Jas ja imam istata klima i e superiorna,samo mojata e Toshiba suzumi16 postar model.
I ne gi slusaj ovie deka klimata e osnoven ili poceten model,na Toshiba,tie se prodavaci na GREE i sakaat po sekoja cena da ja ocrnat tvojata klima odnosno TOSHIBATA. Ti imas prekrasen mmodel,intelegenten,superioren,samo si pocetni i ne si zapoznaen so greenjeto na klima ured-inverter.Sigurno i do sega ne ste se greele na nverter ili klima ured i ne si zapoznaen kako toj funkcionira.
-Klima uredot koga ke go startovas vo izladena prostorija toj od pocetokot pri startot(kako kaj tebe) avo slusajovi nautro,vrti so maksimalni obrtai i dava maksimalen zvuk,i nadvoresnatta ivnatresnate edinia,staveni na auto mod se maksimalno aktivirani.So maksimalnoto aktiviranje normalno i zvukot koj se meri vo DB (deci beli ke e i pogolem).
So porastot pri nadvoresnata temperatura,a i nablizuvanje na ambientalnata temperatura vnatre sprema zadadenata,zvukot se namaluva.Toa e sto otprilika se slucuva kaj tebe.Toa e sosema normalna rabota na sekoj intelignten i normalen inverter od povisok rang,a posebno kaj japoncite,dodeka on of klimite,takvi kvaliteti nemaat,tie toplo-ladn isto ke si teraat.
Druga rabota kaj tebe e sto ti vo izladena prostorija ne grejana cela nok na sabajle naednas sakas da ja zatoplis so 7-8 stepeni temperaturna razlika,i normalno kompresorot,brza da ja zagree prostorijata i zatoa e pobucen,pa posle toa se smiruva.
Koga bi go ostavil uredot da raboti preku cela nok,i smo ja namalis temeraturata za 1-2c normalno nema taka da raboti.
Napomena
ama nikoj neki da ja primenuva)
Nekolku pati imam potencirano,deka novive modeli na R-32,rabotaat na povisoki pritisoci,i prenostot na vibracite e poveke izrazen,a i site merenja na busnost se praveni i testirani so podolga bakarna instalacija od
7m.Zatoa povtoruvam.Dokolku sakate da imate potivki Vnatresni edinici stavajte podolga instalacija,so sto ke go amortizirate zvukot.Baferi i gumicki ne pomagaat,samo podolga instalacija.
Moja preporaka e da ne e od 6m pomala,nema zijan od poveke.
Samite japonski uredi imaat predpolnenje sem Panasonik 7.5m,TOSHIBA 15m,Fujitcu 15 m ,sekoja klima si ima i kazuva klkavo e predpolnenjeto,znaci rezervari vo samiot kompresor za freonot.
Kaj kineskite klimi e pomala,ama sepak mislam deka nema pomalce od 5m.
Ti imas prekrasen ured ne se sekiraj,samo smetm deka dokolku si od Bitola i Prilep(pelagoniskiov) region,i prostorov kako sto kaza ti e 42m2,a ne dovolno izoliran,mozno e da ti fali energija na poniski negativni temperaturi.
So ist takov ured i jas gream 40m2,ama e izoliran,i dovolno mi e energija i na niski negativni temperaturi.
So zadravje da si ja sluzis.
Ne gi slusaj premnogu ovie so velat deka ne cini uredot,ili bil osnoven model.
Osnoven model na Toshiba e Seija,a Shorai e klasa nad,odma posle Daisekai na toshiba.
Ova go pravat za da ti se sitat,i mozat samo da mu zaviduvaat na tvojata Tosiba.