Тука е малце комплицирано .... во суштина кога купуваш стан не го купуваш станот туку правото да живееш во станот. Врзан си за советот на станари ( асоцијација ) и нивните одлуки. Мислам дека и може да ти го revoke-нат правото на живеење таму па да мора или да продаваш или да го држиш станот празен. Ако купуваш куќа приказната е друга и може да правиш шо сакаш. Има построги и полабави асоцијации, зависи која ќе ти се падне таква ќе ти биде судбината. Затоа и најчесто договорите за рентање се на година/година и пол. Толку дава асоцијацијата. Јас две и пол години живеам тука и сеа во мај ќе се селам по 4ти пат. И ова е се заради тоа што газдите немаат дозвола да го издаваат станот на подолг рок. Ако како сопственик не живееш во станот, не ти треба и по таа логика не ти даваат дозвола за издавање. Плус мислам дека има лимит на профитот за рентање, некој смешен процент беше колку да покриеш амортизација.
Sigurna si deka nema opcii i da kupis stan? Kaj mene vo Anglija imas lease i freehold, lease e koa go rentas na mnogu godini(do 999). Realno ja ako treba da se selam sekoja godina, ke si kupam kombe i ke spijam u nego lol.
Ja sum vo istiot stan vekje 6ta godina, ali nad 50k funti ojdoa u nepovrat. Sea i bankite radi koronava ne davaat krediti so 5% deposit.
Usput kupiv i kuka(2 sprata i 400kvadrato dvorno mesto) vo MK koja momentalno ja renoviram(od lani cekam EVN da dojde da stave trofazna struja i mi ja koce cela rabota), iako jas licno ke ja koristam samo na 2 nedeli u leto, ali ja nacekav za eftina para i ja kupiv. Realno od koa ke ja renoviram komotno moze da ja prodadam duplo i ke imam okolu 10k evra profit.
Sea se nadevam deka za okolu 2 godini ke kupam i tuka(moze i porano ako pocnat da davaat krediti so 5% depozit), mada kaj mene na lokacii kaj sho gledam se okolu 350 iljadi funti.
Tuka ima 'pomos' od drzavat za kupuvanje novi gradbi samo, primer davas ti 5%, drzavata dava 25% i drugoto od banka. Ali tie 25% se vrzani so vrednosta na kukata/stanot sto ocigledno raboti mnogu dobro samo za drzavata. Baska jas ne sakam novi gradbi, bidejki znam so kakvi problemi so soocuvaat mnogu lugje sho kupile nova gradba. Mnogumina platija po 300 iljadi i sega vredi 0 samo radi toa sho zgradata e napravena so cladding(ne znam kako e na mk) koj e zapaliv. Ili pa posho ziveat vo zgrada ke treba oni da gi pokrijat troskovite za menuvanje na cel cladding, sho u nekoi slucai kosta po 150k funti po stan.