Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Никој не ја гледа поврзаноста на стресот предизвикан од насеаниот страв, со јачината на имунитетот. Јас мислам дека доколку сезонски грип се доживува како ковидот, во најмала рака, еднаков исход ќе има развојот на болеста. Рулет да, ама не би идел на варијанта страв и ужас. Дури би го сврстил у рулет на секојдневието, (газење кола, инфаркт од нигде никаде, итн). А не некое правило, поготово не со официјалните бројки. Поентата на сертификатите не е да се спречи трансмисија (иако тоа беше у јавност лиферувано на почеток), него да се натера народот на вакцина. Причините за тоа терање може да бидат и ради профит, и ради обид за намалување на оптеретеност на болници при масовно ширење на вирусот. Можеме само да претпоставуваме што би било во МК на 0% вакцинација и 2.000 официјално дневни позитивини PCR, што во реалност се цирка 10.000. Може и ништо да не игра разлика, кој ти знае.

Еве поголем дел од интервјуто со д-р Анжелик од Јужна Африка, бидејќи оригиналот на WELT е со претплата.

Практично начинот на справување со Пандемијата е резултат на академската научна заедница на запад која е внесена во силна политичка борба на cancel и woke културата (не трпат никаква критика) и масовна корупција во нивните редови платена од фармацевските компании и филантропи како Бил Гејтс.

TRANSLATION:
»Angelique Coetzee was the doctor who came across the omicron variant of the coronavirus, treated the first patients – and gave the all-clear. But nobody in Europe wanted to hear that, she had been put under pressure by governments. In an exclusive interview, she talks about her experiences...

Welt: It is said that you were asked to portray Omicron as just as serious as the previous variants. Is that correct?

Coetzee: I was told not to state publicly that it was a mild illness. I have been asked to refrain from making such statements and to say that it is a serious illness. I declined.

Welt: What does that mean?

Coetzee: I am a clinician and based on the clinical picture there are no indications that we are dealing with a very serious disease. The course is mostly mild. I'm not saying you won't get sick if you're mild. The definition of mild Covid-19 disease is clear, and it is a WHO definition: patients can be treated at home and oxygen or hospitalization is not required. A serious illness is one in which we see acute pulmonary respiratory infections: people need oxygen, maybe even artificial respiration. We saw that with Delta - but not with Omikron. So I said to people, "I can't say it like that because it's not what we see."...

Welt: Did the pressure come from Western governments or South African authorities?

Coetzee: Not by South African authorities.

Welt: So from countries in the western world?

Coetzee: I don't take part in political struggles. But yes, I have been criticized by some of your (the European, ed.) countries. In the Netherlands, in the UK, scientists asked: "How can you explain that it's a mild disease? It's a serious illness. Look at the mutations.” My reports have thrown them off track. In a pandemic, you also have to look at what is happening at the grassroots level. The general practitioners who treat the sick every day must be asked what they experience, how the clinical picture presents itself.

Welt: So politicians make decisions without listening to the doctors who work on the ground?

Coetzee: How many doctors who are really close to the patients have you been asked for their opinion? The opinion of the scientist or professor who never comes into contact with a patient always counts. No one asks what's happening at the base...

Welt: Is there hope that we will learn our lesson?

Coetzee: We're learning, but we're not fast learners. We learn slowly. It all depends on the political situation and how some within academia want to advance their own agenda.

Welt: Some scientists do not have the common good in mind, but themselves - that is a serious statement. Do you really think so?

Coetzee: Yes, I think so. You have to be sure that all scientists explain whether they have affiliations with pharmaceutical companies and whether they will be financially rewarded for promoting certain products. You have to know what interests they are pursuing. Everything must be subordinated to the goal of putting the health of the population first.«

Јас реков одам до трета доза и не ја играм играва и понатаму. Стигнав до таму (3/3), плус прележав и ја завршив играта. Па макар еден ден и да не можам да излезам од Македонија поради некаков си иден нов сертификат што би се барал.
Воопшто не е играчка да се рчка имуниот систем на секои 6 месеци или година. Тоа ми е потврдено од навистина многу еминентни лекари (проваксери).

Крај краева, во последно време (Омикрон) гледаме дека пак е руски рулет Ковидот и кај вакцинирани и кај невакцинирани, што воопшто не беше случај додека доминираше Делта сојот.
Пола фамилија ми се медицински лица (инаку проваксери) во секундарно и терцијално здравство. Гледаат што гледаат, па ми пренесуваат, дискутираме.

Односно некој ќе го помине вирусот лесно и невакциниран, и со 2 дози и со 3 дози. А некој ќе го јаде ежот и со три дози, еве последен пример мој добар пријател, од вчера е хоспитализиран на Инфективна, богами за жал критично му е (без коморбидитети).
Не е единствен, има и многу други како него. Ова е реалноста за жал, ми се свиѓала или не.

Пост-Ковид исто, руски рулет, гледам во мое широко опкружување.
Сите што ги познавам (целосно вакцинирани и невакцинирани) веќе се заразија, секаде различно удира вирусов некој лесно, некој потешко, едностано нема правило. Некој без последици, некој со последици. Ѓубре вирус!

Омикронот, па и неговата подваријанта BA.2 која што веќе пред речиси две недели е детектирана и кај нас со првиот секвенциониран случај што е кај пациент Д-р Кунгуловски (се зарази човекот), но и кај доста други.
Се докажува дека вакцините (три дози) едвај штитат 30% од зараза (јас би рекол ни толку) и тоа многу краткотрајно, сега со овие мутации веќе трансмисијата на вирусот подеднакво ја вршат и целосно вакцинирани 3/3 и невакцинирани.

Тука веќе целосно се губи и смислата на сертификатите, нешто што веќе секој треба да го сфати, дека нема апсолутно повеќе никаква логика од ограничувањето за невакцинирани. Исто повеќе нема место и за било какви други рестриктивни мерки.

Моето сегашно гледање на работите околу вакцините, не е ниту про ниту анти ваксерско, само сум крајно, крајно реален.

Чувајте се колку што можете (иако е практично невозможно со Омикрон) и дај Боже сите доколку се заразите со лесно да го поминете, без последици. Без разлика на вакциналниот статус.
Се на место според мене што кажа. Ама со сертификативе како и се друго... Политка :toe:

Јас реков одам до трета доза и не ја играм играва и понатаму. Стигнав до таму (3/3), плус прележав и ја завршив играта. Па макар еден ден и да не можам да излезам од Македонија поради некаков си иден нов сертификат што би се барал.
Воопшто не е играчка да се рчка имуниот систем на секои 6 месеци или година. Тоа ми е потврдено од навистина многу еминентни лекари (проваксери).

Крај краева, во последно време (Омикрон) гледаме дека пак е руски рулет Ковидот и кај вакцинирани и кај невакцинирани, што воопшто не беше случај додека доминираше Делта сојот.
Пола фамилија ми се медицински лица (инаку проваксери) во секундарно и терцијално здравство. Гледаат што гледаат, па ми пренесуваат, дискутираме.

Односно некој ќе го помине вирусот лесно и невакциниран, и со 2 дози и со 3 дози. А некој ќе го јаде ежот и со три дози, еве последен пример мој добар пријател, од вчера е хоспитализиран на Инфективна, богами за жал критично му е (без коморбидитети).
Не е единствен, има и многу други како него. Ова е реалноста за жал, ми се свиѓала или не.

Пост-Ковид исто, руски рулет, гледам во мое широко опкружување.
Сите што ги познавам (целосно вакцинирани и невакцинирани) веќе се заразија, секаде различно удира вирусов некој лесно, некој потешко, едностано нема правило. Некој без последици, некој со последици. Ѓубре вирус!

Омикронот, па и неговата подваријанта BA.2 која што веќе пред речиси две недели е детектирана и кај нас со првиот секвенциониран случај што е кај пациент Д-р Кунгуловски (се зарази човекот), но и кај доста други.
Се докажува дека вакцините (три дози) едвај штитат 30% од зараза (јас би рекол ни толку) и тоа многу краткотрајно, сега со овие мутации веќе трансмисијата на вирусот подеднакво ја вршат и целосно вакцинирани 3/3 и невакцинирани.

Тука веќе целосно се губи и смислата на сертификатите, нешто што веќе секој треба да го сфати, дека нема апсолутно повеќе никаква логика од ограничувањето за невакцинирани. Исто повеќе нема место и за било какви други рестриктивни мерки.

Моето сегашно гледање на работите околу вакцините, не е ниту про ниту анти ваксерско, само сум крајно, крајно реален.

Чувајте се колку што можете (иако е практично невозможно со Омикрон) и дај Боже сите доколку се заразите со лесно да го поминете, без последици. Без разлика на вакциналниот статус.

Сертификатите реално и понатаму ги поврзуваат САМО и САМО со степенот на имунизација.

И тоа е типично македонска глупост.

Реално сертификатите не се спроведуваат како што треба и секој кој сака си се шета со лажен сертификат, но од друга страна има луѓе како мене кој не сакаат да вадат лажен сертификат и не одам таму кај што се бара. И тоа не мислам дека се малце имаме барем 5-6 пријатели како мене.

Така економијата губи, можеби малце, но губи.

Ситуацијата ме потсетува на К-15 скечот.

тој што бил или имал некој у болница, знае дека има многу вистина во кажаното од д-р Мојсоски. А дека смртноста е голема, е. За 1 ден 34 лица починале. Од нив 18 целосно вакцинирани, 53%. Ова не би смеело да се случува.

Д-р Мојсоски: Несоодветен кадар и давање иста терапија причини за големата смртност од Ковид

тој што бил или имал некој у болница, знае дека има многу вистина во кажаното од д-р Мојсоски. А дека смртноста е голема, е. За 1 ден 34 лица починале. Од нив 18 целосно вакцинирани, 53%. Ова не би смеело да се случува.

Д-р Мојсоски: Несоодветен кадар и давање иста терапија причини за големата смртност од Ковид

Од она што го видов тие три недели додека се мачев со коронава и плус уште по три недели со мајка ми и жена ми, можам да кажам дека го видов доброто и лошото од нашето здравство.

Главен застој за матичните да можат успешно да превземат поголем товар во лечењето на ковид пациентите е рентген. Не можат да направат упат за снимање.

Процедурата е пациентите со потврден ковид или непознат статус МОРА да се пратат на Инфективна клиника, каде што е хаос. Пациентите со негативен пцр статус се испраќаат на Интерно каде што може да се заврши работа полесно.

Ако имате информации како е процедурата и колку чини во приватните клиники за снимање на бели дробови на рентген, не е лошо да пишите.

Јас знам дека во Толовски во Скопје е 1000 денари, што мислам дека е прифатливо да не ги кркаш заебанциите во болница.

Има некој инфо како е на друго место?

Последно уредено:

Како ли го најдоа овој доктор, знам дека едно време престана да работи..не е битно, стар доктор со искуство.
Како сега да биде нормален човек и што да прави кога читаме се и сешто..ете овој др.Мојсоски вели дека нема потреба од трета доза на вакцина, оти го гушела имунитетот.
Доволно било само стари лица над 60 години да се вакцинираат со две дози, и млади, но само ако имаат некакви коморбидитети...и што е интересно, ПРЕМНОГУ ВИТАМИН Ц било штетно.

..а она дека смртноста е зголемена поради нестручност и немање кадар, тоа сите знаеме, но незнам каде ке им оди душата на тие доктори поради кои многу луѓе изумреа...а никој не сноси одговорност, ниту па некој ке биде некој казнет што му пробушиле хранопоровод или му дале вишок на кислород...за сумамедите и панцефите кои ги штанцаат сеуште, бадијала да не пишувам.

Последно уредено:
Природниот имунитет за реинфекција добро се држи и спрема Омикрон. Се разбира не е повеќе 90% како што беше со другите верзии, но е солидни 60%, барем трипати повеќе од било која вакцина, ако воопшто има заштита некоја вакцина од инфекција.

Overall, in a national database study in Qatar, we found that the effectiveness of previous infection in preventing reinfection with the alpha, beta, and delta variants of SARS-CoV-2 was robust (at approximately 90%), findings that confirmed earlier estimates.1-3 Such protection against reinfection with the omicron variant was lower (approximately 60%) but still considerable. In addition, the protection of previous infection against hospitalization or death caused by reinfection appeared to be robust, regardless of variant.

Воедно директно од Израел, заразата прави подобри антитела, но не и бустерите.

Последно уредено:
Како ли го најдоа овој доктор, знам дека едно време престана да работи..не е битно, стар доктор со искуство.
Како сега да биде нормален човек и што да прави кога читаме се и сешто..ете овој др.Мојсоски вели дека нема потреба од трета доза на вакцина, оти го гушела имунитетот.
Доволно било само стари лица над 60 години да се вакцинираат со две дози, и млади, но само ако имаат некакви коморбидитети...и што е интересно, ПРЕМНОГУ ВИТАМИН Ц било штетно.

..а она дека смртноста е зголемена поради нестручност и немање кадар, тоа сите знаеме, но незнам каде ке им оди душата на тие доктори поради кои многу луѓе изумреа...а никој не сноси одговорност, ниту па некој ке биде некој казнет што му пробушиле хранопоровод или му дале вишок на кислород...за сумамедите и панцефите кои ги штанцаат сеуште, бадијала да не пишувам.
dobro kazue dr. Naum, ama kaj nas iznakupija Fajzer i nema shansa da donesat od novata vakcina kaj nas Fondot komanduva a chesto stedejki poskapo koshta... ushte pred koronata, poodamno sum se raspraval so fondovski moroni za milion drugi raboti..

Последно уредено:
... со време и искуство се забележува со овој коронавирус дека луѓето со 0 крвна група или не се инфицираат лесно или полесно ја поминуваат ковид болеста, за разлика од луѓето со друга крвна група,

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom