Дрога ( Наркотични дроги )

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Пак го дрвите?
- Дрога, шема, закон, несоздавазависност, даваинспирација, даваенергија, супермоќлетање, ахам.

Јас се дрогирам, ти се дрогираш, ние-вие-тие се дрогаат. И на форум се фалиме. :icon_cool
Биди сведок на дрогаш, прати му го животот, види што се' уништува.
Е, потоа води кампања за привлекување на малолетници, на интернет форум.

Масовен.одлив.на.мозоци.ком.мк/форум

S

Sith_Lord

Гостин
Се' додека правиш свесен избор да се дрогираш на полнолетна возраст и притоа водиш сметка да не станеш товар на општеството и твоите најблиски, прави што сакаш. Твое тело е. Биди свесен дека ќе остави последици, без разлика дали си "уживател" на лесни дроги, или пак се џанкаш со нешто поразорно.
И цигарите се дрога. Не влечам тука паралели за да ја оправдам употребата на наркотици. Факт е ова. И алкохолот исто. Само некако јавноста замижува пред "прифатливиот" статус на овие дроги.

Лично сум за делумна декриминализација на канабисот. Не зборам за холандскиот модел- не е подготвена Македонија за толку радикална транзиција, но барем нека не се става под иста капа со појезивите срања. Штетен е, да. И по нервниот систем, и по белите дробови, и по општо физичко здравје ако те укебаат алфи. Но ако гледаме по теркот на деструктивност по психата на младината, турбо фолк идеологијата на "удри бригу на весеље"/"мафија јеботе" во комбинација со конзумирање на поприлични количества на алкохол е бајаги поопасна.

Sith

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Но ако гледаме по теркот на деструктивност по психата на младината, турбо фолк идеологијата на "удри бригу на весеље"/"мафија јеботе" во комбинација со конзумирање на поприлични количества на алкохол е бајаги поопасна.
The Streets
Irony of it all

[Drinker]

Hello, Hello
My name's Terry and I'm a law-abider
There's nothing I like more than getting fired up on beer
And when the weekend's here
I exercise my right to get paralytic and fight
Good bloke fairly
But I get well leery when geezers look at me funny
Bounce 'em round like bunnies
I'm likely to cause mischief
Good clean grief you must believe
And I ain't no thief, law-abiding and all, all legal
And who cares about my liver when it feels good?
What you need is some real manhood
Rasher, Rasher, burning cash up
Putting people's backs up
Public disorder, I'll give you public disorder
I down eight pints and run all over the place
Spit in the face of an officer
See if that bothers ya
'Cause I never broke a law in my life
Some day I'm gonna settle down with a wife
Come on lads let's have another fight

[Marijuana Smoker]

Um, Hello
My name's Tim and I'm a criminal
In the eyes of society I need to be in jail
For the choice of herbs I inhale
This ain't no wholesale operation
Just a few eighths and some Playstation's my vocation
I pose a threat to the nation
And down at the station the police hold no patience
Let's talk space and time
I like to get deep sometimes
And think about Einstein and Carl Jung
And old Kung Fu movies I like to see
Pass the hydrator please
Yeah, I'm floating on thin air
Going to Amsterdam in the New Year - top gear there
'Cause I take pride in my hobby
Home-made bongs using my engineering degree
"Dear leaders, please legalize weed for these reasons."

[Drinker]

Like I was saying to him
I told him, "F**k with me and you won't live."
So I smacked him in the head and downed another Carling
Bada Bada Bing
For the lad's like, mad fight
His face a sad sight, Vodka and Snake Bite
Going on like a right geez
He's a twat!
Shouldn't have looked at me like that
Anyway, I'm an upstanding citizen
If a war came along I'd be on the front line with 'em
Can't stand crime either, them hooligans on heroin
Drugs and criminals
Those thugs are the pinnacle of the downfall of society
I've got all the anger pent up inside of me

[Marijuana Smoker]

You know, I don't see why I should be the criminal
How can something with no recorded fatalities be illegal?
And how many deaths are there per year from alcohol?
I just completed Gran Turismo on the hardest setting
We pose no threat on my setee
Ooh the pizza's here, will someone let him in please?
We didn't order chicken
Not a problem, we'll pick it out
I doubt they meant to mess us about
After all we're all adults, not louts
As I was saying, we're friendly peaceful people
We're not the ones out there causing trouble
We just sit in this hazy bubble with our quarters
Discussing how beautiful Gail Porter is
MTV, BBC 2, Channel 4 is on until six in the morning
Then at six in the morning the sun dawns and it's my bedtime

[Drinker]

Causing trouble?!
Your stinking rabble boys
Saying I'm the lad who's spoiling it
You're on drugs
It really bugs me when people try and tell me I'm a thug
Just for getting drunk
I like getting drunk
'Cause I'm an upstanding citizen
If a war came along I'd be on the front line with 'em

[Marijuana Smoker]

Now Terry, you're repeating yourself
But that's okay, drunk people can't help that
A chemical reaction happening inside your brain causes you to forget what you're saying

[Drinker]
What?
I know exactly what I'm saying
I'm perfectly sane
You stinking student lame-o
Go get a job and stop robbing us of our taxes

[Marijuana Smoker]
Um, well actually according to research
Government funding for further education pales in insignificance
When compared to how much they spend on repairing leery drunk people at the weekend
In casualty wards all over the land

[Drinker]
Why you cheeky little swine, come here!
I'm gonna batter ya!
Come here!

Член од
17 декември 2007
Мислења
40
Поени од реакции
2
Дрогата не може да ја критикува некој шо ја нема пробано,а се потпира на она што другите го кажуваат.Постојат повеке видови на дроги и секоја делува различно...Тешки и лесни дроги...Многу јасно дека јас сум за второво и не знам зошто луѓето паѓаат во искушение да земат тешки дроги кога знаат и однапред дека тие водат само до пропаст.Како на пример хероинот секој го пробува од љубопитност ама тоа преминува во завист веке по 3-4 пат..и ретко кој се вратил назад.
Затоа ако веќе некој се реши да зема било шо јас му препорачувам да проба марихуана зошто не ствара завист а не штети на организмот како што штети хемијата,а притоа корисникот на марихуана не може да биде сметан како наркоман туку како уживател а тоа се два потполно различни термини а очигледно многу луѓе не прават разлика меѓу уживател и наркоман..
od kaj ti se tie informacii deka zavisnost se steknuva po 3-4 pat?!!!Samo samiot mozes da se vratis.Drogata e drug nacin na zivot i poinakvo gledanje na svetot.Sam si odlucuvas-nikoj ne te tera moze samo da te zalaze ko ona dojdi cicko da ti dade lizavce-skim si takav si zatoa biraj si go drustvoto.Dali marihuana,heroin da ne zborime koka i dr drogi site tie se drogi-FAKT E.Probaj pa ke vidis e sea muabetot e koja, kako poveke ili pomalce.Taka da narkoman uzivatel seedno cim ti se sviga ti si otisol u dr realnost ama tvoj izbor moze prekasno ke svatis ili nikogas...

U

UnholY

Гостин
Абе точно дека дрогата е најголемиот и најштетен порок но под ова се мисли само на тешките дроги...И сигурно знаете дека низ минатото колку дрогата помогнала во пронаоѓањето на изуми, теории мислења итн...Многу научници користеле дроги особено халуциногени преку кои дошле до тоа кое ги направило познати и почитувани насекаде....Па така можеме да изведеме заклучок дека ДРОГАТА Е РЕВОЛУЦИЈА!!!

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Абе точно дека дрогата е најголемиот и најштетен порок но под ова се мисли само на тешките дроги...И сигурно знаете дека низ минатото колку дрогата помогнала во пронаоѓањето на изуми, теории мислења итн...Многу научници користеле дроги особено халуциногени преку кои дошле до тоа кое ги направило познати и почитувани насекаде....Па така можеме да изведеме заклучок дека ДРОГАТА Е РЕВОЛУЦИЈА!!!
Ај да не се лажеме.

U

UnholY

Гостин
Тебе изгледа не ти е познат терминот наркоман доволно....Наркоман е веке оној кој е навлечен на тешките дроги и сите патишта и се што прави го водат до пропаст....А корисниците на лесни дроги или уживателите не може да се сметаат за наркозавизници...Затоа што тоа им е како нешто преку кое ги гледаат работите онака како што нив највеке им одговара....Имам многу познаници кои користат лесни дроги па тоа не им преставува никаков проблем во учењето во врската или пак со друштвото туку напротив прилично се успешни кога е во прашање школото и другите обврски што ги имаат.....

S

Sith_Lord

Гостин
Ај да не се лажеме.
Баш така.

Нека има секој во глава дека било која дрога, од цигара до хероин е штетна. Некоја повеќе, некоја помалку. Ниедна од нив нема да те направи попаметен отколку што си, а многу од нив ќе те направат поглупав. Ако се џанкаш, немој да гаиш илузии дека си правиш себеси услуга. Единствено што правиш е галење на центарот за награда во мозокот и оттаму хајот. Дрогата нема врска со креативноста. Земи трип и пробај да пишуваш... ако можеш да си ја најдеш раката. :P Факт дека големи уметници се дрогирале... но нивната уметност потекла од нив самите, а не од дрогата која ја користеле бидејќи биле емоционално лабилни и општествено неприлагодени индивидуи.

На крај, ако сакаш смотај си фиш бачко, но биди сигурен дека наредниот пат твоите вијуги ќе бидат малку поскремблувани од претходно.

Sith

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190

Баш така.

Нека има секој во глава дека било која дрога, од цигара до хероин е штетна. Некоја повеќе, некоја помалку. Ниедна од нив нема да те направи попаметен отколку што си, а многу од нив ќе те направат поглупав. Ако се џанкаш, немој да гаиш илузии дека си правиш себеси услуга. Единствено што правиш е галење на центарот за награда во мозокот и оттаму хајот. Дрогата нема врска со креативноста. Земи трип и пробај да пишуваш... ако можеш да си ја најдеш раката. :P Факт дека големи уметници се дрогирале... но нивната уметност потекла од нив самите, а не од дрогата која ја користеле бидејќи биле емоционално лабилни и општествено неприлагодени индивидуи.

На крај, ако сакаш смотај си фиш бачко, но биди сигурен дека наредниот пат твоите вијуги ќе бидат малку поскремблувани од претходно.

Sith
Да,точно е.Уметноста потекнува од самиот човек.Сепак,сите не биле доволно срекни да имаат своја муза,во облик на девојка или дечко,која би ги инспирирала да го извадат тој свој талент од себе и да го пренесат на хартија,да го употребат за прогрес на човештвото,etc...затоа,подобро е таа муза да биде растение,бидејки,подобро е некој надарен човек да дува и да биде инспириран од тоа,отколку да нема ништо во неговиот живот кое би му дало волја да го искористи својот дар....

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Тебе изгледа не ти е познат терминот наркоман доволно....Наркоман е веке оној кој е навлечен на тешките дроги и сите патишта и се што прави го водат до пропаст....А корисниците на лесни дроги или уживателите не може да се сметаат за наркозавизници...Затоа што тоа им е како нешто преку кое ги гледаат работите онака како што нив највеке им одговара....Имам многу познаници кои користат лесни дроги па тоа не им преставува никаков проблем во учењето во врската или пак со друштвото туку напротив прилично се успешни кога е во прашање школото и другите обврски што ги имаат.....

Џабе ми филозофираш и објаснуваш, бидејќи јас целата проблематика ја гледам од молекуларно- и неуробиолошки аспект.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
UnholY напиша:
И сигурно знаете дека низ минатото колку дрогата помогнала во пронаоѓањето на изуми, теории мислења итн...Многу научници користеле дроги особено халуциногени преку кои дошле до тоа кое ги направило познати и почитувани насекаде....Па така можеме да изведеме заклучок дека ДРОГАТА Е РЕВОЛУЦИЈА!!!
Па не знам дека помогнала баш. Еве на пример Фројд. Типот бил на кока, а пошо нели коката зголемува либидо и сл., поврзувал у своите научни трудови многу нешта со сексот и сексуалниот живот, дури и оние кои не требало да ги поврза со истиот, па затоа дел од неговите учења денес се отфрлени како не-релевантни. Можда ако мање шмркал немало све на мајкоебење да му асоцира.
Ако ти немаш талент, знаење, способност, џабе ти е и плантажа трава да издуваш, пошо од тебе нема да искочи ама нишо повеќе од она што и без дрога го поседуваш. Со дрогата само си стимулираш центри у мозокот, кои се стимулираат и поинтензивно со едно убрзано дишење(хипервентилација) на пример, а да не збориме па со разни медитации и слично. Али со медитација нема да ти се распадне јетрата, нема да станеш апатично гомно и тако даље.А, со било кој наркотик ќе станеш.
Дрогата е рeволуција исто ко шо може да биде револуција и да си свирнеш метак у глава. Ни повеќе, ни помалку.

Fabolous 178 напиша:
Да,точно е.Уметноста потекнува од самиот човек.Сепак,сите не биле доволно срекни да имаат своја муза,во облик на девојка или дечко,која би ги инспирирала да го извадат тој свој талент од себе и да го пренесат на хартија,да го употребат за прогрес на човештвото,etc...затоа,подобро е таа муза да биде растение,бидејки,подобро е некој надарен човек да дува и да биде инспириран од тоа,отколку да нема ништо во неговиот живот кое би му дало волја да го искористи својот дар....
Пошо студирам уметност и се движам у такви кругови, пошо имам и искуство со одредени наркотици,можам да тврдам дека трава, таблети, хероин или што и да е ама ич не ти дава воља да си го искористиш дарот,него напротив, ти го убива мотивот. Баш со еден колега зборевме скоро како кога си летвосан од алкохол или си под дејство на некоја дрога ни на крај памет не ти е да твориш. Можда ќе ти доаѓаат некакви налудничави идеи анд шит, али штом ќе се отрезниш и расвестиш сфаќаш дека све било drug-induced маштарија.
Ако си празен со идеи исто му се фаќа дали си надрогиран или не. Кога не ти доаѓа инспирација, нишо, аш, ја нема и крај. Ќе ја нема и со морфиум у крв и без.
Талентот нема потреба од наркотик да излезе на површина. Кога имаш тален тој протекува во секакви услови. Дрогата може само да те претвори у нефункционално створење, со збркани мозочни рецептори, клизава меморија и слични "фини" нешта, па да направи и кога имаш талент да не можеш да си го искажеш.
И под дрога подразбирам и канабис, за која ми е страшно криво шо е вака широко прифатена.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Епа ете гледаш...како некој би ти објаснил тебе дека марихуаната може да ја поттикне креативноста,кога ти имаш прифатено догма и не примаш никакво друго мислење.Чиј мозок сега има блокада?
Под дрога подразбираш и канабис-зошто?Имаш пробано?
Имаш пробано било каква друга дрога,па за со неа да го поистоветуваш канабисот?
И пивото е алкохол,исто како и ракијата,па немаат и двете ист ефект.
секакви услови.
-Дрогата може само да те претвори у нефункционално створење-хах,од каде ова?Си го осетила на твоја кожа па да зборуваш,или превземено е од телевизиски кампањи правени од луге кои никогаш во животот го немаат видено тоа за кое толку опширно расправаат?
-Можда ќе ти доаѓаат некакви налудничави идеи анд шит, али штом ќе се отрезниш и расвестиш сфаќаш дека све било drug-induced маштарија-епа ако твојот колега пробал да ги запише тие налудничави идеи,можеби ке видел дека се нешто повеке од обичен шит.Или барем ке имал факт со кој ке можел да ја потврди својата теорија.
На крај,не зборувајте ако немате никакво искуство.

Kajgana Shop

На врв Bottom