Мбапе
Светски шампион
Француски шампион
Лидер во Монако
Лидер во Псж
6 гола и 2 асистенции во ЛШ сезонава
Само 22 години.
Халанд
10 гола и 1 асистенција во ЛШна 6 натпревари
Убедливо најдобар играчво Дортмунд
Газеше во ЛШ во САЛЗБУРГ
Најдобар стрелец во ЛШ
Само 20 години.
Винисиус
2 гола и 4 асистенции во ЛШ во изминатите 3 сезони во Реал Мадрид.
8 гола дадени во 3 сезони во Ла Лига за Реал Мадрид
3 асистенции во 3 сезони во Реал Мадрид.
Ма неее бе, таман е споредбата шо ви е.
Само да ми објасни некој како е боље за млад играч да тренира во Салзбург или Монако а не во РЕАЛ МАДРИД? Пошо тоа уопште не можам да го сфатам.
Уше па со Роналдињо го споредува некој... Роналдињо што пласираше топки во 90 и беше страв и трепет за словодни, што без гледање даваш топки на глава и на нога ѕочно до милиметар, што шутираше ненормални слободни. Еден од најголемите магионичари со топка.
Винисиус којшто има само брзина и дриблинг. И еден од 10 шута што му завршува во рамки на гол, 1 од 10 проигрувања му завршуваат во нога/на глава на играч...
По шо коментаров се однесвит на мене, иако ме немаш спомнато да одговорам.
Реков дека Винициус имат еден потег ала Роналдињо, за наредниот да му е ала Илчо Наумоски. Типичен доказ е вчерашниот дриблинг меѓу 4ца како врел нож низ путер - за 5 секунди после то промашит од 2 метри.
Наредниот напад како брз воз изнудвит пенал, после 2 минути ја додават до првиот играч од Аталанта . Не можит таков играч да е не е добар и да немат потенцијал за многу појке. Ама не можит пак ако не менит ништо да станит нешто поголемо од то шо е сеа - талент.
И шо не е толку страшно со оглед на то шо имат 20 години. Ги зедов за споредба Халанд, Санчо и Мбапе од проста причина шо се иста возраст - побогу чавка не ми го испила мозокот за да мислам дека се на исто ниво, аман
За мене лично најголема причина за нивниот успех и брз развој на толку млада возраст е можноста да игрет во доволно квалитетни,а во исто време без толкавав притисок клубој.
Во Борусија, Монако и Салзбург может да си дозволет млади играчи да бидет носители - макар и немале константни перформанси. Санчо имаше 1 и пол година топло- ладно перформанси во Дортмунд.
Мбапе имаше нагорна траекторија ама од ко замина во ПСЖ експлодира како шо експлодира денес. Во меѓувреме, не се слагам дека беше лидер во Монако покрај живи Бернардо Силва и Фалкао, меѓутоа пружаше солидни и на моменти одлични партии.
И Дортмунд и Монако и Салзбург се екипи кои может да си дозволат развој на млади играчи на сметка на резултати. Иако Дортмунд беше претендент за ЛШ 2-3 години, после то стана јасно дека не может да држет чекор со екипиве кои трошет милиони.
Реал то не мојт да го напрајт. Не дека не мојт, не сакат. Таква е политиката, кралски клуб јебем га.
Винициус немат 2 утакмици цели врзано од ко е дојден. Рака на срце и со право до некаде. Ама многу појке ради то шо на клупа Реал имаше , а и уште имат 4-5 играчи кои во 80% од другите тимови би играле прва постава и доколку на некого не му е денот одма измена. Одма чекат некој да ти фатит место. Ротации, притисок - оттука немање континуитет и пропорционален развој.
И оттука е полесно за млад играч да играт во понеизвикан клуб, а доволно добар и со доволно утакмици во Европа за билдање на искуство.
Зато и реков доколку не си менит тој самиот нешто во глата, да играт поедноставно, посмирено никогаш немат ни да припарит до нивото на овие тројца. Во Реал не сигурно.
Ама ако дојдит до та некоја зрелост и бидит константен - од фудбалско/технички аспект ги имат ама баш сите атрибути за то.
Не сакам да трујам и да пишам за него, му се мочам во бразилецот сенкир брат ми е да го бранам - ама морав по шо малку сум попаметен од фактот да го споредам со Дињо или да речам дека е на исто ниво со 2цата најдобри млади играчи после Меси и Роналдо во последниве 20 години