95 американски филмски награди (Оскари 2022)

Кој филм е твој фаворит за Оскар за најдобар филм од 2022

• Вкупно гласачи
    28
  • Гласањето е завршено на .
Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.168
Поени од реакции
10.136
Разбарувам да изгледам од филмовите за кои некој смета оти може да добијат Оскар, и се изненадив што барем 4 од нив уште не се излезени. Како може да се во списокот на можни кандидати?
Ваљда имаат јак режисер зад нив или јака актерска екипа или контроверзна тема и/или многу јак маркетинг.

Плус зависи што подразбираш под излезен, некои филмови имале фестивалски премиери, а немале кинодистрибуција, ама пак на тие фестивали ги виделе критичари.

Плус плус, одредени сајтови организираат и виртуелни проекции за критика, а ваљда (можда) добиваат и скринери.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.003
Поени од реакции
42.720
Разбарувам да изгледам од филмовите за кои некој смета оти може да добијат Оскар, и се изненадив што барем 4 од нив уште не се излезени. Како може да се во списокот на можни кандидати?
имаат премиери само за приватна публика, кремот у Холивуд. Таму не може секој да влага. Тоа права секта е таму. Сигурно и како у филмот на Кјубрик си праат забави под маски.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.991
Поени од реакции
37.273
Па еве на пример тој што го зборевте: Babylon на Дамиен Шазел. Ова е четврт негов филм. Од останатите 3 два беа номинирани за најдобар филм а самиот Шазел зеде Оскар за најдобра режија за еден од нив. Третиот филм беше номиниран во дури 4 технички категории, и исто како и другите 2 - зеде барем 1 Оскар. Трите филма заработија вкупно 23 номинации и освоија 10 Оскари. Дополнително - дел од актерската екипа во Babylon се Оскаровците Бред Пит и Спајк Џонс, номинираната за Оскар Марго Роби (2 пати), оссвојувачката на ЕМИ Џин Смарт (вкупно 5 ЕМИ статуетки освоени), номинираниот за ЕМИ Макс Мингела, и плус Оливија Вајлд и Тоби Мегвајр... Плус се знае синопсисот, го виделе трејлерот... Не е баш тешко да се претпостави дали има шанси или нема.

Сега, понекогаш се случуваат и flop-ови, ама многу почесто се случуваат изненадувања па така филмови кои не се меѓу главните фаворити заработуваат номинации, отколку обратно.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
некои филмови имале фестивалски премиери, а немале кинодистрибуција, ама пак на тие фестивали ги виделе критичари.
Плус се знае синопсисот, го виделе трејлерот... Не е баш тешко да се претпостави дали има шанси или нема.
Имате поента, ОК. :)
конкретно за Babylon се зачудив колкава голема статија има на англиската Википедија, а филмот не е пуштен во киносали. :)

си праат забави под маски
Е па ние маски немаме, така што ќе си чекаме ... :D :D :D

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.168
Поени од реакции
10.136
На 2 дена пред завршување на гласањето и 8 дена пред објавување на скратените листи, моите предвидувања за категоријата меѓународен филм се дека ќе поминат:

1) Corsage (Австрија)
2) Argentina 1985 (Аргентина)
3) Close (Белгија)
4) Holy Spider (Данска)
5) Decision to Leave (Јужна Кореја)
6) All Quiet on the Western Front (Германија)
7) The Quiet Girl (Ирска)
8) Bardo (Мексико)
9) Joyland (Пакистан)
10) EO (Полска)
11) The Blue Caftan (Мароко)
12) Klondike (Украина)
13) The Kinds of the World (Колумбија)
14) Farha (Јордан)
15) Beautiful Beings (Исланд)

За првите 10 би рекол дека едно 95% сум сигурен дека влегуваат на скратена листа. Од другите Мароко и Исланд ми се сумњиви и на нивно место можда би биле Бразил и Норвешка.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Господинот Спилберг добива Оскар за полубиографскиот The Fabelsman. Не дека е нешто посебно филмов, ама е добар, класика Спилберг у негов стил без многу замарање, убаво раскажување, можда превише се 2 ипол саати али океј, вреди да се изгледа. Сеа не знам баш кои детали се точни кои не, ама ко што имам читано би требало да е точна аферата на мајка му со другарот на татко му.
Пол Дејно има добра улога, добар актер е тоа копиле иако порано многу сакав да го тепам. Не знам како што се води, ама најверојатно споредна улога е.
Оваа Мишел Вилијамс ми е тотално нехаризматична па до негде и антипатична појава. Дали ја мразам поради Хит Леџер, не знам, ама за кур не ја бива.

Од другиве, Banshees of Inisherin ми беше просек, ништо посебно а многу очекував од ова дуо, или трио. На крај испадна мехара, некоја метафора за граѓанската војна у Ирска, без многу актери, бла бла, немаше некој изразит хумор, тераше поента за другарство и братсво цело време. Нека лапа Оскар братот Колин.

Тој шведскиот Triangle of Sadness тотално дно од филм, нит смешен, нит ништо, 3 саати сатира ебате тоа, најочаен правец у хуморот е сатира. Фчерашни новости тип на хумор. :D Тој не смее никаков Оскар да земе, класично модерно преценување на филмовите.

Аmsterdam, The Northman, RRR мрш од било каква битна награда или номинација.
Шпанскиот God`s Crooked Lines не знам дали влага у некаква конкуренција, мада не ми е тоа филм за било каков Оскар. Нека иде у интернационални на крај краева.

Не знам од другите земји какви се правилата и дали постојат вакви листи како овие Злате што ги пушта, да видиме од странската понуда што има. Јас еден корејски гледав пред некој месец, Casssiopeia се вика, драма со една млада самохрана мајка која живее со ќерка и која во раната животна фаза ќе добие Алцхајмер дијагноза. Убава емотивна драма, не гледам дека е нешто популарен, не мрда бројкава на гласачи на имдб.

Има добар избор годинава, Сем Мендес, Ињариту, Демиен Чазел овој бе 3 саати дали е нормален, The Menu ми фаќа око и најверојатно Армагедон види го Ентони Хопкис 110 години има уште работи.

Се надевам нема да има многу гејови мејови феминизам вокеризам курсетресизам за да не се нервирам, а и вас да не ве нервирам.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.961
Скроз е accurate сцената со Џон Форд во The Fabelmans, а Линч искина. Спилберг во интервју ја раскажува исто ко што е во филмот.

Го гледав и Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths на Ињариту денес. Предосадно, препретенциозно, пренаникојнемуегајле за Мексико - Северна Америка миграциите и чувството негово дека го предал својот народ со кое тупи скоро 3 саати.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Bardo (Мексико)
Сега видов високо го рангираш. Јас го пуштив вчера, после третата сцена (еден леткаше во пустината, па на таа бебето ѝ го вратија во утроба, и тој рипката што си ја бараше во автобусот лазејќи, и наеднаш се најде во дневна) го исклучив. Има нешто „нормално“ натаму? Или вака тече филмот па кој му е интересно, ОК? :)

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.168
Поени од реакции
10.136
Сега видов високо го рангираш. Јас го пуштив вчера, после третата сцена (еден леткаше во пустината, па на таа бебето ѝ го вратија во утроба, и тој рипката што си ја бараше во автобусот лазејќи, и наеднаш се најде во дневна) го исклучив. Има нешто „нормално“ натаму? Или вака тече филмот па кој му е интересно, ОК? :)
Го рангирам ради Ињариту, иначе не ми е гледан. :гик:

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Јас го гледав Thirteen Lives.

Вистинска приказна за некои деца, дел од фудбалски клуб кои случајно ќе се најдат заробени во една пештера која поради монсунските дождови ќе почне да се полни со вода, па така овие ќе останат заробени внатре едно 20тина дена.

Виго Мортенсен ( (y) ) и Колин Фарел се главните актери во оваа биографско-херојска приказна.

Нешнал џиографик има извадено документарец.
Јас прв пат слушам за дешавкава, иначе истата се случува во 2018та година кога 13 членови на рандом фудбалски клуб од Тајланд ќе заглават во пештера, 4км длабоко во планината која се полни со вода поради обилни врнежи.
Нуркачки екипи од ширум светот се вклувчуваат во епска потрага по загубениот тим.

Добар филм, 2 ипол саати трае и држи внимание од почеток до крај.
Ова е битен детал... Нуркачкиот тим од влезот на пештерата до местото каде се заробени децата, треба да патува односно нурка, цели 5 ипол саати. Некогаш, истото го прават и до 2 пати дневно.
Ако не сте запознаени со приказнава, би ви препорачал да не читате ништо, само пуштете го филмот и уживајте... т.е следете.

Со 8 го оценив а единствена замерка ми е што, барем според мене, требало да посветат малце повеќе време на патувањето со оглед на тоа што од стартот до крајната точка, како што кажав, се нурка околу 5 саати.
Позитивни ствари се тоа што голем дел од сцените предизвикуваат некое клаустрофобично чувство. Мислам, од аспект на филмско искуство, трилер момент и слично.

Ме изненади стварно, не очекував вака да се задлабочам и заинтересирам за некоја дешавка која, рака на срце, и не ми значи нешто посебно.

Предлог, гледајте го, еден од филмовите што ќе ја одбележат годинава.
Не знам како ќе конкурира, али би бил среќен ако добие награда за најдобар странски филм.
Режисерот е познат мајстор, актерите се на место, приказната е супер. Се најдобро на церемонијата.

8ца.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Го рангирам ради Ињариту, иначе не ми е гледан. :гик:
ОК, ако го гледаш, макар и заради Ињариту, пиши дали стварно вреди, или гледаме нечија шизофренија (барем првите три нешта што ги покажаа беа тоа). :)
(го има на Нетфликс од вчера, таму го пуштив и го исклучив)

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.961
ОК, ако го гледаш, макар и заради Ињариту, пиши дали стварно вреди, или гледаме нечија шизофренија (барем првите три нешта што ги покажаа беа тоа). :)

Го гледав и Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths на Ињариту денес. Предосадно, препретенциозно, пренаникојнемуегајле за Мексико - Северна Америка миграциите и чувството негово дека го предал својот народ со кое тупи скоро 3 саати.
Не вреди.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.168
Поени од реакции
10.136
Секако ми е во план. Не ме разочарувајте пред време. :smirce:

Kajgana Shop

На врв Bottom