Морам да признам, не очекував на темата да најдам толку heated (

) дискусии и различни табори на клима-фанови, ама мило ми е што има дискусија и луѓе кои посветиле време да истражат/споделат информации околу ова.
Иначе постов го пишувам за совет, ќе ставам клима на спратот кај мајка ми, примарно е за да се згрее дневна од 60-65 квадрати и соба од 15м2 (има уште една соба од 15, ама та стои затворена цело време).
На спратот каде што сум јас имам Gree Fairy Premium 24ка, просторот е слична квадратура, (малку помал волумен пошто поткровље) и ми врши добра работа, ама сакав и инпут од експертиве на темата за можда малце попаметен избор ако има таков.

)
Буџетот е 80.000 макс, и ги разгледував овие неколку опции:

Првата е пошто ја имаат на лагер во продавница што ми е буквално преку улица, и според нив е многу блиску со таа што ја имам горе, втората е ради хајпањето на јапонците од членови на темава, третата пошто сум генерално задоволен од Gree-во горе.
Така да прашањето начелно ми е, дали вреди (и зошто) да се дадат повеќе пари за ентри-левел јапонска клима, иако (барем на хартија?) перформансите на кинескиве се подобри?
Да бидам искрен, мене најмногу ме влечи одлуката кон Амберот, ама сакам да слушнам мислење и од вас.
Поздрав!