pisav togas i vo temata na real. sekogas mi e interesen brazilskiot pazar i koga se zboruva za nekoe novo cudo od dete probuvam da vidam povise od samo hoghlight klipovi. spored mene cenata e ok bidejki tipot navistina ima nadprosecni predizpozicii. ako ne go sredat povredi ili totalno neprofesionalen zivot (sekako kaj tolku mlad igrac koj potpisal takov dogovor posebno vtoroto moze da se sluci) togas vo najmala raka i da ne se probie kaj real sepak ke bide igrac koj vredi od prilika tolku pari. ako mu se pogodat kockite ke bide igrac za top 5 klub. prosto kazano ima izvonredna kombinacija brzina, koordinacija, sprint i tehnika, moze da bide i vrven napagac i vrno krilo. po predizpoziciite povise e nesto vo pravec vini, haaland i neymar (zboruvam za klasata, ne za nacinot na igra) odkolku nesto vo pravec reinier koj im bese utka. no navistina moze da bide golem problem sto sega potpisa takov dogovor a ke treba uste 18 meseci da igra vo brazil. koj znae kakov ke se pojavi kaj real vo leto 2024...
Свесен сум за квалитетите на Ендрик. Огромен талент е, башка физички ненормално спремно изгледа за 16 години. Ги има оние предиспозиции на низок играч, со големи бутови како Хазард, Меси, Стерлинг кај што тешко можеш да му земеш дуел или да го бутнеш поради ниското тежиште. Пребрз е, ма да тоа е нормално зашто е млад и што е најважно според мене е што е левак. Не ме загрижуваат неговите фудбалски квалитети, тие се неспорни, чим професионални скаути успеале да ги препознаат на 16 години, има зашто е тоа така.
Не ме загрижува ни фактот што ќе дое за година - две од сега. Уште од сега му ангажирале триста физички тренери и нутриционисти, му направиле секакви можни програми, дале насоки на тренерите во Палмеирас на што да работи и да доработува. Го ангажирал личниот тренер на Винисиус што го направи овој физички да биде прејак.
Е сеа доаѓа моментот кој што ме загрижува, а тоа е психата на 16 годишно дете. Зашто буквално е ова дете, не е ни полнолетен, а ти веќе си истурил еден тон пари за него. Башка доаѓа од Бразил, држава во која што спортистите немаат толку голема спортска дисциплина за разлика од фудбалерите кои доаѓаат од Европа. Некако кога ќе ти легнат парите, веќе не ти се станува секој ден во 05:00 сабајле за да тренираш, потешко ти иде да се наканиш да правиш дополнителни индивидуални тренинзи. Едноставно не го одиш веќе оној extra mile што те двоел од другите. Се надевам дека грешам, дека околу него има луѓе зрели кои мислат за неговата иднина и ги интересира спортскиот дел исто онолку колку што ги интересира и финансискиот.
Реално, Роналдо да можеше и во Клуб Бриж ќе појдеше ако овие му понудеа стартно место во ЛШ. Виде дека никој не го сака ради годините и формата и пред се ради егото и начинот на кој замина од Јунајтед, па сега ќе се вадиме демек во Саудиска Арабија ќе земал убава пара... Човекот кој обезбедил пари и за прапрапраправнуците ќе трчал по пари
. Кога ќе види со какви "таленти" ќе игра во Ал Наср, одма ќе се врати назад во Европа, типувам во некој португалски тим кој ете ќе му дозволи дома да ја заврши кариерата само затоа што е Роналдо.
Каков тажен крај на една кариера
Роналдо во моментов има проблем со самиот себе и со реалноста. Можеше премногу, ама на крај неговиот карактер, односно тоа што го направи да биде тоа што е ќе го уништи. Во Јунајтед зимаше одлични пари, ако не се лажам беше на некои 500.000+ фунти неделно. Единствено нешто што требаше да направи е да има главна улога во тимот, но не на терен, туку во соблекувална. Да биде нешто налик Ибра, мит, легенда, авторитет, некој кој што ќе ја мотивира екипата, ќе има ограничена минутажа и на грбот на младите ќе стигнува до титули.
Јас мислам дека ќе отиде во Саудиска Арабија но не мислам дека ќе издржи долго таму. Едноставно типот е језиво нешто, фрик, камо сите да бевме толку посветени на тоа што го правевме. Едноставно тоа не е здрава средина за него, не може он да отиде таму и да игра аматерска лига. Ќе се мрдне, ќе се разболе, не можам ни да замислам што ќе му се деси. Кратко ќе трае тоа, освен арапиве ако не му стават некоја клаузула во договорот дека ако планира да го раскине пред време ќе му ги исечат јајцата или нешто слично.