- Член од
- 29 август 2019
- Мислења
- 1.270
- Поени од реакции
- 3.019
кога се збори за греење се мисли да загрееш цела куќа/ стан а не одделни делови како што се на пример 2 соби и дневната или 1 соба и дневна.... на старт не би се согласил со тебе бидејки не верувам некој да има поставено дома клима за да му го грее ходникот на пример а уште помалце вецето
Мислев сакаш да ја грееш цела куќа/стан, освен ако не планираше да ставиш фенкојлери во ходник и во ВЦ, тогаш не грешиш дека решаваш и ладење и греење.мислев у контектст дека решаваш ладење ако стаиш фенкулери.... можда и грешам - поправи ме ако е така.
Абе колку што ја знам тоа фенкојлерите ти се исто ко парапетни клими уствари...
Ух наједноставно што ми иди на ум во моментов.... COP = (Coefficient of Performance) или во превод Коефициент на ефикасност.п.с ај објаснете ми го малце тоа COP што всушност значи и зашто е толку битно при избор на ТП?
Коефициент како и секој друг коефициент... пример во кладилница, ставаш 1000ка на утакмица со 5 коефициент за да добиеш 5000.
Кај климиве/топлинскиве пумпи пример кога ќе троши 1kw струја со 5 COP ќе произведе 5kw топлина на надворешна температура од +7С.
Со ТП ќе грееш бар 6 простории така? Па и да ставиш 6 клими во секоја просторија по една ќе те кошта тука некаде... може не исто ама нема да е разликата 5-6 пати.една добра инвертер во пропсек да ја земам дека е 1 000 евра... една ПРОСЕЧНА ТП не под 5/6 000 евра.. тоа се 5 до 6 пати разлика од клима до ТП
фенкулерите мислам дека се инсталираат и за ладење и за греење со тоа шо работат на принцип на дување... дува ладен или топол воздух, долниот спрат пошо ми е вселен и готов има инсталирано радијатори и со него е завршена приказната секако... за горниот се мислам дали да ставам фенкулери дали да одам класика со радијатори или да идам со подно греење.... ке размислам па ке видам шо ке одлучам...