95 американски филмски награди (Оскари 2022)

Кој филм е твој фаворит за Оскар за најдобар филм од 2022

• Вкупно гласачи
    28
  • Гласањето е завршено на .
Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.367
Ova ne veruvam u skoro i da se smeni, ako i voopsto.
На Come and See ме потсети "страшниот" звук, што најавува срање некое. Тука е нападен и тетрален, а таму е (звук од обичен) авион, миљарда пати позлокобен од трубите на Јерихон во На западу ништа ново (мене таа аналогија ми личи дека сакале да ја напраат со звучните маркери кои најавуваат срање).
Се кладам дека идејата ја земал од Come and See, бидејќи една од легендарните ствари у филмот е авионот - кога ќе го чуеш, знаеш дека следи ужас некој у филмот.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.987
Поени од реакции
37.271
Pinocchio (2022)

1672767527359.png

Пред некој месец го гледав Пинокио на Матео Гароне, мислам дека тоа беше последната верзија пред овој на Дел Торо. Него го фалеа дека бил навистина мрачен, онака како што и романот на Колоди е, а не така како што Дизни го имаше претставено. И можеби со право е тоа така. Овој, на Дел Торо, е далеку од романот, сосема поразлична приказната е, но по A.I. Artificial Intelligence на Стивен Спилберг, ова е најоригиналниот и најдобриот Пинокио што сум го гледал! Дефинитивно го има печатот на Дел Торо, со тој мексикански култ кон мртвите, со крилати митолошки суштества наместо самовили, со препознатливата палета на бои со кафеави тонови... Потоа ја има и сржта на приказната на Колоди - за едно момче кое сакаше да стане вистинско. Но се останато во тие околу 2 часа беше преоригинално и навистина магично. Анимацијата е извонредна! Stop-motion во денешно време каде компјутерската анимација царува можеби делува рамно на самоубиство, но ова будеше една носталгија пo stop-motion анимираните филмови од детството, што му даде уште поголем печат. Ми се допадна буквално се: од самиот изглед на Пинокио, хуморот, трогателната приказна, прекрасното сценарио полно со убави реплики, самата поента... Ова ако не земе Оскар за најдобар анимиран филм, ќе биде срамно и еднакво на криминал! Чиста ко солза 10/10!

What happens, happens, and then...
...we're gone.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
И јас го гледав овој Пинокио, одма кога го ставија на Нетфликс, и се чудев дали и во книгата има сцени со нацизмот во Италија, сум ја заборавила книгата, всушност. :)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Glass Onion почна интересно и како течеше се претвори во баш лош филм. Everything Everywhere All at Once - ова е само лошо, не знам кој решил дека треба да биде во некаква трка, ама го исклучив после 40 минути.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.168
Поени од реакции
10.136
Glass Onion почна интересно и како течеше се претвори во баш лош филм. Everything Everywhere All at Once - ова е само лошо, не знам кој решил дека треба да биде во некаква трка, ама го исклучив после 40 минути.
Thank you :smirce:

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.150
Поени од реакции
16.087
Glass Onion > Knives Out

Мене вториов ми се виде поарен, првиот не се ни сеќавам баш што се случуваше... Се на се, знам дека многу беше фален од скоро сите, а не е ништо посебно ко филм. Ни вториов не е, ама ако више треба да ги рангирам.

Планирам да ги гледам Западниот фронт и Пинокио, ги имам во листа за гледање на нетфликсот.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Ако планираат да форсираат со ова сатирава у секој втор филм, нека го обележат како посебен жанр, да не се меша со комедија и било што друго поврзано со хумор. Барем да не се мачиме со сила и да се чудиме што се дешава пола филм и да се надеваме дека нешто ќе се смени до крајот. У реду е, К-15 ова го правеа пред 20 години и последен пат беше интересно тогаш. Ок е сатира до душа, ако трае не повеќе од 8 минути. Фчерашни новости тип на хумор.
Не е црн хумор ова, црниот хумор умре кога се појавија вокерашите и канселашите. Ова е сеа глупости, прикриен обид за хумор, еј да не ни се лути светот ако сакаме нешто да искритикуваме или исмееме. Најбоље сатира, завиткано у глупости, као демек нешто исмеваме. Фенси ресторани и егоистични готвачи еухаеухеаухеаухеахуехауе наставај све што ќе ти текне, убиства, самоубиства, заложништво.. леле прекрасно се изнасмеав ејјјј. Нот.

За Тhe Menu срањево зборам.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.150
Поени од реакции
16.087
Ако планираат да форсираат со ова сатирава у секој втор филм, нека го обележат како посебен жанр, да не се меша со комедија и било што друго поврзано со хумор. Барем да не се мачиме со сила и да се чудиме што се дешава пола филм и да се надеваме дека нешто ќе се смени до крајот. У реду е, К-15 ова го правеа пред 20 години и последен пат беше интересно тогаш. Ок е сатира до душа, ако трае не повеќе од 8 минути. Фчерашни новости тип на хумор.
Не е црн хумор ова, црниот хумор умре кога се појавија вокерашите и канселашите. Ова е сеа глупости, прикриен обид за хумор, еј да не ни се лути светот ако сакаме нешто да искритикуваме или исмееме. Најбоље сатира, завиткано у глупости, као демек нешто исмеваме. Фенси ресторани и егоистични готвачи еухаеухеаухеаухеахуехауе наставај све што ќе ти текне, убиства, самоубиства, заложништво.. леле прекрасно се изнасмеав ејјјј. Нот.

За Тhe Menu срањево зборам.
Аман па и ти, планирав викендов да го гледам во кино. :D

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.961
The Menu е Midsommar (2019) на 2022.

Имаше некоја анализа демек е алегорија на самата креација на филмови. Главниот готвач е режисерот, гостите се актерите, а критичарите сме ние публиката. Ама нит имаше некоја особена поента филмот, нит некој пресврт, среќа барем не траеше долго. :D

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Аман па и ти, планирав викендов да го гледам во кино. :D
Па глеј го, ете на змеј горјанин му е ремек дело. :D

Мада ако не ти е интересно сатира боље да не го гледаш. Сама можеш да си го најдеш сценариото, главната тема е фенси ресторан каде богаташи плаќаат 1250 долари од човек за да одат на остров во ресторан каде ќе ги служи познат готвач, егоист.
Едино што вреди од филмов, што може да пофалам е Ралф Фајнс, опасен негативец, злобен човек, прејак актер. Супер си ја изнесе улогата.
Ања Тејлор исто, не дека имаше кујзне колку забележителна улога и одглуми кујзне што специфично ама беше убава за гледање, добро и стои црвена коса а и општо како појава е секси и елегантна. Иако знам дека у живо и без шминка изгледа на рахитична богомолка, мене ми е прејака и моментално омилена актерка. :smirce:

Истото важи и за Triangle of sadness шведскиот, 2 ипол саати сатиричен приказ на милијардери собрани на јахта. У реду е.
Помина Dont Look Up лани, не мора сеа секој втор филм да е ваков. Или нека е, ама пократко.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Па глеј го, ете на змеј горјанин му е ремек дело. :D

Мада ако не ти е интересно сатира боље да не го гледаш. Сама можеш да си го најдеш сценариото, главната тема е фенси ресторан каде богаташи плаќаат 1250 долари од човек за да одат на остров во ресторан каде ќе ги служи познат готвач, егоист.
Едино што вреди од филмов, што може да пофалам е Ралф Фајнс, опасен негативец, злобен човек, прејак актер. Супер си ја изнесе улогата.
Ања Тејлор исто, не дека имаше кујзне колку забележителна улога и одглуми кујзне што специфично ама беше убава за гледање, добро и стои црвена коса а и општо како појава е секси и елегантна. Иако знам дека у живо и без шминка изгледа на рахитична богомолка, мене ми е прејака и моментално омилена актерка. :smirce:

Истото важи и за Triangle of sadness шведскиот, 2 ипол саати сатиричен приказ на милијардери собрани на јахта. У реду е.
Помина Dont Look Up лани, не мора сеа секој втор филм да е ваков. Или нека е, ама пократко.
Каков папак. Нареден пут пред да пишам рецензија со тебе ќе се консултирам што е ремек дело.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Каков папак. Нареден пут пред да пишам рецензија со тебе ќе се консултирам што е ремек дело.
Сакам да кажам дека не треба да се води по мое мислење, пошто ако мене ми е дно има на некој што му е ремек дело.
Не плачи одма.

Мада познавајќи ги твоите ставови за ремек дела и гоат-и, не само за филм .... ................ :icon_lol:

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.536
Поени од реакции
29.100
Иако знам дека у живо и без шминка изгледа на рахитична богомолка, мене ми е прејака и моментално омилена актерка. :smirce:
Ќе го гледам пошо ебав 18гб на филмов, ама коментаров е најдобрата рецензија за Ања :pos:

Z

zmej gorjanin

Гостин
Сакам да кажам дека не треба да се води по мое мислење, пошто ако мене ми е дно има на некој што му е ремек дело.
Не плачи одма.

Мада познавајќи ги твоите ставови за ремек дела и гоат-и, не само за филм .... ................ :icon_lol:
Јасно. :)

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Glass Onion > Knives Out

Мене вториов ми се виде поарен, првиот не се ни сеќавам баш што се случуваше... Се на се, знам дека многу беше фален од скоро сите, а не е ништо посебно ко филм. Ни вториов не е, ама ако више треба да ги рангирам.
Мене и двата ми се добри. Knives Out ми е за нијанса подобар, можеби зашто кога излезе беше големо освежување и дојде барем за мене некако неочекувано. Whodunnit поджанрот беше фактички подзаборавен пред филмов.

Кај Glass Onion разврската некако ми беше поочекувана, мада генерално филмот е добро склопен. Немам против да продолжат со франшизата и сигурно би гледал уште еден ваков филм.

Kajgana Shop

На врв Bottom