Друштво да прашам ако некој знае, ако купиш возило од друг град и нели сопственикот прави одјава на таблици, дали е задолжително да земаш пробни да го пренесеш до твојот град или не? Наводно со новите закони имало дозволени 24часа...
Постојат пробни таблици баш за вакви случаиНе е воопшто дозволено зошто со одјавени таблици ти фактички колата ја возиш без регистрација и осигурување. Ако дојде до сообраќајка тешко тебе.
Може да се одјават таблиците од кога ќе ја донесеш (со возење) колата во твојот град па да му ги пратиш назад на сопственикот...али ова тие непотребно малтретирање, мислам дека имаш денес доволно евтини и достапни шлеп служби да ја качиш колата и дома да ти ја донесат без многу мислење и импровизации.
Ако е од друг град тешко дека шлепот ќе е поевтин.Работата е немора ни пробни...со шлепот директно до технички ќе му ја однесат, за 30 мин. зема нова сообраќајна и нови таблици и решен проблем.
Цената на шлепот е дури помала во некои случаи него пробните таблици...
1500 denari probni tabli so vaznost od 3 dena. Lani izvadiv koga ja nosev kolata od drug grat. Osven Sega ako imat nesto pokaceni ceni...Пробни таблици ти се 2500 ден. за 5 дена важност + малтрерирање па сеа рачунај
осигурување кога правиш регистрација се средува и трае една година. Кога ќе ти дојде датумот за регистрација тогаш ќе ја осигураш.Здраво, имам едно малку лаичко прашање. Кога го купив автомобилот во мај 2021 беше веќе регистриран во април 2021 и после тоа средив за промена на име во сообраќајна и на осигурувањето. Е сега на сообраќајна ми стои датумот кога ми е издадена 14.05.2021, додека пак осигурувањето ми е до 01.04.2022.
Дали да чекам до регистрација за да вадам ново осигурување или треба да вадам сега? Не се разбирам во вакви работи дека возам една година само и прв пат ќе регистрирам возило, така што ако може некој да ми го објасни процесот ќе му бидам благодарен.
Здраво, имам едно малку лаичко прашање. Кога го купив автомобилот во мај 2021 беше веќе регистриран во април 2021 и после тоа средив за промена на име во сообраќајна и на осигурувањето. Е сега на сообраќајна ми стои датумот кога ми е издадена 14.05.2021, додека пак осигурувањето ми е до 01.04.2022.
Дали да чекам до регистрација за да вадам ново осигурување или треба да вадам сега? Не се разбирам во вакви работи дека возам една година само и прв пат ќе регистрирам возило, така што ако може некој да ми го објасни процесот ќе му бидам благодарен.
Ќе ја регистрираш нареден пат на денот кога ти минува осигурувањето, и немаш гајле.осигурување кога правиш регистрација се средува и трае една година. Кога ќе ти дојде датумот за регистрација тогаш ќе ја осигураш.
Сообраќајната види. Позади на неа и имаш печат и до тој датум ти е валидна регистрацијата и осигурувањето.
Брат, тоа е грешка некоја сигурно, не може осигурањето и регистрацијата да не ти се наштимани. Сигурно некој неписмен бил тој што ти го правел тоа и ти не си видел на документите после.Ќе ја регистрираш нареден пат на денот кога ти минува осигурувањето, и немаш гајле.
Инаку не би ти препорачал ова што го вика Рон, ако се случи нешто во тие месец и пол додека ти е помината важноста на осигурувањето ќе си платиш од џеб.
Мене ми беа раштимани за 9 денови,така ги усогласив.
Не беше грешка, делумно беше моја вина, делумно од што имаме леви институции.Брат, тоа е грешка некоја сигурно, не може осигурањето и регистрацијата да не ти се наштимани. Сигурно некој неписмен бил тој што ти го правел тоа и ти не си видел на документите после.