- Член од
- 14 август 2018
- Мислења
- 4.818
- Поени од реакции
- 10.684
Прво не работам нит во Тошиба нит во климите!Еве за последно да ти биде одговор од моја страна...16.000бту не се 5.5kw туку 4,7кw
Но такво нешто клима од 4kw неможе да избере на клими.мк, зашто таму нема избор за 4kw....има избoр од 3,5kw и 5.5kw а од таа боранија питај бога која е 3,5ка за греење или 5.5ка.....тоа се углавном рејтинзи на ладење што немаат врска со капацитет на грееење и таа Шораи16ка ја нема у делпт на 3,5ки нефго ја ставиле како 5,5ка.
клими.мк гледа да продаде штогод и ако ги ставиш у таблица моделите на клими.мккоја за колку м2 е и Хундаи ке се порамни со Митсубиши у м2.
Укратко за моделов...читал дечкото на клими.мк и сте го зезнале дечково дека за 1000евра со Шораи16 ке добие 5.5ка на греење до -15, и нормално дека неможе да загрее 40м2 куќа без PVC прозори и климата му се мачи-бучи, бучи оти работи на максимум од +2 натака, просто кажано тоа е.
Таа клима има Еуровент сертификат дека на -7 има 3.54kw на бивалентна температура што значи офд тука капацитетот може сдаљмо да и биде помал и тоа неможе да го побиете.
Второ колку и да лажат продавачите таа клима си има енергетска(плус еуровент) и си стои црно на бело!
Трето (претпоставувам од кажаното) човекот ја користи климата за догревање(слично како мене). Значи пали парно на дрва навечер или на поладно. Па незнам најефтина најникаква да биде 3-3.5kw ќе му извади на 0<ц! Јас немам поголеми загуби на таа квадратура,не па он лепенка...
Четврто: климата му бучи,зуи! Тоа му е проблем и не туку спинувајте туку понудете решение...
Едит:
Петто: ама стварно не ме занима што пишуваат клими.мк на сајтот! Ама стварно...