Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Реално ако сака може да изменаџира некако во Македонија да ги добиеме сертификатите за сите вакцинирани граѓани во Србија, па од тука да си ги подигнат луѓето а не само да ги малтретираат натаму наваму.
Дека се можеше, секој нормален знае......ама нема проблем. Филипче.....иде на моментот “Остани џубре до краја”....за сите вакцинирани во странство.
Србија е држава, во права смисла на зборот. Сакаш Зелен сертификат за патување.....5 минути работа на компјутер.....и го добиваш на меил сертификатот. :)

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Дека се можеше, секој нормален знае......ама нема проблем. Филипче.....иде на моментот “Остани џубре до краја”....за сите вакцинирани во странство.
Србија е држава, во права смисла на зборот. Сакаш Зелен сертификат за патување.....5 минути работа на компјутер.....и го добиваш на меил сертификатот. :)
Сертификатите ај и така... Кога ќе видиш дека со термини не можат да се справат па не со превземање и ажурирање на податоци од странство. Ама по помпезната најава дека ревакцина ќе биде во МК за сите што се вакцинирале надвор, носат шконтарски правилник за АстраЗенека само над 60 години и се повикуваат на правилник и процедури.
Тоа ќе ти покаже за какви медиокритети се работи. Луѓево имаат трошок за да стасаат до Ниш или Белград.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Сертификатите ај и така... Кога ќе видиш дека со термини не можат да се справат па не со превземање и ажурирање на податоци од странство. Ама по помпезната најава дека ревакцина ќе биде во МК за сите што се вакцинирале надвор, носат шконтарски правилник за АстраЗенека само над 60 години и се повикуваат на правилник и процедури.
Тоа ќе ти покаже за какви медиокритети се работи. Луѓево имаат трошок за да стасаат до Ниш или Белград.
Се тоа е кристално јасно. А што е најинтересно Србија официјално понуди за сите кои сме вакцинирани таму......да испрати донација на АЗ во Македонија.....со цел да не се изложуваме на трошок и да не се малтретираме повторно да патуваме.
Но Филипче кога беше во Белград гордо одби.......трагедија е оваа држава.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.596
Поени од реакции
22.324
Izlegoa nekoi studii koi pokazuvaat, deka kombinacija od vektorska vakcina kako AZ ili Sputnik i mRNA vakcina kako Biontech/Pfizer ili Moderna davaa odlicni rezultati i zastitenost. Malce poinaku deluvaat i tokmu taa kombinacija nudi poopsirna zastita. Toa sekako ne znaci deka i standardnite davanja so dve isti preparati ne stitat dobro. Problem e, sto posle vtorata doza od kombinacijata nus efektite se zgolemeni. Taka da se spremam mentalno za toa iako se nadevam nema da bide kako po AZ koga eden den bev kutnat. Inace vo deveta nedela sum posle prva doza AZ. Nikakvi problemi. Sum pravel i cat pat brzi testovi koi se bezpari i dostapni i dosega nikogas ne pokaza pozitivno.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Се тоа е кристално јасно. А што е најинтересно Србија официјално понуди за сите кои сме вакцинирани таму......да испрати донација на АЗ во Македонија.....со цел да не се изложуваме на трошок и да не се малтретираме повторно да патуваме.
Но Филипче кога беше во Белград гордо одби.......трагедија е оваа држава.
Филипче дојде до 0 кредибилитет. Минатата година ова време не беше така. Како и за се друго, народот оставен сам на себеси да се снаоѓа. Кој закажува во Кавадарци, кој во Куманово... Научиле дека помалце гужва има па ги пробуваат сите опции.
Врв на понови лаги е дека се со термин сите над 40 години. Познавам луѓе што поминале хемотерапија и биле на приритетни листи и никако термин да добијат. Сосеткава од маало со ретко имуно-заболување молеше за вакцина по препорака на матичниот, фати корона и почина пустава пред две недели.
Каде ќе им одат душите мене не ми е јасно. Колку треба да си безмилосен и несовесен да не се погрижиш за тие што едвај се спасиле и корона ќе ги сотре ако ги фати.
Немам веќе коментари за недостаток на емпатија.

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Izlegoa nekoi studii koi pokazuvaat, deka kombinacija od vektorska vakcina kako AZ ili Sputnik i mRNA vakcina kako Biontech/Pfizer ili Moderna davaa odlicni rezultati i zastitenost. Malce poinaku deluvaat i tokmu taa kombinacija nudi poopsirna zastita. Toa sekako ne znaci deka i standardnite davanja so dve isti preparati ne stitat dobro. Problem e, sto posle vtorata doza od kombinacijata nus efektite se zgolemeni. Taka da se spremam mentalno za toa iako se nadevam nema da bide kako po AZ koga eden den bev kutnat. Inace vo deveta nedela sum posle prva doza AZ. Nikakvi problemi. Sum pravel i cat pat brzi testovi koi se bezpari i dostapni i dosega nikogas ne pokaza pozitivno.
Сум видел секаква опсесија кај луѓе а и самиот сум опседнат со автомобили али е ова е загрижувачки што го правите неколкумина со вакциниве.Добро сериозно гуглате од утро до мрак и правите статистики? Како не ви е досадно до најситни детали да навлагате и цели студии да изучувате? Таа била добра,оваа била подобра а онаа давала одлични резултати???

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.596
Поени од реакции
22.324
Сум видел секаква опсесија кај луѓе а и самиот сум опседнат со автомобили али е ова е загрижувачки што го правите неколкумина со вакциниве.Добро сериозно гуглате од утро до мрак и правите статистики? Како не ви е досадно до најситни детали да навлагате и цели студии да изучувате? Таа била добра,оваа била подобра а онаа давала одлични резултати???
Citam vesti oti sum zasegnat vo slucajov. Forum e, mora da se pise nesto. Sto ti e problemot ne znam iskreno.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Citam vesti oti sum zasegnat vo slucajov. Forum e, mora da se pise nesto. Sto ti e problemot ne znam iskreno.
Јас сум исто така засегнат,можеби повеќе и од вас,но ми е чудно дека може млади луѓе да бидат опседнати со вакцини небаре се говори за фудбалски клуб па фановите си разговараат за утакмицата што следи.Ок,и мене ме интересира која е најдобра вакцина,но да пребарувам 24/7 и сите ситници и детали да ги образложувам....Две страни се болови у рука предмет на дискусија :D

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.596
Поени од реакции
22.324
Јас сум исто така засегнат,можеби повеќе и од вас,но ми е чудно дека може млади луѓе да бидат опседнати со вакцини небаре се говори за фудбалски клуб па фановите си разговараат за утакмицата што следи.Ок,и мене ме интересира која е најдобра вакцина,но да пребарувам 24/7 и сите ситници и детали да ги образложувам....Две страни се болови у рука предмет на дискусија :D
Se pretera mozet okolu koronava ama na kraj ovaa tema e za toa pa mislam objektivno ok e da se spodelat novosti okolu temata koi se aktuelni. Ima i lugje koi se informiraat. Inace ne citam 24/7 za koronava ali koga ke otvoris vesti tie temi se najudarni nemozes da gi izbegnes :D Dur postiram vesti bazirani na studii ne mu ja dumam mnogu, ako nekogas pocnam somnitelni youtube videa da pustam, togas slobodno karaj me.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Se pretera mozet okolu koronava ama na kraj ovaa tema e za toa pa mislam objektivno ok e da se spodelat novosti okolu temata koi se aktuelni. Ima i lugje koi se informiraat. Inace ne citam 24/7 za koronava ali koga ke otvoris vesti tie temi se najudarni nemozes da gi izbegnes :D Dur postiram vestibazirani na studii ne mu ja dumam mnogu,ako nekogas pocnam somnitelni youtube videa da pustat, togas slobodno karaj me.
Одамна ја претресовме темата, дури последно време и нема посебни новости некако повеќе се дискутира за олабавување на мерките него за самата болест.
Нестрпливи сме веќе сите да заврши...

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Se pretera mozet okolu koronava ama na kraj ovaa tema e za toa pa mislam objektivno ok e da se spodelat novosti okolu temata koi se aktuelni. Ima i lugje koi se informiraat. Inace ne citam 24/7 za koronava ali koga ke otvoris vesti tie temi se najudarni nemozes da gi izbegnes :D Dur postiram vestibazirani na studii ne mu ja dumam mnogu,ako nekogas pocnam somnitelni youtube videa da pustat, togas slobodno karaj me.
Не се однесуваше на тебе конктретно,али твојот пост ми наиде :)

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Филипче дојде до 0 кредибилитет. Минатата година ова време не беше така. Како и за се друго, народот оставен сам на себеси да се снаоѓа. Кој закажува во Кавадарци, кој во Куманово... Научиле дека помалце гужва има па ги пробуваат сите опции.
Врв на понови лаги е дека се со термин сите над 40 години. Познавам луѓе што поминале хемотерапија и биле на приритетни листи и никако термин да добијат. Соседкава од маало со ретко имуно-заболување молеше за вакцина по препорака на матичниот, фати корона и почина пустава пред две недели.
Каде ќе им одат душите мене не ми е јасно. Колку треба да си безмилосен и несовесен да не се погрижиш за тие што едвај се спасиле и корона ќе ги сотре ако ги фати.
Немам веќе коментари за недостаток на емпатија.
Северофиромското проработе и за вакцините. Имав мала надеж дека ќе се има тронка емпатија и достоинство за вакцините и ќе биде регуларно. Од Филипче не очекував, уште минатата година ова време се виде кога го гледаа како спасител дека .!. го боли за народот и дека не очекува огромна смртност, но ајде стикерите со Филипче ко супермен беа во мода и ме правеа гомно кога реков дека е неспособен. 25% поголема смртност имаме 2020та од 2019та. Тој и Заев се едни од директните виновци за смртта на неколку стотина починати во последниов бран. Битно администрацијата(читај партијата) беа приоритетна група и се вакцинираа.

Ни па народот покажа некоја емпатија , со мои 30 години познавам и помлади и 2-3 години постари од мене што фатија врски да се вакцинират преку ред и плус врски за да изберат вакцина со цел да можат да патуваат летово по Европа. Сега народ фаќа врски пошто видоа дека други фатија врски и овие да не бидат поделе. Муабетот на нарадот е: гајле ми е , кога сите фатија врски и ја ќе фатим. Без размислување за тоа дека зимаат место на постари на кој им е потребна и можеби значи живот и смрт. Free for all e цел народ.

Член од
21 мај 2021
Мислења
795
Поени од реакции
1.669
Тежок циркус е филмов со коронава,типична одлика на модерниов капитализам.
Си лапнаа фармацевсткиве корпорации милијарди,можеби и трилиони (којзнае).
Гледам некои луѓе уште се крстат на системот као демек демократија аааа-уууу,ама за жал работата е многу отидена.
Живееме во еден црно-бел нарцисоиден свет каде што се е ококорено за пари.
Ќе цитирам само нешто од Адам Куртис:

НИЕ ЗНАЕМЕ ДЕКА ОНИ СЕ КОРУМПИРАНИ.
ОНИ ЗНААТ ДЕКА НИЕ ЗНАЕМЕ ДЕКА ОНИ СЕ КОРУМПИРАНИ.

За жал тоа најверојатно ќе продолжи во недоглед.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.268
Поени од реакции
43.018
Тежок циркус е филмов со коронава,типична одлика на модерниов капитализам.
Си лапнаа фармацевсткиве корпорации милијарди,можеби и трилиони (којзнае).
Гледам некои луѓе уште се крстат на системот као демек демократија аааа-уууу,ама за жал работата е многу отидена.
Живееме во еден црно-бел нарцисоиден свет каде што се е ококорено за пари.
Ќе цитирам само нешто од Адам Куртис:

НИЕ ЗНАЕМЕ ДЕКА ОНИ СЕ КОРУМПИРАНИ.
ОНИ ЗНААТ ДЕКА НИЕ ЗНАЕМЕ ДЕКА ОНИ СЕ КОРУМПИРАНИ.

За жал тоа најверојатно ќе продолжи во недоглед.
па кој ќе лапне милијарди ако не фармацевтските фирми, сигурно у подрум не се прават вакцини.

Kajgana Shop

На врв Bottom