Политиките на Бугарија кон Македонија

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.608
1. Него го слават некои македонски Бугари затоа што е еден од водачите на ВМРО. Јас лично не го славам. Не би именувал ниту културен клуб по него, бидејќи тој нема посебни заслуги за бугарската култура, за разлика од многу други македонски Бугари.
Еве баш ме интересира кои македонски Бугари имаат посебни заслуги за бугарската култура. Баш онака ме интересира.
2. Вие и славете кого си сакате. Можете да видите дека во Бугарија сте официјално признати както Македонци/Северномакедонци како нација и како Македонци по самоопределуване.
Дрско и безобразно лажеш и око не ти трепнува, па згора на тоа со врв на цинизам вреѓаш цела нација и народ, а кога ќе добиеш по нос плачиш. Ете тоа ви е одликата низ цела историја, лика и прилика тебе.

И вие сте официјално признати както Бугари/Татаромонголи и како Бугари по самоопределување. Ви е дозволено да заведуваате луѓе со вашата фејк индоктринирана историја низ Македонските градови (особено во Источна Македонија), и влакно на никој да не му фали, само накриво да ве погледне некој плачите до месечина дека сте омаловажени и угнетени..Се дозволува ете на Македонски форум да не нарекувате северномакедонци и пак влакно да не ви фали, како сега јас да одам на бугарски форум да напишам дека сте татаромонголи да видам дали нема да попијам бан. Ама ако, вие сте уназадени со демократија, ве напикаа во Еуропа за да ви го користат морето, наместо да ви понудат подобар живот вашите политици, ве трујат со политика додека економически сте дупе голо. Ама битно најдовте простор да покажувате мускули на некој послаб, и очекувате дека со таков пристап некој ќе ве сака? И ќе се препичавате тука зошто Македонците повеќе ги сакале Србите него ли вас. Епа да ти биди јасно, со вашиот пристап и негаторската ваша смрдена политика единствено ќе направите уште повеќе да ни се одмилувате, дури и на оние 1% Македонци кои ги врзува за Бугарија некаква си врска (жена, студирање таму итн).

Можеби и ние како држава не извлекуваме поука од историјата, ама вие сте шампиони... Зарем не увидовте досега дека со ваков пристап правите контраефект кај Македонците? Дека со овие твои досетки и најголемите бугарофили ги правите да се срамат од тоа што се.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.402
Поени од реакции
9.011
Документ за што? Затоа што во историографијата така се нарекуваат?
Ќутук да беше досега ќе разбереше. Искрено се надевам дека не си ретардиран.
Не зборувај напамет и покажи документ во која историографија така се нарекуваат.

Еве ти и во Татарската Енциклопедија:

Руски:

1667849752709.png
1667849807030.png
1667850094079.png

Татарча:

1667849862437.png
1667849976912.png
1667850213485.png

Последно уредено:
Член од
20 септември 2021
Мислења
172
Поени од реакции
180
Сакаш да кажеш дека ако некој спроведувач на законот го прекрши уставот треба да чекаш неколку години?

Уставот е многу краток закон кој лесно може да се толкува. Обично одговорите доаѓаат многу брзо, особено кога имаме директно прекршување на врховниот закон.

Згора на тоа, оваа постапка не ја засега само Северна Македонија - таа ќе има директно влијание врз имиџот на државата на меѓународен план. Кој сака земја што го прекршува нејзиниот устав, со цел да ги дискриминира малцинствата, да биде дел од Европската унија?
Автоматски споено мислење:

Ние сме членка на ЕУ, не сте и веројатно нема да бидете ако продолжите со антибугарски акции.

Бугарија исполни се што беше должна да исполни.

Ние сме ЕУ затоа што ги исполнивме сите критериуми и докажавме дека сме европска земја, а не земја на шовинисти. Кога ќе докажете дека сте европска земја, а не земја на шовинисти, ќе влезете во нашиот сојуз.

Бугарија не е Северна Македонија. Имаше анкета меѓу студенти од Северна Македонија, според која повеќе од 70 отсто од нив сметаат дека ако немаат партиска книшка, нема да можат да најдат работа. Во Бугарија таков случај воопшто не постои. Овде 99% од населението работи во приватни фирми и можеш да бидеш Марсовец ако сакаш. Никој не се грижи како се самоопределуваш ако си ја работиш работата.

Да не испадне дека си потомок на српските колонизатори?
Море умрен 100х ти имам пишано, не ме интересира што мислиш како мислиш, дали ти е убаво, дали си на умирање. Не ми враќај не ме подсеќај дека постоиш. Ебате специалка, хккк пуууу изрод гнасен!!!! Цркни гнасо една !!!!!

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Еве баш ме интересира кои македонски Бугари имаат посебни заслуги за бугарската култура. Баш онака ме интересира.
Дрско и безобразно лажеш и око не ти трепнува, па згора на тоа со врв на цинизам вреѓаш цела нација и народ, а кога ќе добиеш по нос плачиш. Ете тоа ви е одликата низ цела историја, лика и прилика тебе.

И вие сте официјално признати както Бугари/Татаромонголи и како Бугари по самоопределување. Ви е дозволено да заведуваате луѓе со вашата фејк индоктринирана историја низ Македонските градови (особено во Источна Македонија), и влакно на никој да не му фали, само накриво да ве погледне некој плачите до месечина дека сте омаловажени и угнетени..Се дозволува ете на Македонски форум да не нарекувате северномакедонци и пак влакно да не ви фали, како сега јас да одам на бугарски форум да напишам дека сте татаромонголи да видам дали нема да попијам бан. Ама ако, вие сте уназадени со демократија, ве напикаа во Еуропа за да ви го користат морето, наместо да ви понудат подобар живот вашите политици, ве трујат со политика додека економически сте дупе голо. Ама битно најдовте простор да покажувате мускули на некој послаб, и очекувате дека со таков пристап некој ќе ве сака? И ќе се препичавате тука зошто Македонците повеќе ги сакале Србите него ли вас. Епа да ти биди јасно, со вашиот пристап и негаторската ваша смрдена политика единствено ќе направите уште повеќе да ни се одмилувате, дури и на оние 1% Македонци кои ги врзува за Бугарија некаква си врска (жена, студирање таму итн).

Можеби и ние како држава не извлекуваме поука од историјата, ама вие сте шампиони... Зарем не увидовте досега дека со ваков пристап правите контраефект кај Македонците? Дека со овие твои досетки и најголемите бугарофили ги правите да се срамат од тоа што се.
1. Ги има стотици. Еве: https://bg.wikipedia.org/wiki/Категорија:Б'лгарски_творци_от_Македонија
2. Повторно навредуваш. Никаде во националните медиуми на Северна Македонија или од официјални лица нема да слушнеш Татаромонголи. Се повеќе ве нарекуваат Северномакедонци, а сè помалку Македонци - национални медиуми и функционери, како во Бугарија, така и во светот. На тоа мислев. Бугарија го прави тоа не за да биде сакана, туку затоа што се грижи за своите интереси, а особено за интересите на своите граѓани. Ако вашата земја го направи ова за свои интереси и за интересите на своите граѓани, дали ќе ја обвинувате? Не ми е гајле дали ме сакаат Македонците или не. Мене ми е важно да не присвојат историја која не е само нивна. Не ја давам историјата на моето семејство. Тоа е историјата на моето семејство, без разлика дали членовите на семејството се сметаат за Македонци, Бугари или без разлика на нивното државјанство.

Ќутук да беше досега ќе разбереше. Искрено се надевам дека не си ретардиран.
Не зборувај напамет и покажи документ во која историографија така се нарекуваат.

Еве ти и во Татарската Енциклопедија:

Руски:

Прегледај го приврзокот 351884
Прегледај го приврзокот 351885
Прегледај го приврзокот 351888

Татарча:

Прегледај го приврзокот 351886
Прегледај го приврзокот 351887
Прегледај го приврзокот 351891

Јас не сум ретардираниот...
*

Wojciech Roszkowski - East Central Europe: A Concise History, Instytut Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk, Instytut Jagiellońskim p. 32 - "Proto-Bulgarians/Proto-Bulgars"
Sima M. Cirkovic - The Serbs, John Wiley & Sons p. 14 - "Proto-Bulgarians"
Dimitris Stamatopoulos - Byzantium after the Nation: The Problem of Continuity in Balkan Historiographies, Central European University Press, p. 167 - "Proto-Bulgarians"
Myrna Kostash- Prodigal Daughter: A Journey to Byzantium - proto-Bulgarians
Alan W. Ertl - Toward an Understanding of Europe: A Political Economic Précis of Continental Integration
Claudia-Florentina Dobre, Cristian Emilian Ghi.. Quest for a Suitable Past: Myths and Memory in Central and Eastern Europe.- Proto-Bulgars
More books by Panos Sophoulis, R. J. Crampton, Joachim Henning, Jørgen Nielsen, Hugh Poulton, Kristina Kamp, ‎Ayhan Kaya, ‎E. Fuat Keyman, etc...
Евети извори за протоболгары, праболгары.

Булга́ры, болга́ры (лат. Bulgares, греч. Βoύλγαρoί, болг. праб'лгари, протоб'лгари, тат. болгарлар, башк. болғарҙар, чуваш. Пӑлха́рсем, ног. булгарлар, карач.-балк. Малк'арлыла) — тјуркские племена[1], населјавшие с IV века степи Северного Причерноморьја до Каспија и Северного Кавказа и мигрировавшие во 2-ј половине VII века частично в Подунавье, а позднее — в Среднее Поволжье и рјад других регионов.

Участвовали в этногенезе таких современных народов, как балкарцы, башкиры[2][3], болгары, гагаузы, карачаевцы, македонцы, татары, ногајцы и чуваши. Передали своё имја государству Болгарија. В современној историографии использујутсја также термины протоболгары, праболгары, древние болгары.

Последно уредено:
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
1667817152603.png

Чкипе етник, Северна и со 0.1% подобар резултат браќата и најдобри другари на Чкипе Етник: Бугарија. Вака изгледаат гревовите на европа во оваа категорија. 16 години во ЕУ , а исти сиротињи ко нас во некој категории за основни работи. :icon_lol:

Така е и со односите Мк-Бг - години наред ги дефинираа латасовци, миленковци, буреци и слично ѓубре. Ви дадовме политичка (по осамостојувањето), економска (по грчката блокада) и военна (по проширувањето на НАТО) поддршка, получивме само навреди, па мора да ни е грешна политиката.
Деведесетите бевте поголеми гревови од нас, незнам за каква економска подршка се збори. Воена за НАТО никој не ве праша вас, а ни пак нас. Нашето беше обична фарса демек референдуми и такви работи кога веќе беше се наместено. Немањето на доволен политички капацитет и убер коруптивноста и преверантноста на нашите политичари се случува ова сега со прифаќање секакви барања за да се скрие нивната неспособност додека се случува уште поголем грабеж од нив.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Море умрен 100х ти имам пишано, не ме интересира што мислиш како мислиш, дали ти е убаво, дали си на умирање. Не ми враќај не ме подсеќај дека постоиш. Ебате специалка, хккк пуууу изрод гнасен!!!! Цркни гнасо една !!!!!
Не одговарај на моите коментари и нема да ти одговорам и јас. Тоа е толку едноставно. Како не помисли на тоа?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
Термин „Етничка Македонија„ нема и не е имало.
Точниот термин е „Географски регион Македонија“
Се друго е blah blah blah
Кај си бе да ти ибам стопанката. Те немаше, мислевме во Охридско езеро си се удавил.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Уште една македонска лажна вест. Ова се нарекува почесна постхумна членска карта. Се издават по 9 септември 1944 година на починати комунисти-писатели кои биле надарени, но од политички причини не биле прифатени како редовни членови на сојузот.

Прегледај го приврзокот 351784

Чкипе етник, Северна и со 0.1% подобар резултат браќата и најдобри другари на Чкипе Етник: Бугарија. Вака изгледаат гревовите на европа во оваа категорија. 16 години во ЕУ , а исти сиротињи ко нас во некој категории за основни работи. :icon_lol:
Прашањето не е каде сме, туку како се развиваме. Во 2017 сме 30.6%, 2019 сме 30.1%, 2021- 23.7%

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.402
Поени од реакции
9.011
*

Wojciech Roszkowski - East Central Europe: A Concise History, Instytut Studiów Politycznych Polskiej Akademii Nauk, Instytut Jagiellońskim p. 32 - "Proto-Bulgarians/Proto-Bulgars"
Dimitris Stamatopoulos - Byzantium after the Nation: The Problem of Continuity in Balkan Historiographies, Central European University Press, p. 167 - "Proto-Bulgarians"
Alan W. Ertl - Toward an Understanding of Europe: A Political Economic Précis of Continental Integration
Claudia-Florentina Dobre, Cristian Emilian Ghi.. Quest for a Suitable Past: Myths and Memory in Central and Eastern Europe.- Proto-Bulgars
More books by Panos Sophoulis, R. J. Crampton, Joachim Henning, Jørgen Nielsen, Hugh Poulton, Kristina Kamp, ‎Ayhan Kaya, ‎E. Fuat Keyman, etc...

Булга́ры, болга́ры (лат. Bulgares, греч. Βoύλγαρoί, болг. праб'лгари, протоб'лгари, тат. болгарлар, башк. болғарҙар, чуваш. Пӑлха́рсем, ног. булгарлар, карач.-балк. Малк'арлыла) — тјуркские племена[1], населјавшие с IV века степи Северного Причерноморьја до Каспија и Северного Кавказа и мигрировавшие во 2-ј половине VII века частично в Подунавье, а позднее — в Среднее Поволжье и рјад других регионов.

Участвовали в этногенезе таких современных народов, как балкарцы, башкиры[2][3], болгары, гагаузы, карачаевцы, македонцы, татары, ногајцы и чуваши. Передали своё имја государству Болгарија. В современној историографии использујутсја также термины протоболгары, праболгары, древние болгары.
Tи не разликуваш документ од Википедија бидејќи си Бугарин или баш затоа што си Бугарин не правиш разлика помеѓу документ и Википедија?:)

Документ приложи, не статија од Википедија кадешто може да пишува секаков игнорамус, како што беше случајот со лагата на бугарската Википедија каде пишува дека луѓето се изјасниле како праб'лгари, а во прилог дава слика каде јасно се гледа дека се изјасниле како булгари, булгарки и булгарини и никаде не се изјасниле како праб'лгари. :tapp:

Јасно ли ти е или треба да ти напишам со руни?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Tи не разликуваш документ од Википедија бидејќи си Бугарин или баш затоа што си Бугарин не правиш разлика помеѓу документ и Википедија?:)

Документ приложи, не статија од Википедија кадешто може да пишува секаков игнорамус, како што беше случајот со лагата на бугарската Википедија каде пишува дека луѓето се изјасниле како праб'лгари, а во прилог дава слика каде јасно се гледа дека се изјасниле како булгари, булгарки и булгарини и никаде не се изјасниле како праб'лгари. :tapp:

Јасно ли ти е или треба да ти напишам со руни?
Еве да повторам, за ретарди...

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Поентата беше дека сте ни давале економска подршка кога Грција ни удри блокада, а бевте далеку поголеми гревови од нас.
Многу брзо заборавивте кој ви помогна кога Грците затворија Солунското пристаниште за вас во 1994 година. Кој ве заштити тогаш од економски колапс?

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.608
1. Ги има стотици. Еве: https://bg.wikipedia.org/wiki/Категорија:Б'лгарски_творци_от_Македонија
2. Повторно навредуваш. Никаде во националните медиуми на Северна Македонија или од официјални лица нема да слушнеш Татаромонголи. Се повеќе ве нарекуваат Северномакедонци, а сè помалку Македонци - национални медиуми и функционери, како во Бугарија, така и во светот. На тоа мислев. Бугарија го прави тоа не за да биде сакана, туку затоа што се грижи за своите интереси, а особено за интересите на своите граѓани. Ако вашата земја го направи ова за свои интереси и за интересите на своите граѓани, дали ќе ја обвинувате? Не ми е гајле дали ме сакаат Македонците или не. Мене ми е важно да не присвојат историја која не е само нивна. Не ја давам историјата на моето семејство. Тоа е историјата на моето семејство, без разлика дали членовите на семејството се сметаат за Македонци, Бугари или без разлика на нивното државјанство.
1. Еве конкретно да те прашам. Што се според тебе: Гоце Делчев, Јане Сандански и Ѓорче Петров?

2. Јас само враќам на навреди. Името го променија во Северна Македонија, насилно, нелегално и брутално. Но, никаде не сме запишани како Северномакедонци туку како Македонци. Во Бугарија како не нарекуваат да ти кажам ич не ми е гајле, не ни очекувам ништо повеќе од вас, толку ви е дометот на размислување и толку имате развиена свест. Затоа никогаш нема да бидите сматрани од наша страна како пријатели, и како милувате да речите вие както братја. Братја бе...

Ти идиш тука на Македонски форум, не негираш нас, се правиш невина невеста, а си затскриен Красимир Каракачанов, па после ми држиш некои филозофии за крадење, па сме ти украле од фамилијата :) :) :) Побогу, цела историја, песни, ора и се здипливте и без никакви скрупули идиш тука и делиш демагогии. Да сум на твое место ќе земам еден јорган и ќе ми биде срам лицето да ми го фати сонце, а не уште да се размавтувам со украдена работа...Прафамилија ти се тебе хан Аспарух и компанија, вие крадите историја, а не ние. Вие сте окупатори на Пиринска Македонија, но не значи дека се треба да си присвоите така да ајде ти се молам жртва глумење по дома ако те трпат.

saskon

Член од
22 август 2008
Мислења
2.231
Поени од реакции
5.464

*

Тебе друже никој не ти го спори правото да се изразиш и да се чувствуваш како бугарин, за разлика од вашето однесување спрема македонците.
Ова е официјалниот став на Бугарија кон Македонија:
1. Македонски народ не постои, тоа се бугари.
2. Македонски јазик не постои, тоа е бугарски дијалект.
3...
Третата точка се премолчува. По принцип на математичка теорема ако→тогаш. Значи точка три, ако нема македонски народ и македонска нација тогаш нема ни македонска држава.
Кога некој ќе ти искаже различен став, вадиш документи од прочуената бугарска историја. Да не покажувам слики какви се глупости имаат напишано вашите надалеку прочуени бугарски историчари. Жив циркус и брука. За тебе постои само една историја, а тоа е напишаната историја од вашите бугарски историчари и никој друг.
Тебе би те дефинирал вака. Ако јас и ти седиме на маса и пиеме иста марка на пиво ти ќе ме убедуваш дека твоето е поубаво и покрај тоа што се исти. Го имаш она што коњите го носат на очите за да гледаат само право.

Kajgana Shop

На врв Bottom