СП 2022 Катар - генерална дискусија

Од кој континент ќе биде победникот на СП 2022 во Катар?

• Вкупно гласачи
    167
  • Гласањето е завршено на .

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.655
Поени од реакции
88.463
Ве молам превод на стихотворбава погоре... :kafence:

Него го нема Кикица да се јави, барем да честита, дно од карактер

O

ob1

Гостин
колку и зошто навивачки ми значи оваа титула
Не ме сфаќај погрешно, баш ми е мило што си се израдувал и ти било прејако ама што па тебе како македонец толку ти значи и те додирнала емотивно оваа титула на Аргентина, репрезентација што е 5000 километри одалечена од нас?

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
10.793
Поени од реакции
10.108
Не ме сфаќај погрешно, баш ми е мило што си се израдувал и ти било прејако ама што па тебе како македонец толку ти значи и те додирнала емотивно оваа титула на Аргентина, репрезентација што е 5000 километри одалечена од нас?
Малку си погрешил со дистанцата. Троа подалеку е :D

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.881
Не само он, сите тие се Аргентинци. Џабе тука се гледа потеклото на нивните прадедовци и какво презиме носат, факт е дека тие се чуствуваат како Аргентина да е нивна татковина и не би играле за ниту една друга репрезентација. Овие во Европа, посебно па ако се друга боја на кожа не се чувствуваат како Европејци, секогаш се повикуваат на своите корени и играат за репрезентација само затоа што знаат дека со Франција имаат шанси да достигнат врв и да направат топ кариера. Имаше слика пред да почне светсково, пола афрички тимови беа со играчи родени во Франција. Мароко 65% од тимот родени во Европа.
Емболо на пример не слави гол за Швајцарија против Камерун, а истото мислам дека ќе го направат и многу други (Џака, Шаќири...). Од друга страна Аргентинците со германско потекло на гол против Германија ќе се соблечат голи и ќе трчаат низ цел стадион.
Поентата ми е, знаеме кои екипи се "чисти", не значи ништо ако некој од држава како Перу е со презиме кое влече корени од Европа. Тие таму немаат допирни точки со нивните корени.

П.с. Тука им се гледаат презимињата на тие како МекАлистер, Фоит, Таљафико дека се нетипични за јужноамеричките држави а никој не спомна дека 90% се со шпански презимиња, односно никој не рече за Фернандез, Мартинез и Алварез дека се со шпанско потекло.
kako sto kaza veke nekoj drug razlika so evropskite drzavi e sto migracijata kon juzno amerikanskite drzavi e mnogu poodamna. vo drzavite od zapadna evropa golem del od igracite so stransko poteklo se prva generacija rodeni tamu (nekoi nitu se rodeni vo tie drzavi) ili maks vtora generacija, a togas cesto samo eden roditel e tamu roden. tie od juzno amerikanskite drzavi cesto se tamu veke treta do 10ta generacija i totalno se ispomesale. alisson becker na primer ima germansko prezime, ama tipot e sedma generacija vo brazil, negoviot predec koj od germanija se preselil vo brazil toa go storil vo 19. vek (zaradi toa i ne dobi germansko drzavjanstvo iako pobara za da ima EU pasos, se dodeluva samo za ljuge koi se nadvor pomalku od 3 generacii). normalno deka se cuvstvuva samo kako brazilec, ima razni koreni i ne ni razbira germanski.

btw preku sajtot macedonianfootball se baraat igraci so makedonsko poteklo i ednas imase fudbaler koj prvicno ne ni znaese deka ima makedonsko poteklo (imase prezime koi nalikuvase na makedonsko). tek posle potraga vo semejstvoto dozna i potvrdi deka ima makedonsko poteklo. normalno ne se identificiraat so drugi drzavi koga osven prezimeto cesto nisto drugo ne gi povrzuva so tie drzavi.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.877
Поени од реакции
67.462
Видук брат ми порано имаше многу поубави ставови некако по избалансирани сега некако се вклопуваш во масата со исти ставови, па целокупната слика ја гледај Аргентина секој натпревар непостоечки пенал добиваше, а сепак кога они правеа фаули или грешки нив ништо не им судеа, да беа малку по строги ко со другите прашање е каков тек ќе имаше првенството за нив, промаши зицер за Франција вчера и тоа може беше и најлошото за Франција вчера оти сум сигурен дека ќе најдеа начин да го поништат голот или во продолженија ќе имаше пенал или слично за Аргентина.
Не те сфаќам, за каков пенал во продолженија зборуваш за Аргентина? Зицерот што го промаши Франција беше на сам крај на мечот, буквално секунди пред крај? Мешаш судиски грешки со фаворизација.

Забораваш дека Аргентина два пати прима 2 гола за 10 минути, по што мораше на пенали да се вадат, каде што е тешка коцка кој ке иде понатака. 2 пенали против Агентина свирнаа во финале. Против Холандија им свиреше фаули на Холандија на 16 метри неколку пати по ред, по што изедначија Холанѓаните. Да сакаше вчера судијата да тепа Франција, никогаш немаше да свирне пенал за Франција, пенал кој ги врати во игра. И толку.

Дека има меки пенали за Аргентина, се согласувам, ама да кажеш дека за тоа освоиле, малку потешко. Вчера не успеав да видам во кој момент Дембеле го сопна Ди Марија, покажуваа од неколку агли и не го видов контактот, што не значи дека го имало или не. Исто пеналот против Полска ми беше глупост невидена.

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.881
Не те сфаќам, за каков пенал во продолженија зборуваш за Аргентина? Зицерот што го промаши Франција беше на сам крај на мечот, буквално секунди пред крај? Мешаш судиски грешки со фаворизација.

Забораваш дека Аргентина два пати прима 2 гола за 10 минути, по што мораше на пенали да се вадат, каде што е тешка коцка кој ке иде понатака. 2 пенали против Агентина свирнаа во финале. Против Холандија им свиреше фаули на Холандија на 16 метри неколку пати по ред, по што изедначија Холанѓаните. Да сакаше вчера судијата да тепа Франција, никогаш немаше да свирне пенал за Франција, пенал кој ги врати во игра. И толку.

Дека има меки пенали за Аргентина, се согласувам, ама да кажеш дека за тоа освоиле, малку потешко. Вчера не успеав да видам во кој момент Дембеле го сопна Ди Марија, покажуваа од неколку агли и не го видов контактот, што не значи дека го имало или не. Исто пеналот против Полска ми беше глупост невидена.
spored mene penalite gore dole bea ok, sepak mislam deka argentina imase blaga podrska vo toa sto sudiite im dozvolija da igraat prilicno grubo. za tim koj na toj nacin igra mnogu bitno e da ne dobiva mnogu zolti kartoni. poslednite natprevari komotno mozea da dobijat +5-6 zolti kartoni i tie mozea da bidat klucni bidejki ke gi prinudese da igraat pomalku agresivno i so toa kako tim ke bea osetlivo poslabi. sekako i kaj drug tim toa bi vlijaelo, no ne kolku kaj argentincite.

sepak mislam deka zasluzena e titulata, isto ke bese zasluzena i francija da pobedese. mada spored mene najkvaliteten fudbal igrase brazil, no fudbalot posebno koga se igra so KO natprevari e takov sto toa ne e garancija za uspeh. vo kosarkata takvo nesto najcesto e dobitno, vo fudbalot so eden kup timovi na slicen level i nacinot na koj funkcionira toj sport pobitni se sitnici/srekata/momentumot. da bi si igralo SP vo sistem na liga so da kazeme 20 natprevari brazil verojatno ke bese sampion, no ovaka e pointeresno bidejki e poneizvesno i sekako pointeresni se KO natprevari odkolku ligaski natprevari. sepak ne bi bil protiv nekogas da se izigra nekoja svetska liga na drzavi.

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Два аспекта се искрено - навивачки и личен. За личниот нема да пишувам на форум, ќе ме сфатиш. Ова во смисла колку во моментов мотивирачки значи за мене светска титула на репрезентација за која навивам во однос на личниот момент во животот.

Од навивачки аспект... За разлика од клупскиот фудбал, каде навивам за Барса од моментот кога почнав да гледам фудбал, кај репрезентациите немав некој изразен фаворит порано. Некаде на СП 2006 почнав да навивам за Аргентина, што заради атрактивната игра, што заради играчите, што заради тоа што немаа премногу фанови во Мк тогаш... Нормално откако Меси стана лидер симпатиите станаа поголеми.

Па со тек на годините веќе работите си течеа природно. Се' повеќе се интересирав за историјата на репрезентацијата, па навивачката култура, старите успеси... Па почнав да гледам и Копа Америка и јужноамерикански квалификации среде ноќ. Поразите во финалињата последната деценија ептен повеќе ме мотивираа да навивам пошто ниедна друга нација не била толку близу до успеси а да ја пратат толкави баксузи. На крај сето тоа се исплатеше. А да сме реални, немав многу причини за радост од клупскиот фудбал во последните 5-6 години. :)

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.930
Поени од реакции
40.965
Screenshot_16.jpg

Не знам што е поментално во постов, тоа што титулите на Германија не ги рачуна бидејќи порано биле Западна и Источна Германија, или тоа што вика дека Аргентина била првата и единствена држава што го има освоено првенството три пати, иако има уште 3 репрезентации кои го имаат тоа направено.

Не знам дај нека го провери некој човеков, дали е добар, го соблекол ли дресот од Меси од неделата? Истуширан ли е барем?

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.779
Поени од реакции
44.008
Не знам што е поментално во постов, тоа што титулите на Германија не ги рачуна бидејќи порано биле Западна и Источна Германија, или тоа што вика дека Аргентина била првата и единствена држава што го има освоено првенството три пати, иако има уште 3 репрезентации кои го имаат тоа направено.

Не знам дај нека го провери некој човеков, дали е добар, го соблекол ли дресот од Меси од неделата? Истуширан ли е барем?
Вика за новиот трофеј. :D

Ако видиш кај Бразил и Италија, првите три пати имаат освоено СП кога се доделувал стариот трофеј, а вторите два пати. Германија има три нови трофеи, ама нели едниот е на Западна Германија, па јебига - не се важи. :pos:

Треба да им кажеме на ФИФА дека титулите се бројат откако е сменет трофејот, да си знаат за наредно СП.

Kajgana Shop

На врв Bottom