zabiste
Ако не ааа ако не...
- Член од
- 8 октомври 2013
- Мислења
- 242
- Поени од реакции
- 699
БлагодарамПо среден.
БлагодарамПо среден.
Си наплатија сами, после 2 месеци. Проверував состојба и видов дека си ја реализирале наплатата пред неколку дена (точно 2 месеци откако го купив производот кај нив).Јас не би прашувала, освен ако ми наплатиле дупло. Ти како сакаш, обврска немаш, а може сами да те побараат ако си ја увидат грешката![]()
Во преддоговорот со продавачот ако не е веќе доцна(а најверојатно е) специфицирај среден курс. Инаку ќе ти се јават од банката да си доплатиш курсната разлика што е некаде на овие 50 000 евра ако толку е станот ќе биде 20 000 денари.Дечки брзо прашање, кога земаш станбен кредит на пример и бараш 50000 евра, сеа нели во денари ги исплаќаат средствата, ме интересира по кој курс ги исплаќаат?
Дали е по тогашен среден курс спрема НБРМ, или по некојси безвезе курс од самата банка?
Специфицирав да е среденВо преддоговорот со продавачот ако не е веќе доцна(а најверојатно е) специфицирај среден курс. Инаку ќе ти се јават од банката да си доплатиш курсната разлика што е некаде на овие 50 000 евра ако толку е станот ќе биде 20 000 денари.
Без провизија е плаќањето ама јас бев во СБ да ми одобрат плаќање во странствоНе знам дали е ова вистинското место, ама ај да прашам. Дали знае некој колку е провизијата ако плаќам со MasterCard од НЛБ во Грција?
Подобро е да ги ставиш на германска сметка и преку Свифт да си ги префрлиш на македонска банка за да не те пријават нашите банки во МВР/финансова полиција кога ќе почнеш да им носиш 8000 евра во кеш..Сумњиво е малцеПоздрав.Може ли некој ако само точно знае да ми одговори.Дали би имал некаков проблем доколку на своја сметка си уплатам 3-4 пати во текот на годината по 7000-8000€ ? И дали воопшто треба тие пари да се пријавуваат во УЈП или ? Не сум вработен во Мк,работам во Германија и си имам заштедено пари,НО парите ми се кеш… Фала
Добро,еве и така да направам,дали ке треба да се пријавува нешто во УЈП ?Подобро е да ги ставиш на германска сметка и преку Свифт да си ги префрлиш на македонска банка за да не те пријават нашите банки во МВР/финансова полиција кога ќе почнеш да им носиш 8000 евра во кеш..Сумњиво е малце![]()
Не, затоа што банките имаат цела листа на кодови под кои ги заведуваат парите чим легнат, ти ќе треба да им доставиш договор за работа од фирмата која ти пушта плата, и документ дека имаш дозвола за престој/работа во Германија, и банката ќе потврди дека си праќаш лично на себе. Најубаво е да одбереш една банка и да им пишеш мејл за да ти објаснат убаво што ќе треба да им доставиш. Целата поента е да се потврди потеклото на парите и да утврдат дека физичко лице - ти - си префрла средства од странска банка на сопствена девизна сметка во МК банка.Добро,еве и така да направам,дали ке треба да се пријавува нешто во УЈП ?
Супер.А доколку пуштам на мојот татко на негова девизна ? Јас моментално немам девизна во Мк,а за да извадам претпоставувам дека треба лично …Не, затоа што банките имаат цела листа на кодови под кои ги заведуваат парите чим легнат, ти ќе треба да им доставиш договор за работа од фирмата која ти пушта плата, и документ дека имаш дозвола за престој/работа во Германија, и банката ќе потврди дека си праќаш лично на себе. Најубаво е да одбереш една банка и да им пишеш мејл за да ти објаснат убаво што ќе треба да им доставиш. Целата поента е да се потврди потеклото на парите и да утврдат дека физичко лице - ти - си префрла средства од странска банка на сопствена девизна сметка во МК банка.