Најекономично греење и ладење

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.497
Поени од реакции
3.327
нема поекономична греалка една наспрема друга!
Се разбира дека има. На пример еден обичен калорифер не е поекономичен од конвектор итн.. Станува збор за ефикасност односно колкава загуба на енергија има при претворање на таа електрична енергија во топлинска и како таа енергија се пренесува низ просторот.
Кај овие инфрацрвени панели викаат дека ефикасноста е 95 посто. Исто така не го греат воздухот туку само предметите кон кои се насочени а потоа тие предмети и самите зрачат и ја подигаат амбиенталната температура. Со ова се избегнува ситуација за џабе да ти оди топлината во простории кои не сакаш да ги грееш, да бега горе топлиот воздух итн. Не е само маркетинг департмент, еве овој човек испитал подетално и според него исто ова е еден од најефтините начини на греење на струја: SPACE HEATING: INFRARED VS ELECTRIC (DIFFERENCES, COSTS, AND EFFECTIVENESS)

Sto ova e ispitano i provereno.
Па знам дека е тоа испитано и проверено, јас барам дали има некој што ова неиспитаново го испитал и проверил, инаку никогаш нема да дознаеме дали вашиве муабети се точни :)

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
Лажи окото на прв поглед... после метрото друго кажува.
Изгледајте 2 минути... треба повеќе да се внимава не само на очигледните работи.

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
Се разбира дека има. На пример еден обичен калорифер не е поекономичен од конвектор итн.. Станува збор за ефикасност односно колкава загуба на енергија има при претворање на таа електрична енергија во топлинска и како таа енергија се пренесува низ просторот.
Кај овие инфрацрвени панели викаат дека ефикасноста е 95 посто. Исто така не го греат воздухот туку само предметите кон кои се насочени а потоа тие предмети и самите зрачат и ја подигаат амбиенталната температура. Со ова се избегнува ситуација за џабе да ти оди топлината во простории кои не сакаш да ги грееш, да бега горе топлиот воздух итн. Не е само маркетинг департмент, еве овој човек испитал подетално и според него исто ова е еден од најефтините начини на греење на струја: SPACE HEATING: INFRARED VS ELECTRIC (DIFFERENCES, COSTS, AND EFFECTIVENESS)

Па знам дека е тоа испитано и проверено, јас барам дали има некој што ова неиспитаново го испитал и проверил, инаку никогаш нема да дознаеме дали вашиве муабети се точни :)
Koleska moja ima ir panel od kaleno staklo i toa od pogolemite, go gree so toj panel cel stan, i zadovolna e od greenje, ama za cena ne mozese da mi odgovori tocno posto ne i e uklucen postojano, samo koga doagja kasno navecer doma.
Kako i da e najevtino ke ti bide inverter, kaj mene rabotese vcera so 160w, sabajlevo proveriv vo 6:15 okolu 200w vlecese.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.326
Поени од реакции
1.872
Има разлика во начинот на греење, соодветно и цената варира многу. Се зависи и од објектот и изолација. основно најекономично е да го грее воздухот директно: Клима уред, калорифер, подно греење/под услов добра изолација испод/, парно, термо печка... Лоши се инфра црвени или истите варијанта кварцови. Греат објект пред себе и ѕидот, после ѕидот го грее воздухот. Има и вариајанти, во смисол калиева печка инфлуенција е 50% внатре и го топли ваздухот, а останатите 50 % одат надвор во ѕид. Со формата , материјата, бојта можеш да го дизајнираш соодносот на трите типа : Кондукција, Конвекција и Инфлуенција
Можеш со некој физички закони да "мултиплицираш" енергија, не е сосема така но реално се грееш доста поевтино.
Тој принцип е топлинска пумпа, колку и да се лажеме, не само инвертори, што сакаш ставај внатре, ако стварно се грееш ќе си плаќаш. Има разлика од систем до систем, но колку и да ставаш интелигенција неможе да се подигне КПД-то до бескрај, си има горна граница и мислам дека веќе е достигната.
Имам предвид за клима уредите, на -5 степени надвор самиот радиатор е на -10 или -20, ако го пумпаш до +50С компресорот врши определена работа и троши определена снага. Како сакаш модулирај, тракатанци, грнци, инвертори, ако ја трошиш таа моќност ја плаќаш.
Разликата од клима до клима уредот е освен софтвер, некаква интелигентност, радијаторите, надворешен и внатрешен. Ако можеш на 40С радијатор внатре да стоплиш собта на 30 степена е пофино отколку да радијаторот е 60%, внатре и не е толку важно температурата останува во соба, главното е надвор, ако температурата надвор е -10, и ако на еден модел климауред радијаторот е на -20, на друг е на -15 кога грее, тој на -15 е поекономичен. Тоа главно зависи од Размерот на активната површина на радијаторот.
Ако има интерес ќе напишам малку теорија на стварно ефтино греење со топлинска пумпа за куќа со двор, ги користат скандинавија, добиваш меѓу 1:6 до 1:10 'Зголемување'

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.497
Поени од реакции
3.327
Вака сега, видов отприлика точно колкав простор грееме. Доле околу 71 метар квадратен, значи дневна/трпезарија/кујна, две спални, ходник и купатило. Горе има уште 35-40 квадрати поткровје кое не е затворено туку е поврзано со долниот простор. Тамо имам веќе еден инвертер 5.5 kWh кој го користам за ладење во лето и како помош зимно време кога печката на дрва не може да згрее доволно (кога е јак минус). Изолацијата е солидна (10 цм стиропор фасада) но прозорите и вратите не се баш нови и не знам колку добро се изолирани.
ИР панеливе како што кажавте се неиспитана работа, не знам колкава сметка ќе прават а претпоставувам дека и инвестицијата ќе биде доста голема бидејќи ќе треба да се покрие голем простор, значи ќе треба повеќе панели. Тие се сигурно над 200 евра од панел.

Отприлика како да дознаам колку месечно би ме коштала струјата ако ставам уште еден инвертер доле? Дали ќе може да го загрее цел простор од ~71 квадрат, вo кој спаѓаат и двете соби? Мора да биде цело време топло, 24/7.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.338
Поени од реакции
5.415
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Има разлика во начинот на греење, соодветно и цената варира многу. Се зависи и од објектот и изолација. основно најекономично е да го грее воздухот директно: Клима уред, калорифер, подно греење/под услов добра изолација испод/, парно, термо печка... Лоши се инфра црвени или истите варијанта кварцови. Греат објект пред себе и ѕидот, после ѕидот го грее воздухот. Има и вариајанти, во смисол калиева печка инфлуенција е 50% внатре и го топли ваздухот, а останатите 50 % одат надвор во ѕид. Со формата , материјата, бојта можеш да го дизајнираш соодносот на трите типа : Кондукција, Конвекција и Инфлуенција
Можеш со некој физички закони да "мултиплицираш" енергија, не е сосема така но реално се грееш доста поевтино.
Тој принцип е топлинска пумпа, колку и да се лажеме, не само инвертори, што сакаш ставај внатре, ако стварно се грееш ќе си плаќаш. Има разлика од систем до систем, но колку и да ставаш интелигенција неможе да се подигне КПД-то до бескрај, си има горна граница и мислам дека веќе е достигната.
Имам предвид за клима уредите, на -5 степени надвор самиот радиатор е на -10 или -20, ако го пумпаш до +50С компресорот врши определена работа и троши определена снага. Како сакаш модулирај, тракатанци, грнци, инвертори, ако ја трошиш таа моќност ја плаќаш.
Разликата од клима до клима уредот е освен софтвер, некаква интелигентност, радијаторите, надворешен и внатрешен. Ако можеш на 40С радијатор внатре да стоплиш собта на 30 степена е пофино отколку да радијаторот е 60%, вна
тре и не е толку важно температурата останува во соба, главното е надвор, ако температурата надвор е -10, и ако на еден модел климауред радијаторот е на -20, на друг е на -15 кога грее, тој на -15 е поекономичен. Тоа главно зависи од Размерот на активната површина на радијаторот.
Ако има интерес ќе напишам малку теорија на стварно ефтино греење со топлинска пумпа за куќа со двор, ги користат скандинавија, добиваш меѓу 1:6 до 1:10 'Зголемување'
Malce si ja pobrkal rabotava.
Klimata e ured koj ja koristi sposobnosta na gasovite da sobiraat golema količina na toplina koga se vo gasovita sostojba, kompresorot služi samo da go vtečni gasot koj višokot na toplina go isporačuva vo prostorijata vo soodnos 1.5:8 vo zavisnost od nadveršnata T.
Denešnive freoni se kombinacija od gasovi koi se sposobni da isparuvaat i poveće od -35 C na nadvorešniot izmenuvač za razlika od freonot R22 koj e do -20C. So ova uredot e sposoben da sobere mnogu poveće energija od okolinata i zatoa može i da gree mnogu poefikasno i poeftino. Invertorskiot modul e samo šlag na tortata.
Za nekoja godina siguren sum deka će se napravi freon so ušte podobar raspon na vrienje i isparuvanje i sledovatelno će se dobiva ušte podobar COP....
Treba malku da si čitneš za latentna toplina na gasovi i se će ti se razjasni.
Eve vodata vrie i isparuva na 100 C na natpritisok od 1 bar. Ne se glupi ovie što ja pregrevaat vodata na preku 300 C za da dobijat pregreana parea, koja posle će ja vrati vloženata energija za pregrevanje vo odnos povisok od vloženoto prema dobienoto i se poradi toj fenomen LATENTNA TOPLINA.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.338
Поени од реакции
5.415

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.497
Поени од реакции
3.327
LG se top klimi od kade ja imas kupeno Lg klimata ?

Inaku LG nemaat golema prodazna mreza niz MK ( vo Neptun ima LG no gi nemaat site najnovi modeli go nemaat modelot LG S12EQ )
Ako sakas pak da kupis LG ovoj model LG S12EQ

2 klimi 3.5 kw za dolniot sprat

Poskap e od Haierot no ekstra e ako ti e skap LG-to togas 2 klimi od Haier Tundra 3.5 kw za dolniot sprat
Да, многу сум задоволен од LG климата, во моментов не ми текнува од каде ја купив бидејќи е постар модел, 2012-та летото ја земав. А колку кошта овој модел на LG, или треба да се јавам да прашам, бидејќи на сајтов нема цена?
Фала за советите!

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.326
Поени од реакции
1.872
Malce si ja pobrkal rabotava.
Klimata e ured koj ja koristi sposobnosta na gasovite da sobiraat golema količina na toplina koga se vo gasovita sostojba, kompresorot služi samo da go vtečni gasot koj višokot na toplina go isporačuva vo prostorijata vo soodnos 1.5:8 vo zavisnost od nadveršnata T.
Denešnive freoni se kombinacija od gasovi koi se sposobni da isparuvaat i poveće od -35 C na nadvorešniot izmenuvač za razlika od freonot R22 koj e do -20C. So ova uredot e sposoben da sobere mnogu poveće energija od okolinata i zatoa može i da gree mnogu poefikasno i poeftino. Invertorskiot modul e samo šlag na tortata.
Za nekoja godina siguren sum deka će se napravi freon so ušte podobar raspon na vrienje i isparuvanje i sledovatelno će se dobiva ušte podobar COP....
Treba malku da si čitneš za latentna toplina na gasovi i se će ti se razjasni.
Eve vodata vrie i isparuva na 100 C na natpritisok od 1 bar. Ne se glupi ovie što ja pregrevaat vodata na preku 300 C za da dobijat pregreana parea, koja posle će ja vrati vloženata energija za pregrevanje vo odnos povisok od vloženoto prema dobienoto i se poradi toj fenomen LATENTNA TOPLINA.
Да бе, жими мајка. ;)
Работата е друго, надворешната средина го грее фреонот.
Работам со мојот пример, во капилара фреонот се испарува и се лади да речеме -20С, после во радијаторот зема топлина од надвор, ако е надвор -5, теоретски повеќе од -5С неможе да се дигне, реално е да речеме -10С. Потрошената моќност на климата таа температура на влез да ја трансформира во поголема, тоа не е сосема точно, тука работиме со количество топлина во џули на влез и излез, зависи од проток, материја со топлински капацитет и температура, реално тоа е моќноста што ја троши компресорот, ако работиш од -20С на +60С троши повеќе спрема -10С на 50С, А на колку ќе работиш зависи од надворешната температура - коефициентот на надворешниот радијатор, од таму е таа разлика во класи на клима уреди, другото е маркетинг и далавера на производителот.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.338
Поени од реакции
5.415
Да, многу сум задоволен од LG климата, во моментов не ми текнува од каде ја купив бидејќи е постар модел, 2012-та летото ја земав. А колку кошта овој модел на LG, или треба да се јавам да прашам, бидејќи на сајтов нема цена?
Фала за советите!
Toj LG model sto ti go preporacav porano bese okolu 34.000 denari a sega kolku e neznam najubavo prasaj
Moze ima i ponovi modeli na LG 3.5 kw so Twin Rotary Compressor
Zatoa najubavo javise prasaj za sigurno

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Што би било ако неместо во две спални соби две клими 2kw да монтирам една 3.5kw во ходник за да ги грее двете спални соби и ходникот? Вкупно ходник и две спални 30м2. Дали ќе се распределува топлината како што треба или ќе биде ладно во собите, а топло во ходник?

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Работата е друго, надворешната средина го грее фреонот.
Stavi kiselo mleko mesto freon će dobieš urda vnatre...... ušte kolku tebe ti treba da zapališ eej. Ne se uči termodinamika po vikipedii i po denešnive fakulteti po sekoe selo.
Čitni de za latentna toplina.
Ova za -5 i -10 e taka nešto, nešto nabadaš, đuli ova ona gore dole, ama suštinata ušte ne si ja razbral.
Ako probaš da se ubeduvaš so mene jas dovde, ponataka teraj sam.
Jas samo sakam na eden prost ednostaven način da otkrijam, objasnam kakov e ovoj fenomen so freonot, kako toa vložuvaš eden a dobivaš tri! A ti sakaš da pokažeš deka klimađiive ni prodavaat magla?
Ako si učel termodinamika, dobro malce ponapredna ne bi trebalo da ne se složuvaš so mene. Ako ete ne se složuvaš toa e samo tvoja rabota.

Последно уредено:
Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.304

E pa gledas sto ubavo napisale,go grejat 95%,znaci 1000w elektricna energija ,ke ja pretvorat vo 950w toplinska,barem jas taka svakam,a kako svakas ti neznam,mozi svajkas ke ja zgolemat za 95%,pa ke dobies za 1000w potrosena,1950w toplinska.Toa malo sutra(mozebi toa sto te buni)a pritoa proizvoditelite na vakvi uredi vesto go krijat nepoznavanjeto,i takticki gi nasednuvaat musteriite.
Jas i prano kazav,najmnogu koeficientot moze da bidi o,95-do 0,98.
Ovdeka nie ti predlagame da za 1000w potoseni,ti da dobies 3000-4000-5000-....w toplinska energija.

Kajgana Shop

На врв Bottom