Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
20 септември 2021
Мислења
172
Поени од реакции
180
Постои една сорта луѓе која го слуша само она кое сака да го слушне, во случајот, тоа е непостоењето на Македонците во Пиринска, иако нивното постоење е очигледно, но потискано од безмалку сите владејачки гарнитури во Волгарија, во преходните децении, по ВСВ.

Истата таа сорта луѓе, преку Волгарскиот образовен систем, со децении е индоктринирана со учењето за Бугарската припадност и потекло од Македонците и таквата „испраност„ на разумот е тешко надминлива, ама предизвикува трајно слепило дури и при здрави очи...
Пази типов имал 52 години, старо магаре:)

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.923
Поени од реакции
5.058
Пази типов имал 52 години, старо магаре:)
...што само по себе говори дека зад себе има децении и децении идеолошка и големобугарска идноктринација до степен и состојба во која не ги гледа очигчедните нешта...

А сите војни кои се водеа во претходниот век, беа водени на идеолшка основа, со масовно помрачување на нечии умови, кои потоа отпочнуваа геноцидни воени дејанија...

Член од
20 септември 2021
Мислења
172
Поени од реакции
180
...што само по себе говори дека зад себе има децении и децении идеолошка и големобугарска идноктринација до степен и состојба во која не ги гледа очигчедните нешта...

А сите војни кои се водеа во претходниот век, беа водени на идеолшка основа, со масовно помрачување на нечии умови, кои потоа отпочнуваа геноцидни воени дејанија...
Мене највише ме чуди што ми дреми тука и ми продава пуканки. Не се убав народ за жал комшии ни се. Јужнине и тие погани ама овие излегоа страшно чоече а од нас лошо немаат видено за разлика ние од нив.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.923
Поени од реакции
5.058
Мене највише ме чуди што ми дреми тука и ми продава пуканки. Не се убав народ за жал комшии ни се. Јужнине и тие погани ама овие излегоа страшно чоече а од нас лошо немаат видено за разлика ние од нив.
Што би се рекло, сега се нивните „5 мин.„.

Начекаа инсталирање на капитулантска власт во Македонија, која потпишува предавнички договори со соседите, а овие пак, кои „до вчера„ не не‘ забележуваа дека постоиме, одеднаш покажуваат неверојатен интерес кон Македонија, во која комотно можат да чинат што ќе им се кеифне, во распон од впишување Волгарска пропадност во пописот, преку отворање фашисоидни клубчиња па се‘ до барања за нивно впишување во Уставот од „севернава„ биртија...

Навистина, ние ништо зло не сме им сториле, но кај нив никогаш не престана сонот за Сан Стефанска голема Бугарија, раширена и на Македонска земја...

Ајде да видиме вакво нешто нека сторат на Српска или Грчка земја.

Член од
20 септември 2021
Мислења
172
Поени од реакции
180
Што би се рекло, сега се нивните „5 мин.„.

Начекаа инсталирање на капитулантска власт во Македонија, која потпишува предавнички договори со соседите, а овие пак, кои „до вчера„ не не‘ забележуваа дека постоиме, одеднаш покажуваат неверојатен интерес кон Македонија, во која комотно можат да чинат што ќе им се кеифне, во распон од впишување Волгарска пропадност во пописот, преку отворање фашисоидни клубчиња па се‘ до барања за нивно впишување во Уставот од „севернава„ биртија...

Навистина, ние ништо зло не сме им сториле, но кај нив никогаш не престана сонот за Сан Стефанска голема Бугарија, раширена и на Македонска земја...

Ајде да видиме вакво нешто нека сторат на Српска или Грчка земја.
Абе само нас ни се силат избиваат комплекси, кај сите други ќутат ко миски, чуден и клет народ види само какви специалки пишат тука на форумов, овие дома не ги сакаат :)

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
Ова е ваше толкување. Ниту Ванчо Михаилов не е фашист, а уште повеќе цар Борис III. Името е според законите на земјата од датумот кога се регистрирани. Тоа што сте решиле да донесете закон специјално за Бугарите не значи дека тој важи и за веќе регистрираните здруженија. Тоа е јасно напишано во уставот на Северна Македонија. Ако е дозволено според законите на Израел да има такво здружение, тогаш тоа може да се формира.
Шпанец, вака сега. За Ванчо Михајлов можи да си тераш пропаганда каква сакаш, да извртуваш факти и аргументив (всушност, во тоа сте оригинал и ви нема рамен, од палеолитот до денес) ама факт е дека е соработник на фашистите, и крвопија на Македонците, и тоа со тапија и имаш сеуште живи сведоци за тоа.

Како таков, НЕ МОЖЕ да биде име на било какво здружение во Македонија, независно дали е основано од Бугари, Македонци, Романци или Португалци. Капиши? Капиши, капиши, не си глуп ти, само се правиш сосила глуп, а тоа не е убаво.

Значи не се забранува клубот, му се налага промена на име, и ако не го променат тогаш ќе биде забрането.

Ама тоа и вам ви е целта, да испровоцирате, и да се претставувате како жртви низ белиот свет, а од друга страна вие како милувате да се викате еуропејци, ОМО Илинден Пирин не го регистрирате не знам колку години, квалитетно ги репресирате сите кои се претставуваат како Македонци итн.
Елементарни работи што не можете да ги разберете. Здруженијата се легитимни и основани според важечките државни закони. Закон не може да функционира ретроспективно доколку не се направи исклучок во корист на граѓаните кои законот ги засега. Очигледен исклучок не може да се направи бидејќи тоа не е во интерес на граѓаните што ги засега. Тоа е толку едноставно. Не треба да си адвокат за да го разбереш тоа.
Ретроспективен човеку, кој ете нам не обвинува дека немаме елементарни разбирања, а ти зборот го промаши од што си паметен. Кој ти рече дека не може да функционира ретроактивно? (така се вика, а не ретроспективно) И тоа како може ако се утрврди законот да важи ретроактивно национална провокација и дискриминација. Ги дискриминирате најбрутално Македонците во Бугарија, па сега цвикате како тоа вие сте биле дискриминирани во Македонија, а сакате да ги дискриминирате Македонците,и тоа во сопствената држава?

D

Deleted member 53418

Гостин
Која болештија е да си Бугар татар. Доаѓаш на Македонски форум и сереш лаги 24 саата на ден.

Шлајм од народ.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Бугарските фашистички клубови можат да поднесат иницијатива до Уставниот суд за законитоста на новите законски решенија. Можат пред или откако ќе бидат избришани. Чисто информативно, ова не е САД, па требаат 4 судии да го прифатат предлогот, па речиси одма да настапи полемизирање пред, таму, Врховниот суд, туку тука требаат неколку години. Судскиот процес е премногу бавен. Ако не биде досудено во полза на бугарските фашистички културни клубови, ќе требаат уште неколку години да дојде на меѓународно ниво.

И дебатираш со погрешен член за членството на Македонија во ЕУ. Не сакам Македонија да влезе во оваа нереформирана ЕУ, не сакам политичко-бирократска економска унија, туку чисто економска унија. Не сакам европски законодавства кои ќе имаат примат над нашето право, право за кое ниту еден наш граѓани некогаш гласал и некогаш ќе гласа, туку економски мултилатерални договори кои ќе бидат темел за економската соработка, на кои може и не мора да пристапиме. ЕУ го загуби својот политички компас, а со тоа ја загуби и својата примарна цел на своето формирање. Така, лично, не ми е грижа дали ќе влеземе или нема да влеземе во ЕУ, а од друга страна, проговарачката рамка е зацртана, барањата од страна на Бугарија се оформени и конечни, бугарските фашистички клубови нема да бидат никаква пречка за евентуалното членство на Македонија во ЕУ. Никакво. Дури и бугарското МНР имаше блага, умерена, реакција.

И не е само ДПМНЕ, законските измени беа изгласани со широк партиски консензус. Имаат 3 месеци, од денот на излегувањето на измените во Службен весник, да си ги променат називите, да стават (пример) дејци, кои не се поврзани со фашизмот и националсоцијализмот. Ако не ги променат називите, ќе бидат избришани од Централниот регистар. Со тоа се затвора поглавјето за бугарските фашистички клубови. Правдата е задоволена.
Сакаш да кажеш дека ако некој спроведувач на законот го прекрши уставот треба да чекаш неколку години?

Уставот е многу краток закон кој лесно може да се толкува. Обично одговорите доаѓаат многу брзо, особено кога имаме директно прекршување на врховниот закон.

Згора на тоа, оваа постапка не ја засега само Северна Македонија - таа ќе има директно влијание врз имиџот на државата на меѓународен план. Кој сака земја што го прекршува нејзиниот устав, со цел да ги дискриминира малцинствата, да биде дел од Европската унија?
Автоматски споено мислење:

Дај намали од плачењето.

Колку пати судот за човекови од ЕУ ја има опоменато Бугарија за нејзиниот однос кон малцинствата, т.е. Македонците, а на државата Бугарија не и‘ се слуша, иако е членка на ЕУ?
Ние сме членка на ЕУ, не сте и веројатно нема да бидете ако продолжите со антибугарски акции.

А што ќе кажеш за 15-те пресуди од европскиот суд против Бугарија за тоа што не дозволува да се формираат македонски организации?
Бугарија исполни се што беше должна да исполни.

Кој будала ве напика вас во ЕУ кога вие не исполнувате критериуми ни за Средноазиска Унија?
Ние сме ЕУ затоа што ги исполнивме сите критериуми и докажавме дека сме европска земја, а не земја на шовинисти. Кога ќе докажете дека сте европска земја, а не земја на шовинисти, ќе влезете во нашиот сојуз.

Види сега старите ги боли к.. ништо не можат да им направат. Ама нивните деца што се и тие се Македонци. Ама сите се млади работат и ако се кажат обратно од официалната Бг политика дека Македонци не постојат, може да им се случат притисоци, отпуштања од работа. Иако ако ги прашаш животниве тука што киснат на форумов ќе кажат дека се лулка на демократијата, бисер на Балканот, цвеќе во бавчата :)
Бугарија не е Северна Македонија. Имаше анкета меѓу студенти од Северна Македонија, според која повеќе од 70 отсто од нив сметаат дека ако немаат партиска книшка, нема да можат да најдат работа. Во Бугарија таков случај воопшто не постои. Овде 99% од населението работи во приватни фирми и можеш да бидеш Марсовец ако сакаш. Никој не се грижи како се самоопределуваш ако си ја работиш работата.

Да не испадне дека си потомок на српските колонизатори?

Последно уредено:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
Згора на тоа, оваа постапка не ја засега само Северна Македонија - таа ќе има директно влијание врз имиџот на државата на меѓународен план. Кој сака земја што го прекршува нејзиниот устав, со цел да ги дискриминира малцинствата, да биде дел од Европската унија?
Го читам ова еднаш, уште еднаш, и уште еднаш. И уште не ми се верува дека го пишуваш ова ејјј, а живееш во земја каде што ако кажеш дека си Македонец е рамно на тоа како во ВСВ 2 да кажеш дека си Евреин. Овде никој нема проблем и никој не е дискриминиран ако се чувствува како Бугарин. Само и тука си има закони, како што и кај вас има закони каде ОМО Илинден Пирин не може да се регистрира, каде не се почитуваат милион пресуди од Стразбур во нивна корист. Од што се плашите?

Проблемот на вашите клубови во Македонија се ИМИЊАТА. Значи Ванчо Михајлов крвникот, и слични имиња на узурпатори, и окупатори на Македонија сред Македонија никој не би дозволил. Како што пишав, сред Тел Авив не може Германците да си отворат здружение со име Адолф Хитлер. Така да не прај се како некоја невина невеста, убаво знаеш што е проблемот, и која е целта да се отворат клубови на Бугарите во Македонија со такви имиња. Чист провокаторски пристап за да кукате после како сте дискриминирани, а сте најголемите дискриминатори после Адолф Хитлер и Бенито Мусолини после Втората Светска Војна, земја во која ако се кажеш дека си Македонец може леб да не ти продадат во продавница.

Ние сме ЕУ затоа што ги исполнивме сите критериуми и докажавме дека сме европска земја, а не земја на шовинисти. Кога ќе докажете дека сте европска земја, а не земја на шовинисти, ќе влезете во нашиот сојуз.
За ваша среќа го имате Црно Море, ако го немавте сега не само што немаше да бидите член на сојузот, туку ќе бевте Белорусија 2. Насила ве напикаа во ЕУ а не исполнувавте ниту половина од она што го бараше ЕУ, така да не цицаме весла тука ние, не сме од вчера.

Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Го читам ова еднаш, уште еднаш, и уште еднаш. И уште не ми се верува дека го пишуваш ова ејјј, а живееш во земја каде што ако кажеш дека си Македонец е рамно на тоа како во ВСВ 2 да кажеш дека си Евреин. Овде никој нема проблем и никој не е дискриминиран ако се чувствува како Бугарин. Само и тука си има закони, како што и кај вас има закони каде ОМО Илинден Пирин не може да се регистрира, каде не се почитуваат милион пресуди од Стразбур во нивна корист. Од што се плашите?
Потсетете ме, ве молам, што се случи со Васил Гарванлиев кога рече дека има бугарски пасош, а неговата баба е од Бугарија? Дали односот кон него беше ист како кон оние претставници со српско потекло и пасош?

Проблемот на вашите клубови во Македонија се ИМИЊАТА. Значи Ванчо Михајлов крвникот, и слични имиња на узурпатори, и окупатори на Македонија сред Македонија никој не би дозволил. Како што пишав, сред Тел Авив не може Германците да си отворат здружение со име Адолф Хитлер. Така да не прај се како некоја невина невеста, убаво знаеш што е проблемот, и која е целта да се отворат клубови на Бугарите во Македонија со такви имиња. Чист провокаторски пристап за да кукате после како сте дискриминирани, а сте најголемите дискриминатори после Адолф Хитлер и Бенито Мусолини после Втората Светска Војна, земја во која ако се кажеш дека си Македонец може леб да не ти продадат во продавница.

За ваша среќа го имате Црно Море, ако го немавте сега не само што немаше да бидите член на сојузот, туку ќе бевте Белорусија 2. Насила не напикаа во ЕУ а не исполнувавте ниту половина од она што го бараше ЕУ, така да не цицаме весла тука ние, не сме од вчера.
Ако утре клубот Ванчо Михаилов се преименува во Гоце Делчев, дали се ќе биде во ред?

Вашата верзија на Ванчо Михаилов е една, реалноста е сосема друга. Не си прочитал ни 1 ред напишано од Ванчо Михаилов, ама збориш, за него како да си напишал докторска дисертација. Најдете ги неговите книги и прочитајте ги, а потоа пишувајте.

Еве: Спомени I и Спомени II.

Леб? Тие што се самоидентификуваат како Македонци и секојдневно плукаат против Бугарите и Бугарија, умреле од глад?

Ги исполнивме сите критериуми, има стотици извештаи за тоа.

Последно уредено:
D

Deleted member 53418

Гостин
Потсетете ме, ве молам, што се случи со Васил Гарванлиев кога рече дека има бугарски пасош, а неговата баба е од Бугарија? Дали односот кон него беше ист како кон оние претставници со српско потекло и пасош?

Ако утре клубот Ванчо Михаилов се преименува во Гоце Делчев, дали се ќе биде во ред?

Вашата верзија на Ванчо Михаилов е една, реалноста е сосема друга. Не си прочитал ни 1 ред напишано од Ванчо Михаилов, ама збориш, за него како да си напишал докторска дисертација. Најдете ги неговите книги и прочитајте ги, а потоа пишувајте.

Леб? Тие што се самоидентификуваат како Македонци и секојдневно плукаат против Бугарите и Бугарија, умреле од глад?

Ги исполнивме сите критериуми, има стотици извештаи за тоа.

Иди програмирај бе шупак не туку објаснувај историја ебате програмерот

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.992
Поени од реакции
5.607
Ако одиме пример по пример како Македонците се репресирани таму кај вас, тогаш ќе треба три дена и три ноќи да пишувам примери, и пак нема 2% да напишам од целата слика така да немој да ја разводнуваш темата со вакви небулози.

И Србите беа окупатори тука исто како вие. Но, разликата е што тие не ја тераат таа политика повеќе, и можеби затоа народов општо нема одбивност кон тоа? Што велиш а? Можно е велиш да е до тоа дека тие повеќе не ја тераат таа политика? Србите нам ништо не ни спорат, не ни крадат, не не уценуваат и не не негираат. Факт. Единственото прашање Црквата, се реши. Повеќе немаме никаков отворен проблем со нив. Така да увек не сте знаеле како да пристапите со Македонија, така да и ден денес не знаете. Се правите браќа, а од друга страна се однесувате како душмани. Епа драг мој пријателе, што да ви правам кога цела историја само погрешни чекори водите кон Македонија.

Ќе биди проблем нормално, зошто ајде сега ние Македонците да отвориме клуб Александар Караѓорѓевиќ во Белград? Тоа ти е исто...

Шпанец, за Ванчо Михајлов, не знам колку сум прочитал, ама имам близок роднина од прва рака, кој за време на Југославија наместо Голи Оток избега во Италија, и имаше лична средба со Ванчета ваш во Пјаченца или Рим, и лично ми кажа колку е Македонец и колку македонски чувства имал, така да со тоа сведоштво, доволно ми е да ти кажам за да знам за тоа продадено копито што мислел за Македонија, односно каква агенда терал.
Па кога некој те укинува, деградира, бриши под со тебе, оцрнува, малтретира што сакаш да прават бе? Да ве фалат и да ви се клањаат?!

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.923
Поени од реакции
5.058
Ние сме членка на ЕУ, не сте и веројатно нема да бидете ако продолжите со антибугарски акции.
Голем qur ако сте членка на ЕУ. Членувањето во ЕУ не смени ништо во вашите умови, туку и понатаму си ја пеете истата песна, затоа што така сте образувани и не можете да излезете од шаблонот и сонот за голема Волгарија.

Членувањето во ЕУ не и‘ донесе на Бугарија и сканинавски стандард, туку пак остана тежок Европски клошар.

Тоа што Македонија не е членка во ЕУ и нема да биде во догледна иднина, за мене лично е успех, оти нејќам да бидам дел од фашизоидна наддржавна и наднационална творба, која во себе го прибира сето ѓубре од Европа. Напросто, нејќам да бидам дел од заедница, во која некои држави и народи не го признаваат и не го поднесуваат постоењето на Македонскиот народ неговата национална држава.

Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Ако одиме пример по пример како Македонците се репресирани таму кај вас, тогаш ќе треба три дена и три ноќи да пишувам примери, и пак нема 2% да напишам од целата слика така да немој да ја разводнуваш темата со вакви небулози.

И Србите беа окупатори тука исто како вие. Но, разликата е што тие не ја тераат таа политика повеќе, и можеби затоа народов општо нема одбивност кон тоа? Што велиш а? Можно е велиш да е до тоа дека тие повеќе не ја тераат таа политика? Србите нам ништо не ни спорат, не ни крадат, не не уценуваат и не не негираат. Факт. Единственото прашање Црквата, се реши. Повеќе немаме никаков отворен проблем со нив. Така да увек не сте знаеле како да пристапите со Македонија, така да и ден денес не знаете. Се правите браќа, а од друга страна се однесувате како душмани. Епа драг мој пријателе, што да ви правам кога цела историја само погрешни чекори водите кон Македонија.

Ќе биди проблем нормално, зошто ајде сега ние Македонците да отвориме клуб Александар Караѓорѓевиќ во Белград? Тоа ти е исто...

Шпанец, за Ванчо Михајлов, не знам колку сум прочитал, ама имам близок роднина од прва рака, кој за време на Југославија наместо Голи Оток избега во Италија, и имаше лична средба со Ванчета ваш во Пјаченца или Рим, и лично ми кажа колку е Македонец и колку македонски чувства имал, така да со тоа сведоштво, доволно ми е да ти кажам за да знам за тоа продадено копито што мислел за Македонија, односно каква агенда терал.
Па кога некој те укинува, деградира, бриши под со тебе, оцрнува, малтретира што сакаш да прават бе? Да ве фалат и да ви се клањаат?!
1. Овде нема репресии против Македонци. Тие ги имаат сите права што јас ги имам.
2. Како што за бугарските националисти сте Бугари, така и за српските националисти сте јужни Срби. Твојот црв потекнува од православната црква и нема право да има никакви претензии кон Охридската архиепископија - тоа ти го направија Србите и Грците.
3. Зошто треба да биде проблем? Да не беше проблем фашизмот? Тие клубови беа "фашистички". Дали ќе се претворат во други штом ќе бидат преименувани? Не се сеќавам дека Караѓорѓевиќ учел во македонско унијатско училиште, македонска гимназија, македонска гимназија, македонско воено училиште, дека бил наставник и инспектор во македонско училиште, а во сите официјални документи бил евидентиран како Македонец. . Од друга страна, за Гоце Делчев сето погоре е точно во контекст на бугарското.
5. Зошто твојот роднина беше испратен на Голи Оток и кој го испрати таму? Ако Ванчо бил толку крволок на македонскиот народ, зошто твојот роднина отишол кај него? Со спомените дел 2 има список на спонзори на книгата. 114 луѓе и организации - добро погледнете кои се овие луѓе, какви се, од каде се и дали се поврзани на некој начин со бугарската држава.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.400
Поени од реакции
9.008
Првиот дел од мојот пост нешто не ти се гледа?

Kajgana Shop

На врв Bottom