Политиките на Бугарија кон Македонија

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.818
Поени од реакции
6.405
Политиките на Бугарија, кон Македонија, се исти како и политиките на Русија кон Украина, и некогаш кон Полска. Алчен азиски апаш, шо гори по западни територии, економии, популации.

Најголемиот дел од Македонците денес, со две раце се потпишуваат зад политиката на Русија кон Украина. Оттука, Македонија не заслужува ништо поразлично од украинското сценарио. Тоа што си бараш, тоа ќе ми ти даде Универзумот. Со него нема играње инает.
Ова е филозофија зад која се потпишува целото француско ѕидарство во периодов. Лошо за нас (стварно?), Одлично за бугарија. Ова сепак е континент на Франција. Секој кој ја смешал Европа со Руски Континент, ќе плати дебела, болна лекција.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
Еве ви го Ванчо Михајлов... (за оние кои не сакаат да читаат)
„Свободна и независима Македонија ште б'де преди всичко резултат' на усилијата на собствените и чада, а тија усилија требва да бждат' обшти и с'гласувани. Ето зашто, с'знателното македонско студентство смета достојно за призванието си само такова поведение, което изхожда от' интересите на единнија отпор', с' којто македонците от' всички мeста, с'словија и националности на Македонија требва да отговарјат' на ударите на обштите непријатели. В' името на обштата идеја, којато ни сплотјава, нуждна е една дисциплинирана организација, признавана от' всички ни за по-компетентна, по-достојна и по-авторитетна да отговори на нуждите на борбата, отколкото замислите на едного или неколцина... Нашата политическа цель е таја на целата емиграција — свободна и независима от' никоја балканска д'ржава Македонија... ”.
Еве да претпоставиме дека си во право и дека Иван Михајлов се борел за `свободна и независима от никоја балканска д`ржава Македонија`, тогаш зошто кажи ми ти вака мене, го славите ВИЕ Бугарите него? Тој значи тепал и Бугари, зошто и во тоа време како и денес Бугарите имале претензии кон Македонија, така да и вие сте му биле непријатели во тој случај. Дотолку ли сте мазохисти мајкаму стара?

Кога еве според тебе сте не признавале Македонците и се останато? Тоа ти е исто како еве сега ние македонците да почниме да го славиме Рамуш Харадинај? Смешен си...
Бугарски псеудонаучен национализам тоа е мапава. Веруваш во ова? Нема причина и цела Србија и Босна да не е на мапата дури и Хрватска. Но воено овие краишта се подостапни затоа е вакава мапата нема лингвистичка логика. Може да се зборува и Бугарски со падежи...нема причина да не биде тоа така. Дури и овие краишта имаат падежи кои се на мапата. Тотална арбитрарна граница.
Ај што те гледам чуден. Нели гледаш дека мапата не е цела. И Исланд, Гренланд, Јапонија, Сибир, Арктикот и Антарктикот ги нема на мапата. И таму живеат старобугари. Ти се молам друг пат вакви грешки да не правиш, ги повредуваш чувствата на бугарите тука, а тоа не е воопшто во согласност со нивната еуропејска нарав и воспитание.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.401
Поени од реакции
9.011
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.057
Еве да претпоставиме дека си во право и дека Иван Михајлов се борел за `свободна и независима от никоја балканска д`ржава Македонија`, тогаш зошто кажи ми ти вака мене, го славите ВИЕ Бугарите него? Тој значи тепал и Бугари, зошто и во тоа време како и денес Бугарите имале претензии кон Македонија, така да и вие сте му биле непријатели во тој случај. Дотолку ли сте мазохисти мајкаму стара?

Кога еве според тебе сте не признавале Македонците и се останато? Тоа ти е исто како еве сега ние македонците да почниме да го славиме Рамуш Харадинај? Смешен си...
Ај што те гледам чуден. Нели гледаш дека мапата не е цела. И Исланд, Гренланд, Јапонија, Сибир, Арктикот и Антарктикот ги нема на мапата. И таму живеат старобугари. Ти се молам друг пат вакви грешки да не правиш, ги повредуваш чувствата на бугарите тука, а тоа не е воопшто во согласност со нивната еуропејска нарав и воспитание.
Они е најбољи ја знаат целата и апсолутна вистина и секогаш правдата е на нивна страна а Господ ги обожава.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Терминот „Етничка Македонија„ ја означува територијата на која живеело мнозинско Македонско население во 19-от век.

Само превртливци користат еуфемизми, избегнувајќи ја вистината и конечно, избегнувајќи ја и својата одговорност.
Дај ми официјален документ (со податоци од попис), според кој етнички Македонци биле мнозинско население на територијата на регионот Македонија.

Член од
12 јули 2018
Мислења
1.669
Поени од реакции
5.394
Термин „Етничка Македонија„ нема и не е имало.
Точниот термин е „Географски регион Македонија“
Се друго е blah blah blah
Типичен фашист, после Украина Путин треба да ве дефашизира и денацифицира и вас.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715

1. Него го слават некои македонски Бугари затоа што е еден од водачите на ВМРО. Јас лично не го славам. Не би именувал ниту културен клуб по него, бидејќи тој нема посебни заслуги за бугарската култура, за разлика од многу други македонски Бугари.

2. Вие и славете кого си сакате. Можете да видите дека во Бугарија сте официјално признати както Македонци/Северномакедонци како нација и како Македонци по самоопределуване.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.401
Поени од реакции
9.011
Дај ми официјален документ (со податоци од попис), според кој етнички Македонци биле мнозинско население на територијата на регионот Македонија.
Сигурно биле Бугари дојдени од Тунгузија, Монголија и Манџурија по твое.
Автоматски споено мислење:

1. Него го слават некои македонски Бугари затоа што е еден од водачите на ВМРО. Јас лично не го славам. Не би именувал ниту културен клуб по него, бидејќи тој нема посебни заслуги за бугарската култура, за разлика од многу други македонски Бугари.

2. Вие и славете кого си сакате. Можете да видите дека во Бугарија сте официјално признати както Македонци/Северномакедонци како нација и како Македонци по самоопределуване.
Ти си човек или прачовек?

Зошто тогаш Бугарите ги нарекувате Прабугари? Не сте живи ако не фалсификувате нешто.

1667833510595.png

Еве и овде:

1667833777176.png

И кога ќе се отвори сликата, ќе се види дека тие луѓе никаде не се изјасниле како праб'лгари, туку како булгар, булгарка и булгарин.

1667833946914.png

На очи пробувате да нè лажете? Како не ви е срам?

Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Сигурно биле Бугари дојдени од Тунгузија, Монголија и Манџурија по твое.
Автоматски споено мислење:

Ти си човек или прачовек?

Зошто тогаш Бугарите ги нарекувате Прабугари? Не сте живи ако не фалсификувате нешто.

Прегледај го приврзокот 351823

Јас не сум прабугарин, значи не сум прачовек. Гледам значително поназад во времето, како што е 19/20 век.

Тие се нарекуваат Прабугари затоа што се разликуваат од современите Бугари. Тие претставуваат мал дел од етногенезата на современите Бугари.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.401
Поени од реакции
9.011
Јас не сум прабугарин, значи не сум прачовек. Гледам значително поназад во времето, како што е 19/20 век.

Тие се нарекуваат Прабугари затоа што се разликуваат од современите Бугари. Тие претставуваат мал дел од етногенезата на современите Бугари.
Кај се нарекуваат Прабугари? Во твојата глава ли? Jaс не сум Б'лгарин за мене да можеш да ми продадеш такви лаги.

Еве ти официјален документ на Република Татарстан:

1667834736466.png

1667834775860.png

Кај виде овде дека луѓево се нарекуваат Прабугари?

Сега ти приложи документ дека се нарекуваат Прабугари, а не да фантазираш и лажеш на форумов.

Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Кај се нарекуваат Прабугари? Во твојата глава ли? Jaс не сум Б'лгарин за мене да можеш да ми продадеш такви лаги.

Еве ти официјален документ на Република Татарстан:

Прегледај го приврзокот 351827

Прегледај го приврзокот 351828

Кај виде овде дека луѓево се нарекуваат Прабугари?

Сега ти приложи документ дека се нарекуваат Прабугари, а не да фантазираш и лажеш на форумов.
Прабугарите, во смисла во која што го кажува историографијата, постоеле до 10 век.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.401
Поени од реакции
9.011
Прабугарите, во смисла во која што го кажува историографијата, постоеле до 10 век.
Чија историографија го кажува тоа? Псевдобугарската?
Можеш ли да приложиш некаков документ за таквото твое тврдење, а да не биде б'лгарски фалсификат, или не си во состојба да разбереш што се бара од тебе?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Чија историографија го кажува тоа? Псевдобугарската?
Можеш ли да приложиш некаков документ за таквото твое тврдење, а да не биде б'лгарски фалсификат, или не си во состојба да разбереш што се бара од тебе?
Документ за што? Затоа што во историографијата така се нарекуваат?

Член од
17 декември 2012
Мислења
272
Поени од реакции
182
Да речеме дека се согласувам со ова што го пиша. Има вистина во тоа дека и Македонија, но и постоењето на други сега независни држави од поранешната СФРЈ се директна консеквенца на создавањето и уништувањето на Југославија, комунистичка, кралска, или било каква. Пред 1918 имало само Србија, Црна Гора, Бугарија, Грција, Отоманска Империја. Реално се друго е новокомпонирано. Постоењето на Македонија, Хрватска, БиХ, Словенија, Косово, и Албанија се резултат на геополитички настани од добиени и изгубени војни.

Секоја нација има некаков почеток и се заснова на некаков проект и идеологија, а секоја идеологија е пред се замисла. Тоа што Македонија е основана како резултат на вашиот неуспех во претходниот век да ја задржите оваа територија, за тоа не ти се криви луѓето што сега живеат таму. Оваа држава и народ постојат, а вие сте криви за тоа, не се Македонците. Југославија се распадна, 91 Македонија ви ги рашири нозете, имавте шанса нешто што за вас беше трајно изгубено да го вратите назад, ја оплескавте. Сега им е редот на Албанците, они ќе ебат, вие ќе гледате.
Доколку зборот ти е без навреди: нема вообшто дилема дека постои посебен македонски народ со посебен македонски jазик. Кога тие се создадени би требало да е предмет на дебата само во историскиот подфорум.

Меѓутоа што се случува во реалност е едно извонредно кресливо малцинство (би допуштил и мнозинство иако има 15-на лика само што ни реплицираат) од македонците ни дефинира како враг номер едно и секоj обид за комуникациjа на историски теми (и не само) се претворува во потоп од навреди (виж погоре).

Така е и со односите Мк-Бг - години наред ги дефинираа латасовци, миленковци, буреци и слично ѓубре. Ви дадовме политичка (по осамостојувањето), економска (по грчката блокада) и военна (по проширувањето на НАТО) поддршка, получивме само навреди, па мора да ни е грешна политиката.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
866
Поени од реакции
2.011
Меѓутоа што се случува во реалност е едно извонредно кресливо малцинство (би допуштил и мнозинство иако има 15-на лика само што ни реплицираат) од македонците ни дефинира како враг номер едно и секоj обид за комуникациjа на историски теми (и не само) се претворува во потоп од навреди (виж погоре).
Тоа е така затоа што не секоj сака да го чачка татарското гомно и да губи време. ;)

Секоjа чест на @121314 што ви ги покажува фактите и доказите што точно сте вие.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom