Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Oва IgG/IgM, ако е антитело, едно, зошто се мери во BAU/ml? Зошто единицата мерка не е има/нема? Зошто нели, антитело е. :pos: :pos: :pos:
...кога препишуваш и кога ќе ти шепне некој во ЛП така се реагира, немам намера ама ич да ти реплицирам само те мислев за посериозен!

...кога препишуваш и кога ќе ти шепне некој во ЛП така се реагира, немам намера ама ич да ти реплицирам само те мислев за посериозен!
Јас те мислев докторка...

...дај бе форум е ова, откачи ми се не го добиваш моето внимание, немате друга работа мене рецензија да ми правите, јас како да сум вработена тука со лиценца, Бог да чува, иди бре кажи му на д-р Пановски како така пишува антитела а пишува во еднина „која количина антитела“ на место „кои количини на антитела“, тоа е јавен медиум со име презиме негово, ова е форум, јас сум бијонс и ќе пишувам исто како пишуваш и ти и другите, дали ти е тоа јасно или треба да ти нацртам?
... (почнувам секогаш со три точки)
ќе повторам уште еднаш, токму биологија во основно се учи токму така имуноглобулин - антителО, кога се пишува и усно се зборува се применува токму така еднина,
НО, кој како му е позгодно, ниеден лекар алооооооо ниеден лекар не ти кажува иди испитај антителО IgG дали ја имаш поствакцинирање, ќе ти речат иди испитај антителА IgG, треба да речеме антителО IgG, затоа што не испитувам антителО IgM туку само едниот имуноглобулин па редно е да се рече антителО IgG,
примери колку сакаш и такви и вакви иди бре унифицирај ги на лице место, не ме потекувај мене на форум,

Прегледај го приврзокот 301368

Прегледај го приврзокот 301369

Прегледај го приврзокот 301370

Прегледај го приврзокот 301371

Прегледај го приврзокот 301373

Прегледај го приврзокот 301374

Прегледај го приврзокот 301376

имуноглобулин антитело IgG, имуноглобулин антитело IgM, за да биде имуноглобулини антитела IgG/IgM, нема тука антитела IgG, ама никој не внимава до таа ситница затоа што така најчесто го кажуваат, дали ти е јасно?
Свесна си дека во сите примери што си ги ставила, антитела е употребено во множинска форма, нели? :D Никој не ти вели дека е неправилно „антитела“, туку дека е неправилно што користиш придавка во еднина.

Ова бетер од оној што завршуваше прашални реченици со точка прашалник...

Не ми е јасно зошто надвор ги вакцинираат? Не можеле да направат некој пунктови монтажни по селава или пак не може ли екипата да доаѓа до секој што ќе се вакцинира дома и да го вакцинираат? Ај што се неподвижни туку и се печат на жешкото.

Последно уредено:
@Aceso може грешам, но мислам ти му пиша на Игорче, блазе си му што примил коктел.
Што сега овие зборат вакви работи

Има ли некој конзесус за било што кај ковидов, освен дека ништо не се знае :toe:

Ти не даде ништо, не сподели истражување од научник, туку само паушални изјави, а од друга страна почна да кажуваш глупи, неписмени и со лош хумор. Затоа си реков, чекај, членов сигурно има некое истражување и заклучок врска коронава па да го распрашам, да не бидам од тие набројаните.
Арно ама, трт милојко испадна работава.

А како се пресметува смртноста од вирусот според тебе... посебно кога точно не знаеш колку асимптоматски случаеви имаш

Па додека ти не споделиш некое друго испитување од научници, неговото тврдење ќе го земам во предвид, сигурно не твоите непоткрепени, фалични изјави. Според него и според ЦДЦ веројатноста дека ништо нема да ми е од ковидот е 99,5% (па и поголема за мојата возраст). За мене тој процент е доволно да не се плашам, да не ширам лаги и паника (како тебе и Ронче) и не глеам потреба да се вакцинирам, освен ако не ме присилат.

За да нарекуваш другпат други неписмени, глупи и со лош смисол за хумор, провери дали имаш основа за такво нешто, за ти да не испаднеш тој глупиот и неписмен (како во случајов).
Што си се загрижил за мене одличен сум. Ми дадоа коктел па ќе видиш сега уште две раце ко ќе ми нараснат ќе има цел ден овде да ви пишува.

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk

ОД 5.000 ЖИТЕЛИ НА ГОРНО И ДОЛНО ЈАБОЛЧИШТЕ СЕ ВАКЦИНИРАЛЕ САМО ТРОЈЦА

„Ние сакаме да се вакцинираме со ‘Фајзер’, не со ‘Синовак’. Потребна ни е таа вакцина за да можеме да патуваме во Европа, оти кинеската никој не ја признава“, велат жителите. На прашањето дали се вакцинираат за да патуваат или за да се заштитат себеси, не одговорија.

:toe:
И реално во право се. Убаво што конечно им текна на нашиве црепови да донесат вакцини, ама што фајде од тие вакцини за нас младите кога на крај пак ќе треба да правиме PCR тестови за патување ако не си вакциниран со одредена вакцина?

Стварно штета што толкава политика во светот се тера со вакцините... Денес најново прочитав дека ЕУ не ја признава Астра Зенека што се произведува во Индија. Иако, нели, Астра Зенека е Британска... :vrtioci:

Што си се загрижил за мене одличен сум. Ми дадоа коктел па ќе видиш сега уште две раце ко ќе ми нараснат ќе има цел ден овде да ви пишува.

[mention]Bafra [/mention] случајно или намерно го изостава делот кај што кажуваат дека единствено проверен коктел е прва доза АЗ а втора Фајзер

Sent from my iPhone using Tapatalk

[mention]Bafra [/mention] случајно или намерно го изостава делот кај што кажуваат дека единствено проверен коктел е прва доза АЗ а втора Фајзер

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ете ја и Меркел АЗ и Модерна ја примивме. Канцеларски микс ако сакаш. Јак е речников на дел од членовите: коктел, експериментални, генетски, боцкање. Никако да им текне да пишат ефикасни, безбедни, заштита. По wordingot можеш да откриеш кој како стои. Некои зборови се користат во тие заговорни кругови.

Се враќаат старите црни времиња каде прво наидуваа на потсмев а потоа се кодошеа и се викаа на информативен разговор сите оние што поставуваа важни прашања па критички и со доза на сомнеж гледаа кон делувањето на среброљупците на кључни позиции.

Господ нека ни е напомош од уцвикани послушни безрбетници што немо коленичат пред т.н. авторитети!
:popce:
Автоматски споено мислење:

Кромањонска уцена:
Screenshot_2021-07-13-23-22-14-1.png

Критичко размислување:

Последно уредено:
Така што, ТИ си тој што треба да докажува некоја вина и дупка во нивните заклучоци.

Те молам не замарај со празни реченици, или постави линкови до истражувања, каде, кога и како ги правеле и заклучоците кои се, досаден си со бла бла бла.
Еве повели, па ти дај сега контра:

Фаучи и тврдењето негово...
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2002387 Blood tests in Japan reveal: coronavirus mortality is lower than influenza

Споредуваш смртност од вирус која што се пресеметува колку луѓе од дијагоницираните умреле со колку се умрени од целата популација.

Јас сум глуп, неписмен па затоа читам што други попаметни кажале. Ете ти погоре што кажале, сега ако ти сметаш дека си попаметен од тие, сподели контра аргументи, па на твоите може ќе верувам.
Ако сакаш да добиеш реална бројка, колку е преносливост и смртност, се зема целата популација. Ако ги земеш само позитивните со тешки симптоми, тогаш ќе добиеш и 50% смртност, а дали е таа реалноста....

Дечки, џабе се инаетите со Бијонс. Одамна се откажав, дури и несогласувањата и ги пишувам ПП, а не на форумов затоа што знам дека ќе загубам добри 2-3 саати во решавање дилеми околу правописот.

Марин Ле Пен имаше обраќање против мерките за присилна вакцинација и суспендирање на здравствените работници во Франција. Лично сметам дека тоа е неблагодарен чин затоа што и невакцинираните лица од медицинскиот персонал активно беа вклучени не само во пандемијата, туку и во решавање на секојдневните здравствените проблеми кои го мачат народот. Мене тоа лично не ми се допаѓа затоа што ако физичкиот интегритет е заштитен со Уставот, заштитен е за сите граѓани. Така кај нас одредени лица од медицинскиот персонал одбија вакцина. Го имаат тоа право.

Гледам и Грција продолжува со тој тренд, а годишно прима 10тина милиони туристи! Тука е и мигрантската криза, со која сеуште се мачат и така одредени острови сеуште се окупирани од мигранти. Тука е и економската криза, каде веќе неколку пати беа спасени од банкрот. Имаат посериозни проблеми, не треба да си го ограничуваат народот.

Дечки, фокусот ви е на погрешно место. Да, сакаме државата да ни се отвори, нека се тргнат сите рестриктивни мерки (односно веќе скоро сите и се тргнати), нека се превенираат оние најмногу што страдаат (веќе имаме доволно информации и за новиот сој од Индија, Португалија и УК). Другите реално и немаат некоја сериозна потреба (нема потреба од морални игри). Што ќе се случи со некое дете од 15 год ако фати Ковид? Најверојатно ништо. Нека биде и суперпреносител ако го пренесува на лица кои имаат имунитет да се справат со истиот. Вирусот ќе продолжи да мутира (макар и во природата) до моментот кога нема да биде опасен скоро пак за никого. Но повеќе од веројатно е дека скоро ниту една држава во Европа нема да стигне до тие 80% имунизирано население (макар природниот имунитет да трае само 14 месеци) заедно имунизирани и заболени.

Властите сами се криви за стровот кај народот. Почна со АЗ, а веќе има пријавено некоја нова нус појава од Фајзер. Регистрирани се околу 100 случаи! Властите се виновни и за слабиот интерес. Забави имаше, свадби имаше, собиранки имаше во време на пандемијата. Дел од народот не загуби ништо, дел загубија блиски, дел и тоа плус скоро 2 години од животот.

Ако не се пресече, ќе живееме уште 1-2 години (полу)затворени. Економски нема да издржиме и не треба да се жртвуваме за инаетливите старци кои мена да сакаат да се вакцинираат до есен. Ладно, но тоа е.

Веќе се удри на струјата, а платата е таа. Немаме економска сила да ги качиме платите, а се размислуваше и на опцијата за враќање на прогресивниот данок! Имаме и нова економска такса, а и цената на нафтените деривати веќе 3-4 пати константно се зголемува.

За училиштата, се зависи од епидемиолошката слика. Тешко е да се изреализира ат сите протоколи, сепак се деца, а и нехумано е да се држат со маска со саати! Ама тој проблем наскоро ќе стане актуелен и зависи од времињата кои следуваат.

Над 18 години:

Една доза - 87.2%
Две дози - 66.2%

Извор (Vaccination uptake, by report date)

На 19-ти месецов се "отвараат". Ќе видиме за неколку недели дали е ова правиот потег. Дали кривата на починати (и тешко болни) ја следи кривата на заразени, ама за сеа изгледа дека ова не е случај.
Значи 87 посто али прва доза било. Добро, ете нека почекаат и втора да ја примат. Но што после? Ова е рекорд у вакцинираност, ниедна земја нема да има вакви бројки. И ако ова не е доволно за враќање у нормала, која е поентата да се спроведува вакво нешто?
Решенија од типот некој ќе умрат, некој ќе преживеат, имавме и пред една година, не мораше да чекаме вакцина за тоа.

Инаку да потсетам, официјални лица и научници форсираа вакцинација ветувајки 100 процентна заштита и враќање у нормала, а не да почекаме и видиме. Тоа и ја можам, да почекам и да видам.

Значи 87 посто али прва доза било. Добро, ете нека почекаат и втора да ја примат. Но што после? Ова е рекорд у вакцинираност, ниедна земја нема да има вакви бројки. И ако ова не е доволно за враќање у нормала, која е поентата да се спроведува вакво нешто?
Решенија од типот некој ќе умрат, некој ќе преживеат, имавме и пред една година, не мораше да чекаме вакцина за тоа.

Инаку да потсетам, официјални лица и научници форсираа вакцинација ветувајки 100 процентна заштита и враќање у нормала, а не да почекаме и видиме. Тоа и ја можам, да почекам и да видам.
Промашуваш нешто многу битно,бројката на хоспитализирани и починати.

Некој да не знае ако сум вакциниран со Фајзер прва доза, дали втората доза морам пак со Фајзер или како ке се погоди?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom