Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Здраво, имам едно малку лаичко прашање. Кога го купив автомобилот во мај 2021 беше веќе регистриран во април 2021 и после тоа средив за промена на име во сообраќајна и на осигурувањето. Е сега на сообраќајна ми стои датумот кога ми е издадена 14.05.2021, додека пак осигурувањето ми е до 01.04.2022.

Дали да чекам до регистрација за да вадам ново осигурување или треба да вадам сега? Не се разбирам во вакви работи дека возам една година само и прв пат ќе регистрирам возило, така што ако може некој да ми го објасни процесот ќе му бидам благодарен.
Не е важно кога ти е издадена сообраќајната . Тоа е датум кога ти е издадена на твое име и стои од напред на сообраќајната . Сврти од позади и датумот што ќе го видиш таму до тогаш ти важи регистрацијата . Датум на истек на регистрација се совпаѓа со датум на истек на важност на полиса , во твојов случај 01 Април

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Здраво, имам едно малку лаичко прашање. Кога го купив автомобилот во мај 2021 беше веќе регистриран во април 2021 и после тоа средив за промена на име во сообраќајна и на осигурувањето. Е сега на сообраќајна ми стои датумот кога ми е издадена 14.05.2021, додека пак осигурувањето ми е до 01.04.2022.

Дали да чекам до регистрација за да вадам ново осигурување или треба да вадам сега? Не се разбирам во вакви работи дека возам една година само и прв пат ќе регистрирам возило, така што ако може некој да ми го објасни процесот ќе му бидам благодарен.

Секој ден послем 1 април колата не тие осигурана...ако дојде до сообраќајка тие плаќаш се од џеб, вклучувајќи и оштета за повреди на сите повредени...а може и да те казни полиција, фактички тебе не ти е регистрирана колата послем први април.

Прво што гледаат џандарите е баш тој датумот назад со печатите.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.156
Поени од реакции
812
Со две раце потпишувам дека поминува 400 - 500 илјади без проблем со правилно одржување. Единствена мана му е што е спор, за низ град горе долу ОК ама на отворено си е тром и не е многу многу за преткнување.

Јас уште немам слушнато дизна на таков мотор да се расипе...никогаш...се вадат дизните се чистат во ултразвук и спремни се за уште 200 000 км.

Бош пумпата е механичка...оправка 100 евра...друга половна 5000 ден. Шајбни за дизните комплет (осум се, по две на дизна) 200 ден.

Потрошувачка:

град 6.5 - 7 л. На отворено околу 5 до 5.5.
Каде да најдам сервиси низ Македонија кои чистат дизни со ултразвук? Колку ќе кошта таа процедура?

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.848
Поени од реакции
10.650
Брат, тоа е грешка некоја сигурно, не може осигурањето и регистрацијата да не ти се наштимани. Сигурно некој неписмен бил тој што ти го правел тоа и ти не си видел на документите после.
Не беше грешка, делумно беше моја вина, делумно од што имаме леви институции.

Колата беше на таблици од друг град, се обидов да ја регистрирам во Скопје, ми ја поминаа само на технички и ми извадоа полиса, а полицијата не сакаше да ми удри печат. Дури после 9 денови отидов назад во мојто село за да средам со џандарите, и така ми се зезна таа година да биде раштимано.
Следната година ја корегирав со тоа што ја поминав на регистрација недела и пол порано :)
Не е важно кога ти е издадена сообраќајната . Тоа е датум кога ти е издадена на твое име и стои од напред на сообраќајната . Сврти од позади и датумот што ќе го видиш таму до тогаш ти важи регистрацијата . Датум на истек на регистрација се совпаѓа со датум на истек на важност на полиса , во твојов случај 01 Април
Секој ден послем 1 април колата не тие осигурана...ако дојде до сообраќајка тие плаќаш се од џеб, вклучувајќи и оштета за повреди на сите повредени...а може и да те казни полиција, фактички тебе не ти е регистрирана колата послем први април.

Прво што гледаат џандарите е баш тој датумот назад со печатите.
Средив дечки, фала ви.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
2011 Citroën C4 107,000 km automatic (ептен ситни траги по хаубата од град).
2009 Honda City 204,251 km 1.5L automatic VTI…L model
2009 Ford Fiesta 119,000 km automatic (малку валкан ентериерот).

Првите две се слична цена (околу 4800 евра Хондата, 4500 цитроенот), третата е поефтина (околу 4000 евра). Предности/недостатоци на секој од моделите?
Не се во Македонија, ќе добијам сервисни книшки со возилата, поеќе ме интересира како се покажани, сите се бензинци и автоматски менувачи.

Член од
17 мај 2016
Мислења
3.672
Поени од реакции
4.153

Првите две се иста цена (околу 4800 евра), третата е поефтина за околу 800 (околу 4000 евра). Предности/недостатоци на секој од моделите?
Не се во Македонија, ќе добијам сервисни книшки со возилата, поеќе ме интересира како се покажани, сите се бензинци и автоматски менувачи.
За оваа втората прв пат слушам дека Хонда имале таков модел и сега гуглав да видам како изгледа. :D
Во Македонија немам видено ваква кола, сигурно се многу ретки па ако ти требаат некои делови или каросерија може да биде проблем.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
За оваа втората прв пат слушам дека Хонда имале таков модел и сега гуглав да видам како изгледа. :D
Во Македонија немам видено ваква кола, сигурно се многу ретки па ако ти требаат некои делови или каросерија може да биде проблем.
И јас прв пат ја гледам, тука генерално има многу различни модели :D
Ми нудеа и една демек модел на тојота (Chery J3), оваа е упола цена на овие, слична километража, само е рачен менувач.
Hyundai i30 со 150к поминати, 2010та, има нешто заебанција со електрика на прозорот но ми го даваат за 1500 евра поефтин од овие (рачен менувач).
Holden Cruze 2010 автоматик, околу 4300 евра (кај нас се продаваат како Chevrolet Cruze, тука се што е од General Motors е Holden), поминати 130к.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129

Првите две се слична цена (околу 4800 евра Хондата, 4500 цитроенот), третата е поефтина (околу 4000 евра). Предности/недостатоци на секој од моделите?
Хондата мислам дека е сепак преголема километража за малолитражен бензинец, не е само моторот туку и тоа што е автоматик.

За Цитроенот не знам со кој мотор е, ако е со тој 1.6 моторот бегај подалеку, тој мотор е на БМВ и има многу недостатоци...и е многу комплициран за бензинец...фиестата е прескапа, прајме муабет за мало градско количе старо 13 години, ништо посебно.

Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Каде да најдам сервиси низ Македонија кои чистат дизни со ултразвук? Колку ќе кошта таа процедура?
Ако не најдиш таков сервис, побарај некој квалитетен забар со добра ординација каде има машина со ултра звук за чистење на каменец.

испробано е од мој другар...делува, и тоа на скапа кола од неговиот брат

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129

Повеќето бошисти имаат таква машина за чистење...Ристе Кавадарци, Стојче дизел сервис, Скопје...

Член од
17 мај 2016
Мислења
3.672
Поени од реакции
4.153
И јас прв пат ја гледам, тука генерално има многу различни модели :D
Ми нудеа и една демек модел на тојота (Chery J3), оваа е упола цена на овие, слична километража, само е рачен менувач.
Hyundai i30 со 150к поминати, 2010та, има нешто заебанција со електрика на прозорот но ми го даваат за 1500 евра поефтин од овие (рачен менувач).
Holden Cruze 2010 автоматик, околу 4300 евра (кај нас се продаваат како Chevrolet Cruze, тука се што е од General Motors е Holden), поминати 130к.
Јас мислам дека Хјундаито е најдобра опција ако се земе во предвид годината километражата и цената

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519

Hondata nema ESC i e spora pogotovo u ugornini.
Ford se voglavnom nepokazani sekade i svet, mada ima isklucoci.
Citroenot pojma neam kakov e.
Pod pretpostavka deka veke si vo AU, u toj cenoven rang mozes da zemis nekoja toyota yaris ako si za hatchback ili corolla ako si za sedan i ke se iznavozis.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.519

Ниту една од нив. Форд грејат на лето посебно кога пушташ клима, спори се, скапува. Лимитарна верзија ти е хондата и се доста проблематични со делови и имат мака со амортизерите. Носат гасни амортизери, многу крута вожња, тешки се за делови а оваја е лимитарна верзија занеа многу тешко за делови во мк. Цитроен исто како пежото, проблем со електрониката, лоша инсталација назад кај багажникот често фаќа влага кај снопот со кабли и иди до некој бош грешки без врска.
Погоре имаш спомнато Hyndai i30. 2010. Имам искуство со таја кола hyndai i30 2010 2.0CRDI 140кс.
Во рок од 14 месеци сменати се следниве делови:
4 амортизери
2 пати стабилизатори
Рамнење дискови
Сменат цел сет ламела, лагер потисна и пумпи. Замаецот фабрично е фиксен.
Нов алтернатор и по 2 месеци падна вакум пумпата пошто е на самиот алтернатор и занеа неважни гаранција. Го заменаја со половен пошто иди комплет. Тежок проблем имат со тие алтернаторите.
Од шипката за масло проверување фрла масло, прај притисок. Троши масло по 250гр на 4000км. Колата е со Dpf носи 5/30масло. Зимата имав проблем со греачите, се кршат внатре и е тежок проблем. Ако се скрши греач, чаре само вадење мотор надвор. Многу бучен мотор посебно кога возиш над 120. Лоша звучна изолација, нема некоја стабилност. Слаб квалитет на пластиките внатре.
Видиси астра Ј 2013 1.7 125кс многу се покажаја, инсигниа 2.0 исто така ти се добри. Пасат б7 ти се добри.....

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Хондата мислам дека е сепак преголема километража за малолитражен бензинец, не е само моторот туку и тоа што е автоматик.

За Цитроенот не знам со кој мотор е, ако е со тој 1.6 моторот бегај подалеку, тој мотор е на БМВ и има многу недостатоци...и е многу комплициран за бензинец...фиестата е прескапа, прајме муабет за мало градско количе старо 13 години, ништо посебно.
Јас мислам дека Хјундаито е најдобра опција ако се земе во предвид годината километражата и цената
Hondata nema ESC i e spora pogotovo u ugornini.
Ford se voglavnom nepokazani sekade i svet, mada ima isklucoci.
Citroenot pojma neam kakov e.
Pod pretpostavka deka veke si vo AU, u toj cenoven rang mozes da zemis nekoja toyota yaris ako si za hatchback ili corolla ako si za sedan i ke se iznavozis.
Ми треба апла итно возило, немам многу време да гледам и да размислувам, затоа и барам до таква сума, планирам да го возам неколку месеци или 1 година, и ќе земам нешто поасално (дневно од 30-100км).

Mazda 2 има една што ја гледав на фб, 8000 долари последно (околу 5500к евра).
1649380998341.png

Инаку други опции (помали возила) и до таква сума:
Holden Astra (opel astra) :)

Toyota Yaris

Holden Barina
или поради град оваа:

Fiat Punto

Holden Spark (мн ми се мали овие, али за некој месец ќе се издржи) :D
Автоматски споено мислење:

Ниту една од нив. Форд грејат на лето посебно кога пушташ клима, спори се, скапува. Лимитарна верзија ти е хондата и се доста проблематични со делови и имат мака со амортизерите. Носат гасни амортизери, многу крута вожња, тешки се за делови а оваја е лимитарна верзија занеа многу тешко за делови во мк. Цитроен исто како пежото, проблем со електрониката, лоша инсталација назад кај багажникот често фаќа влага кај снопот со кабли и иди до некој бош грешки без врска.
Погоре имаш спомнато Hyndai i30. 2010. Имам искуство со таја кола hyndai i30 2010 2.0CRDI 140кс.
Во рок од 14 месеци сменати се следниве делови:
4 амортизери
2 пати стабилизатори
Рамнење дискови
Сменат цел сет ламела, лагер потисна и пумпи. Замаецот фабрично е фиксен.
Нов алтернатор и по 2 месеци падна вакум пумпата пошто е на самиот алтернатор и занеа неважни гаранција. Го заменаја со половен пошто иди комплет. Тежок проблем имат со тие алтернаторите.
Од шипката за масло проверување фрла масло, прај притисок. Троши масло по 250гр на 4000км. Колата е со Dpf носи 5/30масло. Зимата имав проблем со греачите, се кршат внатре и е тежок проблем. Ако се скрши греач, чаре само вадење мотор надвор. Многу бучен мотор посебно кога возиш над 120. Лоша звучна изолација, нема некоја стабилност. Слаб квалитет на пластиките внатре.
Видиси астра Ј 2013 1.7 125кс многу се покажаја, инсигниа 2.0 исто така ти се добри. Пасат б7 ти се добри.....
Не сум во мкд, за во АУС барам :) тука европски возила троа поретко (овие што ги возиме), астрите не доаѓаад од Опел туку од Холден, не знам дали се ист квалитет :)
Саде Јапанци, Корејци, чат пат по некој Француз, и нешто кинези :D

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.776
Поени од реакции
2.754
Во Австралија коли стари 10 години + имаат само 100-200к километри? Wowzer

Kajgana Shop

На врв Bottom