу директен и многу намерен, не беше случајно паднат од небо.
Јас не го дискредитирав соговорникот, јас го дискредитирав типот од твитот што Митко го постираше - огромна разлика.
Кога некој мене ми го прави тоа јас излегувам со аргументи да го појаснам мојот став, истото што го правам со овој пост.
Ме натера да читам само за да добајм потврда дека се што претходно сум напишал било точно.
За тоа кој греши и не би коментирал премногу детинесто ми е.
Не изнесуваш компаративно мислење туку сакаш да не убедиш дека САД и неговите вазали се неуништиви.
Прашањето беше -Кога, каде и против кого тоа САД војувал а да соперникот биде со респектабилен воен и севкупен потенцијал????
Значи не барав да говориш колку и какво оружје поседува, но кога веќе инсистираш, еве:
-колку интерконтинентални проектили (или боеви глави сеедно) поседува РФ?
-Колку хипероснични циркони и кинжали да не говориме за Сармати поседува РФ, дали со тоа што го поседува може да парира или да ја уништи САД?
-ако е толку моќна САД зошто не ја “демократизира“ Северна Кореа, Иран или Кина?
-Ако САД има толку моќно воздухопловство како тоа руската авијација им руши дронови со неколку тона керозин??
-Ако се толку моќни зошто 1/3 од персоналот од “Доналд Кук“ побара демобилизација веднаш по пристигнувањето во првото пристаниште?
Кога сме веќе кај доктринарните приказни дали си имал прилика да ја читаш доктрината на Герасимов, ако не побарај ја има што да се научи.
Да Русија нема удел во УСА банкарскиот сектор ама затоа со процесот на дедоларизација (анимираше други земји кои радосно го прифатија предлогот) им го уништи тој банкарски сектор.
Да не е спорно дека изнесуваш мислење за кое си убеден дека се неспорни аргументи, но дали е така, тоа што си го изнел е за ХХ век денес сме ХХI многу се изменети работите, САД како сојузници (иако се работи за вазали ги викаат сојузници) има некои 14-16% од светската популација зад РФ се скоро па сите останати, доказ дека проекцијата на моќ им паѓа секој ден и дека се влезени во игра која ја губат, колку побрзо го согледаш ова толку побрзо ќе...

И бидејќи оваа тема сепак е со наслов Пресвртница за Украина, иако според мене би требало “XXI век Украинска пресвртница“, се повлекувам од понатамошно надмудрување.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.871
Поени од реакции
12.969
Банкарската криза не е поради Русија. Туку поради веќе започнатите процеси на мултиполарност на светот. Одлив на кинески, арапски капитал од западните финасиски институции и креирање на блоковски финансиски институции од Кина пред се. Сега ќе се случува домино ефект и криза поради тоа. После ќе следи стабилизација. Слабеење на Западор и јакнење на Азија. Имено Русија не претставува опасност за западниот свет. Туку Русија во сферата на Кина и ко. Е неповолно сценарио за западот. Но за тоа самите се виновни со својата арогантна политика после падот на СССР. Можеби тоа и е целта на САД, којзнае. Секако ова е мое лично мислење.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Ако стане густо можат да анексираат неколку западни украински провинции (како Лавов) кои историски биле дел од Полска. До директен воен судар, и покрај вековното непријателство меѓу Полска и РФ, претешко дека може да дојде.
Не е баш така едноставно за Полска. Ако на пример влезе Полска во Украина, и Русија ги нападне Пољаците, тогаш не важи членот за колективна одбрана, бидејќи Русија не напаѓа Полска територија. Добра причина би било тоа убаво да ги изрокаат.

blejdsk

Collective Consciousness
Член од
22 септември 2009
Мислења
43
Поени од реакции
69
Описмени се прво,после ќе ти кажам.Почни со кирилица,па после научи и голема буква да користиш.Ајде офчар не е тешко.
[/QUOTE

оФчар ли го пишуваат писмените или Овчар треба ?

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.871
Поени од реакции
12.969
Западот економски може да колабира исклучиво и само од сопствена рака, а не поради Русија и/или Кина, исто како што и Советскиот Сојуз и Југославија економски колабираа од сопствените политики, а не поради западните држави.

На долг рок може да се намали уделот на западните држави во светската трговија и во светската економија, доколку Русија, Кина, Индија и другите поголеми економии од Азија, Африка и Латинска Америка паметно одиграат и ги инвестираат сопствените ресурси во понатамошен развој на тие континенти, на начин од кој нивните граѓани би имале најголема корист од таквиот развој, а не европејците и северноамериканците. Но и во такви околности западните држави можеби - ама само можеби - би биле економски ослабени, но не би колабирале.

Каде има побарувачка предизвикана од вакуум оставен од тие кои си заминале бидејќи на некого му текнало да воведува санкции за да и` се ку_чи на Русија, некој друг ќе се обиде да го пополни таквиот вакуум и да профитира од истиот.

Кинезите си начекале шанса и ако паметно ја искористат ќе профитираат.

Руските домашни производители на моторни возила исто така имаат шанса да профитираат од вакуумот што се појави, со соодветен капитал и инженерски решенија можат и тие да профитираат, само треба на тие со капитал и на тие со знаења и вештини да им текне да се здружат и да инвестираат во руското домашно производство на моторни возила.
Никаде не напишав дека ќе колабираат. Туку деќа престои криза.

Кина, Арапите и остали ги повлекуваат лека полека финасиите и ќе ги вложуваат во цели кои сметаат за нив битни.

Западот ако продолжи да штампа пари како што е навикнат до сега ќе колабира тогаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom