Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
ama toj VEEEEEEEEEEEEEli ...nie da sme uplatele toa, a toa e 4 godisna moja penzija
Нека вели, исто му се фаќа.
п.с. Ти ставив насмеано човече, дека пола како шега ми звучи ова: некој да бара од роднините да му платат 12.000 евра за да се лечи од КОВИД во приватна болница. А ни тој нема ни роднините немаат такви пари

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Јасно ми е дека во светот има поединци, да не зборуваме пак за компании, кои имаат пари повеќе од нашиот целокупен буџет, ама не можам да сфатам како една држава би дозволила приватното здравство да биде многу многу подобро и поефикасно од државното (јавното)! Не зборувам за забрани, туку за воспоставување услови.

40 милијарди денари за 2021 се предвидени за здравството. Плус тука се и 50% од докторите кои после студиите изразуваат желба да ја напуштат здравава. Не ја напуштаат сите тие 50%, туку изразуваат желба. Мора повеќе пари да се инвестираат во здравството. Не може 3 пати повеќе бебиња да ни умираат во однос на просекот во Европа. Стапката за родилки, па и за починати по глава на жител од Ковид ни се поголеми од оние во Европа.

Се знае на колку години се менува душек и перница во болниците. Треба да се знае да се пресмета амортизацијата на возилата на брзата помош (однапред), а не да чекаме донација. Ни треба сериозна реформа во здравството. Не е само покачи им плата за да имаат поголем мотив да работат.

Ова го пишувам со надоврзување на тие фамозни 12.000 евра за спасување на живот.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
KORONA-KORONA...piz..ti M......,
se ke ne sotre... da ti ibam i zdr... i f..... i vajksing i vla... i se po spi...
eden den vo bolnica, pred pola saat pocina blizok rodnina, dosta pomlad od mene.
---------------

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Треба да се знае да се пресмета амортизацијата на возилата на брзата помош (однапред), а не да чекаме донација.
Пред 2-3 години еден познаник што работи како возач на болничко возило раскажуваше една случка. Велеше дека возилата се расипувале доста често и тој рече знаеш на кој да се сомневаш. Во сервисот му рекле дека треба скроз нов дел и го фактурирале и набавиле. Арно ама познаникот сликнал под хаубата пред промена и после промена и се познавало дека ставиле нов дел. После 2 недели се расипало возилото пак и го однеле пак во сервисот кој го имал тендерот за сервисирање. Му се јавиле дек е средено и оди го зима и го враќа во болница и приметува чудно брчење. Утрото пак расипано, отвара хауба гледа стар дел, гледа сликата на телефонот го вратиле стариот дел и извадиле новиот дел :icon_lol:
Му пукнало филмот, оди во сервисот им покажува сликата овие почнале да се правдат ова она и го вратиле новиот дел. Муабетот ми е дек ебан тендер за сервис на болничкки возила во град што само од болницата ги препраќаат во Скопје е наместен и ај што е наместен се крадне наголемо и ги е гајле дека заради тоа некој ќе настарада пошто нема да стигне навреме во Скопје. Од сијалици па еве до вакцини се гледа се украдне. Доста и издржа територијава на толкаво краднење и непрофесионалност.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Во Србија досега 3/4 од полнолетното население не се пријавило за вакцинација.......што е типичен апсурд.
Претпоставувам дека за тоа се виновни теориите на заговор........и слично.
Во овој контекст небитно.

Утрово на влез во Македонија од Србија........на ГП Табановце.......затекнав огромна колона на возила кои влегуваа во Македонија.......на шопинг, во ресторан, кафуле и слично.....бидејќи во Србија за викенд не работи ништо од овие дејности......па зошто тоа да не се одвива кај нас.
Патем.....еве ја фотографијата сликана преку мојата шофершајбна во 11 часот на влез во РМ
20210313_110414.jpg
Позади мене имаше уште толку возила.....но ГП е, па не е препорачливо/дозволено за да ја документирам истата.

Вака практично се зголемува ширењето на зараза, истовремено и потенцијален увоз на нови соеви. Да се потсетиме дека дури и вакцинирано лице.....може да ја пренесува заразата.

Ова е сликата на ГП Табановце.......а како е на Блаце, Ќафасан.......сигурен сум дека е весело, особено за викенд.

Важно ние имаме отворени ресторани, кафулиња......каде се седи БЕЗ МАСКИ......отворени преполнети молови, супер шопинг тури.......но имаме банален полициски час од 22 часот......ете демек децата да не се собирале по парковите........кои наместо навечер истото го прават во текот на денот......каде е логиката? Нема логика.
Во суштина ние немаме мерки........а богами ни вакцини.......ниту надеж дека воопшто ќе добиеме во скоро време.
Кратко кажано ние сме отворени за сите......без мерки......без вакцини.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.286
Поени од реакции
19.748
Во Србија досега 3/4 од полнолетното население не се пријавило за вакцинација.......што е типичен апсурд.
Претпоставувам дека за тоа се виновни теориите на заговор........и слично.
Во овој контекст небитно.

Утрово на влез во Македонија од Србија........на ГП Табановце.......затекнав огромна колона на возила кои влегуваа во Македонија.......на шопинг, во ресторан, кафуле и слично.....бидејќи во Србија за викенд не работи ништо од овие дејности......па зошто тоа да не се одвива кај нас.
Патем.....еве ја фотографијата сликана преку мојата шофершајбна во 11 часот на влез во РМ
Прегледај го приврзокот 287822
Позади мене имаше уште толку возила.....но ГП е, па не е препорачливо/дозволено за да ја документирам истата.

Вака практично се зголемува ширењето на зараза, истовремено и потенцијален увоз на нови соеви. Да се потсетиме дека дури и вакцинирано лице.....може да ја пренесува заразата.

Ова е сликата на ГП Табановце.......а како е на Блаце, Ќафасан.......сигурен сум дека е весело, особено за викенд.

Важно ние имаме отворени ресторани, кафулиња......каде се седи БЕЗ МАСКИ......отворени преполнети молови, супер шопинг тури.......но имаме банален полициски час од 22 часот......ете демек децата да не се собирале по парковите........кои наместо навечер истото го прават во текот на денот......каде е логиката? Нема логика.
Во суштина ние немаме мерки........а богами ни вакцини.......ниту надеж дека воопшто ќе добиеме во скоро време.
Кратко кажано ние сме отворени за сите......без мерки......без вакцини.
А ти кај шеташе ? :)

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
А ти кај шеташе ? :)
Што ти е па на тебе гајле кај сум шетал (и дали сум шетал) и од каде доаѓам.....не размислуваш дека можеби транзитирав преку Србија а доаѓав од погоре? ;)

Член од
5 март 2018
Мислења
17.286
Поени од реакции
19.748
Што ти е па на тебе гајле кај сум шетал (и дали сум шетал) и од каде доаѓам.....не размислуваш дека можеби транзитирав преку Србија а доаѓав од погоре? ;)
Н ми е гајле, ама можи и тие шо ги слика истото го мислеле за тебе, можи и тие транизитираат.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865

Член од
5 март 2018
Мислења
17.286
Поени од реакции
19.748
Скоро сите земји се затвараат за Католички Велигден, шансите да не затворат и нас се 99.99%

Член од
12 март 2009
Мислења
20.761
Поени од реакции
16.982
Скоро сите земји се затвараат за Католички Велигден, шансите да не затворат и нас се 99.99%
ова година Велигден ист ден е за сите е или подоцна е ортодоксниот ???

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
Н ми е гајле, ама можи и тие шо ги слика истото го мислеле за тебе, можи и тие транизитираат.
Браво.....супер реплика.....издржана :aplauz:
Затоа вие за ИФТАР ќе ги распнете масите од почеток до крај на улица.......

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.813
Поени од реакции
2.358

Не е проблем тоа што ќе не затворат , проблем е што после за Рамазан ќе си биде како и претходната година. И така ќе си се шири вирусов.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
Нека не затворат. Срање ќе биде, пошто пак ќе биде според двојни аршини, ама барем нема да треба да те трпиме овде, како кенкаш дека од Велигден се кластерите и покрај тоа што нема да имаш статистички показатели за тоа.
Се шегувам. И така ќе го дрвиш со викендички и слично, ќе си најдеш било што, само не за тоа кое навистина дава статистички докази за масовно опасно однесување.

Kajgana Shop

На врв Bottom