Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Па 10ка не му давам ни на Jamon Jamon 1992, ни на Girl Interrupted 1999.
Најчесто оценувам од 1 до 9.
9 е највисоко и најдобро според мене, им давам 9 и на двата филма.
Кец е ептен тиња, don't even think about it, kind of филм.

Стварно не е повеќе ист квалитетот на филмовите што треба да исполнат Оскаровски стандард за да бидат номинирани. Претходно Оскаровските филмови стварно имаа една друга тежина, квалитет и драж што останаа во историјата како класики. И сега има филмови што се двојат од оваа норма но во глобала ми делува како да квалитет е значително намален.

Но не сум сигурен, можеби сум подостарел и размислувам од една носталгична призма.

Сега е популарно we live in a society теми, опшеството полно со расисти, наци, анти елџибити. Тоа им е проблем у опшеството, а тоа што се скапани во душата е друга работа. Порано имаше филмчиња што иако ги гледаш успат учиш некоја морална лекција несвесно, а сега ува е само учење, ин јор фејс расисту. вака ја третираа црната пејачка што успат беше наркоманка, со сила злите белци и пикаа дрога у чантата. Да тибам филмовите глупи да тибам.

Реши Ио да не гледа повеќе и одма рејтинзите во провалија :D

Туку што ќе речев, следниов месец ако ситуацијата со вирусот го дозволи тоа, одам на кино да ги гледам LOTR. Добро прочитавте, не е до интернет експлорерот. LOTR на кино бејби!

Многу сум хајпнат :pos:

Каде ќе ги даваат? Првиот и вториот ги гледав на кино кога испаднаа, третиот на двд...барем и третиот да го изгледам на кино.. :ROFLMAO:
На другата страна од светов, ама мислам дека ќе оди глобално во текот на годинава.

Стварно не е повеќе ист квалитетот на филмовите што треба да исполнат Оскаровски стандард за да бидат номинирани. Претходно Оскаровските филмови стварно имаа една друга тежина, квалитет и драж што останаа во историјата како класики. И сега има филмови што се двојат од оваа норма но во глобала ми делува како да квалитет е значително намален.

Но не сум сигурен, можеби сум подостарел и размислувам од една носталгична призма.
Јас се сложувам со тебе... Иритантни трендови, фурање на некои нови текови... Ми пречи дури и споредбата на Френсис со Мерил Стрип. Мерил Стрип има моќ на трансформација за разлика од Френсис која во голема мерка заради личната физиономија има погодени улоги. Не велам дека е лоша глумица ама 3 оскари? Се појавува на Оскари како избркана од дома... Немам ништо против сопствени ставови ама ајде во некоја следна фаза нека почнат во тренерки да одат дека се посебни и необавезни.
Сакам да кажам, сменети се многу работи: од квалитет на филмови, вреднување на фимските улоги па се до пристапот на глумците кон самиот „Оскар“. Недостиг на гламур и големи имиња си го прави своето.

Quo Vadis Aida.

Лепа села, лепо горе останува убедливо на првото место на најдобри балкански филмови.

Ок е филмот. Превише CGI (што е во ред, и беше добро), премалце акција, премалце шокирачи моменти, премалце убиства, премалце хорор, малце емоции, превише трчање на Аида и премногу болење кур од Обединетите Нации.
Најлицемерната организација, заедно со НАТО, Европската унија и САД кога се работи за нешто балканско.

Е сеа, со оглед на тоа што ликот на Аида е измислен, мене не ми е јасно што режисерката сакаше да ни прикаже тука? Пошто ова автоматски паѓа у вода и ми е гајле за трагедијата на едно семејство што ни е прикажано во филмов а во реалноста се изгубени над 1000 семејства.
Дали централна тема е лицемерието на ОН или ужасот предизвикан од паравојската на република Српска на чело со Генералот Ратко Младиќ?
Првото ок, јасна е улогата на овие миротворци од запад. Па колку се криви србите, толку се криви и овие педерчиња холандски за целиот масакр и крвопролевање во Сребреница.
Другото, освен последната сцена каде се гледаа пушки како пукаат низ прозор, друго нешто и не можевме да видиме за да толку не допре и ни остаи кнедла у грло ко што првично беше презентиран филмов тука на форумов.

Филмот се сконцентрира на емоциите и тажната судбина на жените од Сребреница некаде последните 15-20 минути. Претходно саат време беше чисто трчање натака навака, празни преговори, селектирање и пакување на народот и изнесување од базата и ништо друго особено.
И при снимка на јутуб за состанокот помеѓу Младиќ и трите претставници од кампот каде убаво се гледа дека на жената претставник апсолутно ниеден војник не ја допира ниту пак нешто лошо и коментира, у филмот гледаме дека ја фаќаат по нозе и цицки. Глуп детал, ама замараат, ок ете силувале, уау, првпат видено во војна.

Што знам, ок е, се согласувам со номинацијата за Оскар мада Сребреница е тема за многу поемотивен и појак филм.
Лепа села лепо горе иако има и комични моменти сепак појако го претставува тој однос на србин и бошњак пред и за време на војната.

Ничија земља е сосема друга тема.

Времето изминативе 10тина дена во Маврово не беше баш погодено за надворешни активности, па освен што се вратив у пуна форма за гледање филмчиња, со мала гордост можам да пишам дека официјално си го довршив мојот личен каталог за филмови (поголемиот дел го имав направено пред едно 6 години).
Уредени ми се по жанр, по декада, а здравје следен одмор кога ќе имам сакам и по региони/држави.
Уште многу филмови за гледање, многу за репризирање, преценети, потценети..
Ако некој го интересира, тука ми се листите:

Top of the Genres
Best of the Decades

i love movies

171281698_10225300595482597_3876662965913428974_n.jpg
Кои филмови од овие не сте ги гледале?
Јас не сум го гледал Zardoz, што е, признавам, неопростливо и Black Hole.

Проверив баш кој добил Оскар таа година, Томи Ли Џонс за The Fugitive, не сум го глеал филмов и никад нема да го глеам.
Не умарај, пропушти еден натпревар од мртвине Интер, или пак на Ватфорд со Мацари и изгледај го филмов.
Не го ни изгледал филмот, а попува тука бем ти крлежот скапан :sakasuste:
Скиреа знаеш дека од тогаш ти го памтам ова, исто и филмов цело време стоеше у букмаркс и цело време ми се моткаше пред очи. Што е најтрагично ете некако му дојде редот, го симнав и стоеше така симнат недела дена може. :D

мртвите Интер велиш, а? хехехееххе

Иначе за Fugitive, ок филм, класична акција од тоа време, тоа е тоа.

Збориме за Оскарот на Томи Ли Џонс во споредба со Леонардо Ди Каприо за Whats Eating Gilbert Grape. Криминално украдена наградата на Лео.
Нема шанси Томи Ли Џонс да е боље таа година.

Уште оваа и следната страна ни останаа да ја завршиме играта на вато наш голем маж, никој не го пиша Ла Ла на 2016 кога бевме :( (гранде ти имаш апсолутна вина за ова не ли пратиш малку???)

ТЕНЕТ (2020) - не памтам дали нешто требаше да се пише збор-два за филмовиве, ама ете број 1 ми е од ланската година.

@wot тебе те чекам на следната страна да ја завршиш играва како што ја заврши ватовата форумска кариера :(

• Хаха
Reactions: wot
@Shawn Spencer објасни ја 3.5ката на летербокс за Quo Vadis, Aida? и хаха реакцијата на мојот пост за истиот филм и истата оценка што ја иам дадено како и ти.

ОДМА! :D

@Shawn Spencer објасни ја 3.5ката на летербокс за Quo Vadis, Aida? и хаха реакцијата на мојот пост за истиот филм и истата оценка што ја иам дадено како и ти.

ОДМА! :D
Го изр'ка, го исплука филмот, со плунка, со шлајм со сè, а на крајот му даваш 3.5/5. :D

Толку плукање да му удрев ја, ќе му дадев некоја мртва двојка, не 3.5 што ми е оцена за добар филм.

Аида кога го гледав, го гледав без да трепнам, ти што викаш трчале навака-натака ја не се согласувам. Убаво беше замислено сето тоа трчање. Не беше некое мртвило и не знам зошто би очекувал акциони сцени во драма.
Режисерката сакала да изнуди емоции, а не да ти дигне адреналин со Рамбо сцени и експлозии и кај мене изнуди емоции и кај тие сцени кај што беа кај оној Србинот на договори и кога се молеше Аида за фамилијата кај Холанѓаните, и кога комшивката ја молеше Аида да и го спаси синот.

За разлика од Another Round што беше само добар филм, али не изнуди ништо кај мене, дури и досаден ми беше на моменти.

Aко бирав јас, нит Another Round, нит Аида ќе имаа номинации. На нивно место ќе беа иранскиот Sun Children и тајванскиот A sun, a оскарот ќе му го дадев на Better Days.
Сите три филма со универзална содржина, за разлика од локал патриотскиве воени/поствоени драми.

За Ничија земја и "талентираниот" Данис Тановиќ не сакам ни да трошам зборови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom