Ме интересираше колку од поновите наградувани серии сум ги гледал, па направив една листа со сите серии од последниве 10 години кои биле номинирани за ЕМИ и Глобус за најдобра драмска серија (истото ќе го повторам и за комедија и минисерија), и еве како изгледа листата (со зелено ми се целосно изгледани, со жолто почнати а недовршени, со црвено почнати ама намерно прекинати и не планирам да продолжам). Од 41 серија која била номинирана барем еднаш во главната категорија, 14 целосно изгледани, и 2 речиси цели. Во третата колона бројката означува колку вкупно номинации заработила серијата севкупно и за ЕМИ и за Глобус во последните 10 години.
Прегледај го приврзокот 363580
Што од белите is a must? Имам испуштено нешто што не сум смеел? Некои предлози?
Mr. Robot
Рами Малек тука ја вози цела серија, мастерпис се сите сезони од прва до последна. Малку е спора ама држи внимание цело време. Хакер кој работи за доброто на човештвото и сака да се реши од Евил Корп. Звучи смешно ама има многу плот твистови и приказната е поинаква од она што мислиш дека е... гледај.
House of Cards
Нема потреба да се објаснува мислам, на почеток е тешка за пратење ако не си запознаен со цела таа политичка сцена во USA ама Кевин Спејси е мадафака. Сите сезони се одлични и квалтиетот расте од сезона во сезона. Ја уништија последната сезона кога искочи аферата и го уништија Кевин. У секој случај е одлична и лично ми е у топ 10 серии.
Homeland
Циа миа, такви ствари у принцип. Не се работи за one man vs all, насочено е вниманието кон разузнавање и блиски исток. Кери си гази од почеток до крај, ама станува веќе досадна накај 5 сезона. Као цела војна што нема крај таму така и ова, се вртат во круг па приказната станува предвидлива.
Од другите барам мене лично повеќето ми се просеци освен можеби The Boys и Narcos први 2 сезони.
Еве ги комедиите. 46 вкупно номинирани, интересно што тука има големи разлики меѓу ЕМИ и Глобусите. Пример: Modern Family е дури 5 пати номинирана за ЕМИ за најдобра комедија, а само еднаш за Глобус. Veep 6 пати за ЕМИ, 2 пати за Глобус. Ама јас сум катастрофа тука! Само 2 целосно изгледани серии, една скоро цела, од Parks and Recreation само епизоди што сум ги начекал на телевизија, околу 15-16, и три прекинати кои не планирам да ги продолжам никогаш. Ете, во 2022 ветувам - ќе се посветам на комедиите. Ваши предлози?
Прегледај го приврзокот 363584
Sillicon Valley
Ретко на која серија се имам смеено како тука. Ок можеби поинтересно е кога имаш некое ИТ познавање ама во секој случај хуморот не се врти околу ИТ светот. Епизодите се по 20-30 минути ако не се лажам и е многу лесна за бинџање. Сите сезони одлични.
Не сум по комедии многу така што другиве и мене не ми се гледани освен Емили, guilty pleasure.