- Член од
- 28 јуни 2018
- Мислења
- 813
- Поени од реакции
- 979
Nekoj da ima iskustvo so kupuvanje vs rentanje vo Slovenija/Hrvatska?
Подобро стан, готови пари се трошат.Здраво другари, по читање на темава решив да ве прашам за совет.
Значи татко ми е решен да ми купи стан во Скопје, и бараме негде околу 70-85м2 со 2 спални релативно нов-2021 градба(буџет околу 100к,во кеш, наместен).
Он не си го менува умот и 100% ќе купиме стан. Дали воопшто се исплати да се купи вака стан или боље би било да ми префрли 100к на сметка, дали е добра инвестиција ова во било кој случај?
Проблемот е шо јас сакам за 1-2 години макс да бегам од тука, значи станот останува празен и на мое име.
Ми треба совет што е најдобро решение за ситауцијава.
1) Продавање на станот? - Колку би бил во минус спрема вложените 100к ако се решам на овој чекор пред да заминам?
2) Издавање на станот? -Издавање на станот со таа големина и луксузен мебел сметам дека би идел до 350еур макс, што не е некоја значителна сума.
3)Да седи празен?- 350 еур помалце месечно, ама мебелот внатре не депрецира
4)Да не купиме воопшто стан и да ми префрли мене 100к на сметка
Ме интересира ваше мислење, фала однапред
затоа што растат ценитеЗашто би купувал стан и после да се ебаваш да го продаваш ако планираш да се селиш.
Па не растат до толку. Поготово за толкави станови, тешко да го продадеш.затоа што растат цените
Нека ти купи стан од 40м2 (50к), другите 50к нека ти ги чува за учество во стан ако се преселиш, сите среќни.Здраво другари, по читање на темава решив да ве прашам за совет.
Значи татко ми е решен да ми купи стан во Скопје, и бараме негде околу 70-85м2 со 2 спални релативно нов-2021 градба(буџет околу 100к,во кеш, наместен).
Он не си го менува умот и 100% ќе купиме стан. Дали воопшто се исплати да се купи вака стан или боље би било да ми префрли 100к на сметка, дали е добра инвестиција ова во било кој случај?
Проблемот е шо јас сакам за 1-2 години макс да бегам од тука, значи станот останува празен и на мое име.
Ми треба совет што е најдобро решение за ситауцијава.
1) Продавање на станот? - Колку би бил во минус спрема вложените 100к ако се решам на овој чекор пред да заминам?
2) Издавање на станот? -Издавање на станот со таа големина и луксузен мебел сметам дека би идел до 350еур макс, што не е некоја значителна сума.
3)Да седи празен?- 350 еур помалце месечно, ама мебелот внатре не депрецира
4)Да не купиме воопшто стан и да ми префрли мене 100к на сметка
Ме интересира ваше мислење, фала однапред
Јас не би, особено со толку голем избор. Локацијата според мене е лоша, дива, смрдлива од Вардар, полна со комарци, зградата ни далеку од готова. Во суштина никогаш не би ни помислил да финансирам стан додека е во градба. Нека средат се, па види како ќе биде и одлучи.Zdravo me interesira dali vredi da se kupi stan vo cosmos zgradata. Sto ke kazete za nea dali ke se urbanizira za brzo i dali vredi za cenata ?
Таман дур го отплатиш кредитот, кога ќе ти доаѓаат внучиња на гостиСогласен сум со членот горе, но од друга страна за 20на години целиот тој потег добро ќе се среди, ама за ...20на години.