Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Abe choeche te prashav koga e kodificiran bg jazik, ne deka mi e gajle prashav ti mi vrakjash Marko Cepenkov neshto tamu. Rodnoto mesto na Goce e vo Grcija ama tolku uchite vie za Goce i znaete, ne e vo mojata Makedonija a deka sakal da e zakopan vo Mk sigurno ne mu doshol na son na G. Dimitrov. Za car Samoil ima cela tema vlezi chitaj obrazuvaj se malku, chitni drugi pogledi, temata e vo istorija, Етничката припадност на Цар Самоил и карактерот на неговото царство
Автоматски споено мислење:

I po princip Mk ne e tolku antibugarska kolku Bugarija shto e antimakedonska za zal. Literaturniot makedonski sobira narechja od Prilepsko- Bitolski, Veleshko-Skopski, Kichevsko- Porechki region, koi kako po dijalekti, izgovor, akcenti se daleku od vashiot literaturen jazik. A primer ete da rechime komisijata da reshi deka ne ste vo pravo toa nema da ti smeni mislenje tebe vo nikakov sluchaj kako i na 90% od Bugari vo Bugarija, kako i mene ako e obratno a samo vodime diskusii i mizi da te da te lazam.
Си пишал повеке пати дека не се интерисираш од историjа. Се согласувам со тебе дека историските прашаниjа не треба да бидат користени за уцени и ветото треба да се тргне. Али се пак е наjважното во неразбирането помегу бугари и македонци. За цела историска фела надвор од Македониjа Самоил не е дискутабилен, се е jасно. Троица са царевете од династиjата на Комитопилите (на Самоил). Последниот Иван Владислав оставил камена плоча каде тоа што напишал дава одговот на секакви сомнежи.
Автоматски споено мислење:

Greska si, ne e postaven temelot na drzava i nacija tuku prifatena e realnosta.
Добро нека е така. Али факт е дека македонците не се дистанцират од комунизмот. Еден куп официални празници и слави са поврзани со него.

Последно уредено:
Добро нека е така. Али факт е дека македонците не се дистанцират од комунизмот. Еден куп официални празници и слави са поврзани со него.
Kumunizmot vo Makedonija e del od istorijata kako sto e del od istorijata na bugarija, taka da nema potreba da se sramite od toj del od istorijata a najmalku da se distancirate.

Kumunizmot vo Makedonija e del od istorijata kako sto e del od istorijata na bugarija, taka da nema potreba da se sramite od toj del od istorijata a najmalku da se distancirate.
В Одесе говарjат: "Есть две болшие разници". Не се дистанцираме, туку не го славиме.

Кои се тие официјални празници и слави од време на комунизмот? Наброј некој од тие официјални празници.

Vides deka nemas blaga veza. Kako prvo nikakva vojna nema da ima, ke si kazat albancite do tuka sme i ic kur ne me boli mene, kako i mnozinstvoto makedonci da gine za ovaa vukojebina, posto nikoj ne e lud da brani drzava,koja drzava kur ne ja boli za makedoncite. A, albancite ako sakaa do sega sto pati ke se soedinea so Albanija, ama togas ke moraat da plakaat se, a ne da ziveat ko kralevi i se toa na grb vrz nas. Se dodeka e vaka status kvo za nas, tie ke cedat i cedat i t.n.
Poise bi se mislel nemoj da dojde vreme nie od Istocna Makedonija da barame otcepuvanje poso de fakto nie vekje 20 godini sme malcinstvo vo svojata drzava, ama samo nemoj da misles deka nekoj bi sakal da se soedini so Bugarija, poso ako e dadeno Bugarija ili Grcija, ke se iznenadite koga bi go videle rezultatot.
Економијата на продавање мед ли ќе ја базирате? [emoji23]

Во Источна луѓе не останаа, ќе се барало отцепување.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Одговор на Димитар Македонски во однос на статијата на Славејков
Д. В. Македонскиј
В. „Македонија“, г. V, бр. 7, Цариград, 16 февруари 1871 г.

Одговор на Кукушката црковна општина каде меѓу другото во тој момент делува и Кузман Шапкарев со кого Славејков има личен конфликт и кој што индиректно е мета на пишувањата на Славејков од тој период.

Кукушка Б'лгарска обштина
Следуват печат'т и 20 подписа.
В. „Право“, год. 5, бр. 52, Цариград, 22 февруари 1871 г.

Е сега, можно е самиот Славејков да лажел и да измислувал работи. Јас лично сум склон да верувам дека не измислил таков разговор, но дека го преувеличал и дека го користи индиректно да ги напаѓа македонските Бугари за сепаратизам. Во тој период е голема дебатата за кои наречја да се земат како стандардни во бугарскиот јазик и дел од македонските (западните) си влечат на свое. Тие од истокот ги обнивнуваат за сепаратизам, дека не биле доволно Бугари поради тоа, што според писмата може да се прочита дека тукашните го сметале за глупост.

На крајот од краиштата во ред, ти биди си потомок на тие македонисти од статијата на Славејков, но кои се тие? Создале некоја црква, црковна општина, училиште, литературна дејност, револуционерна? Не. Никаде ги нема освен 2-3 агенти на Новаковиќ од друштвото на Србо-Македонци кои преку македонизмот на мала врата сакаат да ја бутнат српската пропаганда. Не можеш да се повикуваш на некакви млади македонисти од статија на Славејков, а националниот мит да го базираш на луѓето што им се целосна спротиставеност. Не оди тоа така.
https://youtu.be/kSJoUiBjf4Y
Лош комунизам од Југославија.

Веќе сум жив и здрав, сепак фала на пожелбите. Тешко дека дишиме ист воздух, јас дишам чист алпски воздух овозможен од бугарски пасош, вие го дишете тој смрдливиот смог и чад од срањата што ги горите за да преживеете зимата во чистата и света вуко******.
Kolku e tragicno ova. Da si tolku nesposoben pa mora da se pises bugar za da se iselis od tuka. Ti ja razbiram celata frustracija.

Треба да се заврши секоја дебата мислам.
Да констатираме една работа.
Пред Биг Бенгот некаде во вселената имало Бугар кој дркал на гола слика од Азис.
Потоа настанал светот и се' останато.

Кои се тие официјални празници и слави од време на комунизмот? Наброј некој од тие официјални празници.
Секоj си почитува личности и настани како му одговарат приватно или на државно нивоа, ако има таква мнозинска согласност.
Во сите Jугорепублики (исклучок Македониjа), во Бугариjа и цела Источна (Посткомунистичка) Европа комунистичките деjци и настани не се слават. Нема веке именувани на нив училишта, улици и институции. Е ваше право си е да бидете исклучок.

Секоj си почитува личности и настани како му одговарат приватно или на државно нивоа, ако има таква мнозинска согласност.
Во сите Jугорепублики (исклучок Македониjа), во Бугариjа и цела Источна (Посткомунистичка) Европа комунистичките деjци и настани не се слават. Нема веке именувани на нив училишта, улици и институции. Е ваше право си е да бидете исклучок.
Vo tie drzavi groto od narodot ima loso mislenje za periodot pod komunizam. Kaj nas, ne bas. Baska so tie dejci bile makedonci pred se, pozitiven del od nasata istorija.

Чекај те прашав кои официјални празници и слави ги празнуваме од комунизмот. Стварно ме интересира кои се тие. Не сега тука улици, училишта и шо ти знам туку ти пиша празници и слави од комунизмот. Еве наброј ги официјалните празници и слави.

Чекај те прашав кои официјални празници и слави ги празнуваме од комунизмот. Стварно ме интересира кои се тие. Не сега тука улици, училишта и шо ти знам туку ти пиша празници и слави од комунизмот. Еве наброј ги официјалните празници и слави.
Добро штум не видиш, значи нема. Секоj си ги слави своите херои.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom