Tinder

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.879
Vidi ova moze e karakteristika na Makedonci od Ostrelija, osobeno tie sto poteknuvaat od Bitola. Ovie sto jas gi znam se vrakjaat ednas u 10 godini, nekoi voopsto i se nemaat vrateno tuka, na socijalni mrezi postiraat na angliski, site prijateli im se od tamu, im cue za odmor u Makedonija, celosno se amerikanizirani. Taka sto tvoive pricini za da zemes zena od tuka ne gi dopiraat.
pak ne me razbra, nigde ne sum rekol deka site zemaat zeni od makedonija. rekov deka poveketo koi toa go pravat se mazi, poretko zenski. vo prosek. tuka vo germanija vo tek na godinite imam zapoznaeno trocifren broj na semejstva i apla ocigledno e deka mnogu pocesto ima kombinacija masko izrasnato vo germanija zemal zensko od makedonija odkolku zensko izrasnato vo germanija zemalo masko od makedonija. toa e fakt i vazi za site drzavi kade sto ima mnogu nasinci. ednostavno maskite od diasporata VO PROSEK pocesto se resavaat za takov poteg.

Оно можеби развивме психолошки проблеми со Интернетов/компјутериве/мобилните телефони/апликации што не постоеја претходно...
socijalnite mrezi kako insta i fb imaat ogromno vlijanie bidejki im go nabildaa egoto na zenite. porano devojce od makedonija nemase tolku golemo ego bidejki rano ke fatese decko i kraj na prikaznata, ne ni stignuvase do tamu da razmisluva sto bi bilo mozno. ocekuvanjata bea poskromni. vo denesno vreme prosecno devojce dobiva stotina lajkovi i stotici maski od cel svet i prakaat poraka, pa si vikaat "aj da pocekam uste malku dali ke se pojavi nekoj pointeresen, ocigledno vredam na pazarot".

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.627
Поени од реакции
25.006
decki zabeguvate... sekoj sto misli da bara seriozna vrska, zena/maz na tinder ja utnal poentata na taa pa i site drugi diskutirani aplikacii uste u start. ima miljarda drugi posoodvetni aplikacii sto moze da ti zavrsat rabota vrz baza na profil, lokacija, socijalen i ekonomski status i sto ti ne... eharmony i red drugi se odlicni za toa.

dijasporata si e prikaska za sebe. evropa pred bg pasosi imase edna dijaspora, denes e sosema drugo. usa e golema i zivotot tamu denes e mnogu pomobilen od porano. na vremeto imase i seuste ima organizirana dijaspora na nekoj mesta ali vo golema mera toa umira. tamosnata 3ta generacija iako se vrati na korenite i umd e sega prilicno aktiven fakt e deka se rashtrkani sto go pravi tesko da najdes partner od mkd. "novodojdenite" u princip seuste "prezivuvaat" i ako dosle sami za niv ke bide bas ko sto vika @zmej gorjanin nesto lokalno... sansite da naletaat na nase se mali a da vleckaat nekoja od mkd realno ne si dovolno finansiski mokni najverojatno ne ni ispolnuvaat uslovi.

aus e sosema drug svet. geografijata i lokalnata demografija ja pravi aus mnogu centralizirana. vo sekoja drzava glavniot grad dominira do stepen kade e najcesto ×10 od vtoroto pogolemina gradce u taa drzava a cesto e i puta ×50 (melburn, pert, adelaide). mak zaednicite ovde se golemi i dobro organizirani. vo melburn imas 10tina mak crkvi, 2 manastiri, 10tina fudbalski mak kluubovi, igraorni drustva, penzionerski domovi, skolo so mak nastava, kafani, restoranti, neznam sega ali porano redovno imavme i mak disko vecer (normalna angliska shema samo 90% od posetitelite bea makedonci), zasebno mak disko so mkd muzika... nekolku pati godisno imase piknik za praznicite kade se sobirase cela mak zaednica ne samo od melburn nego i sheparton, geelong i drugi pomali mestenca vo viktorija... piknikot za katolicki bozik vo geelong cesto imase i po 20k narod... od taa gledna tocka ovde e lesno da zapoznaes makedonec/makedonka. toa vo usa odamna go nema.

za zimanje nekoj od mkd... sto znam, ne e taka ednostavno. obicno go pravat tie sto se rodeni vo mkd najveke zasto ete seuste imaat zelba/nadez da se vrata. interesen fenomen mi se dijasporski brakovi na makednoci od aus so svedska ili usa vo posledno vreme. ednostavno polesno e za mnogu ako sepak delime ista kultura... kako i da e toa e individualno na nekoj mu e bitno na nekoj ne...

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.133
Поени од реакции
27.684
i malku creepy e nekoj da kaze deka e germanec, a izrasnat e so roditeli koi zboruvaat drug jazik, imaat drug mentalitet itn.
За ова истово што му го кажав на индиски циган од Лондон, бев обвинет за ширење расизам (не дека несум расист :icon_mrgr: ). Го прашав од каде е. Ми рече од Лондон. Го прашав од каде му е потеклото. Пак ми рече од Лондон. Му потенцирав дека го прашувам за потеклото а не за местото на живеење. Ми рече дека не е убаво да се поставуваат такви прашања зошто звучеле навредувачки и омаловажувачки за на крајот да процеди низ заби дека е од некое муслиманско племе од Индија:pos:

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
pod diasporec vo ovoj muabet podrazbiram covek roden ili vo najmala raka izrasnat vo stranstvo. i najnormalna rabota e takov da bara zena od makedonija, istoto vazi i za drugi ljuge od drugi drzavi, da baraat nekoja so isto poteklo.
Ауу мене ова ми е скроз ненормално, глеам у главно сте мажи на темава си ги дискутирате неуспесите во животот, ама кога ќе разберам за некој (а сум разбрала за неколку) дека дошле од бел свет у мк жена да бараат, одма прашувам што не е у ред со нив. Едно од поголемите црвени знамиња е ова, и да знаете дека ако ве разберат за ова жените ве оговараат наоколу колку сте патетични и тажни, и ова не ви го кажувам за да ве вреѓам, него да имате претстава како изгледате од страна.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.133
Поени од реакции
27.684
Ауу мене ова ми е скроз ненормално, глеам у главно сте мажи на темава си ги дискутирате неуспесите во животот, ама кога ќе разберам за некој (а сум разбрала за неколку) дека дошле од бел свет у мк жена да бараат, одма прашувам што не е у ред со нив. Едно од поголемите црвени знамиња е ова, и да знаете дека ако ве разберат за ова жените ве оговараат наоколу колку сте патетични и тажни, и ова не ви го кажувам за да ве вреѓам, него да имате претстава како изгледате од страна.
Одлично. Ај сега истово кажи и го и на некоја полуписмена од село дека ``милионерчето`` од запад е патетичен и тажен и дека треба одма да го остави , да видиме дали одма ќе те послуша или све ќе му понуди на тацна само да ја спакова кај него.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.428
Поени од реакции
16.641
За ова истово што му го кажав на индиски циган од Лондон, бев обвинет за ширење расизам (не дека несум расист :icon_mrgr: ). Го прашав од каде е. Ми рече од Лондон. Го прашав од каде му е потеклото. Пак ми рече од Лондон. Му потенцирав дека го прашувам за потеклото а не за местото на живеење. Ми рече дека не е убаво да се поставуваат такви прашања зошто звучеле навредувачки и омаловажувачки за на крајот да процеди низ заби дека е од некое муслиманско племе од Индија:pos:
не е срамота да си пораснат во Индија, ете и светски познатиот пеач е роден во Мадрас, ... was born in Madras, British India (now Chennai, India) in 1936,[4] one of ten children ...

Z

zmej gorjanin

Гостин
decki zabeguvate... sekoj sto misli da bara seriozna vrska, zena/maz na tinder ja utnal poentata na taa pa i site drugi diskutirani aplikacii uste u start. ima miljarda drugi posoodvetni aplikacii sto moze da ti zavrsat rabota vrz baza na profil, lokacija, socijalen i ekonomski status i sto ti ne... eharmony i red drugi se odlicni za toa.

dijasporata si e prikaska za sebe. evropa pred bg pasosi imase edna dijaspora, denes e sosema drugo. usa e golema i zivotot tamu denes e mnogu pomobilen od porano. na vremeto imase i seuste ima organizirana dijaspora na nekoj mesta ali vo golema mera toa umira. tamosnata 3ta generacija iako se vrati na korenite i umd e sega prilicno aktiven fakt e deka se rashtrkani sto go pravi tesko da najdes partner od mkd. "novodojdenite" u princip seuste "prezivuvaat" i ako dosle sami za niv ke bide bas ko sto vika @zmej gorjanin nesto lokalno... sansite da naletaat na nase se mali a da vleckaat nekoja od mkd realno ne si dovolno finansiski mokni najverojatno ne ni ispolnuvaat uslovi.

aus e sosema drug svet. geografijata i lokalnata demografija ja pravi aus mnogu centralizirana. vo sekoja drzava glavniot grad dominira do stepen kade e najcesto ×10 od vtoroto pogolemina gradce u taa drzava a cesto e i puta ×50 (melburn, pert, adelaide). mak zaednicite ovde se golemi i dobro organizirani. vo melburn imas 10tina mak crkvi, 2 manastiri, 10tina fudbalski mak kluubovi, igraorni drustva, penzionerski domovi, skolo so mak nastava, kafani, restoranti, neznam sega ali porano redovno imavme i mak disko vecer (normalna angliska shema samo 90% od posetitelite bea makedonci), zasebno mak disko so mkd muzika... nekolku pati godisno imase piknik za praznicite kade se sobirase cela mak zaednica ne samo od melburn nego i sheparton, geelong i drugi pomali mestenca vo viktorija... piknikot za katolicki bozik vo geelong cesto imase i po 20k narod... od taa gledna tocka ovde e lesno da zapoznaes makedonec/makedonka. toa vo usa odamna go nema.

za zimanje nekoj od mkd... sto znam, ne e taka ednostavno. obicno go pravat tie sto se rodeni vo mkd najveke zasto ete seuste imaat zelba/nadez da se vrata. interesen fenomen mi se dijasporski brakovi na makednoci od aus so svedska ili usa vo posledno vreme. ednostavno polesno e za mnogu ako sepak delime ista kultura... kako i da e toa e individualno na nekoj mu e bitno na nekoj ne...
Povekje muabetot bese deka nasite ne gi biva i deka ako ne zemele makedonki, nezeneti kje ostanele. Sto ne bi rekol deka e tocno za site, ko sto covekov opisuva.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Одлично. Ај сега истово кажи и го и на некоја полуписмена од село дека ``милионерчето`` од запад е патетичен и тажен и дека треба одма да го остави , да видиме дали одма ќе те послуша или све ќе му понуди на тацна само да ја спакова кај него.
Па тоа е поентата, зошто би сакал полуписмена од село што ќе те гледа само како виза, колку се цениш ти себе ако земеш таква жена?

И аналогно на тоа, какво мислење ти очекуваш од другите ако така се самопонижуваш?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.022
Поени од реакции
42.743
Па тоа е поентата, зошто би сакал полуписмена од село што ќе те гледа само како виза, колку се цениш ти себе ако земеш таква жена?

И аналогно на тоа, какво мислење ти очекуваш од другите ако така се самопонижуваш?
па за шо ги гледаат жените кога ќе напунат 30 години? Она со една нога у климакс е, љубов и е за задње место.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.428
Поени од реакции
16.641

додека си млад ерген те гледаат како виза, а кога ќе остариш како немачка пензија :cool:

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
па за шо ги гледаат жените кога ќе напунат 30 години? Она со една нога у климакс е, љубов и е за задње место.
Работата е што овие дијаспорци тука што ги дискутираме воопшто не бараат и не сакаат 30годишни жени. Бараат млади и плодни што ќе им раѓаат деца. Скоро секогаш кога доаѓа дијаспорец да бара жена има околу 40 години и зима 10-15 години помлада.

У принцип јас не дојдов тука да се објаснувам околу овие феномени и да ги бранам моите изјави. Ви кажувам најпријателски како изгледаат работите од страна на женско, па сега другото пак на вас останува што и како барате кај жена итн...

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.870
Поени од реакции
50.353
Јас знам за наши иселенички центри во кои владее убедувањето дека западните жени се ороспии, а нашите се поприбрани. :icon_lol:
Целта е втора генерација Македонка. Тоа е одбрано како оптимално, зошто ем има документи, ем ради построгото домашното воспитување не е комплетно развалена.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.322
Поени од реакции
18.402
Не знам за други градови, ама тука баш и не е атрактивно дијаспорец. Горе доле отворени се границите, ни странец не е толку атрактивно ко порано а не па нашинец од австралија. Реалноста е 99% од врските тука се преку претходни познанства. Генерациски дури и во град ко Скопје сите се знаат,ако не директно бар знаеш во кое друштво е и што човек е. Ниедно нормално женско нема да ризикува со тиндер, рандомец од диско или странство.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.133
Поени од реакции
27.684

Јас лично се водам по поговорката : Bolje biti sam nego u lošem društvu.
А ова што ме прашуваш мене прашај го дијаспорецот што е научен се да добива на готово во животот и што сеуште му пали старата американска поговорка : тоа што не може да се купи со пари се купува со уште поголеми пари. Можеби да не постоеа социјалниве мрежи и дејт апликацииве ќе имаше некаква поента во одењето на дејт и запознавањето на партнерот. Вака испаѓа дека е само про форма за потврдување на стекнатиот dojam (не знам македонски збор за ова) од виртуелниот профил.

fat

Член од
3 ноември 2014
Мислења
54
Поени од реакции
117
Tesko e da ne uspees kako zena, zatoa ti e cudno. Bukvalno imas gotski usran depresiven profil sto smrdi na ocaj pa pak sigurno mozes posle 3 izgleguvanja/pravenje na insta profil da imas naredeni 6 potencijalni mazi za sostanok. Tvojot maski klon vo paralelen univerzum do sega se ima obeseno i visi na drvo.

Kajgana Shop

На врв Bottom